hirdetés

Xiaomi Jimmy JV85 állóporszívó teszt

A kis tesó máshol nagy lenne

teszt
Xiaomi Jimmy JV85 állóporszívó teszt 1
írta: Don Kartács
2020-12-11

A Xiaomi állóporszívó univerzumában kevés olyan termék van, amit még nem próbáltam, de a JV85 pont ilyen. A JV85 Pro kisebb testvére egy visszafogottabb modell, már amennyiben a 60 perces üzemidőt, és az 500 W-os motorteljesítményt annak lehet nevezni. Van néhány érdekes extrája – OLED kijelző, elfordított portartály -, ami miatt a figyelmetekre tarthat számot, de nyilván az ár a döntő ebben az esetben is. 67 000 Ft-ot kérnek érte az igGTqB7M kuponnal, EU raktárból, ami több, mint 30 000 Ft-tal olcsóbb, mint a csúcsmodell.

A rendeljkínait szerint

 • megbízhatóság: 9
 • design és anyagminőség: 8
 • felszereltség, funkciók: 9
 • ergonómia: 10
 • ár/érték arány: 10

9.2

Népítélet

n/a

Ehhez a termékhez még nem érkezett olvasói értékelés.

Légy te az első

A kivehető akkumulátor kapcsán két dolog jutott eszembe, hogy nagyon ritkán vesztek pluszban hozzá egy másikat, illetve ez szükségtelen akkor, ha alapból olyan nagy az eszköz üzemideje, amivel méretes lakásokat is végig lehet takarítani. Ez így leírva nagyon „rejtélyesen” hangzik, szóval bogozzuk ki egy picit. 15 perc durván 50 négyzetméterre elég, a porszívó üzemidejére pedig 60 percet ad meg a gyártó, ami kb. 200 négyzetméter, lefedve a lakások és házak 95%-át. Hol a trükk? Ott, hogy ez az érték a motoros fej nélkül értendő, a fejjel csak 45 perc. Még ez is minimum 150 „belakott” négyzetmétert jelent, hiszen a bútorok jelentős részt kitakarnak az alapterületből. Ennél a gyártók egyébként nagyobb számokat állítanak, de a gyakorlat ezt mutatja.

A minősége egy az egyben ugyanaz, mint a JV85 Pro-nak, de még 3 másik porszívót fel tudnék sorolni a Jimmy szériából, ami ebben a tekintetben hasonló. Ez teljesen rendben van, a Roidmi, a Dreame, a Roborock és a Mi Handheld széria szerintem jobb anyagokat használ, de ezek sem rosszak. Nem ékszer ez, hanem munkaeszköz, fölösleges túlcsicsázni. A legjobb tulajdonsága a Nyolcvanötösöknek, hogy van rajtuk OLED kijelző, ahol a töltöttséget és egyéb működési állapotokat lehet nyomon követni.

Nekem ez az egyik kedvencem, hiszen megnyomom a gombot, kiírja, hogy állunk akkumulátor szinten, és nem kell állandóan vacakolni a feltöltéssel. 50 négyzetméteres lakáson háromszor simán végig tudtam tolni, ami durván 2-3 hét nyáron, télen viszont sűrűbb, mert az ember behordja a sarat és a koszt. Mennyivel egyszerűbb kikapni egy pillanat alatt az előszobaszekrényből és munkára fogni, mint egy hagyományos porszívót. A portartály 0,6 liter, ami az átlagnál nagyobb, így ritkább ürítéseket tesz lehetővé. Gyakorlati tapasztalat, hogy a tárolót – ahol a sajtóanyagban folyamatosan emlegetett horizontális ciklon technológia válogatja szét a koszt – elfektették, így nagyon jó a gép egyensúlya. Kinyitáskor meg nem borul a lábatokra a retek, hanem szépen oldalra billentve kiönthető, praktikus megoldás.

 

Xiaomi Jimmy JV85 – Gyakorlatilag mindegyik jó

Túl nagy újdonságot nem fogok azzal elárulni, hogy gyakorlatilag az összes Jimmy porszívó kiválóan takarít, így a JV85 is. Mindegyiknek megvan a kellő ereje ahhoz, hogy összeszedje a koszt, ráadásul a nem kívánatos port és egyéb dolgokat a motoros kefe mechanikus mozgása is segít eltávolítani. Ez így volt már 3 éve is, amikor a Roidmi F8-at vettem. Azóta viszont nagyon sokat fejlődtek ezek az eszközök, és tulajdonképpen ez a lényeg.

Mit kell tudni a robotporszívókról?

Mivel sok kérdés szokott felmerülni a különböző takarítóeszközök kapcsán és mindenre nem tudunk kitérni a tesztekben, ezért létrehoztunk a Tudnivalók alatt egy külön szekciót, ahol sokkal több információ között mazsolázhattok. Nemcsak a robot-, hanem az állóporszívókról és egyéb takarítóeszközökről is lesz szó.

A takarítás azonban nem áll meg a por eltüntetésénél vagy feltörlésénél, hiszen a levegő tisztítása és a párásítása is lehet megoldás bizonyos problémákra. Ezekről bővebben a “Robotporszívók és takarítóeszközök” szekcióban olvashattok.

