hirdetés

Cubot Quest okostelefon teszt

Strapa külső, gyenge belső

teszt
Cubot Quest okostelefon teszt 1
írta: SonkaMod
2019-07-28

Viszonylag régen teszteltünk már strapatelefont, így már éppen ideje volt a Cubot Quest megmérettetésének. A végtelenül leolcsósított készülék papíron egész erős, és tartalmaz meglepő funkciókat is. Kár, hogy a szoftveres hibák miatt nem tudjuk jó szívvel ajánlani, pedig a 44 000 forintos ára nagyon csábító.

A rendeljkínait szerint

 • megbízhatóság: 6
 • design és anyagminőség: 6
 • felszereltség, funkciók: 6
 • ergonómia: 5
 • ár/érték arány: 6

5.8

Népítélet

7.3

 • megbízhatóság:3
 • design és anyagminőség:9.5
 • felszereltség, funkciók:7
 • ergonómia:9
 • ár/érték arány:8
Véleményt írok

A hátoldalán duplakamera, LED villanó, ujjlenyomato-lvasó és a hangszóró kapott helyet. Még futós, úszós és kajakozós piktogramok is a díszét képezik a telefonnak, jelezvén, hogy nyugodtan magaddal viheted a vízbe a készüléket, úgyis mindenkinek az a vágya, hogy 20 dekás kütyü húzza le az úszónadrágját.

Az anyagminőség közepes, teljesen gumírozott a ház az ütésállóság miatt. Nem kellemes a fogása, kicsit olyan érzés, mintha folyamatosan koszos lenne. A kézben tartása a tömege miatt is nehézkes, illetve a fizikai mérete sem teszi könnyebbé a dolgunkat.

A Cubot Quest tesztüzeme

A teszt során szépen belaktam a telefont, de az első probléma már előbb előjött, mint számítottam rá. Talán nem csak számomra ismerős, hogy amint új Androidos eszközt helyezek használatba, a Facebook Messenger hangjait amint lehet lenémítom, kinyírom és igyekszem eltörölni a Föld felszínéről is. Viszont amíg ezt nem teszem meg, addig szigorúan néma üzemmódban használom a telefont. Ezen a ponton kopogtatott be az első hiba, mert a készülék képtelen néma üzemmódban működni. Illetve mindent le lehet halkítani, de a média hangerejét 0%-ra állítva is minimális zajt bocsát ki. Leírhatatlanul idegesítő, mikor például játszanál egy alvó ember mellett, de nem tudsz, mert képtelen csöndben maradni a telefon. Bizony-bizony, egy teljesen csendes szobában jól hallható, ahogy darabolja a játékos a zombikat a készüléken, vagy a Porsche 911-essel előzgeti a virtuális Ferrarikat.

Természetesen dupla SIM kártyás a készülék, de ha bővíteni akarjuk a memóriát, azt is megtehetjük az egyik kártya helyén, maximum 128 GB-ig. A beépített háttértár 64 GB, míg a memóriából 4 GB-ot kapunk. Ezek nem is rossz adatok az árához képest, de a processzoron már érezhetőbb a spórolás. Egy MTK MT6762 chip dolgozik benne, ami azért a szintetikus teszteken is látszik, hogy nem túl erős.

A viszonylag gyenge hardverhez képest a használat dinamikus és gyors. A kezelés gördülékenységét az ujjlenyomat-olvasó akasztja meg, ami hol működik, hol nem. Sokszor nem hajlandó úgy feloldani, hogy nincs bekapcsolva a kijelző. Ez azért elég idegesítő bug, bár nem annyira, mint a némítás hiánya.

Android 9.0 fut az eszközön, de nem teljesen gyári, a kinézetéhez hozzányúltak, bár nem az előnyére. Extraként annyit építettek bele, hogy szoftveresen állíthatjuk, hogy a programozható gomb megnyomásakor mi történjen. Egyébként minden beállítás és funkció alap Androidra vall. Az IPS kijelző csak 1440 x 720 pixel felbontású, ami azt eredményezi, hogy közelről nézve már látszódnak a pixelek. Egyébként a kép éles, elegendő a fényerő is, a gyengébb pixelszám pedig nem befolyásolja nagyon a használatot. Talán ennek is köszönhető, hogy nem lassú a telefon.

