hirdetés

360 C50 robotporszívó teszt

A Xiaomi G1 halálos ellensége

teszt
360 C50 robotporszívó teszt 1
Don Kartács
írta: Don Kartács
2020-09-20

A 360 és a Xiaomi fej-fej mellett dobálják az újabbnál újabb robotporszívó modelleket. Általában a csúcskategóriával kezdik, majd lefele haladva tömködik be a lyukakat, pont ez történt a 360 C50-nel is, ami egy belépő szintű modell. Már ez is app alapú, meglehetősen kisméretű, és az ára is alacsony, 47 000 Ft-ot kérnek érte. Ne felejtsétek el az EU Priority Line szállítást sem, ami áfa- és vámmentes. EU raktárból is elérhető némi felárért.

A rendeljkínait szerint

 • megbízhatóság: 8
 • design és anyagminőség: 9
 • felszereltség, funkciók: 7
 • ergonómia: 9
 • ár/érték arány: 10

8.6

Népítélet

n/a

Ehhez a termékhez még nem érkezett olvasói értékelés.

Légy te az első

Az eszköz mérete meglepett, eddig ez a legkisebb robotporszívó, amivel találkoztam – mindössze 31,5 cm az átmérője -, ebből kifolyólag remekül befér mindenhová.

A fekete felület viszont eléggé durva tükörként funkcionál, ráadásul brutálisan gyűjti az ujjlenyomatokat is. A minőségre nem lehet panasz, az egygombos rendszert jól egészíti ki a távirányító – adnak hozzá Philips elemeket is -, amin olyan hasznos gombok vannak, mint a WiFi-hez csatlakozás, a visszadokkolás vagy a takarítás módjának megváltoztatása. Szerintem ez még egy korábbi korszakból maradt, amikor még nem voltak appok, de tulajdonképpen nagyon hasznos.

A hason a szokásos két oldalkefe mellett van egy hengerkefe is, igaz nem a szilikonos csoda, hanem a hagyományos műanyag megoldás, de ez is jól „kapálja” a szőnyeget, és ez a lényeg. Az már a képek alapján is látszik, hogy azért tud csak 7,9 cm magas lenni, mert semmilyen térérzékelő szenzor – kamera vagy LIDAR – nincs rajta, így igazából előreprogramozott algoritmusok alapján takarít. Mondjuk, hogy nem kóvályog, mert van benne logika, ahogy mozog, de ezek akkor is csak sablonok, és mivel nem tudja, merre jár, így nyilván térképalapú funkciókkal sem rendelkezik. Ebből a szempontból a Xiaomi G1 jobb, de láttátok ti azt a térképnek nehezen nevezhető pixelkupacot, amit az applikációban létrehoz? Ha nem, ne sajnáljátok.

 

360 C50 robotporszívó – Felsejlik az iLife öröksége

Az alsó kategóriában olyan nagyon nagy villantások még mindig nincsenek, ha azt mondom, alig fejlődött maga a porszívózás 2-3 év alatt, akkor most sokan meglepődnek. Persze nőtt a szívóteljesítmény, kicsit okosabbak lettek, de ma már a szoftveres funkciók adják az innováció oroszlánrészét. Ebből kitalálható, hogy a buta eszközökhöz tartozó applikációk inkább a „kamu kéró” kategóriájába esnek, de azért tényleg kényelmesebb egy átlátható felületről menedzselni a dolgokat, és persze így távolról is elindítható az eszköz.

Mit kell tudni a robotporszívókról?

Mivel sok kérdés szokott felmerülni a különböző takarítóeszközök kapcsán és mindenre nem tudunk kitérni a tesztekben, ezért létrehoztunk a Tudnivalók alatt egy külön szekciót, ahol sokkal több információ között mazsolázhattok. Nemcsak a robot-, hanem az állóporszívókról és egyéb takarítóeszközökről is lesz szó.

A takarítás azonban nem áll meg a por eltüntetésénél vagy feltörlésénél, hiszen a levegő tisztítása és a párásítása is lehet megoldás bizonyos problémákra. Ezekről bővebben a “Robotporszívók és takarítóeszközök” szekcióban olvashattok.

Ráadásul a 360 appja szerintem jobb, is mint a Mi Home, egy felugró menübe rendezték el a funkciókat, amit egy gombnyomásra pop-up ablakként elő lehet hívni. A térkép, amit láttok csak stilizált, valójában egy animáció fut rajta, ami eljátssza nektek, hogy akkor most ez vagy az történik. Tud spot és spot sweep – búgócsiga és cikk-cakk alakzat -, edge – élek menti – és normális takarítást, vagyis 4 különböző variáció van, amit kombinálni lehet. A szívóerőt 4 lépcsőben állíthatjátok, 600/1000/1500/2600 Pa-os lépésekben, amiben az a jó, hogy az alsó kettő kellemesen csöndes, a maximum pedig szőnyegre is kiváló.

