hirdetés

Xiaomi Fimi X8 SE drón teszt

Majdnem DJI, de azért mégsem

teszt
Xiaomi Fimi X8 SE drón teszt 1
Don Kartács
írta: Don Kartács
2019-09-24

A Xiaomi Fimi X8 SE egyértelműen a DJI Mavic szériának állít ellenfelet, természetesen árban durván alávágva a drón piacot 70%-ban uraló hárombetűs konkurensnek. A szokásos „eye candy” dolgok itt is megvannak: 4K 30 FPS felbontás, háromtengelyes gimbal, GPS alapú „mindent tudás”, 33 perces repülési idő és persze a DJI-hoz képest vállalható ár. Ez ebben az esetben olyan 150 000 Ft-ot jelent, ami az első szériás Mavic Pro és az Air áránál még mindig vagy 70 000 Ft-tal alacsonyabb.

A rendeljkínait szerint

 • megbízhatóság: 9
 • design és anyagminőség: 9
 • felszereltség, funkciók: 6
 • ergonómia: 10
 • ár/érték arány: 8

8.4

Népítélet

n/a

Ehhez a termékhez még nem érkezett olvasói értékelés.

Légy te az első

Szóval, az alapdobozban ott figyel majd az összecsukható karos drón, a távirányító, az akku, 3 különböző porttal – Type-C, micro USB és Lightning – rendelkező kábel a telefonos csatlakozáshoz, 2 szett propeller, meg a leírás. A gép minősége DJI közeli, szerintem a Spark, Mavic Pro első szériás modelljeihez képest nincs nagy eltérés, de azért egy fél millás P4-hez képest már érezhető a különbség. A Hubsan Zino – Fimi A3-at viszont veri, szóval sikerült a Fimi X8 SE-t a megfelelő polcra helyezni.

Mit csinál az új tulajdonos a kis játékszerével? Jól megfogdossa és megforgatja. Itt egyből kiszúrhatjátok a legnagyobb hiányosságot a szenzorkészletben, a tárgyelkerülésért felelős egységek hiányát. Ebből látszólag egy jutott előre, de az is csak dísz, dizájnelem vagy hívjátok aminek akarjátok, nekem a „fogyasztó megtévesztése” szavak is nagyon tetszenek. A hason azért van egy magasságtartásért és landolásért felelős optikai egység, meg egy hatalmas hűtőborda, ami a hő elvezetéséért felelős.

Természetesen, mint minden quadkopter mostanában, ez is behajtható karos, ami könnyebb szállíthatóságot tesz lehetővé. Nem kell aggódni, egy életen át nem fogjátok annyiszor kinyitni és becsukni, hogy a mechanika elfáradjon. Az akkut nagyon okosan felülre helyezték el, így a DJI Sparkos „kikopik a pöcök, kiesik lefele az áramforrás” jelenség nem érinti, mint ahogy a jobb oldali micro SD kártya bemenetet is eltakarja egy szilikon fedél. A madár legsérülékenyebb része a gimbal, erre kell leginkább vigyáznotok, mindig tegyetek rá valamilyen gimbalvédő megoldást.

Érdemes egy kicsit a remek távirányítót is forgatni, a DJI Mavic Air esetében már megismert letekerhető vezérlőkarokat a Xiaomi is átvette. Az egység fogása kellemes, jó az anyaghasználat, szerintem egy dologra kell figyelni: a bele helyezett tablet, telefon fényereje elegendő legyen, különben nem sokat fogtok a napon látni belőle. A gombkiosztást a hivatalos leírásban mindenki megtalálja, és OLVASSA IS EL, hiszen ha valakinek a fejére ejtitek a madárkát, annak nem lesz őszinte a mosolya.

Xiaomi Fimi X8 SE – És akkor Chen elkezdte neki tolni

Ahogy már feljebb említettem, az első dolog a leírás elolvasása és a gombok betanulása. Tudom, hogy ott az applikáció, meg a cuki piktogramok, de ha megszakad a kapcsolat vagy lefagy az alkalmazás, akkor sem eshettek pánikba. Minden drón visszahozható a kontrollerrel is, pontosan ezért kell tudnotok, hogy hova kell nyúlni, ha baj van.

