hirdetés

Végre megjelent a BLUETTI AC500

Bejött a közönségi finanszírozás

hír
Végre megjelent a BLUETTI AC500 1

Forrás: BLUETTI

írta: Don Kartács
2022-11-17

Korábban írtam már a BLUETTI AC500 rendszerről, ami egy moduláris energiatárolási megoldás. A közösség dobta össze rá a pénzt Indiegogón, 10 000 USD-t szerettek volna és 11 millió jött össze, szóval eléggé szerették az emberek a kampányt. Az AC500 az alap inverter, ezt bővíthetitek ki B300S akkumulátorokkal, így a rendszer teljes kapacitása a 37 kWh-t is elérheti, és akár 6000 W teljesítményt is leadhat, ami azért mindenre elég egy kisebb háztartásban. A termékek hivatalosan november 18-án jelennek meg, tehát erre már nem is kell sokat várakoznotok, de lássuk, pontosan miről is van szó!

A fentiekből látható, hogy mindenképpen legalább egy AC500 inverterre és 1 darab B300/B300S akkumulátorra szükségetek van ahhoz, hogy a rendszer működtethető legyen. Természetesen valahogy fel is kell tölteni a LiFePO4 akkumulátorokat, amire több lehetőség is rendelkezésetekre áll, amennyiben legalább 1 darab AC500 inverteretek és legalább 2 darab B300S akkutok van:

  • hagyományos 230-as hálózatból, 5000 W maximális teljesítménnyel
  • napelemmel, maximum 3000 W teljesítménnyel
  • természetesen a kettőt együtt is lehet alkalmazni, akkor a bemenő teljesítmény maximum 8000 W lehet

A töltési idő értelemszerűen az alapján alakul, hogy hány darab B300S van az inverterhez kötve, és ez által mekkora kapacitású akkutömböt alakítotok ki. Referenciaként a cég 1 darab AC500-ra és 2 darab B300S-re adja meg a feltöltési időket, ami 3000 W napelemes bemenettel 2,5 óra, 5000 W váltóárammal 1,7 óra, míg a kettőt együtt használva már csak 1,2 órányi időt vesz igénybe. Érdekesség, hogy a rendszer képes a felvett teljesítményből saját magát is fűteni, így akár -20 fokig is hatékony és üzemképes marad. Az ilyen komoly pakkokat természetesen távolról, applikáció segítségével is lehet vezérelni, innen szinte minden beállítható, frissíthető a vezérlő firmware része, illetve a töltöttség is nyomon követhető. Az eszközök élettartalmát 3500 feltöltésre tervezik, ilyenkor még tudja a kapacitása 80%-át, ez a gyártó szerint minimum 10 éves időtartamot jelent. Ez teljesen hihető, hiszen 3650 napból áll 10 év, és minden nap jó eséllyel nem merítetek le csutkára egy ilyen rendszert, ha az jól van méretezve.

A BLUETTI rendszere ráadásul beépített MPPT napelem inverterrel is rendelkezik, ami egyben azt is jelenti, hogy a tetőn elhelyezett táblákról lejövő 400 V-ot képes direktben kisebb feszültségre alakítani, és így tölteni az akkumulátorait, illetve kiszolgálni a berendezéseiteket. Egy darab B300S akkut 3000 W napelemes teljesítménnyel 1,5 óra alatt újra lehet tölteni, ebből a referenciaértékből kiszámolható, hogy a nagyobb kapacitású szettek mennyi idő alatt nyomhatók tele energiával.

Mint az a cikkünkből is látható, ez nem egy egyszerű hozom-viszem rendszer – már csak azért sem, mert az inverter önmagában 30 kilogramm –, sokkal inkább lakások/házak tartalék energiaellátásáért felelős, komoly, tervezést igénylő összeállítás, így az ára is ehhez mért. A hivatalos megjelenéskor a részegységekért az alábbi összegeket kell kifizetni:

  • BLUETTI AC500 inverter – 1 200 000 FtAz árak a webshopok átváltási rátái miatt eltérőek lehetnek különböző pénznemek esetén (pl. ha Ft-ra állítjátok a webshopot, az árak rendszerint magasabbak, mint USD-re állítva). A cikkben feltüntetett árak tájékoztató jellegűek, és minden esetben a webshop felületén USD-ben (vagy EUR-ban, ha nincs USD lehetőség) kijelzett ár forintosított megfelelői (a cikk írásakor érvényes bankközi árfolyam szerint).
  • BLUETTI B300S akkumulátor – 1 157 000 FtAz árak a webshopok átváltási rátái miatt eltérőek lehetnek különböző pénznemek esetén (pl. ha Ft-ra állítjátok a webshopot, az árak rendszerint magasabbak, mint USD-re állítva). A cikkben feltüntetett árak tájékoztató jellegűek, és minden esetben a webshop felületén USD-ben (vagy EUR-ban, ha nincs USD lehetőség) kijelzett ár forintosított megfelelői (a cikk írásakor érvényes bankközi árfolyam szerint).
  • BLUETTI AC500 inverter+B300S akkumulátor – 2 356 000 FtAz árak a webshopok átváltási rátái miatt eltérőek lehetnek különböző pénznemek esetén (pl. ha Ft-ra állítjátok a webshopot, az árak rendszerint magasabbak, mint USD-re állítva). A cikkben feltüntetett árak tájékoztató jellegűek, és minden esetben a webshop felületén USD-ben (vagy EUR-ban, ha nincs USD lehetőség) kijelzett ár forintosított megfelelői (a cikk írásakor érvényes bankközi árfolyam szerint).

A vállalat a termékeire 3+1 év garanciát és 10+ év élettartamot vállal.

hirdetés