hirdetés

Feiyu Pocket vs. Xiaomi Fimi gimbal kamera

Nyaralós kamerák királyai

teszt
Feiyu Pocket vs. Xiaomi Fimi gimbal kamera 1
írta: Don Kartács
2020-07-23

Aki nem akar kiadni 120 000 Ft-ot egy DJI Osmo Pocketért és a kiegészítőiért, önkéntelenül is a Feiyu Pocket és a Xiaomi Fimi Palm felé fog fordulni. Mindkettőt teszteltem, de azért egy „face to face” összehasonlítás mindig jobban néz ki. A 4K képes, stabilizált kamerák piacán ők most az olcsó „menő csávók” a 50 000 Ft körüli árazásukkal, lássuk, melyiket érdemes hazavinni.

Feiyu Pocket

A rendeljkínait szerint

 • megbízhatóság: 8
 • design és anyagminőség: 9
 • felszereltség, funkciók: 8
 • ergonómia: 9
 • ár/érték arány: 8

8.4

Népítélet

n/a

Ehhez a termékhez még nem érkezett olvasói értékelés. Ez a funkció még nem elérhető.

Légy te az első

Fimi Palm

A rendeljkínait szerint

 • megbízhatóság: 7
 • design és anyagminőség: 9
 • felszereltség, funkciók: 8
 • ergonómia: 5
 • ár/érték arány: 8

7.4

Népítélet

n/a

Ehhez a termékhez még nem érkezett olvasói értékelés. Ez a funkció még nem elérhető.

Légy te az első

Szerintem ez az egyik neuralgikus pontja az ilyen jellegű termékeknek, amiben a Fimi Palm összehozta minden idők egyik legborzalmasabb érzékenységű kijelzőjét. Komolyan, nádpálcával kellene azt elverni, aki ezt bele merte tenni egy 65 000 Ft-os stabiba – ennyi a szokásos ára -, ehhez képest a Pocket megjelenítője fenomenális. Említettem a joysticket, ami a Feiyu termékéről hiányzik, szerencsére a négyféle gimbal beállítás miatt ez nem akkora gond, viszont a Palm tényleg precízebben irányítható. A menüelrendezésben ismét a Pocket nyer, logikusabb, jók a „gyorshívások” és intuitíven kiismerhető az egész, de tulajdonképpen a Fimi sem rossz, csak a használati érzetet veri agyon ez a rettenetes kijelző. Ez egy újabb pont a Pocket javára, vagyis 2:0.

Feiyu Pocket vs. Xiaomi Fimi gimbal kamera 13 Feiyu Pocket/Fimi Palm

Ami a szoftveres képességeket illeti, egyiket sem dicsérte túl a Play áruház népe, a Fimi Play a dicső 2,7 ponton áll, míg a Feiyu Cam a frenetikus 2,8 pontot kalapozta össze, és ezek a számok hűen tükrözik a valóságot. Emlékeim szerint a Fimiét utáltam jobban, főleg azért, mert az elmondhatatlanul rossz kijelzőn külön be kell kapcsolni a WiFi-t, amire van egy gyorsgomb kombó a konkurensen. Miután beléptetek az appba, sem sokat javult a helyzet, a Fimi Play-ben vannak olyan menük, ahonnan például nem lehet kijönni, szerencsére ezeket folyamatosan javítják a frissítések. A Feiyu Cam meg úgy néz ki, mintha egy normálisan megírt interfészre valaki rádobott volna egy kézigránátot, annyira átláthatatlan, de például a magyar nyelvet is olasznak ismeri fel. Itt van viszont a virtuális joystick az állítgatásra, és a kapcsolatot is sokkal egyszerűbb felépíteni, mint a konkurensnél, de ez nálam nem ér meg +1 pontot, ezen a területen mindkét gyártónak sokat kell javulnia. Szerencse, hogy ezt egyszerű szoftverfrissítésekkel is orvosolni lehet.

De jöjjön a lényeg, a stabilizálás és a felvételek minősége. Érdekes módon egy kicsit olyan, mintha a Xiaomi ide koncentrálta volna a mérnöki tudást, ugyanis kifejezetten jól eliminálja a rezgéseket a gimbal. Gyakorlatilag tudja az ebben az ársávban elérhető maximumot és érzésre mintha jobb lenne, mint a Feiyu Pocketnek. Ott leginkább az volt a probléma, hogy belekerülnek a képbe apró remegések, amiket szerintem az EIS helytelen korrekciója okoz. A Palmban nincs ilyen funkció, egyszerű, ami nagyszerű. Ezzel meg is nyeri ezt a kört, az állás 2:1 a Pocket javára.

