hirdetés

Moon sí bukósisak teszt

Ez a minőség nem bukó

teszt
Moon sí bukósisak teszt 1
írta: Don Kartács
2020-02-11

Mi ez a jóféle narancssárga gömb, csak nem egy sí bukósisak? De bizony, ráadásul nem is akármilyen, a fronton ott a sí szemüveget helyettesítő plexi, vagyis egy 2 in 1 megoldásról van szó. A kifejezetten kellemes minőségű, egy csomó extrával felszerelt darabért 9500 Ft-ot kérnek, ami a legolcsóbb Decathlonos sisak árszintje, de annál jóval több extrát nyújt.

A rendeljkínait szerint

 • megbízhatóság: 9
 • design és anyagminőség: 8
 • felszereltség, funkciók: 10
 • ergonómia: 8
 • ár/érték arány: 10

9

Népítélet

n/a

Ehhez a termékhez még nem érkezett olvasói értékelés.

Légy te az első

Fontos! A tesztelt védőfelszerelés nem rendelkezik EU-s tanúsítvánnyal, és ilyen szempontból mi sem vizsgáltuk a terméket.

Először mindig a neuralgikus pontokat szoktam megszemlélni a bukósisakokon. Az egyik legfontosabb a kényelmes és meleg fülvédő, illetve a hátsó, racsnis méretállító pánt, aminek meghúzásával tudjátok magatokra szabni a protektort. A sisak nem mozoghat a fejeteken, szépen passzentosan kell ülnie a kobakon. Szintén fontos szempont, hogy valamennyire szellőzzön, mert bár a hegyen általában hideg van, egy tempós kör alatt igencsak bele lehet izzadni a cuccokba. Főleg akkor, ha ti is „bankrabló” maszkban síeltek, mint én, de egy sapkának is jó, ha marad hely.

Az egyik legidegesítőbb dolog a rossz állpánt, amit általában mindenki elfelejt ellenőrizni a vásárláskor. Általában aszimmetrikus a csati, azért hogy ne középen dörgölje szét az ember bőrét, illetve a jobb bukókon – pl. Uvexen láttam ilyet – van egy tépőzárazható szivacsréteg, ami alá el lehet rejteni a fölöslegesen hosszú pántvéget. Meglepődve tapasztaltam, hogy ez a Moonon is helyet kapott, pedig ez a drágább felszerelések kiváltsága.

A tarkón kell lennie valamilyen elemnek, ami a helyén tartja a sí szemüveg pántját, és láss csodát, ez is ott van a Moon sityóján. Ebből már kitalálható, hogy a plexi eltávolítható. Ha az valakinek nem felelne meg, még mindig használhatja a terméket szemüveggel. A teszt előtti összhatást kifejezetten pozitívra értékeltem, általában a jóval drágább sisakok tudják azokat a dolgokat, amiket a Moon. Jöhetett a próba, amit egy négynapos síelés keretében Donovaly és a Chopok lejtőin tudtam le.

 

Moon bukósisak – Gyakorlatban is jó

Mielőtt elutaztam volna, ültem a szobában, fejemen a sisakkal kb. 3 órát, hogy szimuláljam az izzadást. Meglepve tapasztaltam, hogy bár eléggé meleg, egészen jól szellőzik, köszönhetően a 6 lyuknak, ami a fejtetőn helyezkedik el. Aztán a nindzsa maszkot is felvéve már kezdtem hőgutát kapni, de hát mégiscsak 23 és nem -5 fok volt a lakásban. A belső párnázás meglepően kényelmes, órák után sem nyomta a fejemet.

Fontos, és általában alulértékelt szempont, hogy a szivacsbelsőt el lehet távolítani és ki lehet mosni, ugyanis a síelés közbeni izzadás általában masszív kandesz szagban szokott hosszabb távon megnyilvánulni. A higiénia mindenek előtt, néha dobjátok be a mosógépbe az ilyen párnázásokat. A vizort viszont nem különösebben szerettem meg, mert ha lenyomtam „tökig”, akkor a sisak alsó pereme megjelent felül a látóteremben, ha meg ezt nem tettem meg, akkor meg az orrnyergemre nem feküdt fel a szivacs és egy fekete sávot takart ki alul a horizontból.

