hirdetés

Xiaomi Areox U8 okoslakat teszt

Az ujjad a kulcs

teszt
Xiaomi Areox U8 okoslakat teszt 1
írta: Don Kartács
2019-11-28

Már megszokhattuk, hogy a Xiaomi portfóliójába minden belefér, de azért az ujjlenyomat-olvasós U-lakat még másodikra is meredek elképzelés. Pedig jobban belegondolva nagyon is adja magát a dolog. A mobiloknak hála a technológia olcsóbb és hozzáférhetőbb, mint valaha, a biztonság pedig hatványozódik, ha biometrikus azonosítást végeztek. A RENDELJKINAIT5 kuponkóddal 23 500 Ft-ért, európai raktárból zsebelhető be, így az ára sem földtől elrugaszkodott.

A rendeljkínait szerint

 • megbízhatóság: 9
 • design és anyagminőség: 10
 • felszereltség, funkciók: 9
 • ergonómia: 8
 • ár/érték arány: 7

8.6

Népítélet

n/a

Ehhez a termékhez még nem érkezett olvasói értékelés.

Légy te az első

A mai tesztterméket legújabb partnerünktől, a Geekmalltól kaptuk, – tőlük érkezett a Xiaomi Jimmy JV83 is.  Fő előnyük, hogy minden terméküket EU raktárból küldik, így áfa- és vámmentesen és hamar megérkeznek, ami a karácsony közeledtével kulcsfontosságú. Ezen kívül 2 év EU garanciát vállalnak a termékekre, vagyis nem Kínába kell visszaküldenetek a cuccokat, ha gond lenne velük.

A zár részen helyezkedik el a ujjlenyomat-szenzor egy hejre kis retesz mögött, az érzékelő fölött közvetlenül pedig az USB-C bemenetű töltőnyílás figyel némi extra gumírozás alól. Egyrészt „wov” a fejlettebb USB szabvány miatt, másrészt nagyon nincs a véletlenre bízva az az IP65-ös szabvány. Ezt a vonalat erősíti, hogy az U alakú szár két vége szilikongyűrűvel védett, hogy a becsatlakozásnál ne tudjon becsorogni az esőviz.

Az alapkérdés persze, hogy miért kell egyáltalán bárkinek ujjlenyomatos lakat, pedig adja magát a dolog, mert kényelmes, ügyes és végtelenül menő. A kényelmessége kézenfekvő, mert ha lezárod a bringát/motort/rollert, végre nem kell a kulccsal nyűglődni, előkapod a lakatot, aztán hadd szóljon. Természetesen leoldáskor ugyanezzel a hanyag eleganciával operálva vitelezed ki a feladat, mert tényleg nagyon magától értetődő és egyszerű a használata.

Az okos részt a 9 darab eltárolható ujjlenyomat adja, így egy lakatot egy egész család használhat, vagy a lakótársad, vagy Laci a másodikról, esetleg az alkalmazottad, amikor bemenne a lezárt raktárba/borospincébe, így innentől elég széles lesz a felhasználás spektruma. A menőségi hányadot pedig – gondolom – már mindenki érzi.

Xiaomi Areox U8 – Az “ujjdonság” ereje

Lassan 2 hónapja nyüstölöm a lakatot, eddig mindennemű hiba nélkül, bár meglátásaim azért akadnak. A biometrikus kivitel tényleg nagyon tetszik, ha pedig azon morfondíroznátok, hogy merülés esetén meg mi az isten lesz, nos az okos kínaiaknak erre is van válasza. Egyrészt egy feltöltéssel 3000 nyitásig, vagy majdnem 1 évig kitart a 260 mAh-nyi kraft, másrészt 15%-os töltöttségtől kezdve a cucc elkezd „figyelmeztetni”, de a redundancia legfontosabb bástyája a kulcsos nyitási lehetőség.

Bizony, hiába a technológia felsőbbrendűsége, a jó öreg kulcs egyelőre elmaradhatatlan eszköz lesz. A csomagban rögtön kettőt is mellékelnek, és mindezt még megfejelik egy azonosító bilétával, hogy baj esetén pótolni lehessen őket. Ez azért derék előrelátásnak tűnik.

