hirdetés

MinisForum EliteMini UM700 mini PC teszt

Kicsi a bors és nagyon halk is

teszt
MinisForum EliteMini UM700 mini PC teszt 1
írta: Don Kartács
2021-10-08

A mini PC-knek itthon is van egy viszonylag határozott rajongótábora, ami tökéletesen érthető az előnyeit figyelembe véve. Kicsi, felszerelhető egy monitor hátoldalára, az árban benne van a Windows 10 Pro licensz és a mai tesztalanyunk meglehetősen bika is lett. AMD Ryzen 7 processzorral szerelik, kapott 8 GB Kingston RAM-ot és még egészen jól variálható is, köszönhetően a 2 db memória foglalatnak, de kiegészíthető a SATA porton keresztül egy további háttértárral is. A cuccért a BGHU1046 kuponnal 162 000 Ft-ot kérnek, ami nem tűnik soknak, ráadásul az áfa- és vámmentes EU Priority szállítás is csak 900 Ft.

A rendeljkínait szerint

 • megbízhatóság: 10
 • design és anyagminőség: 10
 • felszereltség, funkciók: 8
 • ergonómia: 10
 • ár/érték arány: 9

9.4

Népítélet

n/a

Ehhez a termékhez még nem érkezett olvasói értékelés.

Légy te az első

Én nem az az arc vagyok, aki a színét meg a formáját nézegeti az ilyen típusú termékeknek, helyette a YouTube-on mindenféle “disassembly” videókat szoktam átpörgetni, hiszen szeretném tudni, hogyan lehet megbontani a cuccot, ha valamit később cserélni vagy bővíteni akarok. Ezt a MinisForum azzal oldotta meg, hogy a felső panel sarkait megnyomva az kipattan és feltárul az igencsak igényesen összerakott belső. 2 db RAM slotja van – dual channeles – az UM700-nak, ebből az egyikben trónól a Kingston 8 GB-os DDR4 2666 Mhz-es memóriája, a másik pedig üres, ide lehet betolni a bővítéshez szükséges következő modult. A másik amit észrevehettek, az a szabad SATA kábel, amire egy szabványos, 2,5 colos háttértárolót lehet rászúrni. Mellette a hűtőborda alatt pedig egy M.2 foglalatos, szintén Kingston NVMe SSD lapul, 256 GB-os méretben.

És itt ki is bukik az első probléma, hogy ha ez egy gamernek tituált PC, akkor a háttértár mérete egy picit karcsúnak tűnik,

lévén egy Far Cry 5 telepítője is vagy 50 GB, szóval gyorsan el fog fogyni a rendelkezésre álló hely, vagyis nem baj, ha egyből rendeltek mellé egy nagyobb SSD-t vagy vinyót is. Érdekesség még, hogy a bordázott M.2 foglalat mellett egy másik borda alatt bújik meg az Intel AX200 WiFi 6 modulja, ami egyben egy BT 5.1 szabványt támogató eszköz is. Ha ez nem felelne meg, ehhez is hozzáfértek és cserélhetitek.

Ami a portokat illeti, azokkal durván ellátták a pöttöm kis cuccot:

 • 3 db Gen 2 USB 3.1 port (kékkel jelölve, 10 Gbps átviteli sebesség)
 • 1 db Gen 1 USB 3.0 port (sárgával jelölve, 5 Gbps átviteli sebesség)
 • 1 db Type-C port
 • 1 db jack csatlakozó fülesnek
 • 1 db HDMI 2.0-s csatlakozó
 • 2 db gigabites ethernet csatlakozó
 • 1 db Display port
 • + 1 db Kensington zárhely

A fenti felsorolásban az érdekes az, hogy ennyi portra fel lehet dugni 3 db 4K 60 FPS felbontást támogató monitort is,

amit ugyan nem tudtam kipróbálni, de kettő 1080p felbontással rendelkező megjelenítőt azért rátoltam, egyet a Type-C, egyet pedig a HDMI porton keresztül, és ezt tényleg lekezelte. A két gigabites hálózati port meglepett, mert szerintem általános felhasználásra felesleges, ellenben, ha aggregátba lehet őket fogni, akkor tulajdonképpen lehet értelme. A másik felhasználási mód, hogy az eszköz egyszerre két alhálózathoz is képes csatlakozni, például lehet belőle egy menedzser PC-t csinálni, amiről zárt IP tartományból elérhetők a hálózati eszközök, kamerák és hasonlók, de ez annyira speciális felhasználás, hogy ilyet úgysem csinál senki.

