hirdetés

Xiaomi GHK-LP91 multitool teszt

Vörös és fekete

teszt
Xiaomi GHK-LP91 multitool teszt 1
Don Kartács
írta: Don Kartács
2019-10-11

Miután a Xiaomi Huohou multiját bemutattam nektek, többen ajánlottátok, hogy vessek egy pillantást a cég egy olcsóbb szerszámára is. Ugyan a Huohou névvel meggyűlt a bajom, a GHK-LP91 modellnév sem áll sokkal közelebb a szívemhez. Boldog ember lennék, ha a gyártók valamilyen kreatív, jól megjegyezhető névvel látnák el a termékeiket. Persze a lényeg, hogy maga a szerszám hogy funkcionál, így engedjük el az irodalmi ötleteimet (Stendhal), és nézzük meg, hogy a gyakorlatban hogy szerepel ez a tényleg filléres fogó, amit 2700 Ft-ért szerezhettek be a BG89RED kuponkóddal.

A rendeljkínait szerint

 • megbízhatóság: 7
 • design és anyagminőség: 9
 • felszereltség, funkciók: 7
 • ergonómia: 7
 • ár/érték arány: 8

7.6

Népítélet

n/a

Ehhez a termékhez még nem érkezett olvasói értékelés.

Légy te az első

Alaposabban megnézve a szerszámot feltűnik, hogy semmilyen márkajelzés vagy egyéb felirat nincs rajta. Ez is furcsa, a Xiaomi felirat szerintem sok esetleges vásárlót győzne meg arról, hogy bizalmat szavazzon neki. Mi most fogadjuk el, hogy a multit tényleg a kínai gyártó valamelyik alvállalata készíti, én a cikkben ezután is így fogok hivatkozni rá.

A megmunkálás egyébként rendben van, a legnagyobb kritikám a felületkezelést érinti. Noha a fogószárak kaptak valami nagyon enyhe textúrát, a festett felületek számomra csúszósnak bizonyultak. Ezen javít valamennyit az ergonómia, ami a szemnek fura ugyan, de kézben viszonylag kényelmes, illetve a különféle bemélyedések és recézések, azért én jobban örültem volna valami más megoldásnak.

A honlap műszaki leírása 13 funkciót jelöl, amiből én a feszítővasat nem találtam a szerszámon. Felteszem, ez a nagyobbik méretű csavarhúzót akarja jelenteni náluk, és ha jóindulatú vagyok, akár arra is jó lehet. De ne legyünk szőrszál-hasogatóak, ennyi pénzért még 12 funkcióval is jól járunk.

Funkciólista

 • késpenge
 • üvegnyitó
 • félkerekcsőrű fogó
 • harapófogó
 • drótvágó
 • Philips csavarhúzó
 • körömreszelő
 • kis kereszthornyú csavarhúzó
 • nagy kereszthornyú csavarhúzó
 • fémreszelő
 • fűrész
 • hevedervágó

A késpenge

A 71 mm szosszú, 2,5 mm vastag, egy kézzel is nyitható, reverse tanto formájú késpenge ideális lehet mindennapos feladatok ellátására. A nagyobb testvérrel szemben itt kapunk egy liner lock típusú zárat is, ami pozitívum, mert biztonságosabban használhatjuk. Az én példányomnál azonban nem sikerült a kivitelezés tökéletesre: ha nem kellő határozottsággal nyitjuk a kést, a zár hajlamos a legkisebb erőhatásra is oldani, így már az első vágás előtt majdnem az ujjamra csuktam a pengét.

Ha erre figyelünk, és meggyőződünk, hogy a helyén van a zár, magabiztosan láthatunk munkához. Bár a pengének van némi oldalirányú játéka, ez vágás közben szerencsére nem volt érzékelhető. Akár kartonpapírral, akár pántolószalaggal próbálkoztam, jól boldogult vele. A leélezés lehetne egy kicsit magasabb, hogy az olyan vágásoknál, ahol a teljes késpenge áthatol a vágandó anyagon, kevésbé legyen nehézkes a használat, de összességében nem lehet okom panaszra.

Egy kicsit farigcsáltam is a késsel, amivel szintén boldogult, ráadásul a markolat meglepően kényelmes maradt az erőteljesebb munka közben is. Egy meglehetősen béna tollas ág kifaragása után úgy döntöttem, hogy kicsit alaposabban is próbára teszem a kést. Noha egy multitoolt nem arra terveznek, hogy durva igénybevételeket éljen túl, azért elvárható, hogy átlagos feladatokat a nélkül teljesítsen, hogy gond lenne belőle.

Mivel anno kaptam egy üzenetet egy olvasótól, aki az én sugallatomra vásárolt egy ilyen eszközt, hogy a késpenge egy nap alatt megadta magát, úgy gondoltam, hogy egy kicsit jobban megerőltetem.