Ha a következő pár alapszabályt betartjátok, akkor azért nagy bajotok nem lehet, de mindig ésszel repüljetek:

 • ellenőrizzétek a propellerek állapotát: ha repedt vagy törött, akkor csere
 • ki- és bekapcsolás: egy rövid, egy hosszú nyomás, ez igaz a távirányítóra és a drónra is
 • bal oldali piros kapcsoló a távirányítón: RTH, vagyis az automatikus hazatérés, ha bajban vagytok, ezzel visszahívhatjátok a gépet a felszállási pontra, amit az előre beállított repülési magasságon teljesít a gép
 • jobb oldali fel-le nyíl: hosszú nyomásra fel, illetve leszáll a gép
 • minden helyszínváltoztatás előtt kalibráljátok az iránytűt: a menüben kikeresitek az alábbi lehetőséget: „compass calibration” és követitek az utasításokat

Az első 2-3 akkumulátort pedig egy üres mezőn repüljétek ki, hogy érezzétek, hogyan mozog a gép, mi történik, ha RTH-t nyomtok, ha nincsen megfelelő számú műhold, ha lemerül 30%-ra az akkumulátor, és így tovább. Érdemes beszerezni egy H betűs felszálló padot is, egyrészt mert a gép aszimmetrikus karokkal rendelkezik és a hátsó része lejjebb van, így kaszálja a füvet, másrészt az automatikus landoláskor a szenzor a H betűt keresi.

Most, hogy mindenki megkapta a fejtágítót, nézzük, mit tud a gép. Kezdjétek a Fimi Navi applikáció letöltésével, ami nagyon hasonlít a DJI sajátjára. Ha a telefonotokat behelyezitek a kontrollerbe, és a kapcsolat is felépült a távirányító és a gép között, akkor az applikáció is automatikusan elindul. A kezelőfelület kísértetiesen ismerős lehet más drónoktól, remekül átlátható, felül a repüléshez szükséges adatok – magasság, távolság, sebesség, műholdak száma, töltöttség stb. – láthatóak, alul pedig a kamera paraméterei. Számotokra viszont a jobb felső fogaskerék jelecske az érdekes, ami a beállításokba vezet.

Ezt szintén tanulmányozzátok át, különös tekintettel az RTH paraméterekre, a beginner módra és hasonlókra. A pici csúszka piktogrammal a kamerát lehet állítgatni, ami véleményem szerint kicsit körülményes megoldás, én legalábbis nem nagyon láttam a telefonomon a változásokat, erre egy 5,5 colos mobil nem igazán alkalmas, különösen nem vakító napsütésben. Aki teheti, inkább egy 8 colos tabletet használjon erre a célra. Alul van egy „R2D2” ikon, ezzel léphettek be a speciális repülési funkciók közé, ezek alapja a duális helymeghatározó rendszer – GPS+GLONASS -, ami az alábbiak használatát teszi lehetővé:

 • Automatikus fel- és leszállás
 • RTH: automatikus visszatérés a felszállási pontra
 • Útvonal-repülés: a térképen megjelölt pontok mentén végigrepüli a kijelölt útvonalat
 • Dronie: ez kétféle lehet, vagy felfele, vagy távolodva elrepül, miközben a megadott célról felvételt készít, tipikus videóból kiköszönős snitt
 • Smart track: intelligens követés, ami lehet Trace, Profile és Lock. Trace-ben adott céltárgyra áll és követi azt, Profile-ban ráfordulással követi a célt, de tartja a pozícióját, míg Locknál körberepüli – ez a „vártorony felvevős” mód, amit számtalan vidiben láthattok – a célpontot
 • Tap-fly: egy térképen kijelölt pontra repül
 • Orbit: ellentétben azzal, amire először gondoltam, fix kameraszöggel körberepül a drón, de egyáltalán nem fordul
 • Spiral: spirális alakban repül a gép
 • Flight mode (cinematic, tripod): különböző, a videózást megkönnyítő módokon – lassabb, stabilabb – mozog a gép
 • Course lock: zárolja a mozgási irányt, akkor is, ha a gépet oldalra elfordítjuk. Ilyenkor például az előre irány lesz a balra vagy a jobbra, és így tovább
 • Fixed wing: merevszárnyú repülőgépet szimulál, ha legalább 3 m/s sebességgel mozog. Ilyenkor folyamatosan halad előre és egy picit be is dönti a drónt, mintha szárnya lenne
 • SAR: search and rescue, mentési mód, kiírja a GPS koordinátákat

Mennyibe kerül pontosan egy termék?

Az egyszerűség kedvéért cikkeinkben mindig átváltjuk az USD árakat forintra, általában az adott oldal kalkulátora szerint. A valóság azonban az, hogy a bankotok 4-5 forinttal rosszabbul váltja a devizát, mint a bankközi árfolyam, vagyis mindig egy kicsit többe kerül a termék, mint a leírt ár.

Ezen teljesen ingyenes bankkártyák rendelésével segíthettek,  a Revolut, a Monese és a Curve is ad ilyet – utóbbira 5 GBP-t ingyen kaptok, appban a D4WGX4ZE  kuponkódot használjátok –, illetve felül a menüsáv #fintech címkéjére nyomva olvassátok el a témában írt bejegyzéseinket.

