hirdetés

OneOdio Monitor 60

Nemcsak hangmérnököknek

teszt
OneOdio Monitor 60 1
Don Kartács
írta: Don Kartács
2022-04-13

Nemrég próbáltam a OneOdio A11-et, ami egy basszusorientált fejhallgató volt, ennek a „reciproka” a Monitor 60, ami a nevéből is kitalálhatóan egy stúdió monitor. Ez egyben azt is jelenti, hogy egy kábeles megoldásról van szó, szuperkényelmes fülpárnákkal és remek hanggal, azonban nem szokásos nyomott áron. 21 600 Ft-ot kérnek érte a Monitor60  kóddal, ami elég sok a OneOdio univerzumban, viszont a tudása alapján ez a fejes ér is ennyit, és szerencsére az áfát a cég fizeti, a szállítás pedig ingyenes.

A rendeljkínait szerint

 • megbízhatóság: 10
 • design és anyagminőség: 8
 • felszereltség, funkciók: 10
 • ergonómia: 10
 • ár/érték arány: 8

9.2

Népítélet

n/a

Ehhez a termékhez még nem érkezett olvasói értékelés.

Légy te az első

Ami a fejhallgatót illeti, az anyagminősége egy kicsit csalódáskeltő az ár ismeretében.

Ezek a műanyagok 21 600 Ft-ért picit olcsó – de maximum átlagos – hatást keltenek, kb. ugyanolyanok, mint a budget modellek esetében, még akkor is, ha a dizájn jól sikerült, hozza a lemezjátszós retro érzést és az állítópántok lényegi része – a csúszka, ami el tud kopni – is fém. Szerencsére a zenei nirvánába nem ez repít el, hanem a hang és a kényelem, kezdem az utóbbival. Nagyon gondolkodnom kell, hogy volt-e valaha ennyire kényelmes fejhallgató a fejemen, talán csak egy másik OneOdio terméket, a Studio Pro-50-et tudom említeni, de szerintem a Monitor 60 még annál is jobb.

Először is a felső pánt párnázása közepesen kemény, ilyet utoljára egy 100 000-es Sony-n láttam,

se nem puha se nem beton, emiatt nincs az a lekvár érzése az embernek, ami az olcsó cuccok esetében, és nem is nyom, pont jó. A vastag fülpárnák – protein szivacs néven lehet rátalálni – pedig a legjobbak, amit valaha próbáltam, megvan az anyaméh érzés: kényelmes és remekül izolál. Volt olyan nap, hogy 10 órát ültem benne itthon és semmiféle fáradtságot nem éreztem. Plusz mivel elég jól elnyeli a hangot, ezért egyfajta enyhe, fizikai zajszűrőként is funkcionál, az elektronikus zajszűrés minőségrontó hatása nélkül. Ráadásul kellően széles is a fülpárna, becuppantja a fületeket, igazi over-ear hatást keltve.

A kényelem 10/10, ez nem kérdés.

Mivel nem igazán vannak spéci elektronikus funkciói a Monitor 60-nak, ezért ezeken nincs mit ragozni. Nincs zajszűrés, transparency mód, nincs vezeték nélküli funkciója de még akkuja sem, nem tud Tap to Talkot, mint az Anker Life Q35, vagyis nem teljesíti a modern fejlhallgatókkal szemben támasztott elvárásokat. De nem is akarja, ez egy hagyományos fejes, jack kábelt kell bele dugni, a másik végét pedig a hangrendszerbe/TV-be – vagy egy előerősítőbe, ez angolul rövidítve AMP -esetleg preamp vagy kiírva amplifier -, hiszen ezt a cuccot a zene maximális élvezetére találták ki. Aki akarja, felteheti a mikrofonos kábelt, de szerintem ez életidegen lenne, a kutya nem fog ilyenekkel telefonálni meg chatelni, egyszerűen nem arra való. Átalakítózni viszont nem kell, van 3,5 és 6,3 mm-es csati is rajta.

Forrás: OneOdio

A lényeg persze az, hogy hogyan szól, de egy szóval: fantasztikusan.

