hirdetés

Xiaomi Neckband semi-ear fülhallgató teszt

Nem hatolok mélyre

teszt
Xiaomi Neckband semi-ear fülhallgató teszt 1
Don Kartács
írta: Don Kartács
2019-11-04

A Xiaomi Neckband azok mentsvára lesz, akik nem szeretik az „agybadugós” füleseket, sokkal inkább az oldalról a fülkagylóba beforduló hangszórókat kedvelik. Ez a megoldás az Apple AirPods-ról lehet ismerős, azonban a Xiaomi terméke sokkal olcsóbb, igaz nem TWS rendszerű, hanem nyakpántos, innen származik a neve is. Cserébe hosszú az üzemideje, 7 órán át zenél, ha kell, egy óra alatt feltölt, remek sporthoz is, és csak 8300 Ft-ba kerül a BGHUA68795 kuponkóddal.

A rendeljkínait szerint

 • megbízhatóság: 10
 • design és anyagminőség: 8
 • felszereltség, funkciók: 6
 • ergonómia: 8
 • ár/érték arány: 10

8.4

Népítélet

n/a

Ehhez a termékhez még nem érkezett olvasói értékelés.

Légy te az első

Hiszen az extraságot egyrészt a félig beforduló hangsugárzókban kell keresni, másrészt a kellemes súlyú, nyakra felfekvő szilikon pántban, ami egy kicsit olyanná tesz minket, mint amikor az ökör a járomba dugja a fejét. A megoldás, hogy eltakarjátok az inggallérral vagy ráhúzzátok a pólótokat, így is kényelmes marad.

Számomra ez az ultimate kialakítás, pedig van dokkolóbölcsőbe dugható QCY T1 Pro-m, zsinóros KZ AS06-om is, mégis mindkettőnek van valami hátránya. A TWS-es dolog ugyan divatos, de macerás a töltögetése, rövid az üzemideje, plusz magatoknál kell hordani a dokkolóját. Persze van belőle jó, Mifo O5-nek hívják, csak éppen 30 ropi. Ráadásul sport közben mindegyik ki akar esni a fületekből, a vezetékesek meg zavaróan lengenek és beakadnak mindenbe, illetve megtörik a zsinórjuk és lehet az egészet kihajítani a kukába.

Ezzel szemben a BT alapú, de nyakra felfekvős darabok sokáig bírják, lehet velük futni, nincs fölös dokkoló és semmivel sem drágábbak, mint a fentiek, sőt. Egy „kötelező” elem viszont fel kellene, hogy kerüljön a listára a Xiaomi Neckband semi-ear füles esetében is, ez pedig a mágneses fej. Ha nem használjátok, összepattintjátok és kész, nem is kell zsebre rakni. A gond csak az, hogy sajnos ezt a funkciót nem tudja tesztalanyunk.

Xiaomi Neckband: kibírja a futást is

A használat során a nyakba akasztó rész felületét meglehetősen nagynak találtam. Ezt akkor éreztem kellemetlennek, mikor a nap elején felvettem és még hideg volt a műanyag szár, ilyenkor egyből libabőrős lettem. Pozitívum viszont, hogy mivel a kábel rövid, nagyon nehezen gubancolódik, így egy gonddal kevesebb. A kezelőszervek baloldalra esnek, a helyük megszokást igényel, plusz valamiért itt van a micro USB port is, aminek a zárófedelét eleinte gombnak hittem. Van egy kábeltartó műanyag is az egyik száron, de egyszer sem használtam.

Az, hogy ki mit érez kényelmesnek, egy viszonylagos dolog, én szeretem, ha atom tömített a fülem, ami nyilván egy félig fülbe forduló modellnél a kialakítási sajátosságok miatt lehetetlen. Bár a Xiaomi Neckband zajongója is kényelmes, sajnálatos módon a gumiharangok hiánya miatt nem zár úgy, mint a hagyományos megoldások. Ne dőljetek be azoknak, akik azt mondják, hogy ezek az eszközök ugyanúgy szólnak, mint egy agybadugós variánsok.

Leginkább a basszus sínyli meg a félig befele forduló elrendezést, egyszerűen máshogy rezeg a levegő, ha ott a rés a hallójáratban. Ezen ráadásul semmi nem segít, ordíthat is, a hangerő növelése nem oldja meg az alapproblémát. Még egyszer kiemelném, hogy ez kialakításbeli sajátosság, alapvetően nem a Neckband hibája, ettől még képzeletben nyugodtan vonjatok le kb. 20%-ot a hangminőségből és 50%-ot az izolációból a hagyományos fülhallgatókhoz képest. A közepekkel és a magasakkal nincs ilyen gond, viszont a zene bensőségessége a tömítetlenség miatt elveszik.

