hirdetés

Megjelent a legdurvább Fiido elektromos kerékpár

A Fiido X olyan, mint egy gyönyörű koncepcióautó

hír
Megjelent a legdurvább Fiido elektromos kerékpár 1

Forrás: Fiido X sajtóanyag

írta: Don Kartács
2022-11-08

A Fiido bringákról már sokszor írtunk, viszont a Fiido X egy teljesen új modell, ami leginkább a koncepcióautók kinézetét örökölte. Nagyon letisztult, és egységes formavilágú kerékpárról van szó, ami két variánsban is kapható, 250, illetve 350 W-os teljesítménnyel, és akár 130 kilométeres hatótávval. A kialakítása nyomatékvektoros, ami nagyon finom működést, rángatásmentes haladást biztosít, és akár 32 km/órás végsebességre is fel tudja gyorsítani a járművet. Az árát nem aprózták el, az FX20  kóddal 641 000 FtAz árak a webshopok átváltási rátái miatt eltérőek lehetnek különböző pénznemek esetén (pl. ha Ft-ra állítjátok a webshopot, az árak rendszerint magasabbak, mint USD-re állítva). A cikkben feltüntetett árak tájékoztató jellegűek, és minden esetben a webshop felületén USD-ben (vagy EUR-ban, ha nincs USD lehetőség) kijelzett ár forintosított megfelelői (a cikk írásakor érvényes bankközi árfolyam szerint).-ot kérnek a kétkerekűért, amit EU raktárból küldenek, ingyenes szállítás mellett.

Szintén érdekes elem, hogy az összecsukó mechanikát beledolgozták a váz oldalába,

így ezt szépen elrejtették a szem elől. A bicikli formáját és megoldásait egyébként 10 bejegyzett védjeggyel biztosítja a Fiido. A verda 20 colos kereket kapott, olyan gumikkal, amik állítólag hóban is tapadnak, amit nagyom szívesen kipróbálnánk, ha végre esne itthon a csapadék ilyen formában is. Valljuk be, az összhatás nagyon tetszetős, jelenleg ez az egyik legszebb bringa a piacon, rendesen veri ilyen téren (is) a konkurenseket.

A fentieknél viszont sokkal fontosabb, hogy milyen a Fiido X-szel menni. Alapvetően kétféle verzió létezik belőle, egy 250 és egy 350 W-os verzió, az előbbinek a sebességét is limitálták 25 km/órában, utóbbi 32 km/óráig képes gyorsulni, ezeknek valószínűleg jogszabályi okai vannak. Öröm az ürömben, hogy így a gyengébbik verzió hatótávja nagyobb, ideális körülmények között akár 130 km-t is meg lehet tenni egy feltöltéssel, utóbbinál ugyanez 110 kilométert jelent. Az egyenletes teljesítmény leadásért nyomatékszenzor felel, ami sokkal egyenletesebb erőleadást tesz lehetővé, mint a sima pedálszenzoros megoldások, vagyis a bringa menet közben sem rángat, csak a beállítástól függően annyit segít rá, amennyit kell. A motor nagyon csendes, és kis ellenállású, így hagyományos kerékpár módban is könnyű hajtani, ráadásul az aerodinamikus kinézet a légellenállást is csökkenti, igaz ez alacsony tempónál nem sokat számít.

Forrás: Fiido X sajtóanyag

A Fiido X esetében arra is odafigyeltek, hogy egyszerű legyen a használat,

a dobozból kivéve szinte egyből hadra fogható a kerékpár, és az összecsukási/kinyitási procedúra is 3 másodperc. A váz szinte minden magasságra jó a kialakítása miatt, az akkut egyszerű eltávolítani, sőt, a terméket egy számkódos zárral blokkolni is lehet, ilyenkor az elektromos rendszer akadályozza a hajtást, vagyis egy fokkal kevésbé éri meg ellopni, mint bármelyik másikat, amelyik mellette áll.

A biztonságra szintén odafigyeltek,

a kerekeket hidraulikus tárcsafékek lassítják, ez e magoldás nagyobb fékerőt és rövidebb fékutat tesz lehetővé. A lámpákról már esett szó, de nem baj, ha a dolgot egy kicsit kirészletezzük: a vázba integráltak 2 darab, nagy teljesítményű LED-et, előre egy fehér, hátra egy piros fénnyel világítót, ami Magyaroszágon jogszabályi követelmény is, hiszen nemcsak látni, hanem látszani is fontos. Az általános por- és vízállóság az IP54-es szabvány szintjét is megüti, így csapadékos időben sem ördögtől való a használat. Az, hogy ez ne csak szóban legyen igaz, a bringa teljesíti az EN15194-es EU szabványt is, legalábbis a gyengébbik és lassabbik variáns.

Forrás: Fiido.com

Összefoglalva a fentieket, a Fiido apait-anyait beleadott a fejlesztésbe – és a sajtó is agyondicsérte -, és egy nagyon patent bringát hozott össze, de ez komoly áremelkedéssel is jár. A csúcstechnikáért ezt viszont kevésbé fáj kifizetni, és most 200 dollár kedvezményt is adnak az FX20  kóddal a kerékpárra. Az ár 641 000 FtAz árak a webshopok átváltási rátái miatt eltérőek lehetnek különböző pénznemek esetén (pl. ha Ft-ra állítjátok a webshopot, az árak rendszerint magasabbak, mint USD-re állítva). A cikkben feltüntetett árak tájékoztató jellegűek, és minden esetben a webshop felületén USD-ben (vagy EUR-ban, ha nincs USD lehetőség) kijelzett ár forintosított megfelelői (a cikk írásakor érvényes bankközi árfolyam szerint)., EU raktárból küldik, ingyenes szállítás mellett.

hirdetés