hirdetés

F150 B2021 strapatelefon teszt

Boot loopoló terminátor

teszt
F150 B2021 strapatelefon teszt 1
írta: Don Kartács
2021-03-17

Az Oukitel bábáskodása alatt létrejövő új márka, az F150 dobta piacra első strapatelefonját a B2021-et. Irdatlan módon teletömték szenzorokkal, ennek ellenére meglepően olcsó tudott maradni a készülék. 34 000 Ft-ért NFC-t, duális WiFi-t, gyorstöltést, 5-6 napnyi üzemidőt kaptok, ráadásul a készülék szinte minden külső behatásnak ellenáll, igazi munkástelefon a szó pozitív értelmében.

A rendeljkínait szerint

 • megbízhatóság: 0
 • design és anyagminőség: 8
 • felszereltség, funkciók: 8
 • ergonómia: 6
 • ár/érték arány: 9

6.2

Népítélet

6.2

 • megbízhatóság:6.7
 • design és anyagminőség:5.7
 • felszereltség, funkciók:5
 • ergonómia:3.7
 • ár/érték arány:10
Véleményt írok

TLDR: ugorjatok a cikk végére, és olvassátok el a pirossal kiemelt utolsó bekezdést az összegzés előtt.

Az F150 kinézetére tényleg kizárólag csak a brutális jelzőt lehet használni,

igazi terminátor telefon, olyan erősítésekkel, hogy ha brazil utcagyerekek fociznának vele, szerintem azt is túlélné. Az összhatás nagyon maszkulin, a sarkokban vastag műanyag erősítések, mindenhol fényes torx csavarok mutatják, a gyártó nem viccelt, amikor a mindent túlélést tűzte ki a zászlajára. Masszív műanyagfedelek zárják le az érzékeny részeket, alul a töltőcsatlakozót és a jack portot, bal oldalon pedig a duális SIM és micro SD kártya helyet védik, ez utóbbi szabályos árkot formáz a készülék oldalán, ahová benyúlni csak a SIM tűvel lehet.

A kijelző szenzorszigetes kialakítású, vastag káva veszi körbe, ami megvédi az elemektől, de a felületkezelése is Corning Gorilla Glass 5 technológiát vonultat fel. Vicces, hogy a Mohs-féle keménységi skálára hivatkoznak, ahol a 7-es értéket éri el a megjelenítő üvege – vagyis karcálló -, mondjuk a 10 a gyémánt, ezek alapján végülis meggyőző. A hátoldalon a szerintem kicsit túldizájnolt négyelemű kamerasziget trónol egy gigantikus LED-es vakuval, amit direkt zseblámpának szántak. Alatta a csukló- vagy nyakpánt felfogatására alkalmas kiképzés található, az összhatás érdekesen eklektikus. Az éleken négy gombot találhattok, három a szokásos hangerőállításért és képernyőfelélesztésért felel, egy pedig programozható, amihez mindenféle szoftveres funkció gyorselérését rendelhetitek. Jobb oldalt pedig az ujjlenyomat-olvasó található, szerintem ez a legjobb elrendezés, ami telefonon előfordul, kényelmes és gyorsan fel is old.

A ház bal oldalán pedig piktogramok hirdetik, hogy itt egy mindentől védett – por, folyadék, ütés – cuccról van szó. Ez szerencsére szabványokban is megnyilvánul, IP68, IP69K és MIL-STD-810G is a paletta része, sőt a -20 és a +55 fok közötti hőmérsékletet is kibírja, bár ez utóbbi szerintem annyira nem nagy szám. A brutális kinézethez pont ugyanilyen méretek és súly társul, 158x78x18 mm-es a test és 315 grammot nyom, ami lehet, hogy rekord az eddig tesztelt készülékek között.

Eleinte az volt az összbenyomásom, hogy a cég iszonyatosan akarja bizonyítani, hogy itt valami nagyon különleges dolgot hoztak létre, de egy kicsit izzadtságszagú ez az egész, túlerőlködik a dolgot, és ez bizony hardveres és szoftveres téren is érezhető.

 

F150 strapatelefon – Majdnem megmutatta

Ha valamit nem várnék el egy 34 000 Ft-ba kerülő készüléktől, akkor az az izmos hardver. A lehetőségekhez képest azért egész jól összelegózták a dolgokat, egy MTK6762-es – Helio G25 néven is ismert – SoC egészül ki 6 GB RAM-mal és 64 GB méretű háttértárral, ami ha nem is gyorsan, de tisztességesen meghajtja az Android 10-et és az alá telepített alkalmazásokat. Játszani nyilván senki nem fog vele, de azért érdemesnek éreztem lefuttatni a tesztalkalmazásokat, hogy lássátok, mennyi pontot hoz össze az F150.

