hirdetés

Xiaomi HUOHOU multiszerszám teszt

Ollóban bajnok

teszt
Xiaomi HUOHOU multiszerszám teszt 1
Don Kartács
írta: Don Kartács
2019-07-21

A Xiaomi HUOHOU multiszerszám egy meglehetősen érdekes jószág. Többféle multi megfordult már nálam az olcsótól a drágáig az évek során, és bár gyakran találkoztam ezzel a darabbal a különböző webshopokban, valahogy sohasem kaptam kedvet a kipróbálásához. Egyrészt egy kicsit bumfordinak találtam a formáját, másrészt a benne lévő szerszámkészletet is kevésnek véltem 11 400 Ft-ért. Aztán többen kérték, hogy ha lehetőségem van rá, írjak erről is egy bemutatót: a Xiaomi márkanév sokakban keltett pozitív várakozást. Én pedig meghajoltam az olvasók akarata előtt, és megnéztem, hogy mit tud ez a szerszám az áráért.

A rendeljkínait szerint

 • megbízhatóság: 8
 • design és anyagminőség: 8
 • felszereltség, funkciók: 7
 • ergonómia: 6
 • ár/érték arány: 7

7.2

Népítélet

n/a

Ehhez a termékhez még nem érkezett olvasói értékelés.

Légy te az első
Műszaki adatok csukott állapotban
teljes hossz: 110 mm
szélesség: 40 mm
vastagság: 21,5 mm
tömeg: 245 gramm
Funkciólista
– félkerek csőrű fogó – hevedervágó
– standard fogó – blankoló
– normál drótvágó – konzervnyitó
– kemény drótvágó – sörnyitó
– vastag drótvágó – laposfejű csavarhúzó
– fafűrész – üvegtörő
– kés – olló
– Philips csavarhúzó

Kézbe véve, ami először szembetűnik, az a multi tömege. A 245g meglehetősen nehéznek számít, de ahogy a mondás tartja, a súly a megbízhatóság jele. A Xiaomi HUOHOU robusztus, masszív érzetet kelt a kézben. A megmunkálásra sem lehet panasz: sorjás, elnagyolt, kidolgozatlan felülettel nem fogunk találkozni, és a szerszámok mechanikája is rendben van. Ami nekem már vizuálisan fura volt, az sajnos ergonómiailag is az. A szerszám az ollószár miatt nem simul olyan természetesen a kézbe, mint akár a Ganzo multijai, próbálgatnom kellett a fogását, mire megszoktam a dolgot.

Munka közben a Xiaomi HUOHOU

A Xiaomi multifogója papíron elég impozáns funkciólistával rendelkezik. Érdemes persze ezeket fenntartásokkal kezelni, mert a webshopokban szereplő 15 funkcióból öt a fogópofa különböző részeit takarja. Így sincs okunk panaszra, a multi rendelkezik azokkal az alapvető szerszámokkal, amelyekre a hétköznapokban leggyakrabban szükségünk lehet.

A penge

Mivel alapvetően késkedvelőnek tartom magam, az a furcsa perverzióm, hogy egy multitoolon is a késpengét nézem meg először. A Xiaomi HUOHOU-t egy valamivel 8 cm alatti – tehát hazánkban is legális -, 2,5 mm vastag birkaláb formájú, egy kézzel nyitható pengével látták el. Anyaga 50Cr15MoV rozsdamentes acél, amellyel én eddig még csak konyhakéseknél találkoztam. Sajnos a penge konkrét zárszerkezettel nem rendelkezik, egyfajta súrlódózáras megoldással látták el. Ez megakadályozza, hogy a penge magától az ujjunkra csukódjon, de érdemes vele óvatosan bánni.

A késpenge kellőképpen élesen érkezett a gyárból, így egyből munkára foghattam. Papírt, kartonpapírt és pántolószalagot vágtam vele, ahol egész jól szerepelt. A relatív vékony penge a keskenysége ellenére is jól vette azokat az akadályokat, amelyeknél teljesen át kellett hatolnia a vágandó anyagon. Egy picit farigcsáltam is a késsel. Ezek az apróbb munkák is megoldhatóak voltak vele, bár itt már éreztem némi hátrányát a tökéletlen ergonómiának, illetve a szemnek tetszetős felület itt már olykor-olykor csúszósnak bizonyult. Természetesen egy multifogó nem arra való, hogy órákon keresztül faragjunk vele, nagyobb munkák már célszerszámot igényelnek.

A rövid tesztidőszak után a késpenge éle használható maradt, bár nem szuperált túl jól, a fénymásolópapírt már akadozva szelte csak. Szerencsére a fenése-élezése sem ördöngösség, így a karbantartása otthoni körülmények között is megoldható.

Habár problémám nem volt a zár hiányából, a magam részéről preferálnék valamilyen biztonsági megoldást, például egy, a fűrészéhez hasonló liner lockot. Ugyanakkor érdemes megemlíteni, hogy más országokban, ahol nem lehet a késpengénk zárható, a Xiaomi multija még legális lesz, ellentétben egy zárral rendelkező társával.

A fűrész

Sokak szerint nincs sok értelme az ilyen kisméretű, szerszámokba épített fűrészeknek, és azonban kedvelem őket, sokszor jöttek már jókor akár edc szerepkörben, akár kisebb túrák alkalmával. A Xiaomi HUOHOU fűrésze egy kb. 60 mm hosszú darab, ami azonban meglepően jól szuperál, simán felveszi a versenyt az általam ismert drágább multikban lévőkkel. Ezt a szerszámot, ahogy már említettem, ellátták egy liner lockos megoldással, így attól sem kell tartanunk, hogy munka közben az ujjunkra csukódik.

