hirdetés

Közleményt adott ki a NAV, íme a részletek a nyári áfaváltozásról

Július 1-től megszűnik a 22 euró alatti áruk áfamentessége

hír
Közleményt adott ki a NAV, íme a részletek a nyári áfaváltozásról 1
írta: molcsa
2021-04-08

Hivatalos közleményt kaptunk a NAV sajtóosztályától, amiben részleteket is elárultak a 2021. július 1-én életbe lépő új áfatörvényről. Azt már régóta tudjuk, hogy idén nyáron megváltozik az élet az áfafizetés szempontjából, de a megvalósítás módjára nagyjából hetente más változatok keringtek a neten. A mostani hivatalos állásfoglalás viszont nagy valószínűséggel tekinthető véglegesnek, így erre tudjuk alapozni jövőbeli rendeléseinket.

A cikkben leírt információk publikáláskor pontosak voltak, de előfordulhat, hogy azóta már nem relevánsak. Kérjük, ennek tudatában olvassátok a bejegyzést!

A közlemény szerint 2021. július 1-je előtt az áfamentesség azokra a termékekre vonatkozik, amelyek szabad forgalomba bocsátását eddig az időpontig kezdeményezik a vámhatóságnál. Azaz, nem az számít, hogy július 1. előtt rendeltétek-e meg az adott kínai csomagot, hanem az, hogy július 1. előtt érkezett-e be a Nemzetközi Posta Kicserélő Központba és vették ellenőrzés alá, hogy megállapítsák, áfamentes-e.

Ez eggyel nehezebbé teszi a tervezést, hiszen ki vagyunk szolgáltatva a postaszolgálat sebességének. A lassú, akár több hónapos szállítási idővel „büszkélkedő” olcsópostás csomagok rendelését ezért érdemes minél hamarabb megtenni, hogy elhúzódó szállítás esetén is még július 1. előtt beérjenek az országba. A július 1. után beérkező (de esetleg korábban rendelt) csomagokra már az új szabályozás szerint értéktől függetlenül el kell végezni a vámügyintézést.

A kisebb értékű árut tartalmazó küldemények többségét továbbra is a Magyar Posta kezeli. A közlemény szerint az uniós áfairányelv változása a Magyar Posta Zrt-re is komoly terhet ró, mivel ez azt jelenti, hogy nem lesz válogatás, hanem minden árutartalmú küldemény vámeljárás alá kell kerüljön a megadott időponttól, és ez a változás akár százszorosára is növelheti a napi vámeljárások számát. A Posta jelentős mértékű informatikai fejlesztéssel és logisztikai kapacitásbővítéssel készül a jogszabályi változásra, arra törekedve, hogy a vámeljárási folyamat automatikus és minél gyorsabb legyen. A tervek szerint a vámügynöki szolgáltatás díja termékértékhez igazítottan sávos lesz. Az új folyamatban az ügyfelek számára elsődlegesen az online fizetés lesz ajánlott, amelyhez díjelőny is társul.

Felhívják rá a figyelmet, hogy különösen fontos lesz a pontos címadatok (név, cím) mellett az elektronikus elérhetőségek (email, telefon) megadása is, mert a megfelelő adatok birtokában a Posta automatikusan elvégzi a vámeljárást, és fizetést követően a szabályok szerint kézbesíti a küldeményt.

A pontos rendszerről tehát egyelőre nincs biztos információnk, de a korábbi tipp, miszerint egy online felületen, bankkártyával tudjuk majd befizetni az áfát, beigazolódni látszik. A mostani 3500 forintos vámügynöki szolgáltatási díj reményeink szerint az új sávos rendszerben ésszerűbb értékeket ölt majd, és nem lesz irreális a termék értékéhez képest, de erről egyelőre nem kaptunk bővebb információt.

Az új áfatörvény még jobban megnöveli a kínai áruházak és eladók európai raktárainak jelentőségét, hiszen így már EU-n belüli áruforgalomról beszélünk, ami továbbra is áfamentes marad. Így várható, hogy a webshopok még inkább erősíteni fogják ezt a vonalat, hiszen egy egész EU-t érintő változásról van szó, ami nekik is egy számottevő piac, biztosan nem hagyják csak úgy veszni. Ezért mi úgy gondoljuk, hogy nem kell tartanunk a Kínából rendelés bedőlésétől, biztosra vesszük, hogy megfelelő megoldást fognak kitalálni a kínaiak, hogy továbbra is jó áron hozzájuthassunk kedvenc kínai termékeinkhez. Az sem kizárt, hogy a végén még győztesen kerülünk ki a dologból, hiszen EU raktárból rendelni sokkal kényelmesebb és biztonságosabb, és néhány nap alatt ideérnek a csomagok az akár több hetes-hónapos szállítási idő helyett. Mindenesetre a Kínából vagy egyéb EU-n kívüli országból rendelt, és jelenleg még áfamentesnek minősülő csomagjaitokat igyekezzetek úgy időzíteni, hogy július 1. előtt beérjenek az országba, hogy még a régi rendszer szerint, áfamentesen kapjátok kézhez őket.

Összefoglalva tehát MOST az alábbi szabályok vannak érvényben:

  • 10 eurónál kevesebb áfájú csomag (2021-ben <13 330 Ft csomagérték): semmi importköltséget nem kell fizetni (a 2017. évi CLII. törvény 162. § (5) alapján)
  • 10 eurónál több áfájú, de 150 eurónál (2021-ben 54 000 Ft) kisebb értékű csomag: 27% áfa + vámügyintézési költség (Magyar Postánál 3500 Ft)
  • 150 euró feletti csomagérték: 27% áfa + vámügyintézési költség + bizonyos termékek esetén vám

2021. július 1-től pedig:

  • 150 eurónál kisebb értékű csomag: 27% áfa + ismeretlen mértékű, sávos rendszerű vámügyintézési költség
  • 150 euró feletti csomagérték: 27% áfa + vámügyintézési költség + bizonyos termékek esetén vám

Források: Magyar Posta Zrt., Nemzeti Adó- és Vámhivatal

hirdetés