hirdetés

Baseus alkoholszonda teszt

A sok pénzt megtakarító autós kiegészítő

teszt
Baseus alkoholszonda teszt 1
Don Kartács
írta: Don Kartács
2021-12-14

A Baseus az a gyártó, ami tényleg mindenféle termékkel rendelkezik, és amit érdemes gyártani. Most egy alkoholszondát próbálhattam ki, ami tulajdonképpen legitimizálja a munkaidőben való alkoholfogyasztást. Szóval jó móka volt. Jópofa kis cucc, ami villámgyorsan megmondja, beülhettek-e a volán mögé vagy sem. Az áránál mindenféle pénzbüntetés csak magasabb lehet, így a leszurkolandó, a BGHU1347  kóddal elérhető 8300 Ft meglehetősen viszonylagos, és ez már tartalmazza a szállítást is, a Banggood pedig fizeti utána az importköltségeket.

A rendeljkínait szerint

 • megbízhatóság: 8
 • design és anyagminőség: 10
 • felszereltség, funkciók: 9
 • ergonómia: 10
 • ár/érték arány: 9

9.2

Népítélet

n/a

Ehhez a termékhez még nem érkezett olvasói értékelés.

Légy te az első

Ha felülről lefele haladtok a terméken, akkor a felső kupak alatt van maga az alkoholmérő szenzor, a „blow” feliratnál kell belefújni a készülékbe. Alatta egy nagyon pici, nagyjából 1 inch-es kijelző éled fel, felül egy kínai írásjelekkel ellátott piktogram villog, ami bevallom, nem tudom mit jelez. Szerencsére nincs is jelentősége, hiszen egyrészt minden működési folyamatban teljesen egyértelmű jelek segítik az eligazodást, másrészt alatta a kínai és az amerikai alkoholmérési szabványnak megfelelően arab számokkal és latin írásjelekkel tűntetik fel a mért értékeket. Mivel Magyarországon is ezt használjuk, ezért ezzel nem lesz gond.

Itthon a véralkohol szintet ezrelékben – 1000 ml vérben ha 1 ml alkohol van, az 1 ezrelék – fejezzük ki,

a berendezés pedig g/litert mér, ezért egy kis fejszámolás kell hogy következzen, amihez tudnotok kell az alkohol sűrűséget, ami 0,8 g/cm3, tehát 1 ml alkohol 0,8 grammnak felel meg. Mivel ez nem a matek érettségi, mélyebben nem mennék bele a dologba, akit érdekel, az ezen a linken tájékozódhat a pontos számításról. Szerencsére ez azért lényegtelen, mert itthon zéró tolerancia van, vagyis ha nem 0 gramm/litert mutat a mérőeszköz, ne üljetek volán mögé. A dolog azokban az országokban lehet érdekes, ahol ez az érték nem nulla – például Németország, Törökország -, ott át kell számolgatni az eredményeket. Aki a büntetési tételekre is kíváncsi, ezt a linket nyomja meg, de a lényeg az, hogy itthon nagyon nem éri meg ittasan vezetni.

Mennyibe kerül pontosan egy termék?

Az egyszerűség kedvéért cikkeinkben mindig átváltjuk az USD árakat forintra, általában az adott oldal kalkulátora szerint. A valóság azonban az, hogy a bankotok 4-5 forinttal rosszabbul váltja a devizát, mint a bankközi árfolyam, vagyis mindig egy kicsit többe kerül a termék, mint a leírt ár.

Ezen teljesen ingyenes bankkártyák rendelésével segíthettek, a Revolut, a Monese és a Curve is ad ilyet – utóbbira 5 GBP-t ingyen kaptok, appban a D4WGX4ZE kuponkódot használjátok –, illetve felül a menüsáv #fintech címkéjére nyomva olvassátok el a témában írt bejegyzéseinket.

