hirdetés

Proscenic DustZero S3 önürítő állóporszívó teszt

Egy alternatív univerzum terméke

teszt
Proscenic DustZero S3 önürítő állóporszívó teszt 1

Forrás: Geekbuying

Don Kartács
írta: Don Kartács
2023-06-22

A Proscenic feltalálta a négyszögesített kereket, majd visszakerekítette, vagy valami ilyesmit csinált a DustZero S3-mal. Ez ugyanis egy állóporszívó, ami önürítős is, vagyis amit eddig a robotporszívók csináltak, azt most már egy állóporszívó is tudja, sőt UV fénnyel is sterilizálja magát. Így ebben a tesztben nemcsak azt nézzük meg, hogyan működik, hanem azt is, van-e értelme a 7DE4BDW  kuponkóddal 108 100 FtAz árak a webshopok átváltási rátái miatt eltérőek lehetnek különböző pénznemek esetén (pl. ha Ft-ra állítjátok a webshopot, az árak rendszerint magasabbak, mint USD-re állítva). A cikkben feltüntetett árak tájékoztató jellegűek, és minden esetben a webshop felületén USD-ben (vagy EUR-ban, ha nincs USD lehetőség) kijelzett ár forintosított megfelelői (a cikk írásakor érvényes bankközi árfolyam szerint).-os szettnek, amit EU raktárból, ingyenes szállítással vihettek haza.

A rendeljkínait szerint

 • megbízhatóság: 9
 • design és anyagminőség: 8
 • felszereltség, funkciók: 9
 • ergonómia: 8
 • ár/érték arány: 7

8.2

Népítélet

n/a

Ehhez a termékhez még nem érkezett olvasói értékelés.

Légy te az első

Most fogjuk a két terméket és toljuk fejben egybe, és voilá: kész a DustZero S3.

A gond csak az, hogy igazából ez egy kicsit fából vaskarika megoldás, hiszen továbbra is szükség van a kézi tologatásra, DE, a kiürítés már automatán történik. Egy motor kiszívja a koszt belőle egy 3 literes zsákba, majd a benne lévő bacikat UV fénnyel kivégzi. Vagyis a DustZero S3 nem más, mint egy önürítő konzol – ugyanis rá kell lógatni a porszívót – és egy átdizájnolt Proscenic P12, aminek a tesztjét itt olvashatjátok, és ezt javaslom is, hiszen sok minden könnyebben megérthető egy kis előképzettséggel. És hogy hogyan működik a megoldás? A lenti videóban megnézhetitek.

A hosszabb bevezető után kukkantsunk bele a dobozba! Van itt minden, hiszen ez egy főnöki kivitel, a cég zászlóshajója. Először is, a porszívó mellett van az önürítő állomás, egy hatalmas talp, amire mindenféle kiegészítőt fel lehet pakolni, illetve egy alumínium cső, amin az önürítő dokkoló ül. Erre kell fellógatni a porszívót, hiszen egyben ez a töltőállomás is, vagyis ahogy lóg rajta a porszívó, egyben fel is tölt. Van két szűkítőfej a lyukak takarításához, egy extra HEPA filter, egy szénszűrő és a pucováláshoz egy hajszálvágóval felszerelt kefe, na és persze 2 darab porzsák. Összesen 3, hiszen a berendezésben is van egy. Az akku levehető, így a 60 perces üzemidő kitolható, illetve kapott motoros fejet, amin van elöl egy hagyományos, fehérfényű LED lámpa. Sajnos nem „anti-tangle”, tehát nem V alakban tolja szét a hajszálakat, hanem sajnos feltekeri őket, ebből a szempontból a Proscenic P12 feje sokkal jobb.

hirdetés

Proscenic DustZero S3 dokkoló – Szíve-lelke

Beszélek egy kicsit a porgyűjtő állomásról, mert ez az igazán érdekes a szettben. Az egész test meglehetősen magasra, több mint egy méterre került, mert nem érhet le a ráakasztott porszívó a földre, illetve így kényelmesebb is használni. Mi történik, ha megtelik a porszívó portartálya vagy éppen csak lemerül benne az akkumulátor? Ilyenkor kézzel ráteszitek a töltőkonzolra, ami egy pici kallantyúval kinyitja a porszívó tartályának tetejét, kiszippantja a koszt, majd leabálja a bacikat UV-val.

