hirdetés

BLUETTI power station, ami akár egy házat is ellát

Csúcstechnológia az energiatárolásban

hír
BLUETTI power station, ami akár egy házat is ellát 1

Forrás: https://www.bluettipower.eu/

írta: Don Kartács
2022-10-18

Írtunk már párszor a BLUETTI nevű cégről, akik mindenféle energiatárolási megoldásban utaznak. Most durván szintet léptek, és piacra dobtak egy moduláris tárolórendszert, aminek az alapegységei tovább bővíthetők, így növelve a kapacitást. Az AC500 központi vezérlőegység 18 000 kilowattóráig bővíthető, amivel akár egy lakás is kiszolgálható rövidebb ideig. Most, hogy jogszabályilag a kormány ki fogja nyírni a napelemes áram visszatermelését az elektromos hálózatba, a rezsiárak meg durván elszálltak, előtérbe fognak kerülni az energiatárolási megoldások, így érdemes minden ilyesmire figyelni.

Mi is az a BLUETTI AC500 és a B300S rendszer?

A BLUETTI AC500 egy központi inverter, amivel a kiegészítő akkupakkok is vezérelhetők. A nevében az 500 az 5000 W terhelhetőségre utal, a kiegészítő telepekkel együtt. Van egy AC300-as modell is, ami 3000 W-ig terhelhető, de egyébként nagyon hasonló dolgokat tud. Az AC500 16 porttal rendelkezik összesen, ebből 5 darab 16 amperes, szabvány 230-as EU dugós megoldás, illetve 1 darab 32 amperes kimenet is, vagyis az jól látható, hogy mindenféle, nagyobb teljesítményű eszközt – akár egy mosógépet is – is meg lehet róla direktben hajtani.

A kisebb eszközök számára rendelkezésre áll 2 darab 100 W-os Type-C USB, aminek a notebook tulajdonosok fognak örülni, az egyéb csetreszeket pedig a további 4 darab USB-A csatira lehet fellógatni. A tároló természetesen applikáció alapon is vezérelhető, gyakorlatilag a világ bármely pontjáról ki-be lehet kapcsolni róla mindent. Mivel ez sokkal inkább egy épületbe való szünetmentes tápegység – de természetesen használható sátortáborban, gépjárműben, kempingezéshez, illetve kitelepülésekhez is -, ezért a működési hőmérséklete -20 és 40 fok közé esik, a technológia LiFePO4, vagyis lítium vasfoszfát alapú.

A cucc kapacitása 3072 wattóra,

ami nem tűnik olyan soknak, ezért találták ki a moduláris bővíthetőséget – ezt szokták stackelésnek is hívni -, amivel nemcsak a kapacitás bővíthető tetszés szerint, hanem a terhelhetőség is nő az újabb modulok csatlakoztatásával. Ezeket a modulokat hívja a BLUETTI B300S-nek – de a sima B300-zal is bővíthető – ami további 3072 órás telepeket jelent, ezekből maximum 6 darabot lehet összefűzni, így jön ki a 18 432 Wh-s kapacitás. A terhelhetőség pedig az alábbiak szerint alakul: 1 darab AC500+1 db B300S terhelhető 3000, míg +2 darab B300S terhelhető 5000 W-tal. Van az oldalukon egy remek ábra, ahol állítgathatjátok a terhelési értékeket, és a funkció pedig visszaadja, hogy a berendezéseiteket adott terhelés mellett meddig szolgálná ki a rendszer. A rendszer kiegészíthető egy úgynevezett „transfer switch”-csel is, ilyenkor 2 darabb AC500 a mögé kötött 6 darab akkumulátorral összekapcsolható, így a végső kapacitás 36 000 wattórára emelkedik.

Természetesen az áramnak nemcsak kifele kell folynia, valahogy tölteni is kell a BLUETTI rendszerét. Erre több megoldás is kínálkozik, a sima hagyományos fali töltés 5000 W-ig, illetve napelemes töltés 3000 W-ig, ehhez ajánlja a cég a PV400 nevű paneljét. Ez utóbbi akkor lesz érdekes, ha már az új napelemek által termelt áramot nem veszi át az áramszolgáltató, így csak a letárolás marad. A két töltési megoldás összesen 8000 watt teljesítménnyel képes telepumpálni a BLUETTI rendszerét, már amennyiben legalább 2 darab B300S modul is hozzá van csatlakoztatva. Elvileg tölthető autó szivargyújtójáról és savas akkuról is a rendszer, de ennek túl nagy jelentőségét nem látom ilyen kapacitás mellett.

Mint látható a rendszer egy komplett ház ellátására alkalmas, így nagyon nem filléres tételről beszélünk. Az AC500 inverter ára 730 000 FtAz árak a webshopok átváltási rátái miatt eltérőek lehetnek különböző pénznemek esetén (pl. ha Ft-ra állítjátok a webshopot, az árak rendszerint magasabbak, mint USD-re állítva). A cikkben feltüntetett árak tájékoztató jellegűek, és minden esetben a webshop felületén USD-ben (vagy EUR-ban, ha nincs USD lehetőség) kijelzett ár forintosított megfelelői (a cikk írásakor érvényes bankközi árfolyam szerint)., ez bővíthető a B300S modulokkal, aminek darabja 815 000 FtAz árak a webshopok átváltási rátái miatt eltérőek lehetnek különböző pénznemek esetén (pl. ha Ft-ra állítjátok a webshopot, az árak rendszerint magasabbak, mint USD-re állítva). A cikkben feltüntetett árak tájékoztató jellegűek, és minden esetben a webshop felületén USD-ben (vagy EUR-ban, ha nincs USD lehetőség) kijelzett ár forintosított megfelelői (a cikk írásakor érvényes bankközi árfolyam szerint).. Természetesen az Indiegogo kampány keretein belül mindenféle csomagokban lehet megvenni a termékeket, amikkel jelentős összegeket lehet faragni az árból. Ezek még kiegészíthetők a Reliance féle osztott fázisú rendszerrel, PV400-as napelemekkel, és hasonlókkal. A BLUETTI persze egy csomó polgári, könnyebben hordozható cuccot is gyárt, ezeket a weboldalukon találjátok.

Mire jó ez az egész ha ilyen drága? Ha van egy házatok, akkor telepakoljátok a tetőt napelemekkel, ez a betápja a rendszernek, letároljátok az akkukba, majd az áramot visszaforgatjátok a ház táplálására, az elektromos autótok töltésére vagy bármire. Kell még mellé egy fúrt kút, és a netet sem szabad elfelejteni. Ezzel gyakorlatilag önellátó lett az otthonotok, nem függtök a közművektől és az energiahordozók árától.

hirdetés