Mennyibe kerül pontosan egy termék?

Az egyszerűség kedvéért cikkeinkben mindig átváltjuk az USD árakat forintra, általában az adott oldal kalkulátora szerint. A valóság azonban az, hogy a bankotok 4-5 forinttal rosszabbul váltja a devizát, mint a bankközi árfolyam, vagyis mindig egy kicsit többe kerül a termék, mint a leírt ár.

Ezen teljesen ingyenes bankkártyák rendelésével segíthettek,  a Revolut, a Monese és a Curve is ad ilyet – utóbbira 5 GBP-t ingyen kaptok, appban a D4WGX4ZE  kuponkódot használjátok –, illetve felül a menüsáv #fintech címkéjére nyomva olvassátok el a témában írt bejegyzéseinket.

Ugyanez igaz az izolációra is, a külső zajok sokkal jobban behallatszanak, annak ellenére, hogy tesztalanyunkat megcsinálták annyira jóra, amennyire lehetett. Mikor nem használható jól egy semi-ear fülhallgató? Van néhány ilyen eset:

 • nagy környezeti zajban, például tömegközlekedésen, nagyobb utak mellett vagy a budapesti hidakon
 • motoron, rolleren, biciklin, a nagy szélzaj miatt
 • olyan zenékhez, ami nagyon bensőséges, például klasszikus műfajok
 • basszusorientált muzsikákhoz

Cserébe sokkal kényelmesebb, mint a hagyományos variánsok, a pántos kialakítás remek futáshoz vagy más aktivitásokhoz, illetve otthon, csendben is nagyon szépen megszólaltatja a hangokat. Mintha jobban elférnének a dinamikus meghajtók a Xiaomi Neckband végeiben, szélesebb a színpad, jól szétválnak a frekvenciasávok, elég tér van a hangszereknek, például az egyes gitárhúrok pendülését is nagyon jól ki lehet hallani. A helyzet viszont az, hogy ezt egy jó gumiharangos füles is tudja, csak ott van basszus is.

Bár ez nem hangminőségbeli, hanem inkább higiéniai kérdés, de nem lesz fülzsíros a gumiharang – mivel nincsen -, amit aztán lehetne pucolgatni vagy egyszerűen eldobni.

Természetesen, mint minden „jóféle” fülhallgatón, ennek a szárán is van mikrofon, amivel headsetként használhatjátok, a gombokkal pedig felvehettek, illetve elutasíthattok vele hívásokat. A dolog nem reménytelen, hiszen a szár végére került a kellően érzékeny miki, de nem is ezzel van a probléma. A már korábban említett külső zajforrások miatt elég sok minden behallatszik a beszélő hangja mellett, így a kommunikációnak vannak sajnos korlátai.

A gyár által ígért, közepes hangerőhöz tartozó 7 órás üzemidőt a gyakorlatból meg tudom erősíteni, de ami még jobb, hogy nagyjából 1 óra alatt fel is tölt az akkumulátor, így egyáltalán nem éreztem a TWS-es darabokhoz tartozó töltőbölcső hiányát. A gond csak az, hogy az utcán nem lehet közepes hangerőn hallgatni,  mert akkor nem hallunk semmit, helyette ordíttatni kell, így pedig inkább 5 óra lesz az a 7. Az viszont zavart, hogy a füles végig kínaiul magyarázott, cserébe a Xiaomi telefonok BT menüjében kiírja a töltöttséget.

Összegzés

A Xiaomi Neckband semi-ear fülhallgató egy hiánypótló termék lesz azoknak, akik nem szeretik a gumiharangos, agybadugós variánsokat és még sportolnak is. Szépen szól, nem különösebben drága, hosszú az üzemideje, de a zenéket a tömítetlensége miatt nem képes teljesen elszeparálni. Nagyjából ugyanez igaz a headset működésére is, a környezeti zajokat ez a kialakítás nem zárja ki megfelelően. Ennek ellenére a jobb half-ear zajongók közé tartozik, de a vásárláskor vegyétek figyelembe a kialakításból fakadó hátrányokat és előnyöket. 8300 Ft-ot viszont minden további nélkül megér, amit a BGHUA68795 kuponkóddal érhettek el.

Pro

 • nem agybadugós kialakítás
 • remekül használható sportokhoz
 • hosszú üzemidő
 • A BT menüben látható a töltöttség

Kontra

 • nem szigeteli eléggé a külvilágot
 • kevés a basszus
 • vannak szebben szóló headsetek
 • kínaiul mondja ki a működési állapotokat

hirdetés