hirdetés

Cubot Kingkong Mini strapatelefon teszt

Ha csak 4 col, akkor is lehet kemény

teszt
Cubot Kingkong Mini strapatelefon teszt 1
Don Kartács
írta: Don Kartács
2020-06-10

Sokszor írtam már, hogy a kört nem lehet négyszögesíteni, ezért néznek ki a modern okostelefonok mind ugyanúgy. Aztán jött a Kingkong, és megcsinálta az előbbi műveletet: 4 colos kijelzőméret mellett kidobott egy strapatelefont. A műszaki adatokat le sem írom, emésszétek az előbbi mondatot, ha pedig eddig kis telefont szerettetek volna, akkor kezdjétek dörzsölni a tenyereteket. Vagy inkább mégse, hanem olvassátok el a tesztet a 32 000 Ft alatt elérhető telefonról, mert eléggé tanulságos.

A rendeljkínait szerint

  • megbízhatóság: 5
  • design és anyagminőség: 7
  • felszereltség, funkciók: 3
  • ergonómia: 5
  • ár/érték arány: 8

5.6

Népítélet

n/a

Ehhez a termékhez még nem érkezett olvasói értékelés.

Légy te az első

Amennyire védett a duális SIM+micro SD kártya helye – egy csavaros panelt kell leszerelnetek ahhoz, hogy hozzáférjetek -, annyira nem az a kijelző. Semmiféle kiemelkedő káva nincs, így ha odakoppan valahova vagy elejtitek, ez lesz az első, ami betörik. Még sosem hallottam azt a mondatot, hogy: „Képzeld mi történt velem, kettétört a SIM kártyám”, szóval én biztosan fordítva csináltam volna a két dolgot. A Type-C csatlakozót is szilikon záróelem védi, amit iszonyatosan nehéz kinyitni, szerencsére a töltő és a kábel mellé adnak egy csavarhúzót a SIM tű helyett, ezzel lehet kipiszkálni a kupakot.

Nem igazán találtam IP szabványra utaló nyomokat a leírásban és a hivatalos honlapon sem. Annyit írnak, hogy esés-, por- és vízálló, ami angolul cselesebben hangzik, mert a „resistant” és a „proof” között van különbség. Ahogy kihámoztam a képekből, inkább csak a fröccsenő folyadékoknak áll ellen, ami szerintük lehet eső, kávé, tea és szóda is. Itt egy kis sunnyogást érzek, és pont ezt gondolom a kijelzőre is. Egyrészt nincs Gorilla Glass felületkezelés- Értitek? Egy Kingkongnak hívott telefonnál –, másrészt meg a gyári leírásban a kijelzőnél QHD+ felbontás szerepel, ami a Wikipedia szerint 3200*1800 pixel. Természetesen erről szó nincs, hiszen van egy qHD szabvány is, ami 960*540 képpontot jelent, vagyis a valóságban ennél egy kicsit többet – 1080*540 pixel – tud a kijelző, pedig a gyár nagyon nem ezt írta a sajtóanyagban. Nem mintha ezt a vásárlókör észrevenné, de azért a miheztartás végett jó, ha tudjátok az igazságot.

 

Cubot Kingkong Mini – Strapás használni

Beüzemeltem a csöppséget a hátlap levételével és a SIM kártya beapplikálásával, majd jöhettek a Benchmarkok. Érdekes megnézni, hogy mi van a műanyag tokozás alatt, mielőtt nagyon belemelegszik az ember: 3 GB RAM, 32 GB háttértár és egy MT6761-es MediaTek processzor. Ez már nem hangzik annyira fantasztikusan, és sajnos a rendszer sebességén is érződik a teljesítményhiány.

Sajnos a beállítás közben is folyamatosan problémákba ütköztem, értem én, hogy 20 programot akar lefrissíteni a bekapcsolás után, de arra mi az indok, hogy úgy akadozik a rendszer, mint az állat, vagy hogy négyszer becsukja azt a felületet, ahol fel tudnám venni a Gmail fiókom, ami az összes applikáció telepítésének az alapja? Arra viszont nem lehet panasz, hogy frissül-e az egyedi bőr, mert egyből érkezett a legújabb update. A gond az, hogy a szoftver megeszi a hardvert reggelire, gyakorlatilag másra semmi energiája nem marad a Cubot Kingkong Mininek. Lefuttattam a tesztprogramokat, a galériában láthatjátok az eredményeket, de ezt inkább csak becsületből tettem meg, nélkülük is lehetett tudni, hogy itt bizony van baj. Azért a háttértár egész jó, hogy valami pozitívat is kiemeljek az összképből.

Mennyibe kerül pontosan egy termék?

Az egyszerűség kedvéért cikkeinkben mindig átváltjuk az USD árakat forintra, általában az adott oldal kalkulátora szerint. A valóság azonban az, hogy a bankotok 4-5 forinttal rosszabbul váltja a devizát, mint a bankközi árfolyam, vagyis mindig egy kicsit többe kerül a termék, mint a leírt ár.

Ezen teljesen ingyenes bankkártyák rendelésével segíthettek, a Revolut, a Monese és a Curve is ad ilyet – utóbbira 5 GBP-t ingyen kaptok, appban a D4WGX4ZE kuponkódot használjátok –, illetve felül a menüsáv #fintech címkéjére nyomva olvassátok el a témában írt bejegyzéseinket.

A probléma forrása szerintem az egyedi kezelőfelület, amit gondolom azért szabtak át, hogy egy ilyen pici kijelzővel szerelt strapatelefon is használható legyen. Sajnos ez nem sikerült túl fényesre, az Android 9-cel nem lenne semmi baj, de a rá húzott bőr eléggé tönkre vágja a kezelést. Egyrészt a középső virtuális gomb megkerülhetetlen eleme a műveleteknek, és bár van alkalmazásmenü, amikor ezt alulról fel akarjátok húzni, folyamatosan megnyomjátok a gombot, amire felugranak a háttérben futó appok.

