hirdetés

Soundcore Motion X600 BT hangszóró teszt

200 dollár alatt a legjobb

teszt
Soundcore Motion X600 BT hangszóró teszt 1

Forrás: Soundcore

írta: Don Kartács
2023-09-15

A Soundcore márka piacra dobott már néhány legendás zajkeltőt, ilyen volt például a Q35 fejhallgató, amit mi is teszteltünk. Most viszont a BT hangszórók piacára eveztek át, és az X600-zal eléggé be is találtak. Ez egy LDAC kódolásra képes, 12 óra üzemidővel rendelkező, remek minőségű termék, ami a mértékadó DXOMark „Essential” kategóriájában jelenleg a legmagasabb értékeléssel bír. A SOUNDCORE2023  kuponnal 65 700 FtAz árak a webshopok átváltási rátái miatt eltérőek lehetnek különböző pénznemek esetén (pl. ha Ft-ra állítjátok a webshopot, az árak rendszerint magasabbak, mint USD-re állítva). A cikkben feltüntetett árak tájékoztató jellegűek, és minden esetben a webshop felületén USD-ben (vagy EUR-ban, ha nincs USD lehetőség) kijelzett ár forintosított megfelelői (a cikk írásakor érvényes bankközi árfolyam szerint).-ért vihetitek haza, a szállításért pedig 1900 forintot kell fizetnetek. EU raktárból küldik, így pár nap alatt leteszi a postás a küszöbötökre az X600-at.

A rendeljkínait szerint

 • megbízhatóság: 10
 • design és anyagminőség: 10
 • felszereltség, funkciók: 8
 • ergonómia: 9
 • ár/érték arány: 10

9.4

Népítélet

n/a

Ehhez a termékhez még nem érkezett olvasói értékelés.

Légy te az első

A vezérlőgombok alatti platni valami keményebb szilikonos bevonat lesz, de ezt sem rossz megérinteni, meggyőző az összhatás. Kis tappancsokkal kapaszkodik az asztalba, nem csúszik, nem mozog, itt is minden rendben van.

Az ergonómia is példás,

minden gomb kapott háttérvilágítást, így sötétben sem kell vaktában kotorászni a használathoz. A hátoldalon egy szilikonos fedő alatt egy Type-C portot és egy AUX bemenetet találtok, ezzel meg is van az IPX7-es ellenállóság. Szerencsére elhagyták a sok értelmetlenséget, mint pl. az USB-A és a TF kártyaolvasó, hiszen szinte senki nem használ ma már ilyeneket. Főleg nem a hordozható szegmensben, hiszen a Soundcore Motion X600 ennek a kategóriának a jeles képviselője, igaz a maga 1980 grammos tömegével nem egy pehelykönnyű versenyző. Az üzemideje 12 óra, ami elég sok, csak hát a Tronsmart az elmúlt években a saját hangszórói kapcsán ezt az értéket iszonyatosan feltornázta, a sokat pedig könnyű megszokni.

Feltölteni 6 óra alatt lehet, ami brutálisan sok, nincs gyorstöltés, viszont ha bedugtam a Type-C-t akkor is zenélt tovább.

Az üzemidőt egyébként effektíven lehet csökkenteni a basszuskiemeléssel és a térhangzás bekapcsolásával, illetve a hangerő növelésével. Fórumokban olvastam, hogy akár felezni is lehet az üzemidőt, de nyilván senki nem fogja csutkán ordíttatni, nem olyan kevés az az 50 W. A töltöttség kijelzést szintén zavarosnak találtam, ha merül, átvált a bekapcsoló gomb villogó pirosra, töltés közben meg csak simán piros. De mennyire van feltöltve épp? Ki tudja, ehhez el kell indítani a Soundcore appot, máshogyan nem derül ki.

