hirdetés

BLUETTI power stationök

Hogyan válasszatok hordozható telepet?

hír
BLUETTI power stationök 1

Forrás: BLUETTI

írta: Don Kartács
2023-01-10

A BLUETTI neve nem lehet ismeretlen számotokra, már csak azért sem, mert rengeteget írtunk róla az oldalon, sőt teszteltük is az EB3A kódnévvel illetett terméküket. Azt viszont nem nagyon taglaltuk eddig, hogy mi alapján kell kiválasztani egy ilyen eszközt a cég termékpalettájáról. Bármire is teszitek a voksotokat, a termékek szállítása ingyenes, az ár már tartalmazza az áfát, így gyakorlatilag többletköltségek nélkül húzhatjátok be a nektek tetszőt.

Hol szoktak elcsúszni az emberek a power station kiválasztásánál? Általában vagy túl nagy kapacitásút vesznek, ami feleslegesen sok energiát tárol, cserébe nehéz mint az ólom, vagy sokan elfelejtik, hogy bizony ezeket a telepeket fel is kell tölteni valahogy. Erre kiváló egy kiegészítő napelem, de azért az autó ezeket az eszközöket menet közben is tudja etetni, ha nem is villámgyorsan. A fenti érvek alapján nézzük át együtt a kínálatot, de mindenkinek ajánlom, hogy olvassa el a BLUETTI EB3A tesztünket, ami jó alapozó a témához.

Forrás: BLUETTI

Az alaptermék az EB3A,

ennek az egyik kulcsértéke a 600 W-os maximálisan leadott teljesítmény – ebbe a hordozható hajszárító gyengébb fokozata fér bele -, vagyis, ha sok 230 V-os áramot igénylő eszközt kezdtek el felfűzögetni az egyetlen AC kimenetre, akkor a kakaó gyorsan elfogy. A másik fontos szám a kapacitás, ami 268 Wh, ez szerintem elég karcsú, éppen ezért ugorjunk is nagyobb modellre. Egy érvet azért megemlítenék a megszokott BLUETTIS dolgokon túl – app alapú vezérlés, remek kijelző, elemlámpa funkció -, ez pedig az alacsony, 4,6 kilogrammos tömeg, vagyis nagyon egyszerű hurcibálni a terméket. A nagyobb tesója az EB55, ami egy picit magasabb maximum teljesítményt ad le – 700 W -, viszont a kapacitása a duplája, 537 Wh, tehát nagyjából kétszarannyi kakaótok van a dolgok töltögetéséhez, de az sem elhanyagolható, hogy ez 2 darab 230 V-os kimenettel rendelkezik. Mindkettőhöz társítható 200 W-os napelem, de természetesen szivargyújtós adapterrel és a hagyományos hálózatról is tölthetők.

Az EB70 pedig igazi „főnök” a szériában,

1000 W-os max teljesítmény a váltóáramú kimeneten, 716 Wh kapacitás, a többi paraméterük gyakorlatilag ugyanaz, a Hetvenes viszont már elég „súlyos egyéniség”, 9,7 kilogrammot nyom, ami még az éppen hordozható kategória, de azért ez már inkább a biciklitúrás és nem a sétálós méret.

A másik, bikább szériát az AC kezdőbetűk fémjelzik,

két modelljük van, a 200P és a 200Max, mindkettő skálázható kiegészítő akkumulátorokkal is. A kisebbik AC200P is elég bika, 2000 W-ot ad le, ezzel már elektromos rezsó, egy komolyabb hajszárító, de egy mikró is üzemeltethető, tehát akár szünetmentes tápegység funkciót is ki lehet vele váltani az egyes eszközök alatt, ezt a funkciót egyébként a cég legtöbb terméke is tudja, csak hát a mögöttes teljesítmény a nem mindegy. A kapacitása az EB70 majdnem háromszorosa, 2000 Wh, illetve ezt már 700 W-tal lehet tölteni napelem segítségével, amire szükség is lesz ekkora kapacitás mellett. Adnak mellé duális gyorstöltőt is, amivel 2-2,5 óra alatt tele lehet pumpálni a telepet. Érdekesség, hogy a tetején van 2 darab vezetéknélküli töltőpad is telefonokhoz, illetve a szokásos 2 év helyett, 2+2 év garanciát adnak hozzá. Ezt a terméket egy szabadtéri tábor közepén tudom elképzelni, például elmegy róla egy közös hűtő is.

A gondot ott látom, hogy 27,5 kilogramm a tömege, vagyis ezt hordozni már kétemberes meló,

szóval ez inkább egy kitelepítendő eszköz, nem pedig egy mobil energiatároló megoldás. Kivéve persze, ha ti platóssal jártok, mert akkor a setup nem lehet komoly feladat. A kapacitást tovább növelni a B230, 2000 Wh-s akkupakkjával lehet, ami önmagában nem állja meg a helyét, hiszen az AC200P vezérlője szükséges a működéséhez. Az AC200P nagyobb tesója a 200Max, 4 darab 230-as kimenettel, több B230-as teleppel és nagyobb teljesítményű napelemmel egészíthető ki.

Forrás: BLUETTI

Az AC300 szinte mindenben megegyezik a fentiekkel, azt leszámítva, hogy itt még több „kraft” áll rendelkezésetekre. 3000 W kimenő teljesítmény, 3072 Wh kapacitás, 2400 W-tal tölthető napelem segítségével, illetve 4 darab B300 akkuval egészíthető ki, ez darabonként +3072 Wh-t, vagyis maximum 12 888 wattórát jelent, tehát egy komplett tábort ellát off-grid, vagyis az elektromos hálózat nélkül. A tömegüket le sem írom, ezeket már kisteherautóval kell a helyszínre szállítani, cserébe a teljesítményük is sokkal brutálisabb a kisebb társaiknál.

Forrás: BLUETTI

hirdetés