Ilyen finom, cizellált hangképet még soha nem hallottam OneOdio terméktől, gyorsan át is váltottam flac formátumra, mert a Youtube-os klippek – bármennyire is szóltak rajta jól – meg sem közelítik azt, amit a cuccból ki lehet hozni. Viszonyításképpen az 1080p videók 192 kbps-en, AAC tömörítéssel viszik át a hangot, a gépemen lévő flac fájlok meg 1000 kbps körüliek. Persze nemcsak ez számít, akit a téma jobban érdekel, ezen a linken olvasgathat. A lényeg az, hogy még a ratyi YT videóknál is kijön a különbség egy átlagos fejhallgatóhoz képest, de a képességeit maximálisan csak megfelelő formátum mellett lehet hallani. Ami a zenei szolgáltatókat illeti, tudtommal már egyre több szolgáltató kínál veszteségmentes zenehallgatási lehetőséget, de a Tidal a legismertebb, ott érdemes nézelődni.

Az 50 mm-es membránok hangképe nagyon cizellált, minden apró csilingelést kihallani a zenéből.

Ez az egyik perverzióm is egyébként, újabb és újabb nüansznyi különbségeket felfedezni olyan zeneszámokban, amiket korábban már hallottam. A vicc az, hogy ez a gyakorlatban is működik, mindig találok részleteket, amiket előzőleg nem vettem észre, így igazi bennsőséges érzést nyújt a zene. Pontosan ehhez kellenek az ilyen fejhallgatók, mint a Monitor 60, ami a teljes színpadot meg tudja úgy szólaltatni, hogy az összes frekvenciatartomány jól szól. Ha basszus kell, akkor van, de úgy, hogy nem nyomja el az énekhangot, és mellette a magasabb tartományban szóló hangszerek – mondjuk hegedű – is tudnak érvényesülni. Vannak a klasszikus zenét modernnel keverő újítók, talán ott érvényesül legjobban a kellően széles tartományban megszólaltatott spektrum. Hirtelen Lindsey Sterling neve jut eszembe, de magyarok közül az Infusion Trio Boss Loop Contest száma is ilyen.

Forrás: OneOdio

Érdekes adat, hogy a megszólaltatott frekvenciatartománya 20 Hz-től 40 kHz-ig tart,

egy átlagos ember 20-20 000 hertz között hall – alatta infrának, felette ultrahangnak nevezzük a tartományt -, a kutya meg 50 000-ig, a denevér és a delfin viszont még a 120 kHz-es hangokat is hallja. Vagyis a membránok érzékenysége túlmutat az emberi hallástartományon, viszont ha ti az átlagnál vájtfülübbek vagytok, akár olyat is kihallhattok a zenéből, amit mások nem, csak rajtatok múlik, a technika támogató ebben a tekintetben is. Aki kínozná magát sample fájlokkal zene helyett, itt keresgéljen, de engem ezek inkább felidegesítenek, minthogy élvezném őket, szóval maradtam a hagyományos muzsikáknál.

Összegzés

A OneOdio Monitor 60 egy céleszköz, olyan mint egy sportautó. Egy Ferrarinak sem rójátok fel, hogy nincs rajta plató, így nem lehet disznótrágyát szállítani vele, itt is nagyjából ez a szituáció. Egy dologba viszont bele tudok kötni, az pedig az anyaghasználat, ami szerintem nem üti meg a 21 600 Ft-os árcédula szintjét. A Hatvanas nem tud semmi mást, mint hogy állat módon jól szól rajta zene, sokkal szebben, mint az eddigi modelleken, mellette pedig olyan kényelmes, hogy 10 óra után sem volt kellemetlen viselni. Ez nekem elég sok pénzt megér, viszont nem vagyok akkora ínyenc, hogy lemondjak például a zajszűrésről vagy a vezeték nélküli kapcsolatról.

Abban biztos vagyok, hogy van az a réteg, akinek pontosan erre van szüksége, ők imádni fogják még ezért a 21 600 FtAz árak a webshopok átváltási rátái miatt eltérőek lehetnek különböző pénznemek esetén (pl. ha Ft-ra állítjátok a webshopot, az árak rendszerint magasabbak, mint USD-re állítva). A cikkben feltüntetett árak tájékoztató jellegűek, és minden esetben a webshop felületén USD-ben (vagy EUR-ban, ha nincs USD lehetőség) kijelzett ár forintosított megfelelői (a cikk írásakor érvényes bankközi árfolyam szerint).-os árért is, amit a Monitor60  kóddal lehet elérni, és az áfát a cég fizeti, a szállítás pedig ingyenes.

Pro

 • Nagyons szép csomagolás
 • A legkényelmesebb fejes, amit valaha próbáltam
 • Kiváló hang
 • Többféle jack csati, nem kell adapterezni
 • Kicsire összecsukható, a szárak nagy szögben tudnak forogni

Kontra

 • Az anyaghasználat ennyiért lehetne jobb

hirdetés