hirdetés

Qingping CGC1 ébresztőóra teszt

Második felvonás

teszt
Qingping CGC1 ébresztőóra teszt 1
hajas
írta: hajas
2021-12-31

Úgy gondolom, hogy manapság nincs túl nagy jelentőségük az ébresztőóráknak, hiszen szinte minden ember a mobilját használja ébresztőnek. Vannak azonban olyanok, akik ragaszkodnak a hagyományos dolgokhoz, és ezt a közönséget kívánja megcélozni a Qingping. Egyszer már sikerült nekik, a CGD1 egész jó darab lett, így várható volt a folytatás. Tesztalanyunk a CGC1 nevet kapta, ami merőben eltér a korábbi modell külsejétől, és a funkciók listája is változott, de vajon ér-e ez a kütyü 11 800 forintot?

A rendeljkínait szerint

 • megbízhatóság: 9
 • design és anyagminőség: 9
 • felszereltség, funkciók: 6
 • ergonómia: 7
 • ár/érték arány: 3

6.8

Népítélet

n/a

Ehhez a termékhez még nem érkezett olvasói értékelés.

Légy te az első

A támasztó felső részén találjátok az óra egyetlen gombját, ami a szundimódot kapcsolja be, illetve leállítja az ébresztést, elindítja az időzítőt, beindítja a párosítást, és reseteli a kütyüt. A támasztó alján találhatók a hő- és páratartalommérő szenzorok, valamint itt tehetitek be a már említett CR2430-es elemet. Én a talpára még szereltem volna egy szilikon lapot a Qingping helyében, hiszen a gomb lenyomásakor csúszkál az óra.

A kijelző felépítése nem túl logikusan történt meg. A képernyő alján óriási számok mutatják az aktuális időt, ami jó, hiszen messziről is könnyen leolvasható. A jobb felső sarokban 3 érték jelenik meg, jóval kisebb méretben. Felül a hőmérséklet, középen a páratartalom, alatta pedig egy emoji látható, ami a komfortérzetet jelzi. Ha valamelyik érték túl magas vagy túl alacsony, akkor szomorúan néz, ha a megfelelő tartományban van minden (ez a gyártó szerint 23-36 Celsius-fok és 40-60%-os páratartalom) akkor mosolyog, illetve van egy semleges arc is, ami a köztes állapotot hivatott mutatni. A képernyőn rengeteg az üres felület, simán odafért volna még a dátum, vagy a többi elem lehetett volna nagyobb.

Qingping CGC1 – Az app a főnök

Az óra elméletben két applikációval is működik. Az egyik a Mi Home (hiszen valamilyen szinten a Qingping kötődik a Xiaomihoz), a másik pedig a Qingping+. Mivel így is van már Xiaomi eszközöm, így gondoltam a Mi Home-ba fogom felvenni az órát, de egyszerűen sehogy se találta meg az app, manuálisan se lehetett hozzáadni, így kénytelen voltam letölteni a Qingping+ alkalmazást, amire egy csillagot adtak az androidos felhasználók. Ezt eléggé túlzásnak érzem, hiszen néhány kisebb hibát leszámítva teljesen jól működik.

A párosítás néhány pillanat alatt megvan, ezt követően pedig rögtön megjelenik a pontos idő az órán, de a CGC1-ről is érkeznek az adatok a telefonotokra. Csak Bluetooth-on keresztül tud kommunikálni, így közel kell lennetek hozzá, ha akartok matatni az appban. A progi egyszerűen használható, nem akadozik, de néhány furcsaságot azért felfedeztem. Az egyik például az, hogy össze-vissza váltogatja a sötét módot, például a főmenüben világos, az óra adatainál sötét, de a beállítások menüpont már megint világos háttérrel rendelkezik.

A főmenüben rögtön láthatjátok az óra által mért legutóbbi értékeket. Erre rábökve léphettek be a további menüpontokhoz, és ahogy a fenti galériában láthatjátok, túl sok minden nincs itt. A felső sorban látjátok a hőmérsékletet és a páratartalmát, alatta van az Interval Timer, amit a gyártó Pomodoro Timernek is hív. Ez egy időgazdálkodási technika, amit a 80-as évek végén fejlesztett ki Francesco Cirillo. Ennek az a lényege, hogy egy adott szakaszban (ami általában 25 perc) intenzíven dolgozunk és koncentrálunk a feladatunkra, majd egy kis szünetet (5 perc) tartunk. Kitalálója szerint így sokkal hatékonyabban tudunk dolgozni. Erről statisztikát is vezet az app, és itt jön a második probléma, hogy a mérések többször is random eltűntek. Ezt egyébként lecserélhetitek egy sima stopperórára is. Összesen 16 különböző ébresztési/jelzési időpontot lehet beállítani, mindegyiket el lehet nevezni, be lehet állítani, hogy mely napokon ismétlődjön, illetve a szundi is igény szerint ki- és bekapcsolható. Sajnos a dallamokat nem lehet módosítani, ahogy a hangerőt sem. Körülbelül 47 dB-es zajt kelt, amire nehéz nem felébredni.

A CGC1 (elméletben) okosotthon rendszerbe illeszthető, vagyis az általa mért értékek alapján vezérelhetőek az erre alkalmas párásítóberendezések, klímák. Ezt két dolog miatt nem tudtam kipróbálni. Az egyik, hogy jelenleg nem vehető fel a Mi Home alkalmazásba, a másik ok, hogy nincs kompatibilis eszközöm.

Összegzés

Egyáltalán nem mondható rossznak a Qingping CGC1-es ébresztőóra. A minősége teljesen rendben van, nekem a dizájn is iszonyatosan bejön, tele van hasznos funkciókkal, ráadásul akár okosotthonba is integrálható (de persze előbb meg kell oldania a gyártónak a Mi Home problémát).

Viszont hiába okos, egyszerűen nem ér 11 800 FtAz árak a webshopok átváltási rátái miatt eltérőek lehetnek különböző pénznemek esetén (pl. ha Ft-ra állítjátok a webshopot, az árak rendszerint magasabbak, mint USD-re állítva). A cikkben feltüntetett árak tájékoztató jellegűek, és minden esetben a webshop felületén USD-ben (vagy EUR-ban, ha nincs USD lehetőség) kijelzett ár forintosított megfelelői (a cikk írásakor érvényes bankközi árfolyam szerint).-ot. Ha valakinek mégis nagyon tetszene, akkor Kínából most is megrendelheti a bézs színű változatot, viszont én mindenképp várnék egy kuponra.

Pro

 • Nagyszerű dizájn
 • Hasznos funkciók
 • Okosotthonba integrálható

Kontra

 • Borzasztóan drága
 • Mi Home appal valamiért nem megy
 • Több adat is kiférne az óriási kijelzőre

hirdetés