hirdetés

1MORE EVO TWS LDAC fülhallgató teszt

Durva csúcstechnológia, ehhez mért áron

teszt
1MORE EVO TWS LDAC fülhallgató teszt 1

Forrás: Goboo

Don Kartács
írta: Don Kartács
2022-05-10

Nem tudom már hány TWS fülesről írtam eddig tesztet – biztosan több tucatról -, de egyre sem emlékszem, ami LDAC szabványt kezelt, extrém jó minőségű volt, rezgőarmatúrás technológiát használt, gyors- és vezetéknélküli töltést is tudott, és olyan brutális zajszűréssel rendelkezett, mint eddig még semmi, ezeket mind tudja az EVO. Ehhez mért az ára is, 140 EUR-t kérnek érte a világpremier keretein belül a Goboonál, ez nagyjából 53 500 Ft, ami nagyon soknak tűnik, de ez egy nagyon durva fülhallgató. Az áfát intézi az eladó, a szállítás ingyenes, a termék pedig EU raktárból érkezik.

A rendeljkínait szerint

 • megbízhatóság: 9
 • design és anyagminőség: 10
 • felszereltség, funkciók: 10
 • ergonómia: 9
 • ár/érték arány: 8

9.2

Népítélet

9.6

 • megbízhatóság:9
 • design és anyagminőség:10
 • felszereltség, funkciók:9
 • ergonómia:10
 • ár/érték arány:10
Véleményt írok

És ha már töltögetés, az üzemidő is remek, 8 órát ír normális használattal,

ehhez ad hozzá 20-at a bölcső, ez így 28 órát jelent. Igaz, így senki nem fogja használni, egyszerűen azért, mert az ANC minden idők legjobbja, legalábbis az eszközök között, amit eddig próbáltam. A sajtóanyag szerint 42 decibelt vág le, ezt úgy próbáltam ki, hogy kisétáltam a Hegyalja útra Budapesten, ami egy 4 sávos rettenet, és járnak rajta bőven buszok is, szóval minden van, csak csend nincs. Utána telefonhívás, és kedélyesen elbeszélgettem egy pajtikámmal, aki nem akarta elhinni, hogy nem otthon vagyok. Tényleg iszonyatosan hatékony, egyetlen dologgal tudtam megszivatni: futással.

Ilyenkor ugyanis mechanikusan súrlódik a láb, a fülben az agybadugós bogyó, és még szélzaj is van, ezzel nem nagyon tud mit kezdeni az EVO, de ezt leszámítva durva amit tud. Ráadásul 3 lépcsőben állíthattok is rajta, és még a szélzajt is kiszedi, ha kell. A dolog visszafele is működik, van transparency módja, ez ráadásul duális, a másikat itt pass-throughnak hívják. Az ANC képes adaptívan működni, vagyis a környezettől függően levágni a zavaró hangokat, de ez kicsit olyan, mint az állóporszívók automatikus szőnyegérzékelése: jó hogy van, de nem mindig tökéletes.

A mérete elég pici, jól belefekszik a hallójáratba, alig lóg ki onnan,

viszonylag diszkrét viselet. Mivel csak 5,7 gramm, egyáltalán nem kényelmetlen még futás közben sem, és az izzadtságot is jól bírja az IPX4 szabványnak köszönhetően, de azért ez nem egy sportfüles. Viszont annyira pici, hogy némi nehézséggel még a bukósisakom alá is be tudtam erőszakolni, ugyan nem annyira kicsi mint a 1MORE ComfoBuds Mini, ami ebben a műfajban a legjobb, de azért megjárja. Az ellenállóképességéről mi sem mond el többet, hogy véletlenül kétszer is elejtettem – akkor még nem tudtam, hogy több, mint 50 rugó – és még csak meg sem karcolódott, hiába, a kerámia az kerámia.

Forrás: Goboo sajtóanyag

Természetesen itt is mindent szét lehet konfigurálni az appból, ahogyan a korábbi füleseiknél is lehetett.

A két legfontosabb dolog, hogy át lehet állítani a vezérlést – amit én azonnal meg is tettem -, összesen háromféle dolgot tudtok belőni, nálam ez a hangerő, a számváltás és az ANC lett, de rakhattok ide mást is, pl. megállítás-elindítást, hangasszisztenst, stb. Az előbbi szerintem felesleges, mivel egy infravörös szenzor figyeli, mikor veszitek ki a fületekből a 1MORE EVO-t, és elvégzi a megállítást és visszatétel esetén az elindítást automatikusan. A másik fontos fícsör a pop-up menü, ami mindig mutatja a feltöltést, így nem kell azon agyalni, hogy mikor fog lemerülni.

