hirdetés

Xiaomi Stratos 3

Jaj a konkurenciának és az elődöknek

hír
Xiaomi Stratos 3 1
írta: Don Kartács
2019-11-15

A Xiaomi a Huamivel közösen végre piacra dobta az Amazfit Stratos 3-at -, amivel valószínűleg komoly zavart okoz majd a 70 000 Ft alatti okosórák szegmensében. Az előző szériát jelentősen továbbfejlesztették, új kijelző, zenelejátszásra alkalmas tárhely, tonnányi szenzor, 19 sport támogatása, 14 napos üzemidő „ultra endurance” módban és még szebb dizájn. Ráadásul azért is érdemes beszélni az óráról, mert lassan itt a Xiaomi házon belül fejlesztett terméke is, így igen szoros verseny várható.

Tizenkilenc sport, mit mondhatnék, ez nagyjából több, mint bármelyik konkurense esetében, természetesen úszni is lehet benne, ez egyben azt is jelenti, hogy teljesen vízálló 5 atmoszféra nyomásig. Azért, hogy az ínyencek is megnyalják a szájuk szélét, van egy két kuriózum is a listán, például a triatlon, ugrókötél, evezőpad, labdarúgás, tenisz, síelés. Ping-pong még mindig nincs, amit tekintve, hogy ez a kínaiak nemzeti sportja, eléggé vicces. Fontos adat még, hogy a GPS akár 70 óráig is képes üzemelni, de a legpontosabb módjában is 35 óra az üzemideje, ezért a Ticwatchok sírva könyörögnének…üzemidőben, ahogy ez nemsokára kiderül majd a tesztemből.

Az előmodelleknek megfelelően ezt is teletömték szenzorokkal, műholdas helymeghatározás – GPS, GLONASS, BEIDOU és Galileo -, ami jó eséllyel sokkal pontosabb mint a GTR-ben volt. Emellett van még benne pulzusmérő PPG szenzor, kezel mellkaspántot, méri a levegő nyomását – magasságmérés – és természetesen rendelkezik gyorsulásmérővel és geomágneses szenzorral – ez képezi az iránytű alapját – is. Túrázóknak fontos lehet, hogy jó eséllyel erre is feltölthetőek a túraútvonalak alapját képező GPX fájlok. Azért, hogy ne unatkozzatok közben, a belső tárhelyről 5.0-s BT kapcsolaton keresztül zenét is hallgattok, ehhez a telefont sem kell magatokkal vinnetek.

Amit viszont hiányoltam, az az NFC alapú fizetés, arról sajnos nem szól a fáma, hogy ezt tudja-e az óra. Az is elgondolkodtató, hogy lassan kijön a Xiaomi saját fejlesztésű, Wear OS operációs rendszeren alapuló, de módosított kezelőfelületű órája, durván 70 000 Ft körül. Konkurensnek ott van még az órák svájci bicskája, a Ticwatch Pro, szintén hasonló árért, vagyis a mezőny nagyon sűrű, nagy harc várható az első pár helyért. Ha pedig szerencsétek van, a tülekedés áreséssel fog járni, így surranópályán akár a Stratos 2 is olcsóbb lehet.

hirdetés