hirdetés

SJCAM C100+ akciókamera teszt

Vissza a gyökerekhez

teszt
SJCAM C100+ akciókamera teszt 1
írta: Don Kartács
2021-03-13

Végre egy SJCAM visszanyúlt az SJCAM SJ4000 szelleméhez, és csinált egy cuki, de egyszerű kamerát olcsón. Nagyjából 20 000 Ft-ért egy egészen élhető, 2K felbontású apróságot kaptok, amit használhattok autós vagy webkameraként is, de egy versenydrón is simán elbírja. Végre nem egy túlárazott rettenet, mint az SJCAM SJ10 Pro volt, de azért megvannak a maga nyűgjei, lássuk, mik ezek.

A rendeljkínait szerint

 • megbízhatóság: 9
 • design és anyagminőség: 9
 • felszereltség, funkciók: 6
 • ergonómia: 7
 • ár/érték arány: 9

8

Népítélet

9

 • megbízhatóság:9
 • design és anyagminőség:10
 • felszereltség, funkciók:7
 • ergonómia:9
 • ár/érték arány:10
Véleményt írok

A cuccok GoPro kompatibilisek,

vagyis a szokásos felfogatási módon felszerelhetők kb. bárhová. Azért egy biciklikormányra való bilincset hiányolok a cuccok közül, de hát minden nem lehet benne. A C100+ meglepően pici és könnyű, 60x60x20 mm és 34 gramm a micro SD kártyával együtt, vagyis jóval kisebb, mint a hagyományos kamerák. A test ráadásul mágneses a könnyebb rögzíthetőség miatt, illetve 30 méterig vízálló is, legalábbis a tokkal együtt. Nem különösebben nehéz észrevenni, hogy az egyetlen gombon, a kártyabemeneten és a micro USB portot takaró szilikon lapkán kívül nincs rajta túl sok minden. Például kijelző sem, így már kezd világos lenni, hogy miért kerül ennyibe a kamera.

És ez a lényeg, teljesen lecsupaszították a hardvert, hogy minél alacsonyabb maradhasson az árazás, így tulajdonképpen logikában a 2016-os SJCAM SJ4000-hez nyúltak vissza. Ez viszont jelentős egyszerűsítésekhez vezet, például az app nélkül szinte használhatatlan a cucc. Azért csak szinte, mert a videófelvétel az egyetlen LED-del ellátott gomb megnyomására elindul, de persze még egy csomó más dolgot is tud, így érdemes elolvasni a leírást. A teljes repertoár kiaknázáshoz viszont le kell tölteni az SJCAM Zone alkalmazást, vagyis ez legyen az első lépések egyike a kibontás után, amit megtesztek.

 

SJCAM C100+ akciókamera – Mókás, de nem mindentudó

Az SJCAM Zone több szempontból is szükséges, egyrészt itt minden paraméter elérhető – mondjuk máshol meg semmi -, másrészt pedig a fényképkészítést csak innen lehet elindítani. Ebből azért kitalálható, hogy alapvetően a C100+ kamot videózásra találták ki. Leginkább e köré szervezték a beállítható dolgokat is, de azért ezek közel sem olyan sokrétűek, mint egy hagyományos akciókameránál.

A maximális felbontás a C100+ esetében 2K, vagyis 2560×1080 pixel felbontást jelent, de szerintem sokak számára az 1080p 60/30 FPS lesz az érdekesebb. Elvileg mindenhol stabilizálja a képet a kamera, de ez az elkészült felvételeken olyan nagyon nem látszik. Ebből viszont több dolog is kiderül: nyakba akasztva nem érdemes használni, illetve egy fix pontra felfogatva, vagy kézben tartva nagyságrendekkel jobb eredményt lehet elérni.

Mennyibe kerül pontosan egy termék?

Az egyszerűség kedvéért cikkeinkben mindig átváltjuk az USD árakat forintra, általában az adott oldal kalkulátora szerint. A valóság azonban az, hogy a bankotok 4-5 forinttal rosszabbul váltja a devizát, mint a bankközi árfolyam, vagyis mindig egy kicsit többe kerül a termék, mint a leírt ár.

Ezen teljesen ingyenes bankkártyák rendelésével segíthettek, a Revolut, a Monese és a Curve is ad ilyet – utóbbira 5 GBP-t ingyen kaptok, appban a D4WGX4ZE kuponkódot használjátok –, illetve felül a menüsáv #fintech címkéjére nyomva olvassátok el a témában írt bejegyzéseinket.

Fussuk át a menüt, mert néhány lényeges dolog kiderül belőle. Roppant egyszerűen összeszervezték két nagy csoportba a funkciókat, az egyik főmenű a videózás, amin belül működhet sima videó, video lapse, autós módban a kamera, meg elfordíthatjátok a képet vertikálisan. A beállító menüben a paramétereket lehet kicsit tekergetni, érdemes bekapcsolni az „anti-shake” módot, illetve a kódolást H.264-re állítani. Érdeklődésre tarthat számot még a szenzor képének megfordítása, például ha drón hasára akarjátok szerelni a „cészázat”. A gyártó kifejezetten ajánlja rövid TikTok és Instagram videók elkészítésére a terméket, bár erre dedikált módot nem találtam a szoftverben.

A másik menücsoport a fényképezés, ahol még kevesebb lehetőséget fogtok találni, sima fotókészítés és sorozatfotó, semmi más. Ezzel kapcsolatban elég bosszantó, hogy csak a telefonról lehet megkattintani az elsütőbillentyűt, emiatt egyik kézzel folyamatosan a kamerát tarottam, a másikkal meg a telefonom. Csakhogy a mai mobilok olyan nagyok, hogy az egykezes használat szinte lehetetlen, emiatt állandóan belelógott a kép sarkába a teló széle, ezeket meg is hagytam a galériában, demonstratív célból.