Ez egy viszonylag gyors, de hangos folyamat,

nagyjából 70 decibel, pont mint az önürítős robotporszívóknál. Az oldalán van egy kinyitható ajtó, itt bújik meg a zsák, egy mozdulattal cserélhető, illetve van fent egy LED, ami mutatja, hogy éppen működik. Mondjuk nem tudom, ez kinek fontos, mert úgy ordít közben a DustZero S3, hogy ember nincs, aki ne venné észre, hogy éppen működik, szóval kicsit feleslegesnek érzem a lámpát. Mi lehetne rajta: pl. egy panel, ami mutatja a töltési folyamatot, de minden ilyen az állóporszívóra került. A kiszívás megindítása is, vagyis ha kézzel akartok ilyesmit csinálni, akkor a tetején lévő kapcsolót kell nyomkodnotok.

Szerintem itt még van fejlődésre tér, hiszen lehetne extra feature-öket aggatni a dokkolóra, ahogyan azt a konkurensek a robotporszívóknál csinálták. Például írhatná az ürítések számát, a zsák telítettségét, a működési időt stb. vagy lehetne egy BT modul benne, ami összesítené az eddigi takarítási eredményeket.

Ennél nagyobb baj, hogy a kiszívás sem tökéletes, bár hármunk közül ezen csak én akadtam fent.

A méretesebb szemcséket kirántja, mint huszár a kardját, de apróbb darabok simán ott maradnak a fém szűrőn, vagyis azért néha el kell mosni a belső részeket. Kétszer is megcsináltam a szippantást, de a helyzet nem változott, szóval vagy nagyobb teljesítmény kellene vagy valami másik megoldás.

Ami még egy kicsit zavart, hogy bazi nagy a szippantóállomás.

Egy másfél méteres állványt kell kerülgetni a szobában, amit nem lehet elrakni az ágyba vagy az előszoba szekrénybe, szóval praktikusnak nem mondanám, hogy egy visító torony van a nappaliban. Azt se felejtsétek el, hogy nem csukja be a portartály ajtaját, tehát így ne kezdjetek el porszívózni.

A toronyban lévő zsák 3 literes, ez 30 napnyi takarítást tesz lehetővé,

és annyi értelme mindenképpen van, hogy bár a hagyományos állóporszívók tartályának kinyitása is kb. 2 másodperc, sokszor marad benne por, bele kell nyúlni, kézzel ki kell kotorni a szemetet, közben száll a por, szóval macerás a dolog. Ugyan minden alkatrész elmosható ezekben, de sokkal egyszerűbb 30 nap után kivágni a kukába egy porzsákot, mint minden héten össze-vissza porolni a szemetesnél.

 

Proscenic DustZero S3 önürítő állóporszívó teszt 21

Forrás: Geekbuying

Proscenic DustZero S3 állóporszívó – Tudnék még rajta csiszolni

Említettem, hogy a DustZero S3 állóporszívó része kísértetiesen hasonlít funkcionalitásban a Proscenic P12-höz, viszont teljesen áttervezték a kinézetet, így ha egymás mellé tennétek őket, olyan nagyon sok egyezőséget nem fedeznétek fel. Illetve mégis van, ami hasonló, például a felhasznált anyagok minősége, ami bizony elmarad a hasonszőrű Xiaomi almárkák színvonalától, amivel egyébként a termék versenyezni kíván. A dizájnváltozásnak viszont vannak előnyei is, többek között nem lehet rosszul beletenni a felső HEPA filtert, és az illesztések is szebbek, mint a Proscenic P12 esetében.

És ha már HEPA, itt egy duális rendszer dolgozik, ötlépcsős a szűrés, szóval ha valaki allergiás vagy asztmás, annak jó hír, hogy 99,99%-át benntartja a részecskéknek és a porszemcséknek, ebben szerintem kategóriaelső a Proscenic.

A porszívó tetején van egy LED panel, ami mutatja a működési állapotokat, többek között a töltöttséget, a teljesítmény fokozatot és hasonlókat, annyi baja van, hogy nagyon le kell engedni a kezet, ha rá akartok nézni. A végére nem tehették, mert ott van az önürítés gombja és a HEPA filter is, szóval ide került, mert itt volt hely. Az pedig 2023-ban elfogadhatatlan, hogy 3 nyamvadt pálcika mutatja a töltöttséget, mindezt úgy, hogy már 50 000 Ft-os konkurensek is képesek ugyanezt százalékosan kiírni, vér ciki.

