hirdetés

Élet a Mi Band 4-en túl

Okosórák és karkötők

hír
Élet a Mi Band 4-en túl 1
írta: Rolla
2019-06-25

Bár most az új Xiaomi Mi Band 4 elviszi a figyelmet a többi okosóráról és karkötőről, ha esetleg nektek nem jön be, vagy más ár- és tudáskategóriában keresgélnétek, akkor itt van pár alternatíva. A legismertebb név a listáról valószínűleg az Alfawise, hiszen már projektorral, mini PC-vel és transzmitterrel is találkoztunk tőlük, ezért most rögtön két típust is mutatok nektek. És hogy ne csak okoskarkötők legyenek, nézzetek meg két okosórát, amik elsősorban azok számára ajánlott, akiknek a tudás mellett az órakülalak is fontos.

A kevésbé alap funkciók között olyanokat találtam, mint például a meditáció, ahol leginkább a nyugtató légzést sajátíthatjátok el, a stroke figyelőt és a kevés eszköznél megtalálható trófea gyűjtést, ami a motiváció fenntartásához lehet nagy segítség. Ahhoz pedig, hogy a mindennapokban is hasznát vegyétek, természetesen nem felejtették ki az értesítések és bejövő hívás megjelenítését sem. A gyártó szerint 5-7 napot bír ki az aksija, ami nem rossz ahhoz képest, hogy non-stop mér mindent, amit csak el tudtok képzelni, mindezt 8.300 forintért, így olcsóbban juthattok hozzá, mint a Mi Bandhez.

Alfawise I11plus okoskarkötő

Elsősorban azoknak érdemes csekkolni az Alfawise egy másik karkötőjét, akik még nagyobb képernyőre vágynak, hiszen itt már 1,14 colos színes kijelzőn nézhetitek a sok esetben hasonló infókat, mint amiket más okoskarkötőknél is, így inkább a különlegességekkel foglalkozzunk. A szokásos lépés- és kalóriaszámlálás, pulzusmérés és alvásmonitorozás mellett itt külön választhattok ECG-s és sima verzió közül. Minden valószínűség szerint ennek is köszönhető, hogy a karóra figyelmeztetést küld abnormális szívritmus esetén, ami nagyon nem egy rossz dolog.

Ami ezen kívül kítűnik a funkciók listájáról, az a kifejezetten lányok részére összerakott részleg, ahol többek között menstruáció- és terhességfigyelést találhatnak, aminek bevallom őszintén, nem sok értelmét látom, bár ránézésre itt még mindig értelmesebbre sikerült összerakni ezzel az órával ellentétben, ahol az óra bazári kinézetét még azzal is fokozták, hogy a karóra állandóan kijelzi, hogy az ovuláció épp melyik folyamatában járnak a hölgyek.

Ezen kívül büszkén hirdeti a karóra adatlapja, hogy új funkcióként az élettani ciklus figyelése is bekerült, bár az nem derül ki, hogy mit is jelent pontosan. Amit még kiemelnék, az az óra applikációja, ami meglepően szépre és letisztultra sikerült. Igazából szinte ugyanannyiba kerül – 8.100 forint -, mint az I7E, ezért döntésnél elsősorban a külső, a kijelző méret, és a funkciók döntenek.

L7 okosóra

Nyargaljunk át az okosórákhoz, azon belül is az L7-hez, ami bár drágább – 13.000 forint – a karkötőkhöz képest, de meg sem közelíti az ismert márkák árkategóriáját, hiszen a Huawei esetében akár 100.000 forintot, az örök kedvenc Ticwatch C2 pedig kedvezményesen is 55.000 forint. Bár rögtön leszögezném, hogy nem véletlenül kerülnek ennyibe ezek az órák, hiszen Wear OS operációs rendszert telepítettek rájuk, ami az Android egy kifejezetten órákra szabott verziója.

Természetesen ehhez is tartozik egy app, a Fundo, amin keresztül ellenőrizhetitek az elégetett kalóriákat, a megtett távolságot, a pulzusotokat, viszont az olcsóbb karkötőkkel és a drágább órákkal ellentétben nem monitorozza külön a sporttípusokat. Nincs kifejezetten extra funkciója, viszont hoz mindent, amit a legtöbb óra és karkötő.

DMDG N58 okosóra

Ha ragaszkodtok az óraalakhoz, de nem szeretnétek 30.000 forint fölé menni, akkor ez már egy fokkal jobb az előző L7-hez képest. 1,22 colos színes kijelzős, de ennél a darabnál is kezdjétek azzal, hogy letöltitek a WearHeart appot, amin keresztül még több infót kaptok mind a sportolásotokról, mind az egészségetekről. Itt is beharangozták a vérnyomásmérést, de ezt továbbra sem érdemes annyira komolyan venni, fusi-műteni ne menjetek el vele.

Itt is működnek az alapfunkciók, így ha a lépésszámlálás, a pulzus, az alvásmonitorozás és az értesítések fogadása a cél, akkor jó választás, sőt, az L7-tel ellentétben a DMDG méri a különböző sportmódokat, így ha a pontos adat a cél, akkor ezt válasszátok. 20.000 forintba kerül, és válasszátok az EU Priority Line szállítási módot, hogy ne kelljen további költségekkel számolnotok.

Ha nem bízzátok a véletlenre, és kíváncsiak vagytok olyan órákra, amiket mi is teszteltünk, akkor nézzetek körül nálunk.

hirdetés