hirdetés

Xiaomi TV Speaker teszt

Nemcsak augusztus 20-án maradt el a tüzijáték

teszt
Xiaomi TV Speaker teszt 1
írta: Don Kartács
2020-12-14

Rég nem volt már TV-hez vagy egyéb eszközhöz tartozó soundbar teszt, utoljára a BlitzWolf tudott ebben a szegmensben értelmes terméket felmutatni az BW2-SD2 XR-rel. A Xiaomi termékeire azonban mindig különös figyelmet fordítunk, főleg ha egy kételemű, 100 W-os, 5 hangszóróból álló rendszerről van szó. A különálló mélynyomó rendesen oda tud durrantani, míg a hosszanti irányba elrendezett membránok a magas és a közép tartomány megszólaltatásáért felelnek. Az árazása azért már nem az alsó kategóriába helyezi el a terméket, EU raktárból 65 000 Ft-ot kérnek a szettért, ennyi pénzért pedig már mutatni is illik valamit.

A rendeljkínait szerint

 • megbízhatóság: 8
 • design és anyagminőség: 9
 • felszereltség, funkciók: 7
 • ergonómia: 9
 • ár/érték arány: 6

7.8

Népítélet

n/a

Ehhez a termékhez még nem érkezett olvasói értékelés.

Légy te az első

Nyílásból pedig bőséggel akad. Érdemes a soundbar – ami magyarul egyébként „hangrúd” lenne – hátuljából kiindulni, és lerendezni a két legegyértelműbbet. A DC IN a tápot, az SW OUT pedig a subwoofert, vagyis a mélynyomót jelenti, innen kapja a jelet a láda. Az AUX IN a különböző jack alapú bemeneteket – pl. telefon, számítógép, TV stb. – fogadja, de mivel ilyen kábel nincs a pakkban, ezt külön kell beszereznetek. Van még két további hangbement, SPDIF – vagyis optikai -, illetve koaxiális – más néven RCA -, ezeket ajánlja a Xiaomi például a televízió csatlakoztatásához.

Nyilván nemcsak vezetékkel, hanem Bluetooth-on keresztül is össze lehet a rendszert más eszközökkel párosítani, én is ezt használtam az egyszerűség kedvéért. Ebből a legújabb, 5.0-s szabványt kapta, gond nélkül működött, de nyilván egy fix áramforrásra kötött eszköznél nem számít a takarékosság, inkább a nagyobb sávszélességű átvitel a fontos. A kezelés pofonegyszerű, de itt egy kicsit átkötnék a kinézetre, hiszen az nem lett túl jellegzetes, és a gombok is eléggé beleolvadnak a „fekete rengetegbe”. A szokásos dolgokat lehet velük csinálni, forrást váltani, hangerőt állítani és hasonlók. A subwoofer hátoldalán pedig van egy külön vezérlőpanel, amivel külön is szabályozhatjátok a hangerőt. Itt jegyezném meg, hogy USB portot vagy micro SD kártya bemenetet nem érdemes az eszközön keresni, igaz, szerintem ezek a Bluetooth megléte mellett gyakorlatilag feleslegesek.

Az előző, mélynyomó nélküli Xiaomi soundbar színe kifejezetten tetszett, jellegzetes fehér doboz, szürke szövettel, kellemes, karakteres összhatás. Ugyanez nem mondható el a mostani termékről, egy nagy fekete tömeg az egész, mindenféle érdekes részletek nélkül. Ez persze nem baj, abban az értelemben, hogy teljesen beleolvad a lakásdizájnba, viszont érdekesnek egyáltalán nem nevezhető. A minősége viszont remek, jól összerakták mindkét sugárzót, de az anyaghasználatra még a hangnál külön visszatérek.

 

Xiaomi TV Speaker – Alul jó, felül nem annyira

Normális esetben akkor tud valami jól szólni, amikor megvan a kellő tér és az akusztika ahhoz, hogy a hangok megfelelően betöltsék a teret. Tehát ha a szoba mondjuk 4*6 méteres, célszerű a hosszanti oldalon elhelyezni a sugárzót, hogy a hangnak több tere legyen érvényesülni. Sajnos ez nem minden lakásban/házban oldható meg, és itt jön be a képbe a 100 W-os teljesítmény is. Ez az alábbiakból jön össze: 66 W-os mélynyomó, és 2×17 W-os sugárzó, 1 szett magassal és 1 szett középpel, így áll össze a 2.1-es rendszer.

Mennyibe kerül pontosan egy termék?

Az egyszerűség kedvéért cikkeinkben mindig átváltjuk az USD árakat forintra, általában az adott oldal kalkulátora szerint. A valóság azonban az, hogy a bankotok 4-5 forinttal rosszabbul váltja a devizát, mint a bankközi árfolyam, vagyis mindig egy kicsit többe kerül a termék, mint a leírt ár.

Ezen teljesen ingyenes bankkártyák rendelésével segíthettek, a Revolut, a Monese és a Curve is ad ilyet – utóbbira 5 GBP-t ingyen kaptok, appban a D4WGX4ZE kuponkódot használjátok –, illetve felül a menüsáv #fintech címkéjére nyomva olvassátok el a témában írt bejegyzéseinket.

