hirdetés

Humtto túracipő teszt

Jellegtelen külső alatt lakozó értékek

teszt
Humtto túracipő teszt 1

Forrás: Aliexpress GUIZHE Store

Don Kartács
írta: Don Kartács
2023-02-14

Egy-két évvel ezelőtt nagyon népszerűek lettek a különböző kínai futócipők – pl. a Li-Ningek –, ezek gyakorlatilag prémium minőségű termékek voltak, a hazai ár töredékéért. Volt azonban egy szegmens, amit nem fedtek le ezek a lábbelik sem, ez a túrázás és a terepfutás. Ezért bevállaltam, hogy veszek egy Humtto túracipőt a Szinglik Napi akciók során, és ha az idő engedi, akkor le is tesztelem. Lássuk, mennyire vált be a dolog.

A rendeljkínait szerint

 • megbízhatóság: 9
 • design és anyagminőség: 7
 • felszereltség, funkciók: 10
 • ergonómia: 10
 • ár/érték arány: 7

8.6

Népítélet

n/a

Ehhez a termékhez még nem érkezett olvasói értékelés.

Légy te az első

Megnéztem a magyar kínálatot is, két olcsó túracipő jött szóba, egy Head és egy Karrimor. Egyik sem volt vízálló, és persze a méretemben sem árulták az adott cipőt, pedig ez a 13-15 000 Ft lett volna a történet alja, de ez ugye a beetető ár, hiszen az mindig olcsó, amiből nincs méret. Nagyobb ugrással lehet eljutni a Decathlon kínálatában megtalálható Evadict márkához, ahol már 25 000 Ft körül elég csini lábbeliket lehet kapni, de a legtöbbjük mesh anyagból készült, szóval ezek sosem lesznek vízállók. Így végül maradtam a Humttonál, ami egy eléggé bevállalós választás, főleg, hogy 18 000 Ft-omba került a csuka, sajna ennyiért már nem érhető el. Ez azért bőven túl van a fájdalomküszöbömön, sokkal jobban örültem volna a 12-15 000 Ft-os árnak, de hát egyszerűen ennyiért nincs Kínában sem normális túracipő.

 

Humtto – Első benyomások

Mikor kibontottam a csomagot, megmondom őszintén, egy kicsit csalódott voltam. Persze az első benyomás nem minden, de a dizájn eléggé, hmm kezdetleges? Talán a jellegtelen rá a legjobb szó, semmi olyasmit nem láttam rajta, amitől azt éreztem volna, hogy hú de vonzó ez a cipő. A kinézete nagyságrendekkel elmarad az európai vagy az amerikai konkurensektől. Mondhatnám, hogy a kínaiak még nem érzik a dizájnt, de ez nem igaz, mert egy-két Li-Ning cipő igencsak állatul néz ki, és a Humtto lábbelijei között is vannak – legalábbis a képeken – szép darabok.

A másik a nevezéktan, ami gyakorlatilag nincs.

Ennek a Humtto csukának egyszerűen nincs neve, és ahogy néztem, a többinek se, ami azért meglehetősen amatőr lépés egy olyan gyártótól, aki 1985 óta gyárt termékeket.

Forrás: Aliexpress GUIZHE Store

Humtto túracipő teszt 15

Forrás: AliExpress GUIZHE Store

Humtto – Meglepetések használat közben

Mivel kvázi karácsonyra leptem meg magamat a cipővel, az ünnepek előtt le akartam zavarni egy délutáni 2-3 órás túrát. Új cipő esetén mindenkinek ezt javaslom, hiszen ha valamiért törné a lábatokat, egy 5-10 kilométeres körtúrából sokkal egyszerűbb kiszállni, mint mondjuk egy Kéktúra szakaszból, ami 30-40 kili, van a közepén egy megmászandó hegy és A-B pont között nyíl egyenesen halad, tehát nem körtúra. Végül a Kő-hegy túrára esett a választás, tudtuk dagasztani a sarat és délután 3 és 5 óra között is simán lezavarható a táv.

Az első benyomásom az volt, hogy a cipő kényelmes, ami főként a kiváló betétnek köszönhető.

Elképesztően jók ezek az Ortholite-hoz hasonló Humtto megoldások, simán vennék ilyet, akár cipő nélkül is. A második megállapításom az volt, hogy micsoda förtelmes szutyok az Aliexpressről rendelt kamu Salomon QuickLace utánzatú fűző, amire a gyárit cseréltem. Egyrészt állandóan a kezemben maradt a műanyag vég, másrészt meg annyira elasztikus, hogy hiába rángattam a cipőfűzőt, nem húzta össze a lábbeli anyagát. Ebből meg kell venni azt, amit a Salomon gyárt, kb. 2-3000 Ft, de az legalább működik.