Nagy kedvencem viszont az összetolható, állítható hosszúságú szívócső.

Ez úgy hangzik, mintha valami autótechnikai sajátosság lenne, de nem, egy mechanikus cuccról lenne szó, aminek a hosszát szabályozhatjátok, és az értelme az, hogy amikor elrakjátok a porszívót, sokkal kisebb helyen elfér, illetve a takarításnál is jól jön, könnyebb vele létrára mászni. Ha pedig be kell bújni az ágy alá, akkor kihúzzátok, és egyből megnő az elérésetek, lehet a távolban kotorászni vele. Javaslom a többi gyártónak, hogy lopja el ezt a megoldást, mert ez végre egy gyakorlatban is működő újítás.

Forrás: Geekbuying

Az üzemideje 60 perc a leggyengébb fokozatban, az akkuja cserélhető.

Maximum teljesítményen 30 000 pascalt tud, ami elég sok, nem kategóriaelső érték, de több mint tisztességes. Valójában nincs jelentősége, főleg, hogy van Vboost technológia, vagyis szabályozza a saját szívóerejét, elméletben, mert gyakorlatban nem sok mindent vettem ebből észre. A hengerkefe szépen dolgozik, de az elején lévő LED sima fehér, így nem mutatja a porcicákat, mint a P12 zöld megoldása. A hajszálakat valamennyire feltekeri, de nem vészesen, és az a gyanúm, hogy nem véletlen, hogy ezek a funkciók nem kerültek bele, különben nem lenne mivel eladni a Proscenic P12-t.

A fentiek ellenére szépen takarít, különösebb gondom nem volt vele, egyetlen sirámom van: nincs a szettben atkaeltávolító, kisméretű motoros kefe. Ezt a konkurensek azért be szokták tenni a csomagba, és azért nem olyan olcsó a DustZero S3, hogy ezt nélkülözni kellett volna, de biztos vagyok benne, hogy sokaknak fel sem fog tűnni a hiánya.

Összegzés

Fából vaskarika, a kör négyszögesítése? Sok hasonlatot lehetne ráaggatni a DustZero S3-ra, de azért azt nem mondanám az önürítős megoldásra, hogy semmi értelme. Tény, hogy elég drága, és egy bazi nagy tornyot kell a szobában kerülgetni. Elpakolni gyakorlatilag nem lehet, nem fér be semmilyen szekrénybe, sem az ágyneműtartóba és azért a kosz kiszívása a tartályból sem megy még teljesen flottul. Cserébe kényelmes az automata tisztítás, intézi a por eltüntetését, asztmásoknak és allergiásoknak áldás az ötlépcsős szűrés és az UV fényes tisztítás és alapvetően az állóporszívó része sem rossz. Viszont ott az alternatíva, a Proscenic P12, ami egy kicsit többet is tud a porvadász zöld LED-es és a feltekerésmentes motoros fejével.

Aki viszont a kényelemre és a részleges automatizálásra szavaz, annak nyerő lehet a DustZero S3, amit a a 7DE4BDW  kuponkóddal 108 100 FtAz árak a webshopok átváltási rátái miatt eltérőek lehetnek különböző pénznemek esetén (pl. ha Ft-ra állítjátok a webshopot, az árak rendszerint magasabbak, mint USD-re állítva). A cikkben feltüntetett árak tájékoztató jellegűek, és minden esetben a webshop felületén USD-ben (vagy EUR-ban, ha nincs USD lehetőség) kijelzett ár forintosított megfelelői (a cikk írásakor érvényes bankközi árfolyam szerint).-ért vihettek haza, EU raktárból, ingyenes szállítás mellett.

Pro

 • Formabontó megoldás
 • Alapvetően jól takarít
 • Sok kiegészítő
 • Remek dolog az állítható hosszúságú toldócső

Kontra

 • Gyakorlatban túl sok értelme nincsen
 • Lehetne az ürítés hatékonyabb
 • Ennyiért az anyaghasználat nem túl prémium
 • Baromi nagy, és így nem is lehet elpakolni
 • 100 000 Ft-ért ez a töltöttség kijelzés büntet
 • Drága

hirdetés