hirdetés

Mutatjuk a júliustól érvényes áfarendszer működését

Végre véglegesnek tűnik az új szabályzás

hír
Mutatjuk a júliustól érvényes áfarendszer működését 1
írta: molcsa
2021-05-12

Újabb sajótközlemény érkezett a NAV-tól, melyben a 2021. július 1-től érvényes áfaszabályzás részleteiről adnak tájékoztatást. Az új „áfatörvényről” már rengeteg pletyka és elképzelés látott napvilágot, amik közül nehét kiszűrni az igazságot. Korábbi cikkünkben ecseteltük az akkori hivatalos részleteket, de örömteli, hogy végre kaptunk egy véglegesnek tűnő leírást is az új rendszer működéséről.

A cikkben leírt információk publikáláskor pontosak voltak, de előfordulhat, hogy azóta már nem relevánsak. Kérjük, ennek tudatában olvassátok a bejegyzést!

Az eladónak elég egy tagállamba bejelentkeznie, és oda megfizetni az áfát, a tagállamok vámhatóságai a csomag célországa szerint elosztják azt egymás között. Tehát lehet, hogy egy Aliexpresses eladó Lengyelországba jelentkezik csak be a rendszerbe, és nekik fizeti ki az áfát, de a „lengyel NAV” átküldi majd azt a „magyar NAV”-nak, ha magyarországi címzésű a csomag.

A másik lehetőség, hogy a szállítmányozók a „Különös szabályozás” (SA – Special Arrangement) alkalmazásával egyszerűsíthetik az áfafizetést, ha ennek használatát előzetesen bejelentik a hivatalnak. Ez csak akkor lehetséges, ha a vámeljárást abban az országban folytatják le, ahol a címzett tartózkodik (tehát magyarországi címzett esetén a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnak kell lebonyolítania a vámügyintézést). Ebben az esetben az áfát a szállítmányozó fogja beszedni a címzettől a csomag kézbesítésekor (hasonlóan az eddigi rendszerhez), majd bizonyos időközönként azt bevallja és megfizeti az adóhivatalnak.

Ha sem az eladó, sem a fuvarozó nem alkalmazza a könnyítéseket, az áfát a címzettnek a behozatali vámeljáráskor kell megfizetnie.

Forrás: Nemzeti Adó- és Vámhivatal

hirdetés