Amikor megérkezik a kütyü, teljesen üres a memóriája és bármilyen húsos ujjacska kinyitja. Az első beállításkor azonban rögtön egy adminisztrátort regisztrálhattok, így onnantól kezdve az ő bőrlécrendszere szükséges a többi felhasználó hozzáadásához, illetve a lakat újbóli reseteléséhez. A folyamatot tökéletesen és jól érthetően leírja az angol nyelvű kézikönyv, csak annyit jegyeznék meg, hogy hála a jó Istennek, semmiféle telefonos applikáció nem kell a mutatványhoz, csak az eszköz és a memorizált leírás.

Xiaomi Areox U8 okoslakat teszt 12

Xiaomi Areox U8 – Pittyegéstől pittyegésig

A működés magától értetődő, csak egy kissé nyűgös. Az érzékelő eleve nagyon mélyen ül a lakat testében, ezért kissé sután lehet csak hozzáférni, emiatt pedig a sikerráta a való életben olyan 7/10. „Not great, not terrible”, és valójában egyáltalán nem zavarna az egész, hiszen az felismerés mindössze 0,5 másodpercet vesz igénybe, de ez az átkozott sípol. Ha minden „panda”, akkor egy kék LED kíséretében két barátságos pittyenés a nyugta, de ha félrenyúlsz, akkor 4 húsbavágó, fülnyúzó pitty a jutalmad, és még egy vérpiros LED-es megerősítés is mellé.

A 4 pitty pont kétszer addig tart, mint a 2, emiatt elég idegesítő, hogy addig nem tudsz újból próbálkozni. Gondolom, ennek megvan az oka – hallássérülteknek LED, látássérülteknek pitty -, de ezt kevesebb zajjal kellett volna megoldani. A másik hiányosság, hogy nem kaptok mellé semmilyen bringára rögzítési lehetőséget, de lehet jobb is így. Egyrészt relatíve kicsi a lakat, ezt a kivitelt az övbe csúsztatva, a hátsó zseb vonalában szokás hordani, esetleg egy futártáskában az erre kialakított zsebben, másrészt ez mégiscsak egy finomabb szerkezet annál, hogy esőben-hóban – és főleg a magyar utakon – a bringán kirázkódjon belőle a lélek.

A működés magától értetődő, csak egy kissé nyűgös. Az érzékelő eleve nagyon mélyen ül a lakat testében, ezért kissé sután lehet csak hozzáférni, emiatt pedig a sikerráta a való életben olyan 7/10. Not great, not terrible, és valójában egyáltalán nem zavarna az egész, hiszen az felismerés mindössze 0,5 másodpercet vesz igénybe, de ez az átkozott sípol. Ha minden „panda”, akkor egy kék LED kíséretében két barátságos pittyenés a nyugta, de ha félrenyúlsz, akkor 4 húsbavágó, fülnyúzó pitty a jutalmad, és még egy vérpiros LED-es megerősítés is mellé.

Végezetül pedig néhány aranyszabály, ha biztosra akartok menni a lakatolásnál:

 • inkább 2 ujjadat regisztráld, mint egyet se
 • nézd meg, mihez kötöd ki a bringát, közlekedési tábla, tűzcsap, szemeteskuka, lepkefing nem jó
 • lehetőség szerint fél szemmel mindig figyeld a lekötött bicót
 • a forgalmas helyek jók, a bekamerázott helyek még jobbak
 • bringatárolónál inkább középre lakatolj, lehetőleg valaki más mellé
 • lakatolj minél magasabbra, egy tolvaj nem nyújtózkodik
 • a bringán ne hagyj értéket, azt is lopják

Összegzés

A lakat kétféle méretben is elérhető, az ujjlenyomatos szenzor nagyon jó, az egész eszköz jól összerakott és tartósság benyomását kelti, bár a pittyegést el tudnám felejteni. Összességében ajánlom a terméket, nem vészesen drága egy versenytárshoz mérve, de annál jóval sokrétűbben alkalmazható, és ami azt illeti, sokkal menőbb is. A technológia tényleg könnyebbé tudja tenni az életet, és én ezt nagyon élvezem.

A RENDELJKINAIT5 kuponkóddal 5 euró kedvezménnyel vásárolható meg, így kvázi ingyen van a szállítás, és összesen 23 500 Ft-ot kell a pénztárnál hagynotok, cserébe biztosan áfamentesen és gyorsan fog érkezni.

Pro

 • Innoatív technológia
 • Masszív vasdarab
 • Sok felhasználót kezel

Kontra

 • Lehetne olcsóbb

hirdetés