hirdetés

Lámpa összehasonlító teszt

Rendőrnő az álmom

teszt
Lámpa összehasonlító teszt 1
Toobee
írta: Toobee
2019-08-08

Úgy alakult, hogy három darab 18650-es cellákkal működő lámpa egyszerre futott be hozzánk, ezért azt találtuk ki, hogy egy tesztben fejtjük meg, melyik mire való. Akad olyan, amit tripodra lehet rögzíteni, de olyan is, ami annyira jól szigetelt, hogy búvárkodásra is alkalmas. Az árak 6500 Ft-tól 12 500 Ft-ig terjednek, ársorrendben fogunk haladni. Az biztossá vált számunkra, hogy legalább egy brutális fényerővel megáldott lámpát érdemes vásárolni, sokszor jól tud jönni. Köszönőviszonyban sincsenek a régi elemes megoldásokkal.

Mennyibe kerül pontosan egy termék?

Az egyszerűség kedvéért cikkeinkben mindig átváltjuk az USD árakat forintra, általában az adott oldal kalkulátora szerint. A valóság azonban az, hogy a bankotok 4-5 forinttal rosszabbul váltja a devizát, mint a bankközi árfolyam, vagyis mindig egy kicsit többe kerül a termék, mint a leírt ár.

Ezen teljesen ingyenes bankkártyák rendelésével segíthettek,  a Revolut, a Monese és a Curve is ad ilyet – utóbbira 5 GBP-t ingyen kaptok, appban a D4WGX4ZE  kuponkódot használjátok –, illetve felül a menüsáv #fintech címkéjére nyomva olvassátok el a témában írt bejegyzéseinket.

Milyen lámpákat tesztelünk?

Igyekszünk főleg a megfizethető kategóriát elhozni a számotokra, bár néha bűnbe esünk mi is, és a legfelső polcról válogatunk. Most azonban csak olyan lámpákat fogunk górcső alá venni, melyek bárki számára elérhető áron kaphatók, és úgy láttuk, hogy a kategóriájukban jó vételnek számítanak. A következő lámpák szerepelnek a tesztben:

Töltőből, cellákból a következőket ajánljuk nektek:

Cellákból 18650-es szabványúakat használunk, ritkán kerül hozzánk 26650-es lámpa, de jó ha tudjátok: ez nagyobb átmérőjű telep, tehát több energiát képes tárolni, tovább működnek vele a lámpák. Amennyiben a Xanes vagy a Solarstorm lámpa tetszik, akkor érdemes ezt a szabványt választani.

Három üzemmódja van: magas fényerő, közepes fényerő és SOS mód. Az alumínium fogantyúnak köszönhetően ezt szerettem a legjobban tartani, könnyű fogni, jól meg lehet tartani, remekül le lehet támasztani tripod nélkül is, ugyanis nem gurul el, szóval túrázni, otthonra, kocsit szerelni ez tetszene a legjobban. A fent leírt hátrányokkal meg kell barátkozni, és azt is érdemes számításba venni, hogy 1000-1500 Ft egy 18650-es cella, amihez még egy töltőt is be kell szerezni. Ebből én a LiitoKala eszközeit javaslom, évek óta hiba nélkül futnak nálam, és a baráti körömben is szolgál nem egy. Akkumulátorból a Samsung INR18650-30Q jól bevált, ezekkel biztosan nem fogtok mellé nyúlni.

A lámpára egy egyedi csatlakozó is került – sajnos -, amire azt hittem, hogy tölteni lehet vele a modulokat, de a leírás szerint power bankként funkcionál, tehát például telefont lehet vele táplálni, de magát az átalakítót nem tartalmazta a csomag, így totál értelmetlen. A „haszna” mindössze annyi, hogy rontja a vízállóságot, ugyanis elég könnyű helytelenül benyomni, onnantól pedig nincsenek jó esélyeink egy zuhéban.

A fénye a hazudozás ellenére is egészen kellemes, a Convoy S2+-om öngyújtólángnak tűnik mellette, pedig aki ismeri tudja, hogy kiváló lámpa.