A doboz tartalmát eddig szándékosan nem említettem, de így, hogy képben vagytok a portokkal, már értelmet fognak nyerni a kiegészítők. A HDMI, a Display kábel és a tápegység mellett van egy VESA szabványos konzol is, amivel felszerelhetitek monitorok hátoldalára a cuccot, és ha már adott ilyet a cég, én így is tettem, mert sokkal jobban elrejthető így a szett, mintha az asztalotokon trónolna és a kábeleket is kulturáltabban el lehet vezetni.

 

MinisForum EliteMini UM700 – Izmos, de még van hova gyúrni

A műszaki paramétereket külön nem fogom kirészletezni, mert a gyártó oldalán mindent megtaláltok, illetve a benchmark programok képein is látható a lényeg. Pár dologra azonban ki kell hogy térjek, az egyik ilyen a processzor. Az UM700-at az AMD Ryzen 7-es szériájának 3750H kódnévvel illetett variánsa hajtja meg, a paramétereit itt olvashatjátok el. Ez az AMD mobil processzor családjába tartozó egység, ami érthető, hiszen a hőteljesítményt egy 128*127*46 mm-es dobozban valahogy vissza kell fogni, különben nem tudna lehűlni, még akkor sem, ha az alján elég jól kialakították a hőelvezető nyílásokat.

A mobil processzoroknál általában 2 kulcsadatot szoktam megnézni, az egyik a processzor magok mellé telepített cache mérete – 2 MB L2 és 4 MB L3 -, illetve a TDP érték. A TDP a Thermal Design Power rövidítése, ami a PCland szerint a hőtervezés teljesítménye, maradjunk most ennél a kifejezésnél. Lényege az, hogy ekkora hőtermelésre lehet számítani a processzortól, amit wattban fejeznek ki, a Ryzen 7 3750H esetében ez maximum 35 W lehet, elméletben. Ez nem azt jelenti, hogy ennyit is fog a CPU termelni, és pont itt van a kutya elásva. Hűtési okokból ezt ugyanis a MinisForum 25 W-ban limitálta – ez az Aidaban is látszik -, cserébe nem ég le a cucc, és a ventilátor sem fog ordítani, viszont a benchmarkok képernyőképein emiatt alacsonyabb pontszámokat fogtok látni.

Mennyibe kerül pontosan egy termék?

Az egyszerűség kedvéért cikkeinkben mindig átváltjuk az USD árakat forintra, általában az adott oldal kalkulátora szerint. A valóság azonban az, hogy a bankotok 4-5 forinttal rosszabbul váltja a devizát, mint a bankközi árfolyam, vagyis mindig egy kicsit többe kerül a termék, mint a leírt ár.

Ezen teljesen ingyenes bankkártyák rendelésével segíthettek, a Revolut, a Monese és a Curve is ad ilyet – utóbbira 5 GBP-t ingyen kaptok, appban a D4WGX4ZE kuponkódot használjátok –, illetve felül a menüsáv #fintech címkéjére nyomva olvassátok el a témában írt bejegyzéseinket.

Mielőtt beleugranánk a konkrét számok világába, leírnék egy nagyon fontos dolgot, ami az emberek többségét – többek között engem is – az őrületbe tud kergetni: ha egy gép hangos. A Minisforum EliteMini UM700 viszont nagyon csendes, nem tudom milyen pasztával és ventilátorral dolgoztak, de ez gyakorlatilag a Noctua szintje, vagyis kiváló. Még terhelve sem ordít és a hőmérsékletet is kellőképpen elvezeti – maximum 66 fokot mértem -, és ezt egy monitor hátulján mértem, ha csak simán az asztalra rakjátok, szerintem még jobb értékeket fogtok kapni.

Nézzük, milyen benchmarkokat és ellenőrző szoftvereket használtam:

 • CPU-Z a paraméterek ellenőrzésére
 • Crystaldisk Mark az SSD mérésére
 • HWMonitor az energiafogyasztás méréséhez
 • Aida64 a stressz teszthez
 • Geekbench általános teszthez
 • 3D Mark a grafikai tesztekhez

A méréseket elvégeztem egy Xaiomi Mi Gaming és egy HP 14S notebookokon is, hiszen azok is mobil processzorokat tartalmaznak. Az eredményeket a lenti táblázatban láthatjátok, ez összefoglalja a három eszköz egymáshoz képesti eredményeit. Ezek alapján az árához képest kifejezetten szép számokat produkált a Minisforum EliteMini UM700, rendben tette a dolgát a hardver, itt nem volt hiba. Mivel a sajtóanyag megemlíti az Adobe programok használatát, ezért feldobtam a cég csomagját és nekieresztettem a Photoshopot és a Premier Pro-t a hardvernek.

