hirdetés

Cycplus M2 kerékpár komputer teszt

teszt
Cycplus M2 kerékpár komputer teszt 1

Forrás: TomTop

Don Kartács
írta: Don Kartács
2023-07-27

Rég teszteltem már kerékpár komputert, a TomToptól meg még soha, de szerencsére kettő darab kétkerekű is rendelkezésre állt. A Cycplus M2 rendelkezik GPS-szel, egy rakat menetdinamikai értéket kiír, kiegészíthető ANT+ kommunikációra képes szenzorokkal, appba szinkronizálja az adatokat és egy alumínium konzolt is adnak hozzá. Az alap csomag 13 300 FtAz árak a webshopok átváltási rátái miatt eltérőek lehetnek különböző pénznemek esetén (pl. ha Ft-ra állítjátok a webshopot, az árak rendszerint magasabbak, mint USD-re állítva). A cikkben feltüntetett árak tájékoztató jellegűek, és minden esetben a webshop felületén USD-ben (vagy EUR-ban, ha nincs USD lehetőség) kijelzett ár forintosított megfelelői (a cikk írásakor érvényes bankközi árfolyam szerint).-ot kérnek érte a CYCPM2  kóddal, ingyenes szállítás mellett, a TomTop pedig rendezi utána az áfát.

A rendeljkínait szerint

 • megbízhatóság: 9
 • design és anyagminőség: 9
 • felszereltség, funkciók: 10
 • ergonómia: 8
 • ár/érték arány: 9

9

Népítélet

n/a

Ehhez a termékhez még nem érkezett olvasói értékelés.

Légy te az első

Túl sok néznivaló nincs rajta, az alján van a Type-C port, vagyis menet közben nem lehet tölteni, de ez a 30-35 órás GPS alapú üzemidő ismeretében nem is túl nagy probléma. Körben 4 gombot nyomhattok meg, mindegyiknek van rövid és hosszú funkciója, és hogy melyik mit csinál, azt a leírásban megtaláljátok. A jobb felsőt érdemes megjegyezni, ez lapoz a különböző almenükben.

Összesen 7 különböző aloldalt pörgethettek végig, iszonyatos mennyiségű adattal.

Beállítani őket hosszú nyomással lehet, ilyenkor számkódokkal – pl. C2 – kommunikál a Cycplus. A valóságban egyszerűbb, mint leírva, és szórakoztató is a lapozgatás, amíg meg nem szokjátok, mi hol van. Hardveresen szerintem a Xoss termékeivel lesz azonos a Cycplus, ugyanis az M2 is Xoss alkalmazással megy, és nagyon hasonló funkcionalitást nyújt, mint a Xoss termékek. Ez egyébként jó hír, hiszen így lehet szinkronizálni az adatokat és az útvonalrajzokat Stravába és Training Peaksbe is, ami szerintem az egyik leglényegesebb dolog, ha a kerékpárotokat edzésre is használjátok.

A Cycplus kijelzője kiváló, vakító napsütésben is látszik,

illetve a jobb alsó gombbal kapcsolhattok háttérvilágítást is a 2,5 inch-es LCD-n. Cserébe viszont tükröződik, szóval a beállításnál el kell találni a jó szöget. Sajnos külső szenzorokat nem adtak mellé, pedig az lett volna az igazi, ha ezeket nézegethettem volna a panelen, de minden ANT+ protokollal kommunikáló eszközt képes fogadni, míg az appal BT 5.0-n keresztül szinkronizál. Az M2-t először az Engwe L20 kormányára raktam fel – de sajna nem az alumínium tartóval, mert a 31,88 mm-es átmérő túl nagy volt a kormányra -, így jöhetett az éles teszt. Érdekes volt látni, hogy a Cycplushoz képest, ami GPS alapú, durván 10%-kal nagyobb sebességet írt az L20, de én az előbbit tartom inkább reális értéknek, főleg, mert egy jól megszokott útvonalat bringáztam le. Aztán áttettem az Eleglide M2-re, de ide sem ment fel az alu konzol, szóval maradt a gumis megoldás.

Forrás: Tomtop

A bal alsó gombot kell megnyomnotok ahhoz, hogy elinduljon a mérés,

különben várakozó módban van a komputer és nem csinál semmit. A trip elkezdését az is jelzi, hogy elindul egy számláló, ami az eltelt időt méri, majd szépen jönnek be az adatok. Mivel a sebességet és a megtett utat is GPS alapon méri, ezért egy kicsit ugrál és késik a kijelzés a hagyományos bringakomputerekhez képest. Ennek az oka az, hogy nincs egy szenzor, ami levenné a kerék forgásából a tempót, de természetesen kiegészítőkkel ez is megoldható. Cserébe a GPS miatt kaptok útvonalrajzot, amit szépen, automatikusan fel is szinkronizál a Stravába, ha összekötitek a két rendszert az appon keresztül.

