hirdetés

Síkiegészítők tesztje

Hóshow

teszt
Síkiegészítők tesztje 1
írta: SonkaMod
2020-03-30

Gyakorlatilag véget ért a síszezon a járvány miatt, de éppen ezért kell körülnézni a szezonális termékek között, hátha ki lehet fogni valami ütős akciót, amivel behúzunk egy terméket a következő idényre. Mi síszemüvegeket teszteltünk idén, illetve egy kis filléres kiegészítőt, és ezekkel csapattuk végig a telet. Jackal kolléga is volt síelni, illetve jómagam is megtúráztattam őket. Egy biztos: extrém olcsó cuccok, de vajon milyen a minőségük?

Tehát erről ennyit, senkinek nem ajánlom, hiszen a védőfelszerelés nélküli sízés meglehetősen veszélyes. Én is estem már párat, amikor igencsak jól jött a bukó. Egyébként 5100 forint, ami nem sok érte, de én ilyet biztosan nem vennék. Persze a termékfotókon begyömöszölték a sisak alá, de csak Photoshopban van ott neki hely.

Normál síszemüveg

A 3 termék közül a legversenyképesebb darab, mert első ránézésre is teljesen rendben van a cucc. A pántja közepes minőségű, a sport felirat igazi kínai vonás rajta, de nem vészesen csúnya, sőt, rá merem mondani, hogy hozza a nyugati márkák – Wedze, Uvex, Cébé – minőségét. A tükrös plexi nagyon vagány, viselőjének a szemébe nézni lehetetlen, mert csak sejteni lehet a pupillái helyét. A műanyag keret elég férfias a szögletes dizájnnal, de azért hölgyeknek sem áll rosszul, bár kissé légyszerű kinézetet kölcsönöz, az elég nagy tükörfelület, nem túl kecses.

A szivacs párnázás profi, kényelmes viselet, de a látómezőt eléggé behatárolja, de akár még egy sima dioptriás szemüveg is befér alá. Az persze kérdés, hogy ha egy kicsit eszegeti az UV, akkor 5-10 év múlva elkezd-e porlani, mint a márkás szemüvegek szinte mindegyike, de többek között pont ezért előnyös az alacsony ár, egy 3000 Ft-os szemcsit sokkal szívesebben dobunk ki, mint egy 15 000-est.

 

Mentünk vele hóesésben, ködben, napsütésben és talán ez utóbbi időjárásban volt a legjobb. Párásodás jeleit csak a felvonón mutatta, amint kicsúsztam a pályára, máris elillant alóla. UV400-as védelemmel vértezték fel, így a naptól sem kell tartanunk, illetve elég durván sötétít, tehát a vakító napfénytől is óvja a szemet. Ködös időben viszont nehézkes a kilátás, mert túlságosan is összefolyik a kép, nehéz elnavigálni vele a hóbuckák között, bár ez szinte minden szemüvegre igaz. Egy hét síelést simán letudtunk vele, és szükség is volt rá, mert az egyik saját szemüvegünk időközben tönkrement. Mindössze 4400 forint, amiért nem rossz vétel, de itthon is lehet venni kicsit drágábban belépőszintű modellt, ami valószínűleg nem rosszabb, mint ez.

Motoros maszk és síszemüveg

Vajon mire gondolt a költő, mikor megálmodta ezt a maszkot? Az alsó része egy az egyben kuka, hiszen semmi értelme, bár engem személy szerint emlékeztet Batman ellenfelének, Bane-nek a maszkjára, így farsangi bálba jó lehet. Aki hideg helyre megy síelni, annak van símaszkja, ami tökéletesen véd a metsző széltől is, nem kell még rá egy ilyen műanyag izé, amitől csak bepárásodik a lencse, de sok minden másra nem jó. Még szerencse, hogy ez a rész lepattintható, így külön a szemüveg rész is hordható. Elvileg motorosoknak is ajánlják ezt az eszközt, de ott is inkább sérülést okoz a „Transformers” rész, ahelyett, hogy védelmet nyújtana.