Erre a megoldás az, hogy fel kell szerelni egy tripodra, gorillapodra, bringakormányra

vagy valami egyéb alkalmatosságra, hogy ne kelljen tartani, úgy teljesen használható a cucc. Ami a fotók felbontását illeti, a menürendszerben van egy 15 megapixeles opció, csakhogy az OV4689 natív felbontása 4 megapixel (2688*1520), ilyen lehetőség viszont egyáltalán nincsen, így a maximumon hagytam. Van még egy album opció, ha szeretnétek a korábban készített anyagaitokat nézegetni.

A videók minősége szerintem teljesen rendben van,

főleg 20 000 Ft-ért, a színek jók, a dinamikatartomány széles, de azért napsütésben van némi lens flare effektus. Lehetne egy kicsit nagyobb a bitsűrűség is – 15 Mbit/s körül váltakozik -, de alapvetően nem ezzel van a baj, hanem a stabilizálás működésével. Mivel ezt a kamerát a legtöbben majd felszerelik valamilyen járműre, ezért nem ártana, ha képes lenne normálisan kisimítani a rezgéseket, de erre nagyjából uniciklizés közben semmi esély nem volt, még kézben tartva sem. Sétánál sem sokkal jobbak az esélyei, de a YT videók alapján például drónon egész jó képet ad, viszont azért ez távolról sem egy GoPro Session.

A képek az elmegy kategóriába esnek,

a fő limitáció a felbontás, 4 megapixelbe azért túl sok minden nem fér bele, egy alsóközepes teló szintjét hozza. A képek élesek, csak a részletesség hiányzik, ami a távolabbi objektumoknál – például fák ágai és levelei – már jelentős összemosódással járnak. Fényszegény környezetben sem éppen remekel a C100+, de ez tényleg nem elvárható egy terméktől, ami ennyibe kerül.

Nem rossz ez a kamera, csak olcsó,

így a legnagyobb kérdés az, hogy pontosan mire is használható. Én biztosan feltenném:

 • bringakormányra
 • elektromos rollerre
 • drónra
 • egy szelfi botra
 • korlátozottan használható autós kameraként is
 • webkameraként

Autós kameraként használva

automatikusan körkörös felülírásba kezd, illetve darabolja is a videókat. A táp megszűnésekor egyből menti az anyagokat, gyújtás ráadására pedig elindítja a rögzítést. A webkamera mód annyiban tér el a normálistól, hogy el kell távolítanotok a micro SD kártyát, majd kikapcsolt állapotban egy USB kábel segítségével számítógépre dugni. A bekapcsolás után automatikusan települő plug&play eszközként viselkedik.

A C100+ üzemideje 2K 30 FPS esetén két és fél, 1080p 30 FPS esetén 3 óra, amit nagyjából meg tudok erősíteni, de ebben nincs benne a WiFi fogyasztása. Ennyi idő után a szobában viszont már eléggé melegedett, nem lett tőle semmi baja, de azért ez intő jel, nem baj, ha a menetszél is hűti.

Összegzés

Érdekes cucc lett a C100+, de azért azt mindenképpen észben kell tartanotok, hogy ez egy 20 000 Ft-nál is olcsóbb kamera, vagyis jelentős megkötésekkel kell számolni. Egyik ilyen az alacsonyfelbontású szenzor és hogy fényképezni csak az appból lehet, a másik a szoftveres stabilizálás hitványsága. Mondjuk az is csoda, hogy ennyiért van benne, és a videói egész jók, de érdemes felfogatni valamilyen tartóra és statikusan használni, ehhez egy rakat kiegészítőt is biztosítanak. Az üzemideje teljesen rendben van, és használható autós vagy webkameraként is, de egy versenydrón is elbírja, viszont azért azt tegyük hozzá, hogy az összhatást nagyrészt az alacsony ár teszi pozitívvá.

Ezt a durván 20 000 FtAz árak a webshopok átváltási rátái miatt eltérőek lehetnek különböző pénznemek esetén (pl. ha Ft-ra állítjátok a webshopot, az árak rendszerint magasabbak, mint USD-re állítva). A cikkben feltüntetett árak tájékoztató jellegűek, és minden esetben a webshop felületén USD-ben (vagy EUR-ban, ha nincs USD lehetőség) kijelzett ár forintosított megfelelői (a cikk írásakor érvényes bankközi árfolyam szerint).-ot – ez a fekete variánsra vonatkozik -, amennyit a Banggood kér érte, nem tartom irreálisnak, ráadásul ötféle színben kapható. A többihez használjátok a BGSJCAMC100Pro kódot további néhány dollár lefaragásához. Az EU Priority Line 2200 Ft-ja egy kicsit fáj, de még az összköltség így sem lesz horrorisztikus.

Pro

 • Olcsó
 • Egész jó képminőség
 • Kicsi, könnyű, szinte mindenféle járműre felszerelhető
 • Hosszú üzemidő
 • Pofonegyszerű app
 • Jópofa, hogy mágnesesen felfogatható

Kontra

 • Interpolál a képeknél a szenzor, így nem is túl jó a minőség
 • Csak az appból megy a fényképezés
 • A stabilizálás nem sokat ér
 • Egy kormánybilincs nekem hiányzott a szettből
 • Csapnivaló éjszakai teljesítmény

hirdetés