Az eszköz első része, a LED-eknél lévő natúr színű betét át tud melegedni, de jól kitalálták, hogy ne tudjunk könnyen hozzáérni, viszont nem éget, ha véletlenül arra téved a kezünk. Az anyaghasználattal a gumidugót leszámítva elégedett vagyok, szerintem 6500 Ft-ért jó ár-érték arányú lámpát vehettek a Super Bright személyében.

Super Bright

A rendeljkínait szerint

 • megbízhatóság: 7
 • design és anyagminőség: 9
 • felszereltség, funkciók: 7
 • ergonómia: 10
 • ár/érték arány: 8

8.2

Népítélet

n/a

Ehhez a termékhez még nem érkezett olvasói értékelés. Ez a funkció még nem elérhető.

Légy te az első

Xanes 1282

A Xanes 1282 Cree XHP70 LED-ekkel dolgozik (számomra pozitívum, hogy nem esik szó a fényerőről, így legalább nincs felesleges kamuzás), a különbség a Super Bright-hoz képest a 26650 kompatibilitás, de a lámpában lévő műanyag betétekkel 18650-es cellákkal (2 db) is működik. Az első két számjegy az átmérőre utal, tehát az utóbbi típusnál maradva 18 mm átmérőjű, a hosszúsága pedig 65 mm. A 26650 nem olyan elterjedt szabány, ennek ellenére ezt is be tudjátok szerezni. Szerintem érdemes ilyen típusú cellákat venni hozzá, ha már tudja a lámpa, mert idő közben biztosan megfejtettétek már, hogy a 26 mm-es átmérőbe több delej fér, így adott számú egységgel tovább képes világítani, ez akár 30-40% is lehet, ami nem kevés. A Samsung celláimmal 91 perc üzemidőt sikerült maximális fényerőn kipréselni belőle.

A Xanes 1282 is három üzemmódot tud: erős, gyenge és SOS, viszont a fénye fókuszálható, ugyanis teleszkópos a nyaka, ez nagyon hasznos dolog, a Super Bright például ezt nem tudja.

Tartozékként jár hozzá egy csuklópánt, valamint egy USB kábel. A Xanes 1282 nagy előnye, hogy töltőt nem szükséges venni hozzá, beépítették az elektronikát az eszközbe. A micro USB kábel fedele a bekapcsológomb túloldalán található, de a gumitömítés könnyen kijár a helyéről, így esőben ezt sem szívesen használnám. A töltöttségi szint az egyetlen gomb feletti 4 LED-ről olvasható le, ezt jobbnak tartom, mint a kissé bonyolult, villogással jelző megoldásokat, az S2+ sajnos ilyen.

A fej vezeti el a hőt, elég masszív bordákat alakítottak ki rajta, fogdosni ezt sem érdemes. A fordított polaritás elleni védelem élharcosa nem a Xanes 1282 lesz, erre vonatkozóan nem találtam infót, úgyhogy jó(hülye) tesztelő révén kipróbáltam. A fokozódó hőmérséklet és a bűz kiértékelése közben azt állapítottam meg, hogy nem szerencsés fordítva berakni a cellákat, extrém esetben égési sérülést, tüzet is okozhat. Ha annyira felforrósodik, hogy már letekerni sem tudjátok a kupakot, inkább hagyjátok magára, nehogy balesetet okozzon.

9000 Ft-os árával szerintem a teszt legrosszabbul teljesítő eszköze, nincs benne fordított polaritás elleni védelem, bár a fényereje elég jó, ráadásul a zoom miatt nagyon messzire ellátni vele, ahogy a videóban is tapasztalhattátok, de a következő termék megéri azt a kis plusz anyagi ráfordítást. Egyébként az ára miatt mindenképp áfamentesen juthattok hozzá, emiatt ne aggódjatok.

Xanes 1282

A rendeljkínait szerint

 • megbízhatóság: 7
 • design és anyagminőség: 6
 • felszereltség, funkciók: 8
 • ergonómia: 6
 • ár/érték arány: 6

6.6

Népítélet

n/a

Ehhez a termékhez még nem érkezett olvasói értékelés. Ez a funkció még nem elérhető.