A leírásban egy szó sem esik arról, hogy UV védelemmel el van-e látva a lencse, viszont mivel ez a polikarbonát alaptulajdonsága, ezért jó eséllyel szűri. A trükk ugyanis nem ebben van, hanem a görbe felületek torzításmentességében, ezt nehéz megcsinálni, nem az UV védelmet. Hozzánk a sárga üveges verzió jött, ebben a legtöbb időjárási körülmény között szépen lehetett látni. A látószög is elég nagy vele, tehát a fő funkcióját érzésre elég jól ellátja. Az anyagminőség már nem az igazi.

A műanyag keret elég gyenge, a szivacs tömés is vékony, pár szezon alatt biztos elhasználódik. Ködös, hóeséses időben még párásodik is, sajnos annyira, hogy sok esetben jobb volt nélküle csúszni. Konkrétan nem volt még egy hülye az egész síparadicsomban, aki szemcsi nélkül ment volna a szakadó hóban, de nekem muszáj volt, ha látni is akartam valamit a rohamosan közeledő völgyből. Lényeg a lényeg, ez nem túl meggyőző termék, még úgy sem, hogy ez is csak 5000 forint.

Síléc hordozó pánt

Végére hagytam a finomságot, mert ez a termék a teszt nyertese. A sízéssel mindig is az a bajom volt, hogy a lecsúszást nagyon élvezem, de a körülmények néha nagyon bosszantóak. Ilyen a bakancsok szállítása és becsatolása, séta a sícipőben, várakozás a sorban és a sílécek szállítása. Az utóbbival nem is az a gond, hogy a pályán 10-20 métereket kell cipelni a léceket, hisz az nem számít. A fő gond akkor van, mikor itthon elviszem őket a szervizbe, vagy pakoljuk be a kocsiba, vagy akár több száz métert is kell vele sétálni a felvonóig a nap elején és végén. Na, ezt a problémát oldja meg a vállpánt, ami remekül szolgálja ki az emberi lustaságot.

 

Jó anyagból készült a pánt, szépen kibélelték a „bilincs” részeken, ahol rá kell tenni a lécekre, így nem tesz kárt a sportszerben. Ha meg is történt a „rátépőzárazás”, akkor már csak be kell állítani a méretünkre a pánt hosszát, és egy laza mozdulattal felkanyarítani a vállunkra, mintha csak egy sima oldaltáska lenne. Így akár a tömegközlekedésen is egyszerűen cipelhetjük, mert nem sok helyet foglal, nem verjük le senki arcát a tömegben. Én nagy reményeket fűztem hozzá, és szerencsére ez a cucc be is jött, nagyon megkönnyíti a lécek szállítását, és mindössze csak 3200 forintba kerül. Szerintem ez best buy, ha valamit biztosan venni akartok a fenti cuccok közül, akkor ez legyen az.

Pro

  • Teljes arcot takaró síszemüveg: Ötletnek jó, mert a látótér sokkal nagyobb, mint a hagyományos szemcsik esetében
  • Normál síszemüveg: patent cucc ezért az árért. Kényelmes, nincs különösebb hibája.
  • Motoros maszk és síszemüveg: Jó ötlet volt, de a gyakorlatban nem működik.
  • Síléc hordozó pánt: patent, olcsó kényelmes.

Kontra

  • Teljes arcot takaró síszemüveg: A gyakorlatban azonban nem lehet mellé sisakot felvenni.
  • Normál síszemüveg: meglátjuk, hogy viseli az idő vasfogát, de ennyiért akkor is jó vétel.
  • Motoros maszk és síszemüveg: a gayakorlatban nem működik, az alsó résznek semmi értelme.
  • Síléc hordozó pánt: nincs.

hirdetés

Ha nem szeretnél lemaradni egy cikkünkről sem, kövess minket Facebookon!

Ha szeretnél a legjobb kínaizós közösség tagja lenni, lépj be a Facebook csoportunkba is!

Kínából rendelők csoportja (Gearbest, Banggood, Geekbuying, Aliexpress stb)