Természetesen még száz dolgot tud az app, ilyen például a nyugtató zene, a teljesen saját hallásotokra szabható profil, ami egy fajta EQ, de az általatok hallott hangkarakterisztikához alkalmazkodik. Van persze sok minden más is, firmware update, kusztomizáció és még egyéb beállítási lehetőségek, de ezek nem annyira izgalmasak, ellentétben azzal, hogy hogyan szól.

 

1MORE EVO – Kísérleti vadállat

Az EVO – egyik – specialitása az, hogy LDAC átvitellel rendelkezik. Ez elsőre nem tűnhet fontosnak, pedig ez a gyakorlatilag legnagyobb sávszélességű kódolás, ami jelenleg a piacon elérhető, ami 990 kbps-t jelent. Viszonyításul, a szokásos SBC 320, az AAC szabványa pedig 250 kbps, vagyis háromszor és négyszer annyi adatot lehet átvinni az LDAC-cal, de még az aptX HD-nek is majdnem a duplája.

Szintén komoly vívmány, hogy nemcsak dinamikus meghajtókkal – amik itt 10 mm-esek -, hanem rezgőarmatúrás megoldással is rendelkezik.

Ez utóbbi sokkal drágább technológia, nem véletlenül nem használják az olcsóbb daraboknál, ott inkább csak dynamic drivereket találtok. A probléma az, hogy ezek basszusorientáltak, ezért sokkal egyszerűbb V karakterisztikájú hangképet kialakítani ezzel a megoldással, mint cizelláltat. A rezgőarmatúra viszont lehetővé teszi, hogy az összes részletet egyenlő arányban kiemeljük a hangképben – a magasakban különösen jó – , és hogy a sokkal finomabb hangok is kihallatszódjanak.

Mennyibe kerül pontosan egy termék?

Az egyszerűség kedvéért cikkeinkben mindig átváltjuk az USD árakat forintra, általában az adott oldal kalkulátora szerint. A valóság azonban az, hogy a bankotok 4-5 forinttal rosszabbul váltja a devizát, mint a bankközi árfolyam, vagyis mindig egy kicsit többe kerül a termék, mint a leírt ár.

Ezen teljesen ingyenes bankkártyák rendelésével segíthettek, a Revolut, a Monese és a Curve is ad ilyet – utóbbira 5 GBP-t ingyen kaptok, appban a D4WGX4ZE kuponkódot használjátok –, illetve felül a menüsáv #fintech címkéjére nyomva olvassátok el a témában írt bejegyzéseinket.

A dolgok fonákja az, hogy a zajszűrés mindig ront valamennyit a hangminőségen, ezért az ANC mellett nem nagyon szoktak LDAC-ot használni.

Itt viszont választhattok a brutális zajszűrés és a kiváló hangminőség között, attól függően, hogy az utcán kóricáltok, vagy otthon csendben, a lakásban élvezitek a muzsikát. És milyen finom muzsika ez, kérem szépen, ez a hangminőség kiváló, talán a legjobb, amit eddig kínai fülestől hallhattam. Igazából nem is nagyon tudom megmondani, hogy melyik sávban lenne gyenge, mert mindenhol kifejezetten kellemesen szól, és gyakorlatilag bármilyen műfajhoz használható, és még magas hangerőn sem torzít. A dolog fonáksága viszont az, hogy biztosan nem az LDAC kódolás miatt ilyen, ugyanis képtelen voltam rávenni az Androidot, hogy az SBC-ről átváltson, annak ellenére, hogy korábban más füleseknél ezt már sikerrel abszolváltam. A Windows, az iOS meg az OSX tudtommal nem is támogatja, szóval tényleg nagyon előremutató, csak éppen megelőzte a korát.

Azt is meg kell említenem, hogy az ANC finom suttogását a 1MORE EVO sem tudta kiküszöbölni,

de ez a technológia sajátossága. Aki szeretné továbbfinomítani a hangképet, annak az applikációban rendelkezésre áll a SoundID technológia, amivel a saját fületekhez finomhangolhatjátok a dolgokat. A 1MORE azt állítja, hogy ezt a funkciót és a hangképet Grammy-díjas hangmérnökök – élükön Luca Bignardival – hangolták tökélyre, és ha igaz, ha nem, az egyértelmű, hogy a hangkép szinte tökéletesre csiszolható.

A másik, ami megdöbbentően jó, azok a mikrofonjai.

