hirdetés

Xiaomi Smart4u E10 sisak teszt

Smart for U, but bad for Me

teszt
Xiaomi Smart4u E10 sisak teszt 1
írta: Don Kartács
2019-11-09

Mivel viszonylag sokat foglalkozunk elektromos járművekkel – olyannyira, hogy mi is napi szinten ilyenekkel járunk -, ezért úgy gondoljuk, hogy fontos felhívnunk a figyelmet a védőfelszerelések használatára. Ezért is érkezett a Bluetooth képes Smart4u E10 sisak, amivel zenét hallgatni és telefonálni is lehet, nem mellékesen védi a legfontosabb szerveteket a sérülésektől. Nem egy olcsó darab, de a védelmen sosem szabad spórolni. 16 900 Ft-ért érhető el a BGAUTOPART kuponnal, amit a terméklapon érhettek el. EU Priority Line-nal kérjétek, az áfa- ás vámmentes.

A rendeljkínait szerint

 • megbízhatóság: 5
 • design és anyagminőség: 8
 • felszereltség, funkciók: 9
 • ergonómia: 6
 • ár/érték arány: 7

7

Népítélet

n/a

Ehhez a termékhez még nem érkezett olvasói értékelés.

Légy te az első

Vagyis minél rikítóbb és jobban látható egy sisak, annál jobb, ezért hordok én is egy neon-sárga darabot. A fehérrel az a baj, hogy szürkületben és ködben nem látszik, a fekete meg soha, marad a rózsaszín, amit utálok.

A sisak mentségére legyen mondva, hogy egy hatalmas fényvisszaverő macskaszem van a tarkórészen, amit minden védőfelszerelésre kötelezővé tennék.  Az összhatást azonban furcsa grafikai elemek teszik zavarossá, például a nagy S-t szimbolizáló, piktogramokkal teleszórt valami kissé megtöri az egyen gyöngyház felületet. A fronton a szél- és bogárvédelemért felelős plexi helyezkedik el, ennek van létjogosultsága, hiszen én is mindig napszemüvegben rollerezek vagy uniciklizek, viszont akkor miért nem sötétített? Így elvakít a nap, ami nem annyira kellemes. Az oldalcsavarokkal egyébként könnyedén levehető, akit zavar, az pattintsa le, vegyen fel egy napszemcsit, és kész.

Egy bukó esetében a legfontosabb természetesen a védelem. Belül puha, de kivehető patentes bélés helyezkedik el, így kimoshatjátok, ha már kellő izzadtságot gyűjtött össze. Alatta PP – vagyis polipropilén – műanyag betét, amit nem tudok hova tenni, sem a bringás sisakomban, sem az uniciklisek által hordott „full face” mountain bike-os vagy motoros bukókban nem találkoztam még ezzel a megoldással. Alatta ott az ütéselnyelő EPS keményhab, ami egyfajta sztenderd az ilyen eszközöknél. Megnéztem a tesót, a Smart4u SH55M-et és ott sincs PP betét, nem tudom, ez milyen célt szolgál.

Mennyibe kerül pontosan egy termék?

Az egyszerűség kedvéért cikkeinkben mindig átváltjuk az USD árakat forintra, általában az adott oldal kalkulátora szerint. A valóság azonban az, hogy a bankotok 4-5 forinttal rosszabbul váltja a devizát, mint a bankközi árfolyam, vagyis mindig egy kicsit többe kerül a termék, mint a leírt ár.

Ezen teljesen ingyenes bankkártyák rendelésével segíthettek,  a Revolut, a Monese és a Curve is ad ilyet – utóbbira 5 GBP-t ingyen kaptok, appban a D4WGX4ZE  kuponkódot használjátok –, illetve felül a menüsáv #fintech címkéjére nyomva olvassátok el a témában írt bejegyzéseinket.

Körben találhatóak a hangszórók és a mikrofonok, illetve a plexi közepénél a bűnügyi krónikákból ismert terminológiával élve „három gombnak látszó tárgy”. A bal oldali rejti a micro USB töltő csatlakozóját, középen a bekapcsoló/párosító gomb, utolsó a működési állapotot visszajelző LED. A pánt egykezes oldásra is alkalmas, viszont van rajta egy állra is felhelyezhető tartó, amit én utálok, ezt vettem le róla először.

És itt jött az első probléma, a sisak 56-62 cm-es fej körméretre jó, ami egyszerűen túl nagy. Ezt azzal szokták ellentételezni, hogy tarkórészre egy tekerőpántot helyeznek el, ami abroncsként megfeszíti a sisakot a fejeteken. Én is ilyet hordok és a megoldás tökéletesen működik, olyannyira, hogy ha kikapcsolom az állpántot és megrázom a fejem, akkor sem esik le a bukó. A gond az, hogy a Smart4u E10-en nincs ilyen, viszont az SH55M-en van, igaz az egy bringás variáns, ez meg inkább egy robogós. Emiatt viszont könnyen elmozdul a fejemen az E10, ami egyrészt idegesítő, másrészt baleset technikai szempontból nem túl előnyös.

Ahhoz képest, hogy robogós sisak, még nem is nagyon könnyű, 785 gramm, ami nem olyan sok motoros mércével mérve, viszont nem is annyira kevés, hogy mozgás közben ne érezzük nehéznek. Sajnáltam még, hogy nem takarja a fülemet is valami, hiszen ha a tenyeremet odatettem, a zene is sokkal jobban volt hallható, illetve hideg időben is jól jön valamilyen védelem. Persze amíg indián nyár van 25 fokkal október végén, ez nem probléma, de 1 hónap múlva már az lesz.

