hirdetés

Xiaomi Coclean Cleanfly FV2 autós porszívó teszt

Az olcsó, a jó és a szép

teszt
Xiaomi Coclean Cleanfly FV2 autós porszívó teszt 1
Don Kartács
írta: Don Kartács
2020-07-22

Az autóját az ember jellemzően nagy becsben tartja, igyekszik minél inkább tisztán tartani, hiszen a kosz az egyik legnagyobb ellensége a kárpitnak. Ehhez fejlesztette ki a Xiaomi égisze alatt tevékenykedő Coclean cég a Cleanfly autós porszívókat, aminek a második modellje kifejezetten jól sikerült. A Type-C porton keresztül tölthető eszköz használata nagyon egyszerű, meglepően nagy a szívóereje, jó a minősége és még csak nem is vészesen drága, a BGHUF13639 kuponkóddal 24 000 Ft-ot kérnek érte, és ez már tartalmazza az EU Priority Line áfa- és vámmentesen szállítást is. Viszont mindenképpen a FEKETE, bővített szettet vegyétek.

A rendeljkínait szerint

 • megbízhatóság: 10
 • design és anyagminőség: 9
 • felszereltség, funkciók: 10
 • ergonómia: 10
 • ár/érték arány: 9

9.6

Népítélet

n/a

Ehhez a termékhez még nem érkezett olvasói értékelés.

Légy te az első

A különbség – a méreten túl – a két generáció között a szívóerő, korábban 5000 Pascal volt, az új modellnél ez 16 800-ra nőtt, ami az előbbi több mint háromszorosa. Már pedig a lábtérben található kárpitból a retket kiszedni nem annyira egyszerű, ide kell a szívóteljesítmény, ráadásul a motoros kefe sem jöhet szóba, hiszen beakadna mindenféle kitüremkedésbe és az ívelt felületeket sem igazán szereti. A másik trükk, hogy az olcsó porszívók – pl. Blitzwolf BW-AR182 és az Alfwaise AR182 – nem HEPA filterrel szűrnek, a Coclean modelljei viszont igen, tehát amit felszívott, azt bent is tartja. Természetesen ez cserélhető is, szettben kapható, az ára elég borsos, de az is jó, ha egy kompresszorral vagy sűrített levegős flakonnal néha kipucoljátok.

A berendezés takarítása kapcsán találtam meg az egyetlen gyenge pontot, a kosz visszahullását megakadályozó leffentyűt ellentartó rugót viszonylag könnyű kiütni a helyéről. Vicces, hogy ez a nagyon hasznos, de filléres megoldás a mai napig hiányzik egy csomó, 150 000 Ft-nál is drágább robotporszívóból, vagyis egy újabb jó pont a Xiaomi Coclean FV2-nek. A fej leszedése pofonegyszerű, csak oldalra kell fordítani a kis jel mentén, és az alatta lévő duális – fizikai és HEPA – szűrőt is pont így kell levenni róla. A működtetésért egyetlen gomb felel, hosszú nyomásra ki- és bekapcsol a szerkezet, rövidre a teljesítményt lépteti két lépcsőben. A töltöttséget a szokásos 3 pöttyből álló LED csíkon követhetitek nyomon, durván 3 óra alatt éri el a 100%-ot.

 

Xiaomi Coclean Cleanfly FV2 – Hitetlen kutya voltam, de megtértem

Nem akarok hazudni, eleinte szkeptikus voltam a Cleanfly-jal. Én is szoktam autót pucolni a Roidmi F8-ammal és az is megküzd a kosszal, ami a kárpiton összegyűlik. A legnagyobb probléma az, hogy a lábtér nem egyenletes, hanem mindenféle görbületekből áll össze, nagyon nehéz rajta tolni a fejet, szóval egyáltalán nem könnyű az autót takarítani. Ez viszont azért is van, mert egy nagyon nagy eszközzel kell kavarnunk és nem igazán férünk hozzá a szűk lyukakhoz és a görbe felületekhez.

Csakhogy egy átlagos állóporszívó 1,5 kg, míg a Xiaomi Cleanfly 568 gramm, és nagyjából fele akkora – 7,2*37 cm -, így sokkal használhatóbb, mint a nagyobb testvérei. Ha felteszitek a kárpittisztító fejet, akkor pedig brutális szívóerőre képes, felszedi a kavicsokat is a lábtérből. Egyetlen dologgal nem tud mit kezdeni, az a nagyon mély lukakban megülő kosz, és itt találkoztam az egyetlen hibával, amit fel tudok róni neki: nincs flexibilis csőtoldalék hozzá. Pedig ez nagyon sokszor jól jönne, hiszen a váltószoknyához vagy a kézifékkar alá csak így lehetne benyúlni Ezeket a helyeket úgy tisztítottam meg, hogy kisöpörtem vagy kiráztam onnan a koszt, majd utána porszívóztam össze. Csakhogy az FV2-nek van egy másik verziója is – a fekete kivitel -, ami 1000 Ft-tal drágább és van benne egy szűkítő fej, egy kefe és egy flexibilis cső is, és ez tényleg megoldja az összes hozzáférési nehézséget.

Mit kell tudni a robotporszívókról?