Összesen hat darabbal szerelték fel, a beszédhang tisztaságát a DNN algoritmus – deep netural network – támogatja, aminek lényege, hogy kiszűri a környezeti zajokat, de még a fül belső súrlódásából származó hangokat is, illetve felerősíti a beszédhangot. Ez volt eddig a marketingszöveg, a saját tapasztalatom pedig az, hogy nem tudom mitől, de baromi jó a beszélgetés minősége még nagyon zajos környezetben is. Állhattok egy sok sávos út mellett, vagy vezethettek, akkor is teljesen használható headsetként a cucc.

Érdemes még megemlíteni, hogy egyszerre két eszközhöz is tudnak a bogyók csatlakozni – ez a dual-device connection -, ami pl. az androidos és windowsos rendszerek közötti váltogatást könnyíti meg. Ehhez be kell kapcsolni az appban a kísérleti lehetőségeket, de sajnos a dolog tényleg elég kísérleti jellegű, elég szenvedve sikerült összehoznom a dolgot. Ha viszont csak egy eszközzel kell a kapcsolatot felépíteni, akkor a BT 5.2-es szabvánnyal ellátott füles gyorsan csatlakozik bármihez, a késleltetése parádés, nem csúszik sehol a hang, viszont a hatótávja nem annyira bomba. Ezt azzal szoktam tesztelni, hogy kimegyek a konyhába, így a számítógépem és a füles közé két fal kerül. Ezen még át kell mennie a jelnek, akkor jó.

Ha mellé még kinyitom a hűtőajtót – vagyis egy hatalmas fém tömbbel árnyékolom le a jelet – az totálisan ki kell, hogy végezze az átvitelt. Az EVO esetében a két fal minimális gondot okozott, itt már szaggatott az átvitel, nem volt teljesen rossz, de azért ebből kiviláglik, hogy a hatótávja nem olyan nagy. Azt viszont hozzá kell tennem, hogy egyszer sem volt gondom zenehallgatás közben, sem szakadozást sem egyéb hibát nem tapasztaltam.

Összegzés

Mondhatnám azt, hogy a 1MORE EVO felült a TWS fülhallgatók trónjára, csak az a gond, hogy itt a trónokat ársávonként határozzák meg. 53 500 Ft pedig már az Apple AirPods vadászterülete, igaz az EVO is hozza ezt a szintet, csak nem az almás cég rajongóinak szánják. Pedig akár nekik is lehetne, mert a minősége parádés, fém és kerámia mindenhol, és az újító funkciói is brutálisak. Gyors- és vezetéknélküli töltés, 8 órás üzemidő, a legjobb ANC, amit valaha hallottam kínai fülesnél, brutálisan jó mikrofonok, csúcsminőségű hang, LDAC átvitel, szélzajszűrés, egyszerre két eszközhöz is csatlakozás, szinte felsorolni is fájdalmas, mi mindent tud. Pár funkcióval viszont kellett küzdenem, és az LDAC-ot is kevés dolog támogatja, szóval egy kicsit megelőzte az EVO a korát.

Nagy tudás mellé magas ár dukál, ez ebben az esetben 139,99 EUR-t, vagyis 53 500 FtAz árak a webshopok átváltási rátái miatt eltérőek lehetnek különböző pénznemek esetén (pl. ha Ft-ra állítjátok a webshopot, az árak rendszerint magasabbak, mint USD-re állítva). A cikkben feltüntetett árak tájékoztató jellegűek, és minden esetben a webshop felületén USD-ben (vagy EUR-ban, ha nincs USD lehetőség) kijelzett ár forintosított megfelelői (a cikk írásakor érvényes bankközi árfolyam szerint).-ot jelent early-bird akció keretein belül, amit a világpremier köré fűztek fel, és jár hozzá egy 30 EUR-s gyorstöltő pad is, hogy teljes legyen az öröm. A Goboo 2 év garanciát is vállal a termékre, EU raktárból küldik az EVO-t, ingyenes szállítás mellett, így 2-7 napon belül akár meg is kaphatjátok a terméket.

Pro

 • Rendkívül magas minőség, szép csomagolás
 • A legjobb ANC, amit valaha próbáltam
 • Kiváló mikrofon
 • Jó üzemidő
 • A rezgőarmatúra miatt nagyon jó hangminőség
 • Az appban sok minden átkonfigurálható
 • Imádom a pop-up menüt, ami mutatja a töltöttséget

Kontra

 • Az ára horzsol
 • Sportolásra vannak jobb fülesek, de nem is erre való
 • Sehogyan nem tudtam rávenni az Androidot, hogy LDAC kódolással vigye át a hangot

hirdetés