 

Csavarhúzók, konzerv- és sörnyitó, hevedervágó, üvegtörő

A dobozos sörök és nyitófüles konzervek világában talán kevésbé hasznos funkciók ezek, de ha szükség van rá, ebben a multiban kéznél lesznek. Amit egy kicsit sajnálok, hogy a konzerv- és sörnyitó nem egy eszközön kaptak helyet, mert azzal a megoldással maradt volna hely egy újabb funkciónak.

A csavarhúzók működnek, noha a Philips fej és a hevedervágó kombinálása szerintem egy kissé fura megoldás, mert szűkebb helyeken már kényelmetlen vele a munka. Sajnos ezek a szerszámok sem kaptak dedikált zárat, szerencsére a teszt alatt nekem ebből nem volt problémám.

Ami a hevedervágót – vagy a honlap szerint kötélvágót – illeti, egy jól használható, gyárilag is borotvaéles eszközt kapunk. Bevallom, nekem még soha nem volt ilyesmire „élesben” szükségem, de más felhasználóknak bizonyára jól jöhet. Ugyanígy vagyok az üvegtörővel is, így ennek kipróbálását rátok bízom, viszont autóban mindenképpen hasznosak ezek a funkciók, ha esetleg szorult helyzetbe kerültök.

Xiaomi HUOHOU multiszerszám teszt 17 cof

Mennyi pontosan egy termék ára?

Az egyszerűség kedvéért cikkeinkben mindig átváltjuk az USD árakat forintra, általában az adott oldal kalkulátora szerint. A valóság azonban az, hogy a bankotok 4-5 forinttal rosszabbul váltja a devizát, mint a bankközi árfolyam, vagyis mindig egy kicsit többe kerül a termék, mint a leírt ár.

Ezen teljesen ingyenes bankkártyák rendelésével segíthettek,  a Revolut, a Monese és a Curve is ad ilyet – utóbbira 5 GBP-t ingyen kaptok, appban a D4WGX4ZE  kuponkódot használjátok –, illetve felül a menüsáv #fintech címkéjére nyomva olvassátok el a témában írt bejegyzéseinket.

Az olló

Bíztam benne, hogy ha már olyan sok kompromisszumra vagyunk kényszerítve az olló miatt, legalább jól fog működni az általam eddig látott legnagyobb, multiba épített olló. Szerencsére nem kellett csalódnom, a méret mellé jó minőség is jár, így aki nagyon sokat használ ollót, ebben a rugós szárú darabban nem fog csalódni. Az olló meglehetősen élesen érkezik, és az összeszerelése is kiváló, nincs rés a vágófelületek között. Vágtam vele papírt, kartont és pántolószalagot, és egyik feladatnál sem volt vele semmi problémám.

A fogó

Persze nem lenne teljes egy multifogó fogó nélkül. A Xiaomi multija egy masszív, jól használható megoldást kínál, ami tartalmaz egy félkerekcsőrű fogót, egy normál fogót, drót- és huzalvágót, valamint kábelcsupaszolót is. A drótvágó pofái ráadásul cserélhetőek is, így elhasználódásuk esetén nem kell az egész szerszámot kicserélni.

A rövid tesztidőszak alatt a legnagyobb problémám itt is az ergonómiával volt. A csukott állapotban zavaró ollószár még kényelmetlenebbé vált számomra, ráadásul keményebb drótok vágásakor nem éreztem elég biztosnak a fogásomat a szárakon, a kezem elkezdett lefelé csúszni a fej irányába. Ez könnyebb feladatoknál nem jelent problémát, de épp olyankor, amikor szükség lenne a nagyobb szorítóerőre, eléggé zavaró a dolog. Egyebekben jól vizsgázott a fogó minden része, ráadásul a rugós száraknak köszönhetően praktikusan lehet használni.

Hordhatóság

A Xiaomi HUOHOU multiját egy zsebklippel látták el, így egy bicskához hasonlóan hordhatjuk magunkkal a szerszámunkat. Sajnos sem az eszköz tömege, sem a kiterjedése, sem a klip magassága nem teszik igazán ideálissá erre a hordmódra, bár kétségtelenül működik. Szerencsére viszonylag olcsón szerezhetünk be különböző övtokokat, amelyekkel szerintem jóval kényelmesebben tarthatjuk magunknál az eszközünket.

Összegzés

Bajban vagyok, amikor összegeznem kell a fogóról alkotott benyomásaimat. Nem ez a legsokoldalúbb, legkényelmesebb, legolcsóbb multi a piacon, inkább mindenben valahol a középmezőnyben helyezkedik el. Ugyanakkor tény, ahogy ami számomra hiba – pl. a nem zárható kés, a méretes ollószárak -, az tudatos tervezés eredménye, és biztos akad, akinek ezek épphogy pozitívumot jelentenek.

Mivel a szerszám minősége teljesen rendben van – ezt mondjuk el is várjuk egy Xiaomi – Nextool kooperációtól -, a problémáim egy jó része szubjektív, és a 11 400 Ft-os ár is volt már a jelenleginél alacsonyabb, ami nagyban módosítja az értékelést.

Köszönjük a cikket vendégírónknak, Vaszilij-nek. Ha tetszett ez a bemutató, további késes és edc tartalmakat találhattok a blogján.

Pro

 • minőségi kidolgozás
 • masszivitás
 • nagyméretű olló

Kontra

 • nem záródó szerszámok
 • ergonómiailag nem tökéletes
 • kissé drága

hirdetés