hirdetés

Astrolux EC01 elemlámpa teszt

Fény az éjszakában

teszt
Astrolux EC01 elemlámpa teszt 1
Don Kartács
írta: Don Kartács
2020-06-26

A Nextool ár-érték bajnok elemlámpája után nem gondoltam volna, hogy lesz olyan konkurens, amelyik meg tudja azt szorongatni. De az Astrolux bajnoka igencsak erős kihívó, remek fényerejével, kiváló minőségével, számtalan funkciójával pörköl oda a konkurenciának. Szerencsére az ára sem rossz, 8700 Ft-ot kérnek érte a BGEC01A kuponkóddal, viszont azért találtam spórolásra utaló jeleket is, szerencsére ott, ahol a legkevésbé fáj.

A rendeljkínait szerint

 • megbízhatóság: 9
 • design és anyagminőség: 9
 • felszereltség, funkciók: 10
 • ergonómia: 8
 • ár/érték arány: 10

9.2

Népítélet

10

 • megbízhatóság:10
 • design és anyagminőség:10
 • felszereltség, funkciók:10
 • ergonómia:10
 • ár/érték arány:10
Véleményt írok

Amit hiányoltam, az a gyárilag nem mellékelt akkumulátor. Ebben azért van logika, hiszen az akku veszélyes anyagnak minősül, ráadásul a lámpa 18650-es és az újabb, 21700-as cellákkal is működik, előbbi miatt adnak is hozzá egy szűkítő betétet. Érdemes a Banggoodról a Liitokala 4000 mAh-s darabját beszerezni a lámpához. Az alumínium test végén található két lukba fűzhetitek be a csuklópántot, amit mellékelnek a dobozban.

A lámpa IPX8 szabvány szerint védett, viszont a Type-C portot takaró szilikon záróelemet emiatt elég nehéz kiszedni, és a visszatételnél is figyelni kell, hogy megfelelően zárjon. Type-C kábelt nem adnak hozzá, de szerintem ez mindenkinek akad otthon, ezen keresztül kell a lámpát tölteni  – multiméterrel rámértem, nem tölti túl az akkut -, vagyis nem kell külön töltőállomást vásárolnotok, ami nagyon praktikus. Nagyon tetszett, hogy az EC01-hez mindenféle kiegészítő kapható, többek között hordtok és diffúzor is, vagyis aki akar egy kicsit pimpelni, az megteheti.

 

Van a „muggle” mód, ami lekorlátozza a fényerejét a lámpának, így nem képes túlmelegedni, ehhez hatszor kell megnyomnotok a bekapcsoló gombot, visszalépni az alapállapotba ugyanígy lehet. A „momentary” mód 5 klikkre megfordítja a vezérlést, a lámpa akkor ég, ha nyomjátok folyamatosan a gombot, és azon a fényerőn, amit legutoljára használtatok. Ez Morse kód vagy egyéb jelrendszer elvillogására, esetleg fényfestésre alkalmas, kilépni belőle a hátsó kupak lecsavarásával és az áramkör megszakításával lehet. A „lockout” mód szállításra való, véletlen gombmegnyomás ellen, illetve aktiválja a holdfény funkciót, amikor minimális fényerő mellett tudtok ügyködni.

Mennyibe kerül pontosan egy termék?

Az egyszerűség kedvéért cikkeinkben mindig átváltjuk az USD árakat forintra, általában az adott oldal kalkulátora szerint. A valóság azonban az, hogy a bankotok 4-5 forinttal rosszabbul váltja a devizát, mint a bankközi árfolyam, vagyis mindig egy kicsit többe kerül a termék, mint a leírt ár.

Ezen teljesen ingyenes bankkártyák rendelésével segíthettek, a Revolut, a Monese és a Curve is ad ilyet – utóbbira 5 GBP-t ingyen kaptok, appban a D4WGX4ZE kuponkódot használjátok –, illetve felül a menüsáv #fintech címkéjére nyomva olvassátok el a témában írt bejegyzéseinket.

Vannak az úgynevezett „blinkies” és „strobes” effektek, amik különböző villogásokat tartalmaznak. Ebből két csoport van, egyiket 3 nyomásra, másikat 2 nyomásra és tartásra lehet aktiválni, lapozgatni pedig dupla klikkel lehet. Ilyenkor a lámpa különböző effekteket vagy természeti jelenségeket villog el: naplemente, villámlás, kandalló tűz, biciklis lámpa villogása, stroboszkóp, taktikai – emberek megzavarására alkalmas – fényjelzés, illetve képes a hőmérsékletet és az akkumulátor feszültségét is visszajelezni. Ez mind szép és jó, de képtelenség nem belezavarodni a menürendszerbe, ráadásul vannak olyan információk, mint például a hőmérséklet, aminek az értékéhez számolnotok is kell a villogásokat.