Van még néhány érdekes funkció, ami a menüből túrható ki, például a háromszoros digitális zoom, precíz landolás – ilyenkor az optikai szenzor H betűs leszállópadot keres -, és még egy két apróság. Összességében kellően összetett a rendszer, sokat tud, és leszámítva a Smart Tracket, viszonylag jól is működnek. Ellenben a követendő tárgyat elég könnyen elveszti, abból csak a lock használható nagy biztonsággal.

A repülési idő gyárilag 33 perc, ez a valóságban inkább 25, viszont mivel 3 teleppel mentem ki, így is szinte örökkévalóságnak tűnt, főleg a tűző napon állva. Mire elég a 25 perc? Azt nem tudom, de 4 perc alatt elmentem vele 1000 méterre, meg visszareptettem RTH-ban. Ebből következik a másik nagyon durva paraméter, az 5 kilométeres hatótáv, ami valójában egy 10 kilométeres kör. Ezt gyakorlati akadályok miatt nem tudtam tesztelni, de 1000 méter körül még tökéletes volt az irányítás és a képátvitel is, de még 2200-nál sem volt rossz. Neten találtam videót, ahol 4,83 km-es távolságra elrepültek vele, de itt már eléggé képregény – vagy megszakad – a képátvitel. Ráadásul sokszor „úszott” is a kép a kijelzőn, valószínűleg a túlzott tömörítés miatt.

A Xiaomi Fimi X8 SE kifejezetten stabilan repül és a távirányító is elég precíz, a gép nem különösebben szélérzékeny, viszont azért a DJI-féle „áll a levegőben, mint a cövek” érzést nem kapjuk meg. A gimbal stabilizálása szintén kiváló, a legtöbb bajom érdekes módon a kamerával volt.

A 12 Megapixeles szenzor nagyon szép videókat csinál, anyag is van bennük – 100 Mbit/s -, amit sajnos a Youtube korlátai miatt nem tudtok teljes részletességében élvezni. A fehéregyensúly kezelésével viszont komoly gondjai vannak, vagy iszonyatosan kivakul – például Teve sziklás videó – vagy túlszaturálttá teszi a képet. Ez akkor egyáltalán nem zavaró, ha egy irányba repülünk és a fény mindig ugyanonnan érkezik, ellenben ha forgatjuk a drónt, akkor előjönnek a hibák. Leginkább a Smart Track-Lock opciónál leírt teljes körnél feltűnő a színváltozás.

Ugyanez igaz a képekre is, valahogy nem szépek a 4000*3000 pixeles fotók. Rengeteg az összemosódott részlet, és itt is gond van a fehéregyensúllyal. Több helyen olvastam, hogy kékes árnyalatot lehet látni rajtuk, amit én nem tapasztaltam, helyette szépiahatású barnába, túltelített zöldbe rendszeresen belefutottam. Szerintem ezek orvosolhatóak ND szűrőkkel vagy nagyon precíz beállításokkal, sőt van DNG és F-LOG kimenet is, ha Photoshopolni akartok rajta.

Összegzés

Ha a Xiaomi Fimi X8 SE-re, mint drónra gondolok, akkor azt kell mondanom, hogy remek darab. Kiváló hatótáv, jó irányíthatóság, kellemes anyaghasználat, hosszú üzemidő, szépen kisimítja a gimbal a videókat, és még rengeteg elektronikus funkciót is integráltak.

Ha viszont repülő kameraként tekintek rá, és összehasonlítom a DJI Mavic Pro-val vagy az Air-rel, akkor ezért a pénzért szerintem egy jobb kamera is elvárható lenne, és mivel a tárgyelkerülő szenzorok sem képezik a repertoár részét, így már nem is tűnik olyan olcsónak a pakk.

Nem azt mondom, hogy a Fimi X8 SE rossz drón, csak azt, hogy még mindig az előző generációs Mavichoz méregetjük, igaz, az vagy 70-100 ronggyal drágább, már nem nagyon kapható és pár dologban még kevesebbet is tud. Eléggé döntetlenszagú a dolog, szóval innentől kezdve ízlés dolga, ki melyiket választja, de ne felejtse el EU Priority Line áfa- és vámmentes szállítással kérni.

Pro

 • Nagy hatótáv
 • Remek stabilitás
 • Hosszú üzemidő
 • Gyorsan átlátható applikáció

Kontra

 • Problémák a kamera fehéregyensúlya és színkezelése körül
 • Közepes fényképkészítési képességek
 • Nincs tárgyelkerülés
 • Nincs hordtáska, de még extra kiszerelésben sem

hirdetés