hirdetés

Nagy Xiaomi Mi 9 bogozó

Ki? Hol? Mi?

hír
Nagy Xiaomi Mi 9 bogozó 1
írta: Rolla
2019-08-26

Ha kicsit kezditek elveszteni a fonalat a röpködő Mi 9-ek között, akkor most itt a lehetőség, hogy átnézzük és szétszedjük őket. Az év elején megjelent a „sima” Xiaomi Mi 9, amit nem sokkal később követett a gazdaságosabb kistestvér, a Mi 9 SE. Eddig még követhető a dolog, de júniusban megjelent a Redmi K20 és K20 Pro Kínában, aminek a nemzetközi verzióját már roppant kreatív és egyedi módon Xiaomi Mi 9T és Mi 9T Pro néven adták ki. Most, hogy megvan a sorrend, nézzük meg, hogy tudás alapján melyik telefon hanyadik helyen áll.

3. Xiaomi Mi 9T

Idén június elején jelent meg a Redmi K20 pop-up kamerával és erős hardverrel, viszont B20 és magyar nyelv nélkül. A Mi 9T a K20 fedőneve, “globálosítva”, így Magyarország sem marad ki a buliból, gyorsan le is teszteltük a telefont. Snapdragon 730-as SoC kapott helyet benne, memóriáját tekintve pedig 6/64 és 6/128 GB-os verziót is rendelhettek . A Mi 9-től épphogy csak elmaradó képek minőségéért a 48+13+8 Megapixeles Sony kamera és a telefon fő attrakciója, a 20 MP-es pop-up szelfi egység a felelős, aminek elsődleges célja az, hogy ne a kijelzőn foglalja a helyet. Így tudták megoldani, hogy a 6,39 colos AMOLED képernyő teljes szélességében uralhassa az előlapot, ráadásul az ujjlenyomat-olvasót is a kijelzőbe építették.

4000 mAh-s aksit tettek bele, amivel akár 2-3 napot is kibír a telefon, amennyiben mégis feladja a harcot napközben, akkor a 18 W-os gyorstöltéssel – vezeték nélküli töltés itt sincs sajnos – hamar felpumpálhatjátok az akkumulátort. Az ára sokat esett, pedig nem régen jelent meg, de ez valószínűleg az új dobásnak, a Mi 9T Pro-nak is köszönhető. Egy hónappal ezelőtti 125 000 forintos árcédulája már csak 88 000 forintot mutat, így ha valami menő, egyedi dolgot kerestek olcsón, akkor csapjatok le rá.

1. vagy 2. Xiaomi Mi 9T Pro

Most fokozódnak még tovább az indulatok hiszen az utolsó két helyért a Mi 9T Pro-nak és a Mi 9-nek kell megküzdenie. És hogy miért is nem olyan egyértelmű a válasz? Ezt nézzétek.

Az elején már beszéltünk róla, hogy ez a telefon nem más, mint a Redmi K20 Pro globál változata, így érdemes először azt megnézni, hogy miben ad többet a 3. helyen álló testvérhez képest. Igazából az egyetlen nagy változás a processzornál keresendő, Snapdragon 730 helyett frissebb, 855-ös SoC kapott helyet benne, memóriáját tekintve viszont maradt a 6/64 és a 6/128 GB-os kiadás. Megtartották továbbá a 6,39 colos AMOLED kijelzőt és a csodát, a pop-up kamerát is. Ha rosszmájú lennék, akkor azt mondanám, hogy a gyári fotókon a Mi 9T-t láthatjuk.

A kameráknál is megtartották a jól bevált 48+13+8 MP-es felállást, kiegészítve a 20 Megapixeles szelfikamerával. Ha kíváncsiak vagytok az alapkészülékkel készített képekre, akkor nézzétek meg a tesztünket 

4000 mAh-s aksi szolgáltatja a szükséges feszkót, és a Mi 9T-vel ellentétben itt nem 18, hanem 27 W-os gyorstöltés jár, ami a gyártó ígérete alapján elég szép számokat fog hozni: 30 perc alatt 58%-ra, 74 perc alatt pedig maxra pumpálhatjátok fel a telepet. A különlegességek között találtok továbbá kijelzőbe integrált ujjlenyomat-olvasót, NFC-t, Bluetooth 5.0-t, Game Turbo 2.0-t és régimódi romantikusok számára jack csatlakozót.