Forrás: A DXOMark oldala szerint

Érdemes egy kicsit a vezérlésről beszélni, ami nem lehet teljes a Soundcore app letöltése nélkül, de kezdem a fizikai gombokkal. A LED-ekkel megvilágított panelen balról jobbra haladva a bekapcsoló gombot, a BT kapcsolat meglétét szimbolizáló ikont, a térhangzást – angolul spatial audio -, a basszuskiemelést és a lejátszásért, illetve a hangerőállításért felelős gombokat tapizhatjátok. Mivel minden személyre szabható az applikációból, illetve egyedi hangprofilok is beállíthatók, én inkább áteveztem ide. Először is, érdemes bekapcsolni az extra funkciókat, a basszuskiemelést és a térhangzást, hiszen a Soundcore Motion X600-nak ez a lényege. Másrészt, ha nektek nem felel meg a hangkép, akkor vannak előre legenerált EQ beállítások, ahol szépen átrendezhetitek a hangsávokat. Persze egy csomó másra is jó a progi, például mutatja a töltöttséget és hasonlókat, szóval használjátok. Jöjjön a lényeg, a mögöttes technológia és az általa létrehozott hang!

hirdetés

Soundcore Motion X600 BT hangszóró teszt – Döbbenetes hang, ha jól állítod be

Kezdjük a „fancy” DXOMark értékeléssel, illetve, hogy ez mennyire mérvadó. A DXOMark egy tesztoldal, a hangcuccok és a mobilos kamerák „Transfermarkt”-ja, vagyis egy olyan vállalkozás, aminek az eredményeit referenciaként szokták elfogadni. A DXOMark a hangkeltő berendezéseket három kategóriába sorolja, Essential (200 USD), Advanced (200-600 USD) és Premium (600 USD felett).

A Soundcore Motion X600 az Essential kategóriában lett első,

de mivel ez egy 200 USD-ig korlátozott szegmens, és a Motion X600 ára ennek pontosan a felső sávjába esik, szerintem sokkal érdekesebb a teljes ranglistát megnézni. Itt a 20. helyet foglalja el, ami azért durva, mert előtte kizárólag sokkal drágább – minimum 50%-kal, de van, ami 10x annyiba kerül – termékek szerepelnek. Nyilván 2250 dollárból lehet jobb hangminőséget kihozni, ez nem kérdés. Az viszont szimpatikus, hogy a Marshall Stanore III-mal – kb. 150 000 Ft – és a JBL Charge 5-tel – nagyjából 53 000 forint -, hasonlítják össze, így a konkurensei is szerepelnek a megmérettetésben.

A Soundcore Motion X600 mögötti technológia is érdekes, ez ugyanis egy úgynevezett „spatial audio” típusú eszköz. Vagyis képes térhangzást generálni, teszteltünk már ilyen eszközt, ez volt a 1MORE Aero, igaz, ez egy fülhallgató, de a lényeg ugyanaz: a hangszóró azt szimulálja, mintha nem egyetlen hangforrás irányából érkeznének a hangok. Ennek egyik letétményese a tetején látható sky channelnek hívott, felfele álló membrán, ami a fronton elhelyezetteket egészíti ki. A rendszer háromutas, vagyis 3 frekvenciatartományban összesen 5 membrán rezeg sztereó módban, a megfelelő hatás elérése érdekében.

A megoldás lényege, hogy minél szélesebb zenei színpadot hozzanak létre,

így a legapróbb hangok is kihallhatók, hiszen ez eléggé jelentősen befolyásolja a zenei élményt. A hagyományos BT hangátvitelhez – ez az SBC kódolás – képest háromszor annyi adatot tud az LDAC átvinni, amit a Soundcore Motion X600 támogat. Ehhez két előfeltételnek kell teljesülnie, a hang forrásoldala – jelen esetben a telefonotok – is támogassa az LDAC-ot – pl. a Win 10 ezt nem teszi meg -, illetve a lejátszott számok is kellően nagy felbontásúak legyenek, javaslom ehhez a flac fájlok használatát. Zenei szolgáltatóban pedig a Tidalt, aki némi pénzmennyiség elköltése után ad nagy felbontású zenei streamet.

A tesztet alapvetően úgy kezdtem, hogy bekapcsoltam a basszuskiemelést, a térhangzást, majd a szoftveres EQ-val a saját fülemre szabtam a hangképet, és hagytam pár órát magától muzsikálni.