Mivel sok kérdés szokott felmerülni a különböző takarítóeszközök kapcsán és mindenre nem tudunk kitérni a tesztekben, ezért létrehoztunk a Tudnivalók alatt egy külön szekciót, ahol sokkal több információ között mazsolázhattok. Nemcsak a robot-, hanem az állóporszívókról és egyéb takarítóeszközökről is lesz szó.

A takarítás azonban nem áll meg a por eltüntetésénél vagy feltörlésénél, hiszen a levegő tisztítása és a párásítása is lehet megoldás bizonyos problémákra. Ezekről bővebben a “Robotporszívók és takarítóeszközök” szekcióban olvashattok.

Az üzemidőt a gyár 25 percben adja meg, a kisebb fokozat esetében. Sajnos az autókárpit a legdurvább felületek egyike, amivel egy porszívó találkozhat, így elég sokat váltogattam a két teljesítményszint között, és saccra 15 perc körüli üzemidőt kaptam. Ez 4 lábtér kiporszívózására volt elegendő, ebből három az első sort érintette, egy pedig a hátsót, és összesen 2 autóból jött össze. Aztán a másik kocsi tulajdonosa felvetette, hogy mi lenne, ha megpróbálnánk kiszedni a dzsuvát az oldalablak gumikéderéből, amire mondtam, hogy szinte kizárt, hogy ez sikerüljön.

Ehhez képest a vékony csőr olyan jól illeszkedett az ablak széléhez, hogy szépen kiszippantotta a koszt, legnagyobb megdöbbenésemre. Ez az a hely, ahonnan magasnyomású víztisztítóval szoktam kicsapatni a behullott leveleket és egyéb matériákat, szóval minden várakozásomat felülmúlta a Coclean teljesítménye. A dolgot egyébként a fekete, bővített szett kiegészítőivel szerintem még lehetne fokozni, abban ugyanis van egy még keskenyebb szűkítőfej.

Azért, hogy ne érje szó a ház elejét, megmértem a két fokozatot külön is, az eredmény 25 perc 30 másodperc, illetve 11 perc 48 másodperc lett, ami teljesen rendben van. A portartály csak 0,2 liter, ami kicsinek tűnik, de a negyedéig sem telt meg a 4 lábtér kipucolása után sem, vagyis aki heti egyszer takarítja az autóját – szerintem nem sok ilyen ember van – az is csak havi egyszer fogja üríteni. Ez egyetlen mozdulat, megnyomjátok a tartály gombját, az kipattan, a kosz pedig távozik. A HEPA filter kitisztítása egy fokkal bonyolultabb, de ez sem ördöngösség.

 

Ami a feltöltést illeti, én simán csak bedugtam a szivargyújtós USB portba, beraktam az anyósülés alá, és furikáztam, aztán menet közben szépen feltöltött. Kényelmes, praktikus, nem kell vele különösebben foglalkozni, szóval nagyon eltalálták a cuccot. Egy dologra figyeljetek, hogy mivel hengeres, könnyen elgurul, tehát vagy lerögzítitek, vagy az ajtó oldalzsebébe teszitek a szerkezetet. Aztán úgy alakult, hogy felhoztam a lakásba, így kipróbálhattam morzsaporszívóként is, és bár nem erre találták ki, itt is megállja a helyét.

Összegzés

Nagyon meglepett a Xiaomi Coclean Cleanfly FV2, ugyanis tökéletesen használható, kellően erős a porszívózáshoz, kicsi és könnyű, jó a minősége, a 25 perces üzemidővel pont végig lehet érni a lábtereken és az USB bemenet miatt pofonegyszerű feltölteni. A szokásos olcsósítást – a HEPA filter elhagyását – sem lépték meg, tehát normálisan is szűr. Egyetlen dolgot tudok említeni, amin változtatnék: tennék az alapcsomagba egy flexibilis csövet, hogy a nehezen hozzáférhető helyeket is könnyebb legyen takarítani. De erre is van megoldás, az FV2 fekete verziójában plusz három toldalék van, köztük egy hajlékony toldalékkal.

Ezt leszámítva viszont nem tudok belekötni, remek termék, reális áron, hiszen a sima fehér a BGXMVC64 kóddal 25 000 Ft-ba, míg a fekete bővített a BGHUF13639 kuponkóddal 24 000 forintba kerül. Aki szeretné a kocsit időnként gyorsan rendbe tenni, és nem akar ipari porszívózáshoz vagy vegyszeres kárpittisztáshoz – ami meglehetősen drága – mérhető tisztaságot, csak általános takarítást, annak kiváló eszköz a Xiaomi Cleanfly. Ha pedig egy morzsaporszívó jellegű eszközt szeretnétek az autótokba, akkor a pohártartóba helyezhető kistestvér is jó választás.

Pro

 • Jó minőség, szép dizájn
 • Egyszerűen tölthető autóban és lakásban is
 • A bővített szettben minden benne vanm, ami kell
 • Normálisan kiszedi az átlagos szennyeződéseket a kárpitból
 • Vállalható üzemidő
 • Kicsi, könnyű vele dolgozni
 • Kosz viszsatartó lamella a fejben
 • HEPA filteres

Kontra

 • A lamella rugója gyenge

hirdetés