A 6/64 GB-os változatot a 3MBK0RZ4 kóddal 125 000 forintért, míg a 6/128 GB-osat a GKB9TP08 kuponnal 138 000 forintért rendelhetitek elő, szóval gyorsan lelövöm a poént, a listáról ezt a két telefont szerezhetitek be a legdrágábban. Szerencsére viszont választhattok hozzá EU Priority Line szállítási módot, így az áfától és vámtól már nem kell tartanotok.

1. vagy 2. Xiaomi Mi 9

Most hogy ismerjük már pontosan a Mi 9T Pro-t, jöhet a Mi 9, amit ha megúszósan szeretnék megoldani, akkor egy mondatban össze tudom foglalni a különbséget a két készülék között. Pop-up helyett notch, 4000 helyett 3300 mAh-s aksi, továbbá ez az egyetlen készülék a Mi 9-ek rengetegében, amelyik képes vezetéknélküli töltésre. Nem viccelek, a processzortól kezdve a tárhelyig minden megegyezik, még a 6,39 colos kijelző is tizedesjegyig ugyanaz a méret, az ára pedig a 3LOQVNCJ kóddal 113 000 forint. És hogy miért is volt akkor szükség erre a készülékre?

A sima Mi 9T teszt alján már olvashattatok egy összefoglalót a három mobilról, ezt fussuk át most újra, kiegészítve a Mi 9T Pro-val.

A Mi 9T a csúcskategóriáról épphogy lecsúszott, ettől függetlenül kellőképpen erős a hardvere, minden fontos fícsört tartalmaz – NFC, gyorstöltés, Type-C, stb. -, amit szükséges manapság, leszámítva az infrát és a vezetéknélküli töltést. Ami figyelemreméltó, az az akár 2-3 napos üzemidő, és természetesen a mindentvivő pop-up kamera, ami bevallom őszintén, nálam azt is feledtetné, ha több hibája lenne a telefonnak.

A Mi 9 SE kicsit gyengébb teljesítményű a Mi 9T-hez képest, de hasonló tudást és szolgáltatásokat kínál, kompaktabb méretű, vékonyabb és van benne infra. Viszont van notch, amiből következik, hogy nincs menő szelfikamerája, és nincs jack csatlakozó sem, valamint az aksija is jóval kisebb.

A Mi 9 csúcskategóriás hardvert, kecsesebb készülékházat, jobb kamerát, vezeték nélküli töltést és infraportot ad a plusz pénzért, viszont le kell mondanunk a jack dugóról, kapunk notch-ot és rövidebb az üzemidő is.

A Mi 9T Pro a Mi 9 tudását pakolta bele egy olyan házba, ami elég menő és egyedi lenne magában is, de aki tisztában van a „külső nem minden” című elcsépeltnek hangzó mondattal, annak ez a készülék lesz a nyerő. Ami hiányzik belőle, az a vezetéknélküli töltés, cserébe a gyorstöltés 27 wattos, így ha lemerülne az amúgy nagy, 4000 mAh-s aksi, akkor is fel tudjátok éleszteni hamar, továbbá megtartották a jack csatlakozót, így használhatjátok vezetékes fülessel is. Tudása, egyedi pop-up kamerája és újdonsága miatt ez a legdrágább készülék a listán, viszont még mindig jóval olcsóbb a hasonló tudású mobilok között, plusz itt látom legalább a kreativitás morzsáit.

Ti melyik telefont raknátok az első helyre és melyiket választanátok ezek alapján? Esetleg van olyan más szempont, ami döntő nálatok?

hirdetés