A fő gond persze nem ez szokott lenni, hanem hogy az orron fel nem fekvés egyenes következménye, hogy nagyobb tempónál húz a cúg a műanyag lap alatt, bele a szemetekbe. Ezt egy jobb arcmaszkkal lehetett a Moon esetében kompenzálni, ilyenkor viszont belihegtem a plexit, és emiatt állandóan törölgetni kellett, szóval nem az igazi a megoldás. Aki viszont fent hagyja, annak remek színkiemelésben lesz része, jól muzsikált ködös időben, csak egy dologra figyeljetek: eléggé gyűjti az ujjlenyomatokat, vagyis kesztyűben vegyétek fel, az összefogdosás elkerülése végett.

Hozzá kell tennem, hogy már az Wedze és az UVEX sisakokon is utáltam ezt a megoldást, de sokkal szívesebben utálom 9 500 Ft-ért, mint 20-30 000-ért. A másik trükkös dolog, hogy elfér-e egy szemüveg a plexi alatt. Jellemzően nem, ezért szoktunk a család pápaszemes tagjainak külön venni nagyméretű, különálló sí szemüvegeket. Ebből a szempontból a Moon kivétel, ez alá be lehet expanderezni egy okulárét, de azért a végére csak lekerült a plexi, és ment a helyére a síszemüveg, mert az egyszerűen kényelmesebb.

A társaság több tagja között körbeadtam a bukót, és mindenki nagyon kényelmesnek, és meglepően melegnek találta. Ahhoz képest, hogy -4 fok volt és 40-50 km/órás szél fújt, volt olyan csapattag, aki sapka nélkül, csak a sisakban síelt, és még így sem fázott a feje, szóval a cucc jól tartotta a hőt, ebből a szempontból csillagos ötös a termék.

Szerencsére hátul ott a szemüvegtartó fül, így akit nem zavar, hogy le kell vennie a plexit – vagy már van síszemüvege -, annak főnyeremény a sisak. Az viszont elgondolkodtató, hogy a Moon kínálatából miért ne vegyünk egyből egy olyat, aminek a frontját semmi nem takarja, ha úgyis leszerelnénk? Például ez a karbon mintázatú nagyon faszán néz ki, és csak 8600 Ft.

Érdemes még a méretezést egy kicsit górcső alá venni, nálam az L járt, ami 58-61 cm közötti fejmérethez ajánlott, és könnyedén be tudtam állítani a fejformámra, a hátsó pántos tekerővel. Az M 55-58 cm között variálható, S méret sajna nincsen – a fenti karbonból viszont van -, szóval mindenki méreckedjen, mielőtt megrendel találomra egyet.

Összegzés

Eddig nem nagyon volt szerencsénk a kínai protektorokkal, de a Moon síeléshez használható bukósisakja eléggé betalált. Kényelmes, meleg, a betét mosható, jól néz ki, helyenként az árának ellentmondóan igényes részletekkel dolgozik. A plexi nem az igazi, vagy nem fekszik jól fel az orrnyergen, vagy befúj alatta a menetszél, de szerencsére leszerelhető, így egy hagyományos szemüveggel tökéletesen használható a sisak.

9500 Ft-ért én ennél gagyibbakat tudok csak – ne felejtsétek el használni a 10%-os kupont az ár alatt -, vagy ugyanilyeneket kétszer drágábban. Nekem bevált, és van egy olcsóbb, karbon hatású verzió is 8600 forintért, amin nincs vizor. Ajánlott vétel.

Pro

 • Jó minőség
 • Vizoros, ami igény szerint eltávolítható
 • Kényelmes és meleg
 • Apró finomságok – pl. állpánt, szemüvegtartó – a kialakításban
 • Mosható a betét
 • Olcsó

Kontra

 • Nincs európai minősítése
 • A front plexi alatt befúj a menetszél
 • Csak M és L méretben kapható

hirdetés