És itt jön az első mélyütés, mivel nem tudja, mi hol van – például kábel, szőnyeg, a gyerek LEGO-ja -, ezért ő mindenen átrongyol, akkor is, ha nem kellene. A víztartályt és a feltörlő rongyot felhelyezni mindenképpen jár némi rizikóval, hiszen a kárpitokat is összevizezi, ha kell, ha nem. Cserébe nagyon szépen takarít, összeszed mindent, amit kell, és az 510 ml-es tartály is meglepően nagy, ahhoz képest, hogy csak 31,5 cm az átmérője. A feltörlés viszont a fentiek miatt erőteljesen felügyelt folyamat, viszont a 300 ml-es víztartályban lévő folyadék 120 nm-re elegendő, amivel egy kisebb raktárt is le lehet rendezni. Az akkumulátor 2600 mAh-s, én gyakorlatilag nem tudtam lemeríteni 50 négyzetméteren, kivéve, ha csapdába esett.

És ez az egyik dolog, ami nem tetszett benne, hogy nem különösebben jó küszöbmászó, ami a lakásomban sajnos deal breaker. Mivel nagyon alacsony, értelemszerűen nem férnek el benne hatalmas kerekek, és nem is találtam meg az erre vonatkozó műszaki paramétereket, de nem lehet túl sok. Ez azt eredményezi, hogy ha egy magasabb küszöbön áthalad, akkor azon utána nem tud rajta visszafele is átmenni.

Ez ott lehet előnyös, ahol kevés a küszöb, viszont vannak olyan fotelek, aminek a lába meglehetősen alacsony – a sokat emlegetett IKEA-s Pöang -, ezt ugyanis a legtöbb porszívó erőszakosan meg akarja mászni. Ilyet nem tesz a 360 C50, nem rongyol rá agresszívan semmire, viszont a magas burkolatelválasztókkal megvert lakásba nem ajánlom.

Ami az elektronikus kiegészítő funkciókat illeti, sok mindent nem tudok felsorolni:

 • időzíthető
 • van „ne zavarj” módja
 • kellékanyag elhasználódásának kijelzése
 • állítható a hangereje (alapból angolul beszél)
 • kikapcsolható rajta a LED
 • rendelkezik takarítási történettel
 • a fizikai távirányító mellett van virtuális is
 • adott pontra irányítható, igaz ezt kézzel kell megtenni
 • kijelzi a takarítás idejét, a működési státuszt és a töltöttséget

És semmi mást. Mint látható, az alapszolgáltatásokon túl semmilyen pluszt nem kínál a 360 C50, de ezeket megbízhatóan hajtja végre, viszont a 360 névből fakadó, eddig megismert fejlesztett funkciók nem képezik a repertoár részét.

Összegzés

A 360 C50 abban az értelemben nem öregbíti a cég hírnevét, hogy nélkülöz minden komolyabb elektronikus funkciót. A kategóriájában – 50 000 Ft alatt – azonban ez normális, a konkurensek is nagyjából ennyit tudnak. Az app itt inkább a kényelmes kezelést segíti, elindítható távolról az eszköz, ha ezt elfelejtettük volna megtenni, ha pedig otthon vagyunk, a jópofa távirányítóval még egyszerűbb a feladatokat végrehajtatni. Két gyenge pontja van az eszköznek, egyik a küszöbmászó képesség, a másik, hogy mindent feltöröl, válogatás nélkül. Az előbbi az extra kicsi méretre vezethető vissza, szinten minden bútor alatt elfér, tehát ez akár előny is lehet bizonyos lakásokban. A feltörlési problémára viszont csak a virtuális fal, illetve a no-mop zóna jelentene megoldást, ezeket azonban nem tudja az eszköz.

Az ára 47 000 Ft –  EU raktárból 3000 Ft-tal drágább -, a következő lépcső a 360 univerzumban az S6, ami 77 000 Ft, ez egy laza harmincezres ugrás, ami azért jelentősnek mondható, viszont az a gép sokkal többet tud. A Xiaomi palettáján a Vacuum-Mop Essential az ellenfél, de az is 62 000 Ft, és kifejezetten erőszakos a bútorokkal szemben, szóval akkor inkább a C50 kéne, még akkor is, ha ez közel sem egy tökéletes gépezet. Bármelyiket is rendelitek, EU Priority Line szállítást válasszatok mellé, mert az áfa- és vámmentes.

Pro

 • Olcsó
 • Jól takarít
 • Nagy szívóerő
 • Remek app

Kontra

 • Mindent feltöröl, azt is, amit nem kell
 • Nem rendelkezik komolyabb szoftveres funkciókkal
 • A küszöb nagyon nem a barátja

hirdetés