Összességében teljesen használható volt minden, de azért érződik rajta, hogy az integrált Radeon RX Vega nem grafikai munkákra lett kitalálva,

de ezt nem is várhatjuk el tőle. Ami a játékokat illeti, feltelepítettem a Far Cry 5-öt, miután más tesztekben láttam, hogy a Cyberpunk 2077 a 16 GB-os modellen 20 alatti FPS-sel futott, 720p felbontás mellett, és megzabált 11 GB RAM-ot. Az Ötössel sem jártam sokkal jobban, 720p-ben minimum grafikán eldöcögött, csak éppen nem sok vizuális élményt nyújtott. Ezzel ki is mondtam, hogy kb. hol van az a határ, amivel már nem érdemes küzdenetek: ezek a legújabb, igencsak hardverigényes nevek. Ellentétben egy GTA 5-öt elfuttat 40 FPS felett, vagyis a pár évvel ezelőtti játékokat lehet rajta tolni. Ennél komolyabb nevekhez már dedikált videókártya kellene, ami egy ekkora dobozban egyszerűen nem férne el, és hűteni sem lehetne. Fontos, hogy a fentieket nem vettem hibának, pusztán csak azért írtam le, hogy legyen viszonyítási alapotok.

Ami az operációs rendszert illeti, a MinisForum EliteMini UM700 egy teljesértékű, angol nyelvű Windows 10 Prót tudhat magáénak,

amire letölthető a magyar nyelvi csomag. Viszont nincs rajta kulcsot tartalmazó matrica, szóval ha megpusztul az SSD, akkor a telepítéssel lehet majd kínlódni, így mindenkinek azt javaslom, hogy egy kis okossággal mentse le a kulcsot a megvásárlás után.

Összegzés

Remek mini PC lett az UM700, aminek alig van hibája, inkább a kialakításból fakadó hiányosságokat szenvedi el. Egyrészt egy ilyen pici testbe nem lehet dedikált videókártyát tenni, nem is fér el, és le sem tudnák hűteni. Ezt a gondolatot továbbgondolva korlátozták le a CPU maximális TDP értékét 25 W-ban, pedig tudna ez 35-öt is, ha engednék neki. De nem engedik, ez pedig meglátszik a benchmarkokon is, de szerencsére az általános teljesítményen nem. A rendszer gyors, netezni, videót nézni, mindenféle általános feladatot ellátni tökéletes a cucc, elég jól bővíthető is, van benne üres SATA hely és memória foglalat is, és az elemekhez egy nyomásra oldható panelen keresztül lehet hozzáférni.

Az, hogy ez egy gamer gép, azt azért erőteljesen túlzásnak érzem, el lehet rajta játszogatni, de nagy csodát ne várjatok. Extra a halk működés és a WiFi 6 modul, és elbánik 3 monitorral is, szóval igen jó kis cucc ez ennyiért. Főleg, hogy minőségi elemekből dolgoztak – főként Kingston modulokat használtak – és a ház kialakítása is kellemes. Megnéztem, mit adnak az Árukeresőn mini PC címszó alatt 170 000 Ft-ig, és hát elég nyomorúságos a felhozatal, ehhez  képest a BGHU1046 kuponnal 162 000 FtAz árak a webshopok átváltási rátái miatt eltérőek lehetnek különböző pénznemek esetén (pl. ha Ft-ra állítjátok a webshopot, az árak rendszerint magasabbak, mint USD-re állítva). A cikkben feltüntetett árak tájékoztató jellegűek, és minden esetben a webshop felületén USD-ben (vagy EUR-ban, ha nincs USD lehetőség) kijelzett ár forintosított megfelelői (a cikk írásakor érvényes bankközi árfolyam szerint).-ért elvihetitek a tesztalanyt. A csendessége, a könnyű szerelhetősége és az összerakottsága miatt egyébként is az UM700 mellett tenném le a voksomat. Az áfa- és vámmentes EU Priority szállítás csak 900 Ft, így túl sok többletköltségetek ezzel sem lesz.

Pro

 • Remek minőség
 • Adnak hozzá konzolt, amivel monitor hátoldalára szerelhető
 • Könnyű hozzáférni a hardverelemekhez
 • Bővíthető plusz memóriával és háttértárral
 • Nagyon csendes a hűtés, még maximum fordulaton is
 • Nagyon sok port

Kontra

 • Azért ez nem egy gamer PC, a TDP-t is limitálják 25 W-ban
 • A 256 GB tárhelyet elég gyorsan meg lehet telíteni nagyobb játékokkal

hirdetés