hirdetés

Lenovo XE05 Bluetooth fülhallgató teszt

Nem attól jó valami, hogy drága

teszt
Lenovo XE05 Bluetooth fülhallgató teszt 1
Don Kartács
írta: Don Kartács
2020-12-16

Újabb alis fogás 3000 Ft-ért, EU raktárból, ezért a pénzért már  kaptam egy Lenovo XE05 BT fülhallgatót. Egész jól szól, nem tudjátok elveszíteni, jó az üzemideje, és „collar” kialakítású, ami kiváló sportokhoz. Ráadásul a 10 dodós árban benne van a szállítás is, és több EU raktárból is válaszhattok. Igazi sportos, olcsó tutiság, ami a GGMM W600-zal is felveszi a versenyt.

A rendeljkínait szerint

 • megbízhatóság: 9
 • design és anyagminőség: 9
 • felszereltség, funkciók: 9
 • ergonómia: 10
 • ár/érték arány: 10

9.4

Népítélet

n/a

Ehhez a termékhez még nem érkezett olvasói értékelés.

Légy te az első

A cikk frissült, köszönjük a plusz információkat „hudakmuvek” becenevű olvasóknak.

A csomag részeként jár még 3 pár gumiharang és egy micro USB töltőkábel is, de ezekkel nyilván egyikőtöket sem fogom megdöbbenteni. Szintén ismerős lehet a vezérlés, ami sima fizikai háromgombos a szokásos leosztással: hangerő fel és le, ki- és bekapcsolás, hosszú nyomásra zeneszámok lapozása, illetve a bejövő hívások kezelése. Személy szerint kedvelem ezt a megoldást, mivel izzadt kézzel is könnyű kitapogatni, mi hol található, ellentétben az érintős felületekkel.

A collar, vagyis gallér kialakításra külön kitérnék, a Xiaominak volt ugyanilyen néven egy remek, zajszűrős eszköze, csak nem ennyiért. Lényege, hogy egy viszonylag rugalmas félkörbe pakolnak bele mindent, és ebből vezetik ki az agybadugós végeket, ami szépen felfekszik a nyakra. A ruha tetején a kábelek kihúzhatók, a bogyók pedig fülbe dughatók. Gyakorlatilag elveszíthetetlen megoldás, ezt tetézi, hogy a hangszórók még mágnesesek is, így könnyedén összeilleszthetitek őket a mellkasotokon, ami szintén nehezíti az elvesztést.

Nincs fülkagylóba kapaszkodó kampó, vagy kitámasztó kacs, mégis jól tart futás közben is. Egytelen hátrányát tudom felhozni, a túlzottan szorosra cipzárazott ruha esetében ki tudjátok a fületekből rántani a fülest, de ezt egy kis igazgatással meg lehet oldani. Igazi edzőtermi kellék, szerintem sporthoz remek az ilyen típusú kialakítás.

 

Lenovo XE05 – Hangban és üzemidőben is jó

Szerintem a két legfontosabb tulajdonsága egy fülhallgatónak az üzemideje és a hangja. Az előbbi kb. az átlagot hozza, nyilván hangerőfüggő, de kb. 5 óra körül alakul, ami teljesen rendben van, főleg, ha az olcsó TWS füleseket is figyelembe veszem. Mondjuk ez nem nagy vállalás, 3000 Ft-ért ugyanis értelmeset nem lehet kapni.  Bár a standby idő csak egy jól kinéző poszter adat, azért a 110 óra tényleg nem rossz, majdnem egy hétig nem kell tölteni akkor sem, ha bekapcsolva felejtitek.

A Lenovo XE05 egyébként nem valami őskövület, Bluetooth 5.0-val kommunikál. Ez azért fontos, mert így lehet vele normálisan filmet nézni, nem csúszik a hang, mint a régebbi modelleknél. És ha már a hangot említtetem, jöjjön a zenehallgatás, amivel kapcsolatban semmilyen igényeim nem voltak, lévén egy 10 dolláros fülesről van szó.

Ehhez képest eléggé meglepett az XE05, tudja azt, amit a GGMM W600, vagyis egészen jól szól.

Nyilván itt az „egészen” szót elég sokszor alá kell húzni, hiszen sokkal több pénzért sokkal jobb hangzást lehet kapni, de ez ugye benne van a pakliban.

Nyilván sport közben sosem fogjátok egy süketszoba élményét megkapni, de azért nem szól rosszul. Kicsit kásás az összkép, de a basszus nem veri agyon a közepet és a magasat és az énekhangok is jók, a hangaszereket egyenként kihallani, és ennek a sok apróságnak az összeállása adja magát a zenei élményt. Ha nem direktben méritek össze sokkal drágább fülesekkel – nekem épp a KZ AS06 állt rendelkezésemre -, akkor nem jönnek ki a gyengéi. Ez egyben azt is jelenti, hogy nincs igazán nagy hibája, például túlzott V karakterisztika vagy éles magasak, amik nagyon zavarók lennének. Sport közben meg általában az is elég, ha nem a saját zihálásotokat halljátok, annál a Lenovo XE05 pedig sokkal többet tud.

Egyetlen dolog maradt hátra, ez pedig a mikrofon, ugyanis a jobb szárba elrejtettek egyet. Jellemzően azok az eszközök képesek normális hangminőséget produkálni, ahol a szátokhoz közel esik a miki, a fül közelében lévők viszont takarásban vannak. Itt a nyakpántba került, így egy csendes szobában tökéletes, simán lebonyolítottam vele egy hosszabb telefont, minden gond nélkül. Azt nem állítom, hogy autópálya tempónál is használható mint headset, de ennyiért így is ajándéknak érzem a funkciót.

Összegzés

Meghalt a király, éljen a király, már amennyiben a GGMM W600-at követő Lenovo XE05-re ez rámondható. Már a 3000 Ft-os ár is elég érv lenne a vásárlásra de a jó hangminőség, a nem rossz üzemidő, az atom stabil kialakítás, és a teljesen használható mikrofon felteszi az i-re a pontot. Ráadásul EU raktárból érkezik, vagyis nagyjából egy hetet kell várnotok arra, hogy a jóságot kézhez kapjátok.

Pro

 • Olcsó
 • Jó a minősége
 • Használható mikrofon
 • Mágneses fej
 • A collar kialakítás miatt kiváló sporthoz

Kontra

 • Vannak hosszabb üzemidejű modellek a piacon

hirdetés