Egy raklapból kiesett, relatív kemény fadarabból faragtam karót, majd a pengehát ütögetésével próbáltam ki, hogy erősebb igénybevételt is bír-e a liner lock. Jelentem, az én példányom túlélte a dolgot, csupán a fekete bevonaton keletkezett pár kisebb sérülés. Az anyagáról sajnos nem találtam érdemi infót, de a rövid teszt után még – akadozva ugyan, de – szelte a fénymásolópapírt.

Mennyibe kerül pontosan egy termék?

Az egyszerűség kedvéért cikkeinkben mindig átváltjuk az USD árakat forintra, általában az adott oldal kalkulátora szerint. A valóság azonban az, hogy a bankotok 4-5 forinttal rosszabbul váltja a devizát, mint a bankközi árfolyam, vagyis mindig egy kicsit többe kerül a termék, mint a leírt ár.

Ezen teljesen ingyenes bankkártyák rendelésével segíthettek,  a Revolut, a Monese és a Curve is ad ilyet – utóbbira 5 GBP-t ingyen kaptok, appban a D4WGX4ZE  kuponkódot használjátok –, illetve felül a menüsáv #fintech címkéjére nyomva olvassátok el a témában írt bejegyzéseinket.

A fűrész

Ugyan állítólag nem a méret a lényeg, azt kijelenthetem, hogy sok esetben másfél centi is sokat számít. Ennyi a különbség ugyanis a Huohou és a Xiaomi GHK-LP91 fűrésze között. Az előbbit úgy jellemeztem, hogy kifejezetten jól működik, itt maradjunk annál, hogy működik. A fogazás igazából jól sikerült, de a kb. 45mm-es hossz azért korlátozza a lehetőségeinket. A késpengével ellentétben ez nem záródik, így óvatosan használjuk!

Csavarhúzók, reszelő, üvegnyitó, hevedervágó

Kezdem a hevedervágóval, ami számomra a szerszám egyik legkevésbé használható eleme volt. Sem az ergonómiája, sem az éle nem sikerült jól. Heveder híján vékony szövetszalagokat vágtam el vele, és már itt sem működött rendesen. Ráadásul a vágás után becsillanások lettek az élén, ami azt sugallja, hogy az anyagminőség is hagy kívánnivalót maga után.

A többi szerszám alapvetően rendben van. A csavarhúzók használatánál szintén legyünk óvatosak, mert ezek sem záródnak, nehezebb munkáknál, ha nagyobb nyomásnak tesszük ki őket, hajlamosak lehetnek becsukódni. Ami kifejezetten tetszett, az a Philips csavarhúzó megoldása volt. Ez a fogó vékonyabb szárában kapott helyet, és ha kinyitjuk, a kialakításának köszönhetően a fej a szerszám középvonalába esik, így kényelmesebben használhatjuk.

Hordhatóság

A szerszámhoz egy erős, kordurából készült tokot kapunk, amelynek segítségével akár övre fűzve is hordhatjuk. Számomra egy kissé nehéz és bumfordi volt így a pakk, de meg lehet vele barátkozni.

A fogó

A Xiaomi GHK-LP91 fogója sajnos nem nyűgözött le. Hogy maga a fogófej nem túl nagy, az egy dolog, de a kb. 3mm-es drótvágó számomra túl kicsinek bizonyult. Nyilván vannak olyan feladatok, amikor elegendő lehet, de pár milliméter hozzáadásával lényegesen megnövelhették volna a hatékonyságát.

A furcsa dizájnból adódó furcsa ergonómia is itt volt számomra a legbosszantóbb. Noha a rugós szárakat elvileg könnyedén kellene használnunk, a vékony/bumszli szárpár nekem valahogy sehogy sem állt igazán kézre, ha nagyobb erőt szerettem volna kifejteni. Úgy gondolom tehát, hogy nekem vannak hibás elvárásaim: egy sokoldalú, EDC fogót szerettem volna belelátni ebbe az eszközbe, de ez valószínűleg finomabb, inkább műszerész-jellegű kihívások megoldására alkalmas.

Összegzés

Mindent összevetve nem rossz eszköz a Xiaomi GHK-LP91. Csodákat nem szabad várni tőle, de a a BG89RED kuponkóddal elérhető 2700 Ft-os árát szerintem bőven megéri. A legnagyobb fenntartásom vele kapcsolatban a rejtélyessége: se gyártó, se anyagjelölés, se semmi, így legfeljebb bízhatunk abban, hogy tényleg onnan származik a fogónk, ahonnan gondoljuk. Azt viszont nem szabad elfelejteni, hogy ez nem egy „Hattori Hanzo” katana, ebben az ársávban nem az a legnagyobb problémánk, hogy nem szitázták le a terméket. Ha pedig elfogadjuk, hogy ez tényleg egy Xiaomi multitool, és nem szeretnénk túl sokat költeni, akkor jó választás az eszköz.

Köszönjük a cikket vendégírónknak, Vaszilij-nek. Ha tetszett ez a bemutató, további késes és edc tartalmakat találhattok a blogján.

Pro

 • olcsó
 • sokoldalú
 • újszerű dizájn

Kontra

 • ismeretlen anyaghasználat
 • ingadozó minőség
 • fura ergonómia

hirdetés