Sokáig nem örülhetnek a Xiaomi hívei, mert a fényképezés részben  gyengébb a termékük, itt simán győz a Feiyu Pocket. A legnagyobb gond az Palmmal, hogy többnyire kiégeti a képeket, és az ég több helyen indokolatlanul szemcsés lesz. Össze-vissza állítgattam, visszaállítottam alapbeállításra, de képtelen voltam javítani a helyzeten. Azért persze így sem olyan rossz az eredmény, de a Pocket egyszerűen jobb. Az eszközre egyébként folyamatosan jönnek a frissítések – a legutóbbi július 17-ei -, szóval gondolom majd csiszolnak a dolgokon. A Palm 12 megapixeles érzékelője 4:3-ról levágva készíti el a 16:9-es képeket, így ott a felbontás csak 9 MP lesz és még így is pixelesebbek, mint a konkurencia 8,51 MP-es szenzorral készült anyagai, így módosul az eredmény 3:1-re, a Pocket javára.

Az előnyt viszont egyből vissza is veszi a videós képességek terén a Fimi, hiszen ahhoz képest, mennyibe kerül, remek a képminősége. Szebbek a színek, élethűbb az összhatás, mint a Pocket esetében, viszont vannak más szempontok is, például a felbontás és az FPS szám. Ez ugyanis elég sok mindent meghatároz, ha utómunkázni szeretnétek az anyagokat. Mivel ebben sokkal jobb a Feiyu Pocket, ezért bár odaadom a pontot a Palmnak, ezt mindenképpen gondoljátok végig, amikor kamerát választotok. Ami viszont szintén a Fimi mellett szól, az a hatalmas látószöge – 128 fok -, ráadásul három fokozatban állítható, ezt a Feiyu kamerája nem tudja. Az állás 3:2, a Pocket javára.

Az utolsó kategória a spéci képességek, vagyis hogy a fenti működési módokon túl mikre képesek még a kamerák. Mindkét szerkezet tud Panoráma módban működni és képeket összefűzni, különböző time-lapse módokat – ebben a Pocket a jobb -, lassítást – szintén a Pocket nyer –, illetve arckövetést, amiben viszont a Fimi döbbenetesen jó, míg a Feiyu botrányosan gyenge. A Palmmal percekig azzal szórakoztunk, hogy össze-vissza mászkáltunk előtte, és hagytuk, hogy kövessen az elektronika. Az persze kérdés, hogy ez kinek fontos, de vlogoláshoz egyértelműen jobb a Xiaomi kamerája, és hogy izgalmas legyen a verseny, odaadtam a pontot a Palmnak. Az állás 3:3, vagyis döntetlen.

Egyetlen dolog maradt még, ami fontos lehet a felhasználók számára. Gyári értékek szerint a Fimi Palm 1080 30 FPS mellett 240 percet, míg a Pocket 270 percet tud 1080p 60 FPS mellett. Ezek elég szép számok, de természetesen WiFi használat nélkül kell őket érteni. Ez alapján – már amennyiben ez megér egyáltalán egy pontot – 4:3-ra nyer a Feiyutech Pocket kamera.

Összegzés

Azt hittem, hogy simán nyer a Feiyu Pocket, de igen szoros versenyt hozott az összehasonlítás. Az nagyon látszik, hogy attól függően, mit részesítetek előnyben, nyerne az egyik vagy a másik versenyző. Szándékosan nem súlyoztam a fenti pontokat, ezt inkább rátok bízom, viszont azt tudnotok kell, hogy a Palm kijelzője miatt szörnyen érzéketlen, és ez megmételyezi a használatot.

Persze van, aki tud ezzel együtt élni, és előnyben részesíti majd a jobb videó minőséget és a stabilizálást, hiszen végülis ezért vesztek meg egy kamerát. Az árazásuk általában hasonló, de sokszor a Feiyu Pocket a drágább, ami szintén módosítja az összképet. A Summer Sale keretén belül azonban mindkét termék 50 000 Ft – Palmhoz használjátok a BGSPBP05 kupont –, ami durván 30%-kal olcsóbb, mint a szokásos 65 000-es ár, így én a Feiyu Pocketet vinném haza. Ne felejtsétek EU Priority Line szállítási móddal rendelni, ami áfa- és vámmentes.

Pro

 • Feiyu Pocket: jó kijelző, frankó fotók, hosszú üzemidő, kiváló kezelés, király hordtok, nagy felbontás, ami sok FPS variációval párosul
 • Fimi Palm: remek vidóminőség, szuper stabilizálás, kellően hosszú üzemidő, jó tárgykövetés, fizikai joystick

Kontra

 • Feiyu Pocket: gyenge app, helyenként remegések a képben, színtelen videók, pocsék tárgykövetés, csak szoftveres joystick
 • Fimi Palm: hiperidegesítő kijelző, gyenge app, gyenge fényképkészítési képességek, kevés lehetőség a képkockaszám állításra

hirdetés