hirdetés

Cégbemutató: Haier Csoport

A németnek hangzó kínai

hír
Cégbemutató: Haier Csoport 1
írta: Don Kartács
2020-12-29

A két ünnep közötti napokban szeretnénk nektek néhány kínai céget bemutatni, és egy kicsit közelebb hozni benneteket az ismertebb márkákhoz. Elsőnek a Haierről lesz szó, aminek a neve meglehetősen németes, pedig echte kínai márka – de azért van egy laza germán szál is -, a 80-as évek középről. Az ő történetüket meséljük most el dióhéjban.

A tudást Zhang Ruimin sem a kisujjából szopta, a korábbi években megfordult Japánban és Európában is, és látta, hogy hogyan építették fel a piacvezető cégek a imidzsüket, melynek középpontjában a minőség állt. 1986-ra a Qingdao gyára Zhang Ruimin vezetésével a 10 millió dolláros adósságot eltüntetve és az árbevételt évenként átlagosan 83%-kal megnövelve nyereségbe fordította a céget. Míg 1984-ben a vállalat forgalma 3,5 milliárd yüan volt, addig 2000-re ez 40,5 milliárd yüant tett ki. Természetesen ezen időszak alatt a kínai óriás nemcsak hűtőgépek, hanem egyéb konyhai kis– és nagygépek forgalmazásába is belekezdett, árul például mosógépet, mikrosütőket, de számotokra leginkább a robotporszívóikról lehet ismert.

A Haier név 1991-ből származik, amikor a Qingdao Hűtőgépgyárat Qingdao Haier Csoporttá keresztelték át és a Liebherr  név utolsó szótagjának kínai átiratából kialakították a Haier nevet, amire azért is volt szükség, hogy a régi, rossz reputációjú vállalattól elkülönüljenek és valami újat hozzanak létre. Ez elég jól sikerült, 2010-re ugyanis a világ 2. legnagyobb konyhai eszközeit gyártó vállalattá nőtte ki magát, 15 000 terméket gyártanak és forgalmaznak 96 termékkategóriában és a világ több, mint 100 országában. A 15 vezető áruházláncból 12 ben megtalálhatóak a termékeik Európában és az Egyesült Államokban. Az amerikai leányvállalatuk központja a híres Haier épületben székel, amely a volt Greenwich bank épületében található, New Yorkban.

 

Cégbemutató: Haier Csoport 11 A New-yorki Haier épület, a volt Greenwich bank épületében.

A Haier Csoport számtalan másik márka birtokosa is, a nevesebbek közül érdemes a Candyt, a Hotpointot, a Hoovert vagy a Fisher & Paykelt megemlíteni, de például a GE Applicances – General Electric leányvállalata – 90%-os részesedését is ők birtokolják.

Név: Haier Group
Székhely: Qingdao, Shangdong
Cím: 1 Haier Road, Hi-Tech Zone Qingdao 266101 China
Tőzsdei kapitalizáció: 108 milliárd USD (Haier Electronics Group Co., Ltd. (1169.HK)
Weboldal: https://www.haier.com/index.html

 

Haier termékek a kínai webáruházakban

Számotokra leginkább az álló- és robotporszívóik lehetnek ismertek -ezeket az amerikai és az európai piacon nem, csak Távol-Keleten forgalmazzák -, még rebben teszteltük több modelljüket is, de 2018 és 2020 között nem sok mindennel villantottak. Nemrég azonban kijöttek az egyik almárkájuk – a Tabot, vagy röviden TAB – által gyártott speciális, Reddot dizájn díjat is nyert robotporszívójukkal, a Haier Tab P70-nel, aminek specialitása, hogy a közepét kiemelve asztali és morzsaporszívóként is használható. Tudtommal ilyen variánst egyik másik kínai gyártó sem forgalmaz jelenleg.

Érdekes egybeesés, hogy a takarító eszközök tudása mennyire elkezdett eltérni az elmúlt  1 évben, hiszen ha megnézitek, akkor a Roborock, a Viomi és a Haier is teljesen különálló irányba fejleszt:

  • Xiaomi Roborock S6 MaxV: mesterséges intelligencia alapú tárgyfelismerés
  • Xiaomi Viomi S9: önürítő, autonóm robotporszívó
  • Haier Tab P70: robot- és morzsaporszívó is egyben, illetve egy késsel folyamatosan elvágja a felszedett állatszőrt és az emberi hajat

Természetesen a Haier is létrehozta a saját okos ökoszisztémáját, ezek az eszközök is illeszthetők okosotthonba, képesek Google Assistanttal ás Amazon Alexaval is együttműködni. Meglátjuk, hogy milyen új termékekkel lépnek a piacra, ha találunk valami érdekeset, akkor mindenképpen beszámolunk róla az oldalon.

hirdetés