hirdetés

Thieye Carbox 5R DVR kamera teszt

Hátul is van szeme, de minek

teszt
Thieye Carbox 5R DVR kamera teszt 1
írta: Don Kartács
2019-12-08

A Thieye Carbox 5R DVR kamera egyszerre két irányba figyel, de itt nem egy sima segéd-, hanem egy tolatókamerát kaptok a csomagban. Más ígéretes funkciókat – mozgásszenzor, vészrögzítés stb. – is felvonultat a szerkezet, és az ára sem vészes. 15 000 Ft-ért semmilyen más duális megoldást nem lehet beszerezni. Így joggal bizakodtam az alapvetően akciókameráiról híres cég termékének a kiválóságában.

A rendeljkínait szerint

 • megbízhatóság: 8
 • design és anyagminőség: 6
 • felszereltség, funkciók: 3
 • ergonómia: 6
 • ár/érték arány: 7

6

Népítélet

n/a

Ehhez a termékhez még nem érkezett olvasói értékelés.

Légy te az első

A Thieye Carbox 5R fő kamerájának az elején egy meglehetősen ocsmány, fényes kályhaezüsttel lefújt optikát találhattok, aminek csak dizájn szerepe van, nem zoomos, csak nagyon úgy néz ki, mintha csinálna valamit. Csinál is, a meredekebb szélvédőkbe „beleakad”, ugyanis a hosszú tapadókorongos szár nagyon mélyre engedi le a testet. Emiatt viszont sem elrejteni, sem normálisan előre dönteni nem lehet, kivéve, ha Ferrarival vagy Porsche-val rendelkeztek, akkor lesz elég meredek a szélvédő. A kamera oldalán nem kevesebb, mint 7 különböző gombot lehet megnyomni, szerencsére piktogramokkal jelölték, mi mit csinál. Felül egy 2,5 mm-es sub mini jack bemenetet pillanthattok meg, ide megy majd a segédkamera, amihez adnak a ragadós tappancson kívül csavarokat is, ha valaki szétbarbárkodná mondjuk az lökhárítóját. Szerencsére fel is ragasztható, ha ilyesmire van igényetek.

Thieye Carbox 5R – Hova lett a képminőség

A Thieye fő baja a képminőség, de nem lövöm le a poént. Van néhány dolog, amit viszont mindenképpen érdemes a használat előtt megtenni. Egyik, hogy a kijelzőt állítsátok be úgy, hogy kapcsolja le magát pár másodperc vagy perc után, mert különben eléggé vakít a 3,2 colos megjelenítő. A mozgásszenzort pedig NEHOGY aktiváljátok, mert utána a büdös életbe nem lehet többet kikapcsolni vagy csak iszonyatos kínszenvedéssel. Persze elméletben jó lehet, hogy 24 órában őrködik, de minden kis szellő beindítja, független attól, milyen érzékenységre lövitek be.

A kamerában van gyorsulásmérő szenzor, így elméletileg egy ütközés alkalmával zárolja az adott felvételt, amit objektív okokból nem próbáltam ki élesben. Egyébként pedig körkörösen felülírja az általa felvett MOV fájlokat. Alapból 5 perces szegmensekre bontja őket, a kártyára is így íródik le. Van egy csomó beállítás, amit érdemes átpörgetni, illetve a dátumot és a rendszámot is tegyétek rá a képre, sose lehet tudni.

Elméletileg van parkolássegédlet is, mint funkció, és ezt támogatná a kis kamera megléte is. A gond csak az, hogy hol húzod át a kábelt, hogy ott vízzáró is maradjon az autó kasznija. Van egy olyan gyanúm, hogy a 720p-s kamerát sokan nem fogják emiatt felszerelni, egyszerűen azért, mert maga a bekábelezés, a bekötés és a szigetelés megoldása is macera. Így viszont elveszítitek a tolatókamera funkciót, és azt a 120 foknyi területet, amit lefedne a hátsó egység.

Azért olyan nagyon nem kell emiatt bánkódnotok, ugyanis a Thieye Carbox 5R képe csapnivaló. Nem tudom, hogy láttam-e már valaha ilyen rossz minőségű felvételeket, de ez még 15 000 Ft-ért is borzasztó. A DVR kamerák egyik fontos tulajdonsága pont az lenne, hogy el lehessen olvasni a felvett képen a rendszámokat és a táblákat. Itt azonban ennél sokkal súlyosabb bajok vannak. Egyrészt ezeket az adatokat sem lehet látni, de olyan szinten kiégeti a világosabb területeket, hogy komplett épületek képesek eltűnni a videókon. Szóval se részletesség, se színek nincsenek, így nem igazán értem, hogy ezt a terméket hogyan akarja így eladni a Thieye autós kameraként.

Éjszaka pedig tovább romlik a helyzet, a videóban a körforgalom előtti táblán próbáljátok meg elolvasni a helységneveket. Lelövöm a poént, a bal oldali felirat „Gödöllő” lenne, na nem a kamera szerint, hanem ha szabad szemmel nézzük. Ezek után elgondolkodtató, hogy a menüben található 12 Megapixeles képeket vajon hogyan készíti el a kamera, mert hogy a szenzor nem tud ennyit, arra mérget vennék.

Összegzés

A Thieye Carbox 5R pont a lényegi résznél vérzik el nagyon csúnyán: csapnivaló a képminősége. A videók gyakorlatilag értékelhetetlenek, innentől kezdve teljesen lényegtelen, hogy a többi funkciója hogyan működik. Más baja is van, például nem lehet elrejteni, és a külalakot sem nevezném szépnek.

Helyette a Viofo kamerákat vegyétek, vagy a Xiaomi 70mai sorozatot, mindkettő sokkal jobb, mint a Tiheye, még akkor is, ha rá kell egy kicsit fizetnetek, de még ez sem minden esetben igaz. Egy balesetből származó javítási költség biztosan a többszöröse lesz, és az nagyon nem mindegy, ki fizet kinek. Bármit is vesztek, EU Priority Line-nal tegyétek, az áfa- és vámmentes.

Pro

 • Olcsó
 • Viszonylag bőséges a csomag tartalma
 • Viszonylag sok funkciót nyújt

Kontra

 • Pocsék képminőség
 • Nem egy szépség
 • Iszonyat macera bekötni a hátsó kamerát
 • Nehéz elrejteni

hirdetés