Ez egyrészt bejáratja a Soundcore Motion X600-at, másrészt összeszokik a hangképpel a fül. Ezek alapján azt mondhatom, hogy megdöbbentően szépen szól, az általam régóta ajnározott GGMM M3-mal vetekszik a zenei élmény. Nagyon részletes a hangkép, a basszusok cizelláltak, nemcsak egy egyen mély van, hanem szépen elválnak az alacsony frekvenciák is egymástól. Jó az énekhang is, ki lehet hallani a hangszín váltásokat a zenéből, és a magasak sem hasítanak bele a dobhártyába. Elvileg 40 KHz-ig is fel tud menni a Soundcore Motion X600, de ezt maximum a denevérek hallják meg, viszont műszaki adatnak jól néz ki. Ami kevésbé tetszett, az az alap hang, a basszuskiemelés és a térhangzás kikapcsolásával, így elég vérszegény. Ha csak ezt tudná, elég sokan megvernék a piacon, de senki nem fogja így használni, szóval ez inkább csak egy megemlítendő érdekesség.

A Soundcore Motion X600 is képes TWS módra, vagyis 2 darab összekapcsolódásával 2×50 W teljesítményre, sztereó módban.

Ez azért már a magyar pénztárcáknak eléggé drága játék, de akkor aztán tényleg ki lehet élvezni a térhangzást. Pár dolgot azért tudok említeni, ami nekem ugyan nem hiányzott, de biztos van, akinek fog. Nincs mikrofon, de szerintem életszerűtlen lenne ehhez az eszközhöz beszélni. Nincs power bank mód, vagyis nem tölt más eszközöket. Azt hiszem, hogy egy olyan világban, ahol 2-3000 Ft-ért lehet teló töltőket kapni, és 5-6000 Ft körül vannak tisztességes, hordozható telepek, ez szintén egy elhanyagolható probléma.

A végére még egy gondolat: egyszerűen nem tudom elképzelni, hogy egy ilyen szép és kívánatos anyagokkal dolgozó hangszórót igazán magammal vinnék bárhova, ahol sérülhet. A homokba sem raknám le, mert nem védett por ellen, bringakormányra szintén vétek lenne felkötözni. Szóval lehetne egy fogantyú nélküli verziója, mert akkor jobban elférne az asztalomon vagy a polcon, ugyanis nem igazán látom azt a réteget, aki a Soundcore Motion X600-zal a strandra megy, csak azt, aki otthon élvezi a kiváló zenei minőséget, amit nyújt.

Összegzés

A Soundcore Motion X600 méltán szerezte meg az első helyet a DXOMark Essential szekciójában. Vannak hibái, például a nem annyira hosszú üzemidő és a zavaros töltöttség kijelzés, illetve jó lenne, ha gyártanának egy nem „portable” verziót is. Ez utóbbi egyben dicséretnek is felfogható, mert én le nem vinném ezt a gyönyörűséget a koszos vízpartra. Az anyagminősége kiváló, a hangja gyönyörű, ha a térhangzást és a basszuskiemelést is bekapcsoljátok. Az appból személyre szabható a lényeg, márpedig mi fontosabb lenne a hangnál egy BT hangszóró esetében. Aki pedig nagy lábon él, egyből vegyen kettőt és akkor TWS-ben is szólhat a muzsika.

Tekintetbe véve a minőséget és a hangzást, a Soundcore Motion X600 ára teljesen reális, sőt, a hasonló hangminőséget produkáló termékek drágábbak. A SOUNDCORE2023  kuponnal 65 700 FtAz árak a webshopok átváltási rátái miatt eltérőek lehetnek különböző pénznemek esetén (pl. ha Ft-ra állítjátok a webshopot, az árak rendszerint magasabbak, mint USD-re állítva). A cikkben feltüntetett árak tájékoztató jellegűek, és minden esetben a webshop felületén USD-ben (vagy EUR-ban, ha nincs USD lehetőség) kijelzett ár forintosított megfelelői (a cikk írásakor érvényes bankközi árfolyam szerint).-ért vihetitek haza, a szállításért pedig 1900 forintot kell fizetnetek. EU raktárból küldik, így pár nap alatt leteszi a postás a küszöbötökre az X600-at.

Pro

 • Az egyik, ha nem a legjobb hang a 200 dolláros kategóriában
 • Kiváló minőség és összerakottság
 • Remek app
 • Kellemes térhangzás és basszuskiemelés
 • Ritka, hogy egy hangszóró szinte teljesen fém burkolatot kap

Kontra

 • Az akku teljesítmény és a töltöttség kijelzés lehetne jobb
 • Bár hordozható, nincs por elleni védettsége

hirdetés