Hogyan történik maga a mérés? Először is azt tudni kell, hogy lehet légalkohol és véralkohol szintet is mérni. A berendezés légalkohol szintet mér, nem pedig véralkoholt, vagyis, ha a rendőrség bevisz, a laborban vérvétel útján fogják az értéket megállapítani. A kettő közötti különbségről itt olvashattok, de a lényeg az, hogy a vérvétel útján mért érték kapcsán azt feltételezik, hogy az kb. a duplája, mint amit légalkohol útján a szondák kimutatnak. Mivel az alkohol nagyon gyorsan párolog, ivás után felhalmozódik a szájban, emiatt egy korty sörnél is lehet brutálisan magas és egyben fals értékeket is mérni, így a mérést az alkohol fogyasztása után legalább 20 perccel kell megkezdeni. Vagyis, miután bevertetek húzóra egy pofa sört, ne mérjetek, hanem várjátok ki a fenti időtartam elteltét.

A mérési folyamat nagyon egyszerű, az alsó gyűrűt elfordítva aktivizálódik a Baseus mérője, 10 másodperc felkészülés után jön egy másik 10 másodperces fújási szakasz, ekkor történik meg maga a mérés. Utána kb. 30 másodpercig mutatja a kütyü a mért értékeket, illetve egy kis LED villog zöld/narancs/piros színnel, attól függően, hogy a mérési eredmény mit mutatott. Mivel minden országban máshogy állapítják meg a tolerancia küszöböket, én azt vettem figyelembe, hogy a magyar szabályozás mit mondana a mért értékre. Itthon zéró tolerancia van, vagyis ha zöld a LED, akkor rendben vagytok, ha egyéb szín jelenik meg, akkor meg nem.

Mivel nagyon nem akartam bebombázni, ezért 0,25-ös sörökkel teszteltem a Baseus kütyüjét. Nyilván a mért értékek sok mindentől függenek, testtömeg, a szervezet alkohol lebontási képessége, az ivás sebessége, hogy mit esztek közben stb. Így a mért érték egzaktságát nyilvánvalóan nem tudtam sehogyan sem igazolni, de nem is ez a lényeg.

Az biztos, hogy észrevette, ha alkoholt fogyasztottam. Persze ilyenkor szoktak jönni az „okos kommentek”, hogy de semmi értelme, mert úgyis tudod, ha ittál, nem kell kocsiba ülni és vezetni, ami teljes mértékben igaz, de nem is ilyenkor kell használni a cuccot. Hanem pár órával később, amikor másnapos vagy, de fogalmad sincs, hogy lebontotta-e már a szervezeted az alkoholt vagy sem, ilyenkor érdemes tesztelni a légalkohol szinteteket. Ez ad támpontot ahhoz, hogy akkor jogszabályi értelemben véve megvalósítjátok-e az ittas vezetés fogalmát vagy sem. Ha pedig másnaposak vagytok, azt úgyis érezni fogjátok, ilyenkor szintén az javallott, hogy ne üljetek autóba.

Összegzés

Hasznos kis kütyü a Baseus légalkohol szondája, és áttételesen sok pénzt és időt tud megspórolni nektek. Főleg, ha emiatt nem ugrik a jogsi, mert az nemcsak súlyos tízezrekbe fáj, hanem egy jó kis „továbbképzésbe” is, ami újabb költséget és nem kevés vesződséget jelent. A terméknek – azt leszámítva, hogy helyenként kínai írásjelekkel akar valami nagyon fontosat közölni – különösebb hibája nincsen, jópofa az autós tartó, nagyon egyszerű használni, és a minősége is rendben van.

Bátran ajánlom mindenkinek, aki szeretne felelősségteljesen a volán mögé ülni alkoholfogyasztás után. A BGHU1347  kóddal 8300 FtAz árak a webshopok átváltási rátái miatt eltérőek lehetnek különböző pénznemek esetén (pl. ha Ft-ra állítjátok a webshopot, az árak rendszerint magasabbak, mint USD-re állítva). A cikkben feltüntetett árak tájékoztató jellegűek, és minden esetben a webshop felületén USD-ben (vagy EUR-ban, ha nincs USD lehetőség) kijelzett ár forintosított megfelelői (a cikk írásakor érvényes bankközi árfolyam szerint).-ot kérnek érte, ez már tartalmazza a szállítást is, a Banggood pedig fizeti utána az importköltségeket.

Pro

 • Jó minőség
 • Autós tartó
 • Egyszerűen használható
 • Kicsi, könnyen zsebre tehető

Kontra

 • Helyenként kínai piktogramok
 • Nem lehet beállítani országokra vonatkozó határértékeket

hirdetés