hirdetés

Hálós testpáncél teszt

Vállba, mellbe vagy hátba?

teszt
Hálós testpáncél teszt 1
írta: Don Kartács
2019-11-22

Újabb védőfelszerelést szereztünk be azért, hogy leteszteljük, és egyben felhívjuk a figyelmet arra, hogy milyen fontos saját magatok védelme. A mai páncél a teljes felsőtestet védi, mell- váll-, könyök- és gerincvédő is egyben, emellett flexibilisen be is állítható. Az összeszedhető sérüléseket is figyelembe véve 11 000 Ft-ot mindenképpen megér létfontosságú szerveitek védelme.

A rendeljkínait szerint

 • megbízhatóság: 7
 • design és anyagminőség: 7
 • felszereltség, funkciók: 7
 • ergonómia: 9
 • ár/érték arány: 9

7.8

Népítélet

n/a

Ehhez a termékhez még nem érkezett olvasói értékelés.

Légy te az első

Fontos! A tesztelt védőfelszerelés nem rendelkezik tanúsítvánnyal, emiatt nagysebességű és komolyabb járművekhez (motor, robogó, nagyteljesítményű elektromos járművek) semmiképp sem ajánlott. Kis sebességű járműveken (roller, egykerekű stb.) alapvető védelmet nyújt, mindenki ennek megfelelően használja.

A protektorhoz nem kaptam semmit, egy nylon bugyiban érkezett, így túl sokat nem kellett szöszölnöm vele, felvettem, és néztem, mit tud. Mielőtt megrendelitek, érdemes a mérettáblázatot is megtekinteni, mert az európai méretezés némileg eltér attól, amit kapni fogtok. Nekem – 175 cm magas és 77 kg vagyok – az XL lett a jó, vagyis legalább 1-2 mérettel nagyobbra lesz szükségetek.

A testpáncél felépítése viszonylag egyszerű: hálós, mesh anyagra helyezték el a protektorokat, amelyeket szíjakkal szabályozhattok. Elég passzentos a cucc, de ez így is van jól, ne csúszkáljon miközben viselitek, különben nem fog megfelelően védeni. Eleinte elég nagy macerának éreztem a testre szabását, de ha megvan a megfelelő beállítás – amit a pántok hosszának variálásával érhettek el -, utána már nem rossz. Azt viszont mindenképpen hibaként kell megemlítenem, hogy a könyökvédő el tud fordulni, ezért minden felvételnél egy picit igazgatnom kellett.

Találtam viszont egy csomó pozitívumot, ilyen például a gerincvédő. Szépen felfekszik a háton, nem kényelmetlen, még órák után sem. Jó a mellvédő protektor rész is, ami alatt egy vastag öv halad végig vese tájékon, eléggé puha, nem nyomja az alhasat. A cipzár miatt aggódtam még egy kicsit, aztán megnéztem néhány videót a neten, és van, aki 2 éve használja és még nem ment szét. A vállvértnek kifejezetten örültem – az egyik legsűrűbben sérülő terület -, hiszen a korábban tesztelt mell- és gerincvédős páncélról hiányzott és az csak 2000 Ft-tal olcsóbb, mint cikkem alanya.

Ami a komfortot és a láthatóságot illeti, két dolgot emelnék ki. Az egyik, hogy mivel a protektorokat elasztikus mesh anyag tartja a helyén, ezért az, hogy mit vesztek alá, valamennyire limitált. Én egy pólót, fűthető mellényt – amit mindenkinek ajánlok az őszi-tavaszi hónapokra – és egy polár pulóvert tudtam viszonylag kis erőfeszítéssel alágyömöszölni, de például a téli kabátot már rá kellene vennem. Az pedig nem hátrány, ha védi a ruhát, de zimankóban úgyis viszonylag ritkán rollereztek vagy robogóztok. Akit ez zavar, az válassza a Duhan DH-05-öt, ami ebből a szempontból az egyik legjobb megoldás.

A másik, hogy sajnos ez a protektor szett is fekete, nulla fényvisszaverő felülettel, ami nem szerencsés. Nagyon fontos, hogy mások is észrevegyenek, tehát én biztosan ellátnám valamilyen figyelemfelkeltő, fényvisszaverő anyaggal vagy tennék rá valamilyen világítást.

Egy védőfelszerelés természetesen akkor véd jól, hogyha kibírja azt a terhelést, amire tervezték. Ezt persze elég nehéz meghatározni, de alapvetően ezek az olcsó protektorok arra jók, hogy ha estek vagy becsap egy faág, mert elnéztek valamit, megvédje a testeteket, na és persze annál is sokkal jobb, mintha nem viselnétek semmit.

Természetesen, ha egy falnak mentek vagy bármilyen tárgynak ahol nagyon rövid idő alatt nullára lassultok, akkor a protektorok sem mentenek meg titeket a komoly sérüléstől, illetve ezek a védőeszközök nem jók csavarodásos terhelés – pl. térdszalag-szakadás – kivédésére, ilyenek ellen sokkal komolyabb és drágább ruházatot kell viselnetek. Arra is felhívnám a figyelmet, hogy saját tapasztalatból tudom, hogy az ember bátrabb, ha egy tonna védőfelszerelést visel, de ettől még nem szabad, hogy lankadjon az éberségetek. Mindig figyeljetek oda, függetlenül attól, hogy mit hordotok.

Összegzés

A felsőtestet védő hálós testpáncél teljesen elfogadható vétel 11 000 Ft-ért, különösen, ha azt is képbe helyezem, hogy itthon az Intersportban egy Firefly térd- és könyökvédő szett 7000 Ft, de egy Ennui csuklóvédő önmagában ugyanennyi. Viszonylag passzentos a fazon, védi a mellkast, a gerincet, a könyököt és a vállízületet, elég szellős, ami a novemberi 10 fokban kevésbé előnyös, viszont nyáron sem sültök majd meg benne.

Két legnagyobb hibája, hogy teljesen fekete, valamilyen fényvisszaverő felületnek örültem volna, illetve, hogy túl sok réteg ruhát nem tudtok alá felvenni. Fontos, hogy első viselésnél állítsátok be a pántok segítségével saját magatokra a ruhát, különben a protektorbetétek el tudnak mozdulni.

Pro

 • Sokféle protektor
 • Hálós, légáteresztő
 • Kényelmes
 • Jól felfekszik a háton, védi a gerincet
 • Pántokkal viszonylag jól személyreszabható

Kontra

 • Két réteg ruhát lehet csak alávenni
 • a könyökprotektor elfordul, ha nem állítjátok be
 • Nulla fényvisszaverő felület

hirdetés