Azt pedig még nem is említettem, hogy a fényerősség növelése is lehet átmenet nélküli vagy lépcsőzetes – három nyomás alap módban -, amit a firmware-ben elvileg 150 lépésben állíthattok. Ahogyan a gombon lévő LED visszajelzéseket is, tényleg beteg, amit a lámpa tud. A kérdés az, hogy kinek van erre szüksége? Biztosan van olyan célcsoport, akinek igen, ők imádni fogják, engem viszont idegesített, hogy képtelen vagyok megjegyezni a több tucat funkcióhoz tartozó kombinációt. Csinálhatnék egy 3 oldal hosszú táblázatot, de semmi értelme nem lenne betanulni az egészet, így viszont állandóan a leírást kellett nézegetnem.

Ezt leszámítva viszont az Astrolux EC01 egy príma kütyü, szép a vetített képe, bár a közepén egy picit túl fényes, ezen a diffúzorral javíthattok, akkor állítólag jobban terül a csóva, de ezt sajnos nem volt lehetőségem kipróbálni. Mivel rengeteg lépcsőben lehet állítani az erejét, ezért nincs olyan helyzet, amikor ne találnátok meg a megfelelő erősséget, és attól sem félnék, hogy nagyon túlmelegszik vagy túlmerül, ugyanis mindkettő ellen rendelkezik védelemmel.

Az aktív hővédelem – természetesen ez is állítható – miatt viszont eléggé nehezemre esett megállapítani az üzemidőt, hiszen visszaszabályoz az EC01, és a gyártó sem ad meg referencia értéket. Az is jelentősen befolyásolhatja az eredményeket, hogy milyen akkumulátorral hajtjátok meg a lámpát, így a most következő számokra csak közelítő értékként tekintsetek. Turbó fokozatban a védelem kb. 4-5 perc után kapcsol be és szabályoza vissza a fénysugár erejét, ilyenkor már kellemetlen kézben tartani az EC01-et. A teljes üzemidő folyamatosan csökkenő teljesítménnyel durván 6,5 óra, ebből kettőt tud a maximumnál eggyel alacsonyabb fokozaton. Viszont egy kicsit túlmeríti a telepet, 2,9 V-ot mértem, mikor a lámpa kikapcsolt.

A termékből 5000K és 6000-6500 kelvines variáns is kapható, ezzel kapcsolatban fórumokban azt olvastam, hogy nincs különösebben nagy eltérés a két típus között, állítólag mindkettő 5700 kelvin körüli színhőmérsékletű, picit zöldes árnyalattal. Annak örültem volna, ha a Convoy S11-hez hasonlóan nagyobb a választék ezen a téren.

Összegzés

Nem gondoltam volna, hogy az Astrolux 9 000 Ft körül ilyen brutális tudású lámpát kínál ilyen minőségben. Az ereje lenyűgöző, a töltése nagyon egyszerű, a beállíthatósága pedig tényleg nagyon sokrétű. Azonban azt gondolom, hogy erre viszonylag kevés embernek van szüksége, így ők csak az alapfunkciókat fogják használni, de a repertoár még így is veri nagyjából az összes ellenlábast. Bosszantó, hogy nincsenek eltérő színhőmérsékletű variánsok, az a kettő, ami meg van, állítólag eléggé közel áll egymáshoz.

Az üzemideje nagyban függ az akkumulátor típusától és attól, hogy melyik fokozaton használjátok, turbóban gyorsan felmelegszik, és vissza is szabályoz, erre figyeljetek. Összességében príma ez a lámpa, így aki szeret sokat állítgatni, annak maximálisan ajánlom, aki viszont egy konvencionálisabb darabot keres, az a Nextool vagy a Convoy S11 lámpákkal is boldog lesz. Az árazásuk hasonló, az Astrolux EC01 8 900 Ft-ba kerül a BGEC01A kóddal, a Convoy 8500 Ft-ért érhető el a BGCS11 karakterek bepötyögésével, míg a Nextoolért 10 800 Ft-ot kérnek a BGN11 kuponnal.

Pro

 • Jó minőség
 • Brutális mennyiségű funkció
 • Turbó fokozat
 • Jó leírás
 • Szabadon alakítgatható szinte minden
 • IPX 8 szabvány

Kontra

 • Az átlagnak fölöslegesen bonyolult lesz
 • Kevés színhőmérséklet variáns áll rendelkezésre
 • Akkumulátor nem jár hozzá

hirdetés