Nézzük, mit mondanak a számok. GFX Bench T-Rex teszten 30 FPS-t ért el, ez kb. okés, míg Antutun 108 000 pontot, ez utóbbi azért már eléggé nyomorúságos, de a háttértár sem éppen villám. Az Androbench-en 291 és 198 MB/másodperc írási és olvasási értékeket sikerült összekínlódnia az F150 B2021-nek, ami ma már eléggé karcsú. Ezek szerint ez okozza az elég sok helyen érezhető lassúságot, de ez mondjuk egy erdő közepén valószínűleg senkit nem fog érdekelni, aki melós telefonnak veszi, azt biztosan nem.

Mennyibe kerül pontosan egy termék?

Az egyszerűség kedvéért cikkeinkben mindig átváltjuk az USD árakat forintra, általában az adott oldal kalkulátora szerint. A valóság azonban az, hogy a bankotok 4-5 forinttal rosszabbul váltja a devizát, mint a bankközi árfolyam, vagyis mindig egy kicsit többe kerül a termék, mint a leírt ár.

Ezen teljesen ingyenes bankkártyák rendelésével segíthettek, a Revolut, a Monese és a Curve is ad ilyet – utóbbira 5 GBP-t ingyen kaptok, appban a D4WGX4ZE kuponkódot használjátok –, illetve felül a menüsáv #fintech címkéjére nyomva olvassátok el a témában írt bejegyzéseinket.

A kijelzője egy picit furcsa, mert a nagy testben csak egy 5,86 inch-es, 19:9-es képarányú, 720×1520 pixeles megjelenítő került,

amit nehéz elhinni, annyira drabális az F150 B2021. A fényereje gyári érték szerint 410 nit, ami annyira nem sok, simán szaladgálnak 500 nites Xiaomi telefonok a piacon, és ez bizony gondot okozhat vakító napsütésben, főleg hogy ez egy “terepre” való telefon. A színek nem rosszak, de egy kicsit talán fakók, viszont a betekintési szögek rendben vannak.

Lehet, hogy a fogyasztást – vagy az árat – próbálták meg visszafogni a “viszonylag” kicsi panellel, pedig erre nincs szükség egy 8000 mAh-s akkumulátor mellett. Ha ügyesek vagytok 5-6 napig is el lehet vele karistolni, a masszív játék ebben a szegmensben egyébként sem jellemző, ellenben mondjuk egy egész napos, GPS-szel támogatott túrázáshoz simán elkélhet a rengeteg energia. Bár a gyári töltő csak 10 W-os, a tudja a Type-C porton keresztüli 18 W-os töltést, de azért így is melós lemeríteni, majd feltölteni.

Az Andorid 10-et több helyen is módosították – sajnos a magyar fordítás közel sem tökéletes -, hogy jobban illjen a strapatelefonos felhasználáshoz. Egyrészt van a roppant bazári F150 mód, ami annyit jelent, hogy a Black Sharkokhoz hasonlóan rettenetes animáció és hangkavalkád kíséretében kezelőfelületet vált az operációs rendszer, ha sokáig nyomjátok a bal oldali funkciógombot.

Ilyenkor arany – vagy homokszín akar ez lenni? – keretet kapnak az ikonok, míg az első lapra a gamer laptopokra hajazó kezelőfelület kerül, ahol a szenzorok által mért információkat láthatjátok. További érdekes, és viszonylag egyedi funkciók is találhatók az átszabott Android bőr alatt:

 • kesztyű mód
 • a felső legördülő menühöz hozzáadhatók spéci ikonok, mint az extreme mód képernyőfelvétel
 • vészhívás lehetősége, fény, hang és segélykérő telefonszám megadásával
 • gyorshívó gomb személyreszabása
 • számtalan funkció a Toolbag szoftvercsomag részeként: zseblámpa, iránytű, hangnyomás mérés, inga vízszintezéshez, hangszimulátor és hasonlók

A spéci kezelőfelület kapcsán is azt éreztem, hogy nagyon össze akartak hozni valami egyedit, csak valahogy nem igazán hasznosak ezek a lehetőségek. Például nehezen tudom elképzelni, hogy milyen esetben kellene egy ugató kutya hangját telefonnal szimulálnom, de biztos van ilyen, csak nem vagyok elég kreatív. Az elemlámpa a brutális LED vaku miatt hasznos, kellően nagy fényt ad, de pl. a lépésszámlálás sem felesleges. A funkciók működéséhez rengeteg szenzort kellett az F150 be pakolni, rendelkezik, lépésszámlálóval, GPS és GLONASS támogatással, duális ac WiFi-vel, iránytűvel, giroszkóppal, közelség- és fényérzékelővel és NFC-vel is, ami talán a legfontosabb az elektronikus fizetés miatt.