Ahogy mondani szokták, menet közben jön meg az étvágy, és szerencsére a Humtto cipőjével könnyű volt összecsiszolódni.

A talpa nagyon jó, az ék alakú minta kellően mély – 5-6 mm –, hasonló a felépítése, mint a decathlonos Evadict, illetve Kalenji márkáknak. Ez utóbbi a Humtto előtti csukám, de a Salomon Speedcross 4-em sem állt ettől távol, az meg a kettővel korábbi. Jól fogja a földet, a sarat is egész jól kiszorítja, és tényleg vízálló a bevonat, szóval a két szempontot, amiért igazából a cipőt megvettem, teljesítette. Sajnos nem igazán alkalmas önmagában a nagy hidegben túrázásra, vékony az anyaga, ami nyáron áldás, mert tud szellőzni, télen viszont fázom az ilyenekben. Jobban mondva csak fáztam volna, ha nem gondoltam volna erre korábban, így a normál túrazoknimat egy sízoknival egészítettem ki, így teljesen élhető volt a téli menetelés még ebben a 3-5 fokban is.

A Téli Tihany Balaton túra egy fokkal nagyobb távot – 20 kili – és némileg hidegebb – mínusz 2, plusz 2 Celsius-fokot – időjárást jelentett,

de alapvetően nem változtak a benyomásaim, a cipő nagyon gyorsan idomul a lábhoz, és utána végig élhető marad, persze majd meglátjuk, mennyire amortizálódik pár száz kilométer alatt. Ami feltűnt, hogy 20 kilométer alatt egyszer sem éreztem azt, hogy kényelmetlen vagy hideg lett volna – igaz a dupla zokni sokat segített –, remekül illeszkedik a lábra, a betét fantasztikus és tényleg kint tartja a vizet. A talpa remek, egyetlen helyen csúsztam meg, ahol a sáros föld felső rétege felázott, alatta viszont még fagyott volt a talaj, de abban biztos vagyok, hogy itt bármilyen más gyártó termékével ugyanez történt volna.

Mivel rendesen ment a sárdagasztás, ezért simán azt mondom, hogy megállja a helyét ez a talp a nyugati márkák hasonló megoldásaival szemben is.

Összegzés

Sokszor idéztem már korábbi cikkekben a Belga Fehérlófia számának strófáját, hogy az egyik szemem sír, a másik meg nevet, de most nem az volt a probléma, ami általában a kínai cuccokkal lenni szokott. Ez egy kinézetében elképesztően jellegtelen, nem túl szexi cucc, aminek a „motorházteteje” alatt, egy nagyon kényelmes betét, egy kiváló talp és egy vízlepergető felsőrész lapul. Sajnos ezt sokan nem fogják megtudni, ugyanis ilyen szürke – akarom mondani zöld – kinézettel a kutya nem fogja megvásárolni 18 000 Ft-ért. Főleg hogy most 20 500 FtAz árak a webshopok átváltási rátái miatt eltérőek lehetnek különböző pénznemek esetén (pl. ha Ft-ra állítjátok a webshopot, az árak rendszerint magasabbak, mint USD-re állítva). A cikkben feltüntetett árak tájékoztató jellegűek, és minden esetben a webshop felületén USD-ben (vagy EUR-ban, ha nincs USD lehetőség) kijelzett ár forintosított megfelelői (a cikk írásakor érvényes bankközi árfolyam szerint). az a 18, és ennél egy ötössel drágábban már itthon is lehet elég sok cipőt kapni, például a Decathlonban.

Ha 15 000 Ft-ért el lehetne hozni, bátran merném ajánlani, különösen azoknak, akik nem nézegetni, hanem széttúrázni szeretik a cipőket, mert arra kiváló darab, és ha sáros lesz, úgysem a kinézetén fogtok aggódni.

Pro

 • Nagyon kényelmes
 • Vízlepergető impregnátum
 • Remek talp, nagyon jó tapadás
 • Könnyű alig fárasztja a lábat

Kontra

 • Jellegtelen kinézet
 • Nem elég olcsó, hogy az átlagos vásárló megvegye
 • Nagyon béna brand arculat

hirdetés