Aztán a már említett ablak becsukogatási hiba is kellően idegesítő, de például említhetném a „loading…” feliratot is bekapcsolás után, ami hosszú ideig ott marad a kezdőképernyőn, ilyet is rég láttam már. Egyébként a böngésző gördülési sebessége, a weboldalak betöltése rendben van egy 3 GB memóriával szerelt telefonhoz mérten, csak odáig el is kell jutni, hogy betöltsön a böngésző, és még ezen felül is „bugzik” a rendszer. Valljuk be, eléggé elszoktam a MIUI és a Color OS felületek tökéletessége után az ilyen kínoktól, és ezért hajlamos vagyok alapnak venni, hogy valami hibamentesen fut, pedig nagyon nem az. Eggyel több ok, hogy Xiaomi és Oppo telefonokat vásároljatok.

Ami a kijelzőt illeti, az szerintem rendben van, 40 000 Ft alatt más sem ad jobbat, de azért ez a 1080*540 pixeles felbontás nem túl sok. A 18:9-es képarány sem sűrű „vendég” a cikkeinkben, mostanában nem nagyon találkoztam hasonlóval. A fényereje és a betekintési szögei rendben vannak a 4 inch-es IPS panelnek, olvasni sem rossz rajta, de azért érezhetően kisebb, mint a modern készülékek. És itt üt vissza az, hogy a telefon kicsi, a káva pedig hatalmas, ugyanis eléggé nehéz rajta írni, nem lehetetlen, de kényelmetlenebb, mint amihez szoktam.

A szenzorok terén általában „tele vannak” a strapatelefonok, hiszen ezeket extrém körülmények közé tervezték. Gyorsulásmérő, giroszkóp, iránytű, duális WiFi, GPS, kezeli a B20-as sávot és ennyi. Mivel a strapa mobilokon nem mindig van ujjlenyomat-olvasó, ezért vagy arcalapú feloldással vagy PIN kód/minta kombinációval dolgozhattok. Semmi szokatlan, ami jól kiegészítené a strapás irányt, légnyomásmérő, hő érzékelő, NFC, fizikai gombok vagy spéci kesztyű mód vagy valami. Hogy jót is mondjak, az 5 Ghz-es vezetéknélküli kapcsolat gyors. Akkor biztos szoftveres oldalon nyújt valami különlegeset a telefon, iránytű, vonalzó, vízmérték vagy ilyesmi. Helyettük azonban csak FM rádiót kaptok, állat mi?

Az üzemidő nyilván nem lehet túl sok, ha az akkumulátor csak 2000 mAh és egy régebbi MTK SoC fojtogatja, gondoltam. Utoljára ekkora akkut valamelyik Lenovoban láttam – igaz, az is 2,7 Ah volt -, így nagy reményeket nem fűztem a képernyőidőhöz, ami a szokásos 1 órás YT videó nézős teszt volt, közepes fényerő mellett. Az eredmény durván 8 óra lett, az újabb Snapdragonnal szerelt telefonoknál ez jellemzően 20-25 óra. Ez eléggé karcsú, el lehetne vele karistolni egy-másfél napot kevés nyomkodás mellett, de mivel nincs „ambient” szenzor, a kijelző fényerejét folyamatosan nektek kell állítgatnotok, ami egy agyrém 2020-ban.

A kamera szekcióba egy igen beteg dolgot tapasztaltam, ide vágom szó szerint a Gearbest oldalán lévő szöveget: „Note: Rear 2 cameras, one for taking photos, one for decoration”, vagyis a hátsó második kamera nem csinál semmit? A Notebookcheck szerint ez a lencse a mélységélességért felel, de külön nem használható, a másik egység 13 Megapixeles, míg a fronton lévő selfie 8 MP. Ebben a tekintetben sem szerepel jól a telefon, pocsék a felbontás, pixelesek a képek még közelről is, minden kiég, a szoftver pedig kő egyszerű. A videós képességek kimerülnek az 1080p felbontású anyagok készítésében, stabilizálás nincsen, de ez legyen a legnagyobb baja ennek a modellnek.

Összegzés

Nem igazán értem, hogy miért alkotta meg ezt a telefont a Cubot. Strapatelefonnak néz ki, de nem az, kicsinek kicsi, de se nem aranyos, se nem cuki. Ezek mind megbocsájthatóak lennének, de a rendszer lassú, az üzemidő kevés, a teljesítmény alacsony.  Ezeket már megszokhattátok a 30 000 Ft-os kategóriában, azt viszont nem, hogy a gyártó folyamatosan próbálja jobb színben feltüntetni a mobilját a valóságnál.

A vásárló azonban nem hülye, és az ilyen mentalitás szerintem nem is építi a márkaimázst. A konkurenciaharc nagyon erős, ráadásul számtalan másik mobilt vehettek 40 000 Ft alatt, amik valószínűleg sokkal jobbak, mint a Cubot Kingkong Mini. Például az Oukitel C17 Pro erősebb és modernebb, az Oukitel WP5 pedig vélhetően jobb strapatelefon. Pedig ebben a 4 colos témában lett volna kraft, de ezt csúnyán elbaltázta a Cubot. Ahogy Knézy Jenő is mondta: „jó lövés, bedobás”.

Pro

  • Olcsó
  • Kicsi
  • Duális WiFi

Kontra

  • Minden, amit a Pro szekció nem tartalmaz

hirdetés