A fényképek szekció nem szokott túl erős lenni a strapatelefonok esetében,

különösen nem ebben az árszegmensben. Mégis, az anyagok megleptek, pedig szinte semmit nem vártam az F150-től. A hardveregyüttes az alábbiakból áll össze:

 • 13 MP-es AI kamera
 • 13 MP-es fő kamera, 1/2” képalkotó szenzorral, f/2.2 apertúra értékkel
 • 2 MP-es makro kamera, 4 cm-es makro távolsággal
 • 2 MP-es mélységélességért felelős egység
 • 8 MP-es szelfi kamera

A szoftver viszonylag egyszerű, de átlátható, és tudja a szokásos dolgokat, mint a mesterséges intelligencia alapú tárgyfelismerés, makro és portré mód, panoráma, Pro mód, ahol paramétereket állíthattok, sőt, még éjszakai mód is van. A képek egész jók, rendben van a színhűség, de a tárgyak kontúrja mosódik, cserébe közepesen jól kezeli a fény-árnyék hatásokat. Éjszaka eléggé “vizes”, temperás lesz az összhatás, a fényforrások pacásodnak, de ennyit sem vártam az F150-től.

A videók fő problémája, hogy semmilyen stabilizálás nincsen,

sem 1080 sem 720, de még 480p felbontásnál sem, mást meg nem is tud. Innentől kezdve viszont majdnem mindegy, milyen a minőség, hiszen a folyamatos remegést eléggé fárasztó nézni. Egynek elmegy, de pl. durván zajos a hang, és a színhűséggel is vannak bajok. Éjszaka tovább romlik a helyzet, de hát mást nem is lehet várni ebben az árkategóriában, én a B2021-gyel ezt a típusú tartalomgyártást nem erőltetném.

Aztán telt-múlt az idő, kész volt a teszt, betördeltem a tartalmat, kollégák lelektorálták, de úgy voltam vele, utoljára becsületből még lemerítem és újra feltöltöm a B2021-et, mert érdekelt, hogy egy ilyen kör mennyi ideig tartana. Merítéshez mindig valamelyik “10 hours Gandalf Epic Sax Guy” vagy hasonló videót használom maximum fényerőn, mert ez gyorsan fogyasztja az akkut, melegszik is tőle a készülék, így többféle tesztre is jó. Meg is kezdtem a procedúrát, majd 1-2 óra múlva hirtelen csend lett. Nézem a B2021-et, újraindul, majd megint, majd megint, boot loop. Nagy nehezen kiszenvedtem az önmagába harapó kígyó állapotából, majd el akartam indítani rajta újra a YT videót, de kezdődött a dolog elölről. Ez így használhatatlan, így megkapta tesztjeink történetében elsőként a nullás pontszámot a megbízhatóság kategóriában a termék.

Összegzés

Itt eleinte némi megrovás és dicséret állt, ami azt taglalta, hogy érzelmi kérdés ilyen dizájnnal telefont választani, meg hogy nem rossz ez, mert hosszú az üzemideje, sok a memóriája, olcsó, van benne NFC és hasonlók. A dolog addig tartott, amíg nem került a folyamatos újraindulás állapotába a teló, innentől kezdve csak azoknak ajánlom, akik elhiszik, hogy ez egy egyedi hiba, ami csak a tesztkészüléket sújtotta.

Egyébként az ára 34 000 FtAz árak a webshopok átváltási rátái miatt eltérőek lehetnek különböző pénznemek esetén (pl. ha Ft-ra állítjátok a webshopot, az árak rendszerint magasabbak, mint USD-re állítva). A cikkben feltüntetett árak tájékoztató jellegűek, és minden esetben a webshop felületén USD-ben (vagy EUR-ban, ha nincs USD lehetőség) kijelzett ár forintosított megfelelői (a cikk írásakor érvényes bankközi árfolyam szerint)., igaz a hardver milyensége azért egy kicsit választ ad a nyomott árra. Ez nem lenne egy rossz ajánlat, ha stabilan működne, de sajnos ez nem mondható el erről az adott példányról.

Pro

 • Egyedi kinézet
 • Rengeteg szabványt teljesít, szinte szétüthetetlen
 • Kategóriaelső üzemidő, ami akár 5-6 nap is lehet
 • Tonnányi szenzor, NFC, duális WiFi
 • 18 W-os gyorstöltés
 • Vállalható fényképeket készít

Kontra

 • Nem biztos hogy ez a túltolt kinézet mindenkinek bejön majd
 • Lassú háttértár, gyenge SoC
 • Nagyon sok spéci funkció, ami a legtöbb embernek szükségtelen
 • Brutálisan nehéz
 • Gyenge fényerő

hirdetés