Ez pedig bőven elég teljesítmény ahhoz, hogy szétszedjétek vele a házat, de sajnos a kb. 4*6-os nappalimban úgy verődik tőle a hang, mint a fene, ezért vissza is vettem a hangerőből, hogy egyáltalán értékelhető legyen az eredmény. Természetesen a hangminőség kapcsán ez olyan sokat nem számít, sokkal fontosabbak például a felhasznált anyagok. A GGMM M3 óta én nagyon a fa mag híve vagyok, ebből készült a mélynyomó is, ellenben a soundbar résszel, ami műanyag és alumínium keveréke. Nem mondom, hogy emiatt szólnak máshogy egyes frekvenciákon, de azért jó tudni, milyen anyagokkal dolgoztak a készítők.

A subwoofer remekül szól, szép basszusok törnek elő belőle, nem dübög, és jól lemegy frekvenciában. Két dologra viszont figyelni kell, egyrészt a bass-reflex cső hátsó kimenete miatt el kell egy kicsit tartani a faltól és a bútoroktól, tehát hagyjatok mögötte helyet, és ugyanez igaz lefele is. Igaz, itt a gumis lábak miatt alapból van tér a hullámok távozásához, de lehetőleg sík felületre állítsátok, ott szól a legjobban. A minőségére sem lehet panasz, megkopogtatva fa szerűen döng, elhiszem, hogy tényleg abból készült, és nem csak elvitték mellette.

Ahogy már említettem, a treble hangszórók a TV mellé szerelhető, hosszúkás elembe kerültek, és nem is szólnak igazán jól. Ami nem basszus, azt összemossa, egy nagy katyvasszá alakítva az egészet, a hangszerek sem hallatszanak igazán, a beszédhang meg teljesen színtelen. A lossless fájlok lejátszása után egészen a podcastig jutottam, ahol tényleg semmi nincs a háttérzajon és az emberi hangokon kívül, de még itt sem volt igazán jó. Leültem a földre, hogy teljesen fülmagasságba kerüljön a soundbar, de ez nem változtatott a helyzeten.

Rendben, akkor gondoltam bekapcsolom a cinema módot, ezt a vezérlés bal oldalán lévő ikonnal lehet megtenni, a jele egy mozis filmszalag, ami felgyújt egy diszkrét fehér LED-et a soundbaron. Valóban változott a hangkép, jobban kiszínezi a Mi TV Speaker a magas és középtartományt, de hát ha valami alapból nem jó, akkor ott hiába tekergeti a szoftver a virtuális potmétereket. Oké, elengedem a zenehallgatást – bár szerintem ami jól szól, az mindenhol jó – és elkezdem csapatni a filmeket, hiszen ezt a rendszert elvileg erre találták ki.

Kezdtem pörgősebb ütöm-vágom akciófilmekkel, utána jött egy kis autókázás, majd jöhetett a sci-fi, ahol az űrhajók és a sugárvetők kellettek volna, hogy elvarázsoljanak. De valahogy nem jött át az élmény, felül és középen elég hurka az egész, alul pedig annyi a basszus, amennyit tekertek a hátsó tárcsán. Itt egyébként jól jött volna valami app, hogy ne kelljen felállnom, odamennem és kézzel állítanom a mélyládán, ha már az ember a kanapén punnyadva szeret otthon mozizni.

Bár a dobozban nincsen jack-jack kábel, én szereztem egyet és kipróbáltam ezen a csatornán keresztül is a Xiaomi szerkezetét. Itt jól halhatóan van alapzaja, vagyis zúg, még alacsonyabb hangerőn is. Teljesen mindegy volt, hogy a TV-vel vagy a mobilommal kötöttem össze, ugyanazt az eredményt kaptam. Nem mondom, hogy nagyon zavaró, de hallható, és szerintem ez ennyi pénzért nem elfogadható.

Összegzés

A Xiaomi TV Speaker Theater Edition ára 61 500 Ft szállítással együtt, EU raktárból, és ez bizony egy elég markáns szám ahhoz képest, hogy mit kaptok érte. A minőség rendben van, a dizájn visszafogott, de az anyaghasználat jó. Elég sok bemenet van, amivel játszhattok, illetve ott a cinema mód, ami egy szoftveres hangrákeverés. Ezzel ki is merül a funkciók tárháza, de persze mit is várhatnátok el egy kvázi „házimozi” rendszertől?

Például azt, hogy jól szóljon, de legalább verjen oda a filmek alatt. Az előbbit nem tudja, utóbbit a subwoofer ládán lévő tekerőkapcsolóval éppenséggel meg lehet oldani, de gondolom nem a szomszédok beparáztatására használnátok a benne lakozó 100 W-ot. Másra viszont nem jó, az előző Xiaomi soundbart jobban kedveltem, egyszerűen túl sok az érte kért 61 500 Ft. Mentsétek el a linkjét és néha nézzetek rá, hátha beverik az árát 40 000-ig, addig pedig a többi termék között nézelődjetek.

Pro

 • A basszus erőteljes és jól be is állítható
 • Sok ki- és bemenet
 • Nem tolakodó dizájn, igaz nem is túl jellegzetes

Kontra

 • Középen és felül gyenge hang
 • Összemosódik a beszéd a hangszerekkel
 • A mélynyomót egy kisebb lakásban elég macera elhelyezni
 • Drága

hirdetés