A kijelző nappal és éjszaka is tökéletesen látható,

viszont a kezdőképernyőn az eltelt idő, a sebesség, a megtett út és az idő kijelzésén túl csak néhány kiegészítő adat található. Ezek közül a legfontosabb, hogy van-e GPS vétel, ha nincs, érdemes megvárni, hogy legyen, de nekem mindig azonnal volt. Érdekes, hogy van benne hőmérséklet szenzor is, ahogyan a képeken látszik, néhány igen meleg napot sikerült kifognom. Szintén lényeges a „now” felirat a kijelző bal oldalán, ez mutatja, hogy az aktuális és nem az átlagolt adatokat látjátok, amit egy újabb lapozással – jobb felső gomb – lehet előcsalni. Van továbbá egy szerintem ergonómia hiba is, amibe többször belefutottam, ez pedig a háttérvilágítás indikátorának hiánya. Erős napsütésben ugyanis a háttérvilágítás nem látszik, véletlen megnyomjátok és feleslegesen meríti az akkut. Van még egy gomb, amit nem igazán használtam: ez a köridő. A bal felsővel lehet aktiválni és tulajdonképpen részidős edzésre használható.

Ami az applikációt illeti – ezt már a Xoss cikkből ismerhetitek -, az teljesen használható.

Egyszerű, átlátható, és teszi a dolgát. Lehet innen is indítani edzést, ilyenkor a Cycplus M2 GPS adatait használja a felület a különböző adatok kijelzésére, de például kiegészíti az elégetett kalória feltüntetésével is. Minden össze-vissza paraméterezhető, de két dolgot emelnék ki ezekből. Az egyik a külső adatfeldolgozó felületek adatszinkronja. Az egyik a Strava, amit csak a sportolók Facebookjaként szoktunk emlegetni, a másik a Training Peaks, ami inkább egy edzésorientált sport applikáció. A másik a settings/server menü, ezt érdemes Europe-ra állítani, mert ha adatért fordul ide a szoftver, akkor sokkal gyorsabb elérésre számíthattok.

Összegzés

Nincs új a nap alatt ebben a 15-20 000 Ft-os kategóriában, ezek a bringakomputerek már egészen jól teszik a dolgukat, sok mindent tudnak, szenzorokkal is ki lehet őket egészíteni, és viszonylag hibamentesen működnek. Nincs ez máshogy a Cycplus M2 esetében sem, nagyon nagy hibát nem tudok mondani, csak apró kellemetlenségeket említhetek. Például az alumínium felfogatás gyűrűjét nem lehet eléggé szűkre szabni – valószínűleg motorra vagy robogóra való – vagy a háttérvilágítást véletlenül bekapcsolva lehet hagyni. Minden mást remekül csinál, a GPS-es útvonalrajz és a külső feldolgozó szoftverekbe szinkronizálás miatt pedig bőven megéri az alapcsomag az érte kért 13 300 FtAz árak a webshopok átváltási rátái miatt eltérőek lehetnek különböző pénznemek esetén (pl. ha Ft-ra állítjátok a webshopot, az árak rendszerint magasabbak, mint USD-re állítva). A cikkben feltüntetett árak tájékoztató jellegűek, és minden esetben a webshop felületén USD-ben (vagy EUR-ban, ha nincs USD lehetőség) kijelzett ár forintosított megfelelői (a cikk írásakor érvényes bankközi árfolyam szerint).-ot, amit a CYCPM2  kóddal érhettek el. Ha az alumínium tartóra is szükségetek van, akkor 14 900 FtAz árak a webshopok átváltási rátái miatt eltérőek lehetnek különböző pénznemek esetén (pl. ha Ft-ra állítjátok a webshopot, az árak rendszerint magasabbak, mint USD-re állítva). A cikkben feltüntetett árak tájékoztató jellegűek, és minden esetben a webshop felületén USD-ben (vagy EUR-ban, ha nincs USD lehetőség) kijelzett ár forintosított megfelelői (a cikk írásakor érvényes bankközi árfolyam szerint).-ért vihetitek haza a szettet a CYCPM2H  kóddal. A TomTop minden egyéb költséget rendez a termék után.

Pro

 • Sok mindent kijelez
 • Strava és Training Peaks szinkronizáció
 • Egyszerű használat
 • Hosszú üzemidő

Kontra

 • Nincs háttérvilágítás indikátor, így véletlenül is be lehet kapcsolni
 • Jó az alumínium tartó, csak nem megy fel minden bringakormányra (valószínűleg motorra tervezték, de kár érte)

hirdetés