Hogy egy képzavarral éljek, az egyik szembeötlő különbség a régi és új eszközök között a zajterhelés. A teszthez kipucoltam a saját F8-amat, megmértem a hangját, 72-73 dB közötti értékeket kaptam alacsony fokozatban. Ugyanez a JV85 esetében 57-58 decibel körülire jött ki, ez igen nagy különbség. Valamilyen megmagyarázhatatlan oknál fogva a JV85 nem a minimum fokozatban indul be, hanem a középsőben – Eco/Turbo/Max -, vagyis, ha üzemidőt akartok növelni, léptessétek körbe az Eco módig, ezeket egyébként kiírja a kijelző is.

Érdemes még az akkumulátorkapacitást és a feszültséget is megnézni, 25,2 V-os, vagyis 6 lítium-ion cellát fűztek össze, aminek a kapacitása 2500 mAh. Az F8 29,6 V-on üzemel, megegyező kapacitás mellett, és maximum 55 percet képes működni. Ez így önmagában nem túl látványos, de ha leírom, hogy ezek mellé 23 000/18 500 pascal szívóerő és 185/115 W szívóteljesítmény társul, akkor már szembetűnő a fejlődés. A Jimmy JV85 annyira erős, hogy ha az IKEA-s szőnyeg széléhez toltam a fejet, egyszerűen felkapta azt, így kénytelen voltam visszavenni a teljesítményt.

Visszatérek egy kicsit a tesztalany üzemidejéhez, ami gyári adat szerint a motoros fej nélkül, a három fokozatban 60/23/13 perc, míg fejjel 12/20/45, de az akkumulátor cserélhető, így tulajdonképpen bármeddig működtethető. A JV85 széria mindkét tagja tudja ezt a funkciót, bár nehezen tudom elképzelni, kinek van szüksége 120, de még 90 percig is arra, hogy egy állóporszívó üzemeljen. Azért fel tudok vázolni egy ilyen forgatókönyvet, például, ha egy nagy házat és a garázsban álló kocsikat is végig akarjátok takarítani – már ha lenne flexibilis cső a dobozban -, szóval végülis van létjogosultsága a dolognak. A tartóját viszont utáltam, tök macera beleakasztani töltéshez a gépet, miért nem lehet a kábelt direktben az akkuba dugni?

Örömhír, hogy a Geekmaxinál mindenféle kiegészítő kapható, a telep ára nem éppen olcsó, 29 000 Ft, ha viszont ezt is rászámoljátok az árra, akkor már a JV85 Pro-t is el lehet hozni, az meg alapból 10 perccel tovább tud üzemelni. Sokkal inkább arra számítok, hogy a HEPA filterek – a gép természetesen ezen keresztül szűri a levegőt – és a spéci, szilikonos szőnyegtisztító kefék fognak inkább fogyni, ezekben egyébként osztozik a többi Jimmy termékkel.

Szerencsére a lakásban nálam ágyneműtartós az ágy, így alatta nem tud a kosz összegyűlni, de akinek esetleg nem ilyen lenne, annak mindenképpen a JV85 Pro-t ajánlom, mert a középen behajló cső igencsak sokat segít a bútorok alatti takarításban. Nem kell térd-könyök helyzetben hadakozni a porcicákkal, és bénázni az el nem forduló fejjel. Ezt leszámítva viszont minden mást a JV85 is tud, csak lecsipkedtek itt-ott a műszaki paramétereiből, hogy olcsósítani lehessen.

Végezetül pedig a választást megkönnyítendő, betettem egy táblázatot, amiben a Dyson V11-et „legyalázzák” a Jimmy porszívói, de a lényeg, hogy a termékeket így nagyon könnyű összehasonlítani, és ez azért jelentősen megkönnyíti „A simát vagy a Pro-t vegyem?” kérdésre adott választ.

Összegzés

A Jimmy JV85 egy teljesen rendben lévő porszívó, ami a 85 Pro-tól egy flexibilis csőben, egy középen behajtható szárban különbözik a kiegészítők terén, illetve néhány műszaki paraméterben is gyengébb. Az üzemideje 10 perccel rövidebb, de még így is 60, és az akkuja is cserélhető. Erős, mint az állat, van egy remek OLED kijelzője, amin nyomon követhetitek, mi történik, adnak hozzá két motoros fejet, amivel szinte minden felületet kitisztíthattok.

Nem mellesleg bő 30 000 Ft-tal olcsóbb, mint nagyobb tesó, így ez az igGTqB7M kuponnal elérhető 67 000 Ft-os ár egyáltalán nem tűnik soknak. Főleg annak tükrében, hogy a Geekmaxi 2 év garanciát is vállal rá, EU raktárból küldi, így nemcsak a vám- és az áfafizetési kötelezettségek alól mentesültök, de a karácsonyfa alá is betehetitek a cuccot.

Pro

 • Erős
 • Olcsó
 • Az OLED kijelző sokat segít az akku töltöttségének nyomonkövetésében
 • Halk

Kontra

 • Nincs flexibilis kiegészítő és középen behajlítható cső
 • A minőségen lenne még mit javítani

hirdetés