A kamera hátul két szenzorból áll, egy 12 MP-es és egy 2 MP-es modulból. Nem készít szép képeket, de a ritka pillanatok megörökítésére megteszi, ha épp nincs nálunk jobb készülék. Közeli tárgyakra szinte lehetetlenség vele fókuszálni, így olyan képet nem is sikerült vele készítenem. Minden felvétel festményszerű, megfelelő kontrasztról nem is érdemes ábrándozni. Videót maximum FHD felbontásban lehet felvenni, és nem is annyira vészesek vele a felvételek.

Mennyibe kerül pontosan egy termék?

Az egyszerűség kedvéért cikkeinkben mindig átváltjuk az USD árakat forintra, általában az adott oldal kalkulátora szerint. A valóság azonban az, hogy a bankotok 4-5 forinttal rosszabbul váltja a devizát, mint a bankközi árfolyam, vagyis mindig egy kicsit többe kerül a termék, mint a leírt ár.

Ezen teljesen ingyenes bankkártyák rendelésével segíthettek,  a Revolut, a Monese és a Curve is ad ilyet – utóbbira 5 GBP-t ingyen kaptok, appban a D4WGX4ZE  kuponkódot használjátok –, illetve felül a menüsáv #fintech címkéjére nyomva olvassátok el a témában írt bejegyzéseinket.

Üzemidő és szenzor tekintetében kifejezetten dícséretre méltó a telefon, még akkor is, ha nem is annyira kiemelkedő a teljesítménye.  A 4000 mAh-s akkumulátor majdnem két napig is bírja, 40-45 órát ki lehet vele hozni. Sajnos a feltöltése hosszadalmas a gyorstöltéses készülékekhez képest, körülbelül két és háromnegyed óra alatt sikerült nulláról teljesen felhúzni.

A WiFi vevője tökéletes, a 2,4 GHz-es és az 5 GHz-es hálózatokat is kezeli. Bluetooth 5.0 került a gépbe, és NFC funkcióval is ellátták, ami szokatlan egy ilyen olcsó készüléknél, de remekül működik. Ami a magyar felhasználóknak nagyon fontos, az a 800 MHz-es, B20-as frekvencia, amit ki tud használni a készülék. A GPS vevője is nagyon gyors és pontos, a teszt során pillanatok alatt, 2 méteres pontossággal megtalálta a pozíciót. Élesben is navigáltam vele, minden megfelelően működött, az iránytűje sem hagyott cserben.

Nagyon fontos összetevője a strapatelefonnak, hogy kellő mértékű védelemmel látták el, így vízálló, porálló és ütésálló. A védelem mértéke IP68, ami azt jelenti, hogy teljes mértékben védett a por ellen és 3 méterig bírja a vizet. A teszt során nem kíméltem a telefont, bár azért teherautóval nem mentem át rajta. Pancsoltattam a vízben, leejtettem párszor, és mindent kibírt. Valószínűleg azért a kijelzője nem élne túl egy tízméteres zuhanást, de felhasználási körülményekkel számolva sokkal többet kibír, mint egy átlagos készülék.

Összegzés

Olcsó strapatelefonnak elmegy, de olyan szoftveres betegségei vannak, hogy engem nem tudott meggyőzni. Viszont vannak olyan funkciói, amik kétségtelenül hasznosak és ilyen olcsó telefonoknál nem szokott meglenni. Az NFC és a programozható fizikai gomb ilyennek számít, da a viszonylag vékony kialakítás is elég egyedi. Mérlegelve viszont az jön ki, hogy érdemesebb egy drágább darabra beruházni, még akkor is, ha ez csak 44 000 forintba kerül.

Pro

 • IP68-as védelem
 • NFC chip
 • Alacsony ár
 • Középkategóriás hardver
 • Programozható fizikai gomb

Kontra

 • Nem lehet lenémítani a média hangerejét
 • Sokszor nem működik az ujjlenyomat-olvasó
 • 720p felbontás

hirdetés