Az sem mellékes, hogyan áll rajtatok a szerkezet. A kollégák poénkodtak rajta, hogy ha fent van a plexi, akkor kohászati munkásnak, ha nincs, akkor Leia hercegnő testőrének nézek ki a Star Warsból. Tény, nekem sem különösebben jön be, de a szélfogó nélkül és egy jó napszemüveggel szerintem döntetlenre lehet menteni az állást. Mindenesetre az emberek nem bámultak túlzottan, tehát nagyon hülyén nem nézhetek ki benne.

Smart4u – A gyakorlatban egész jó

A fentiek után túl sokat nem vártam a Smart4u E10-től, de azért elvittem egy körre az elektromos uniciklimet és a rollereket is, nézzük, mit tud. A BT kapcsolatot összelőttem a telefonommal, amihez a bekapcsoló gombot kell sokáig nyomni. Ez nem derül ki a hozzá adott leírásból, kivéve, ha jól beszélitek a kínait. Ellenben az angol sajtóanyagban van egy nagyon fontos mondat: „Suitable for motorcycles and electric vehicles with a displacement of less than 125cc”, vagyis nem 200 km/órával haladó speed motorokra tervezték.

A leírás szerint 60 km/óráig jó a zajszűrés, és bár ennyivel nem tudtam menni, 25-30-ig tökéletes. Remekül hallható a hívók hangja, még zenehallgatásra is alkalmas korlátozott keretek között, ami nagyon meglepett. Basszus ugyan nincsen, de a közép és a magas tartományok egészen jók, ez utóbbit picit túlzottan is kivezérlik a hangszórók, emiatt helyenként fülbe nyilalló lesz a zene. Ami viszont ledöbbentett, hogy a mikrofonja is jó, simán tudtam beszélgetni bárkivel menet közben is.

A vezérlés egy kicsit trükkös, de mondhatnám bugyutának is, hiszen az arcom előtt kell nyúlkálnom, ha fel akarom venni, vagy el akarom utasítani a hívásokat. Nyilvánvalóan ezt egy elektromos egykerekűn könnyű megtenni, mert szabad a kezem, de egy robogó kormányát azért nem engedném el miatta. Semmi probléma, 10 másodperc után automatikusan felveszi a hívást helyettetek, igaz, így elutasítani nem lehet, bár akkor meg minek venne bárki ilyen sisakot, ha nem akarná őket fogadni?

Érdekes kérdés, hogy meddig lehet vele egyfolytában telefonálni vagy zenét hallgatni. A gyártó leírása szerint 8 órán át folyamatosan szolgáltatja a delejt a 450 mAh kapacitású akku, de ezt a gyakorlatban elvi okokból nem tudtam egyhuzamban tesztelni. Szakaszosan viszont nagyjából kiadta a fenti üzemidőt, de azt gondolom, hogy nem lesz mindennapi probléma a lemerülés. Ellenben a szellőzés lehet az, a plexi fölött van két lyuk, ahol a levegő áramlásának kellene megtörténnie. Erre a komolyabb márkák – Bell, Fox, Troy Lee – eléggé odafigyelnek, mert ha nincs, ami hűtse a delikvenst, igen gyorsan fel tud forrni a viselő agyvize. Ebben a tekintetben is lenne mit tanulnia a Smart4U E10-nek, bele lehet izzadni, de azért nem vészes a dolog.

A legnagyobb problémát abban látom a sisak kapcsán, hogy nincs kellően ledokumentálva az, hogy pontosan milyen európai szabványoknak felel meg. Ez persze nem azt jelenti, hogy a kínaiak nem tesztelték alaposan, ugyanis teljesíti a CCC GB811-2010-et – a GB Guobiao-t, vagyis nemzeti sztenderdet jelent -, ennek a brosúrája a kinti tesztelési metódusokat írja le. Tudom, hogy egyetlen olvasó sem fogja megkattintani a linket, de azért becsületből megkerestem az angolra fordított verzióját, amely bővebb tájékoztatást ad a szabvány tartalmáról. Nem tudom, hogy ez mennyire felel meg az európai metódusnak, de legalább nem egy kipróbálatlan eszközt kell a fejetekre tennetek.

Összegzés

Amit a Smart4u ígér, azt betartja, a Bluetooth-os kommunikáció tökéletesen működik, hallgathattok rajta zenét, felvehetitek – vagy inkább felvetethetitek – a telefonhívásokat, jó a mikrofonja, szűri a zajt, tehát ezen a téren nem találtam rajta fogást. Ellenben a kialakításán igen, túl lötyögős a fejen, lehetne figyelemfelkeltőbb a színe, illetve az állpánt kialakítása sem tökéletes.

Azt kell, hogy mondjam, inkább megvenném a Smart4u SH55M-et, még akkor is, ha az drágább, mert annak jobb a szellőzése, van hátsó szorítóprofilja, ugyanez a BT rendszer van benne, de nemcsak headsetként, hanem walkie-talkiként is használható, tud még pár extra funkciót, illetve a hátsó LED panel nagyon menő rajta. Vagy keresnék egy full face sisakot, ami a teljes arcot védi. Aki viszont kifejezetten robogós fejfedőt keres, a szériából csak a Smart4u E10 marad, 16 900 Ft-ért.

Pro

 • Mosható belső
 • Zajszűrős BT modul, zenehallgatásra is használható
 • Automatikus telefonhívás felvétel
 • Levehető plexi

Kontra

 • Nem egy szépség
 • Csúszkál a fejen, nincs tarkóállító pánt
 • Lehetne jobb a szellőzése
 • Béna állöv
 • Kínai szabvány szerinti védelem

hirdetés