Légy te az első

Solarstorm DX4S

Jelen teszt nagyágyúja, a Solarstorm DX4S ugyanis olyan lámpa, amit kifejezetten búvárkodáshoz ajánlanak, tehát ennek megfelelő a védettsége, egészen 60 méter mélységig lehet vele merülni. Cree XM-L2 U2 LED-ből építkezik, rögtön négyet is raktak bele, ezeknek a maximális fényereje 1198 lumen, a gyártó egyébként 3200-at adott meg, ami hihető 4 LED esetén. Találtam olyan videót, ahol rendeltetésszerűen használják, érdemes megnézni. Értelemszerűen töltőnyílás nincs rajta, mindenképp ki kell venni a cellákat csere/töltés esetén. Fordított polaritás ellen védve vagyunk, nem járhattok úgy vele, mint én a Xanes-sel.

26650-es és 18650-es cellákkal is használható (2 db), előbbi esetén maximum fényerőn 117 percet, közepes fokozatban 260 percet, még SOS üzemmódban 430 percet üzemel, ez 18650-es cellákkal körülbelül 30%-kal kevesebb lesz. Mivel a búvárkodás a fő csapásvonal, a bekapcsológombot felfelé kell tolni, ezt kesztyűben is baromi könnyű használni,  a mintája miatt nem csúszik le róla az ujj. Rövid tolásra ki- és bekapcsol, hosszan tartva pedig a módok között lehet váltogatni. A víz alatt nem jelent problémát a melegedés, de okosan szitáztak egy piktogramot rá, hogy vigyázz, mert forró a cucc, ez 15-20 perc folyamatos üzem után aktuálissá válik.

A Solarstorm DX4S otthonra kicsit overkill, de ha búvárkodsz vagy csak tényleg valami minőségi, király cuccot szeretnél venni, akkor jó választás. Az ára 12 500 Ft, ami miatt kockázatos áfamentes szállítás nélkül kérni, mert lehet, hogy megcsípik. Az EU Priority Line 1200 Ft-ért vásárolható meg mellé.

Solarstorm DX4S

A rendeljkínait szerint

 • megbízhatóság: 9
 • design és anyagminőség: 9
 • felszereltség, funkciók: 8
 • ergonómia: 10
 • ár/érték arány: 8

8.8

Népítélet

n/a

Ehhez a termékhez még nem érkezett olvasói értékelés. Ez a funkció még nem elérhető.

Légy te az első

Összegzés

A tesztből kirajzolódott számunkra, hogy nincs tökéletes, mindenhol használható lámpa, ellenben van olyan megoldás, mely a hagyományos igényeket leginkább képes kiszolgálni. Aki a ház körül használná, a mindennapokban sűrűn elővenné, az válassza a Super Brightot, ami a 3 cellás megoldás miatt maximum fényerőn is majdnem 4 órát kibírt.

Ha túrázol, sokat váltogatod a fókuszpontot, szeretnél szórt fényt, de szükséged van rá, hogy egy nagyon messzi objektumot is meg tudj világítani, akkor a Xanes 1282 lesz a megfelelő számodra. A hibáival nem nehéz együtt élni, a tömítéseket érdemes átnézni, a helyükre rakni, hogy sokáig, hiba nélkül üzemeljen. A polaritásra figyeljetek!

Amennyiben búvárkodsz vagy csak szimplán egy csúcsminőségű lámpát keresel a még megfizethető kategóriában, akkor egyértelműen a Solarstorm DX4S-t vedd meg.

Pro

 • Super Bright: hosszú üzemidő; tripodra rakható; az árához képest nagyon jó a minősége; igazi mindenes, a szó jó értelmében; akár egy cellával is működik
 • Xanes 1282: a zoom miatt nagyon messzire ellátni vele; sokoldalúan beállítható, attól függően, hogy szórt vagy fókuszált fényre van szükség; 18650-es és 26650-es cellákkal is működik
 • Solarstorm DX4S: búvárkodásra is alkalmas; a teszt legjobb minőségű lámpája; 18650-es és 26650-es cellákkal is működik

Kontra

 • Super Bright: alacsony fényerő; a közelében sincs a katalógusadat fényerejének
 • Xanes 1282: magától kihullott a LED-nél lévő gumigyűrű, valószínűleg beázott volna, ha nem veszem észre; nincs fordított polaritás elleni védelem; nem marad a helyén az aljzat gumifedele
 • Solarstorm DX4S: az üzemmódváltás lassú

hirdetés