hirdetés

Minix NEO S2 Type-C SSD combo drive teszt

Mindent egyben, gyorsan

teszt
Minix NEO S2 Type-C SSD combo drive teszt 1
Don Kartács
írta: Don Kartács
2019-09-23

Az IT forradalom egyik legfontosabb eszközét, az SSD-t ötvözte a MINIX cég egy négyportos HUB-bal. A szerkezetre került 2 db USB 3.0, 1 db HDMI és 1 db Type-C, amelyeket szabadon használhattok adatátvitelre. A nagy truváj persze nem ez, hanem a beépített 240 GB-os, villámgyors tároló. Az EU raktárból elérhető termékért 27 000 Ft-ot kérnek, ami nem a legjutányosabb eszköz a piacon, de ha összeadjátok egy M.2 keret, egy HUB és egy SSD árát, az sem jön ki olcsóbban.

A rendeljkínait szerint

 • megbízhatóság: 7
 • design és anyagminőség: 8
 • felszereltség, funkciók: 10
 • ergonómia: 8
 • ár/érték arány: 6

7.8

Népítélet

n/a

Ehhez a termékhez még nem érkezett olvasói értékelés.

Légy te az első

A Type-C szabvány különlegessége, hogy nemcsak nagy teljesítményt – maximum 100 W-ot – képes átvinni, hanem hangot és képet is, meg egy csomó egyéb adatot, ami azért nagyon jó, mert elméletben minden más csatlakozót meg lehetne szüntetni és szépen egységesíteni az egész miskulanciát. Mi több, a csatlakozó teljesen szimmetrikus, így lényegtelen, melyik irányból dugjátok be, nem úgy, mint például a micro USB-t. A gyakorlat viszont pont abban különbözik az elmélettől, hogy az átlagemberek lassabban cserélgetik használati tárgyaikat, mint ahogy a számítástechnika malmai őrölnek, pont ezért van szükség az olyan HUB-okra, mint amit a Minix Neo S2-n találhattok. Aki szeretne elmélyedni a technika rejtelmeiben, megtudni, mi az a Gen 1 és Gen 2 szabvány, az olvassa el ezt a PCWorld cikket.

A fenti fejtágítás után nincs más hátra, mint mérni és tesztelni. Gyorsan bedugtam az összes Type-C-s eszközbe, ami kéznél volt és érdekes eredményeket kaptam: 3 notebookból 2-vel tökéletesen működött – vicces, hogy pont a kínai Xiaomi Mi Gaming laptop nem látta, míg az Asus és az Acer meg igen -, a telefonoknál viszont pont fordított volt a helyzet, a Xiaomi A3-on gond nélkül működött, míg a Samsung és a Huawei esetében pedig nem. A lényeg az, hogy nem minden műszaki cucc kezelte maradéktalanul a Minix Neo S2-t, ami szerintem a kiforratlan szabványnak köszönhető.

Mennyibe kerül pontosan egy termék?

Az egyszerűség kedvéért cikkeinkben mindig átváltjuk az USD árakat forintra, általában az adott oldal kalkulátora szerint. A valóság azonban az, hogy a bankotok 4-5 forinttal rosszabbul váltja a devizát, mint a bankközi árfolyam, vagyis mindig egy kicsit többe kerül a termék, mint a leírt ár.

Ezen teljesen ingyenes bankkártyák rendelésével segíthettek,  a Revolut, a Monese és a Curve is ad ilyet – utóbbira 5 GBP-t ingyen kaptok, appban a D4WGX4ZE  kuponkódot használjátok –, illetve felül a menüsáv #fintech címkéjére nyomva olvassátok el a témában írt bejegyzéseinket.

Természetesen megküldtem teszterekkel is, lássuk, mit tud a cuccos, végtére azért vesznek az emberek SSD-t, mert ezek a tárolók sokkal gyorsabbak a merevlemezeknél. Az eredményeket nem nevezném éppen fantasztikusnak, különösen, hogy ez egy M.2 szabványú eszköz. Nem vagyok benne biztos, hogy nem a Type-C port korlátozza – a Gen 1 5 Gbit/s sebességre képes, ami nagyjából 625 MB/s -, de az is lehet, hogy egyszerűen ennyit tud a NAND lapka, ami tekintve a 283/393 MB/s olvasási/írási sebességet, azért nem fogja a többi gyártót kétségbe ejteni.

Ez egyszerűen kevés egy SSD-től, viszont az is igaz, hogy a HUB részre tokozott portok esetében nem valószínű, hogy valaha nagyobb sebességre lesz szükség. Például elég kevés olyan pendrive-ot láttam még, ami elérné a 300 MB/s átvitelt, és a gyártó által ígért 4K 30 FPS-hez sem kell nagyobb sávszélesség. Ha pedig onnan közelítem meg a dolgot, hogy az eszköz 115*43,5*11 milliméter – tehát alig nagyobb, mint egy pendrive -, akkor ez is ideális hordozható adattárolónak.

Az Apple MacBook, MacBook Air és MacBook Pro használók sokkal inkább értékelni fogják a kütyüt, mint aki Windows-os környezetben dolgozik. Ráadásul az Almás logóval ellátott eszközök sokszor Thunderbolt szabványt is ismerő USB vezérlőt kapnak, ami már 40 GB/s átvitelre képes. Ha ilyen lakik a Type-C portotok mögött, akkor a Minix Neo S2 egy sokkal érdekesebb kütyü lehet, és akár jelentős sebességnövekedést is tapasztalhattok, feltételezve, hogy a szűk keresztmetszetet a régi szabvány, és nem maga a lassú hardver okozza.

Összegzés

A Minix Neo S2 SSD tároló legfőbb baja az, hogy bár Type-C portra tokozták, vagy a vezérlő vagy az adattároló lapka nem képes kihasználni a szabvány adta lehetőségeket. A 283/393 MB/s olvasási-írási sebesség ma már nem nagy szám, ennél sokkal gyorsabb eszközök is vannak a piacon, igaz, azokra nem integrálnak egy komplett HUB-ot, HDMI, USB 3.0 és Type-C portokkal. Akinek ez utóbbi számít, nyugodtan megveheti, aki viszont a sebességre vagy a méretre hajt, sokkal jobb ár-érték aránnyal rendelkező eszközöket is fog találni. Például a 960 GB-os Netac SSD-t, de vannak kisebb tesói is, így 12 000 Ft-ért is fog valami a postaládába kerülni.

Pro

 • Kicsi, kompakt, mint egy pendrive
 • A számtalan port sok variációra ad lehetőséget
 • A Type-C gyakorlatilag mindent átvisz

Kontra

 • Túlárazott
 • A Type-C csatlakozó még nem elég elterjedt
 • Lassú az SSD

hirdetés