hirdetés

Y9 WiFi kamera teszt

Távcső van az elején

teszt
Y9 WiFi kamera teszt 1
írta: Don Kartács
2020-01-02

Az Y9 kamera azért különleges, mert ellentétben az akciókamerákkal vagy a DVR-ekkel, a lencse elé elhelyeztek egy ötvenszeres zoommal ellátott optikát, amivel elméletben a távoli objektumokat is remekül látjátok. Az eszköz WiFi-n kommunikál, így telefonos applikáció segítségével követhetitek nyomon a történéseket. 10 300 Ft-os árával pedig pont becsusszan a vámhatár alá, de aki aggódik, az rendelheti EU Priroity Line áfa- és vámmentes szállítással is.

A rendeljkínait szerint

 • megbízhatóság: 5
 • design és anyagminőség: 6
 • felszereltség, funkciók: 3
 • ergonómia: 2
 • ár/érték arány: 7

4.6

Népítélet

n/a

Ehhez a termékhez még nem érkezett olvasói értékelés.

Légy te az első

Amit viszont jó tudni, hogy az ötvenszeres nagyítás fix, vagyis nem egy zoom objektívet kaptok – durva is lenne ennyiért – hanem egy olyan optikát, ami mindent ötvenszeresére nagyít. Mivel ez a kamera fő funkciója, a dolog nem opcionális, ezt kapjátok és kész. Nincs normális, egyszeres mód, hanem ez egy permanens állapot, vagyis 2-3 méternél közelebb lévő tárgyakra nem igazán lehet fókuszálni, de nem is lenne értelme. Ez a kamera arra való, hogy például a kertkapura, vagy a kis látószöggel – 75 fok a FOV – lefedhető területekre rá lehessen állítani.

A kütyü hátulján egy pici antenna áll ki, ami a megfelelő jel vételéért felelős, illetve elvileg képes a hangszóróin keresztül a beszédeteket is közvetíteni, ami tulajdonképpen az intercom funkcióval egyenlő. Ezzel csak az a baj, hogy ilyen földöntúli recsegést még életemben nem hallottam, ezt minden bekapcsoláskor élvezhetitek. Hogy mit mond, azt nem tudom, mert tízből tízszer nem értettem meg, annyira pocsék a hangja, szóval ezt a funkciót véglegesen ki is pipálhatjátok. Pont ugyanilyen a hang a felvételeken is, nagyjából olyan, mintha egy vödröt borítottak volna rá, ami alatt valaki kavicsokat tologatna a betonon.

Mennyibe kerül pontosan egy termék?

Az egyszerűség kedvéért cikkeinkben mindig átváltjuk az USD árakat forintra, általában az adott oldal kalkulátora szerint. A valóság azonban az, hogy a bankotok 4-5 forinttal rosszabbul váltja a devizát, mint a bankközi árfolyam, vagyis mindig egy kicsit többe kerül a termék, mint a leírt ár.

Ezen teljesen ingyenes bankkártyák rendelésével segíthettek, a Revolut, a Monese és a Curve is ad ilyet – utóbbira 5 GBP-t ingyen kaptok, appban a D4WGX4ZE  kuponkódot használjátok –, illetve felül a menüsáv #fintech címkéjére nyomva olvassátok el a témában írt bejegyzéseinket.

Ahhoz, hogy működésre bírjátok a terméket, le kell töltenetek a Kalay nevű applikációt, ami tényleg egy igazi fapados alkalmazás. Az „IP camera” szekcióba kell felvennetek az Y9-et, majd a szokásos WiFi jelszó beírásával csatlakozhattok az eszközhöz. Mondanom sem kell, hogy a WiFi szabvány sajátosságai miatt nem fogtok folyamatos képet látni, azt csak a normálisan bekábelezett eszközök tudják.

Az alkalmazás eléggé primitív, ráadásul kínai, szerencsére mindent piktogramokkal kell vezérelnetek, így ez nem fog gondot okozni. A minőségről nem tudok szuperlatívuszokban beszélni, HD, SD és a misztikus fluency módban képes működni, ez annyit tesz, hogy simítja a képen az éleket. A fentiekből látható, hogy azért olyan nagy képminőségre nem kell számítani, a 720p-nél nem kaptok majd többet.

És akkor jöjjenek az Y9 alkalmazásának sarkalatos pontjai. Elvileg van benne egy 500 mAh kapacitású akkumulátor, amivel 80 percig képes működni, de egy kamerát nyilván nem így akartok majd használni. Ebben az esetben viszont permanens áramforrásra lesz szükség, amit azért USB-n nem annyira egyszerű megoldani. Töltőt nem adnak hozzá, és az sem biztos, hogy kültéren lesz majd konnektor, amiről az áramot le lehet venni. POE-t nem tud, hiszen ethernet port nincs rajta, IP szabványt nem adnak meg, így a cucc egyértelműen marad beltéri használatra.

A másik a szűk FOV, ami előnyös egy tárgyfotó részletnél, de biztonsági eszköznél kevésbé. A brutális nagyítás miatt egy centis elmozdulás méteres eltérést okozhat a képben, ráadásul a talpa extra hitvány, össze-vissza mozog rajta a kameratest. Minél nagyobb a távolság, annál nagyobb lesz az elmozdulás is. 2-3 méteren belül pedig totálisan életlen a videó, a fókusztávolsága ugyanis ennél nagyobb, vagyis kell egy legalább 3 méteres helyiség, ahová elhelyezitek. Nincs éjszakai módja, hiszen infravörös segédfénnyel sem rendelkezik, így viszonylag behatárolt, hogy mikor használhatjátok és hogyan: beltérben, nappal és egy legalább 3 méteres szobában.

Szerencsére legalább mozgásérzékelős módja van, így nem kell állandóan felvennie a „semmit”. Mondjuk a HD felbontás miatt ez azért nem egy olyan rettenetesen nagy méret – 8 Megabyte percenként -, így a kezelt 64 GB-os kártya is bőven elég lesz. Arra viszont nem jöttem rá, hogyan lehet a kártyára menteni az appból, a snapshotok és a preview-k a telefonra kerülnek, csak a mozgásérzékelő anyagai íródnak az SD tárolóra. De miért nem voltak képesek egy gombot kitenni a szoftverben, ahol ez állítható? Átnéztem a teljes menüstruktúrát, hogyan lehetne áttenni a mentés helyét, de nem jöttem rá, ha ti igen, írjátok meg. Az is vicces, hogy ha a kamera offline állapotba kerül, akkor az összes appos beállítást elfelejti, lehet mindent újra összenyomkodni.

A képet a szoftver képes 180 fokban is elforgatni, illetve tükrözni, ami a felszerelésben segít, illetve a videó mellett 1280×720 pixeles képeket is képes készíteni, de ezzel ki is merült a funkciók repertoárja. A gond az, hogy a brutális nagyítás miatt sok fény kell neki, és a felbontás is alacsony, ami miatt nem képes különösebben jó képet előállítani. Na de az FPS szám, csak az büntet igazán, 12,5-öt sikerült összehoznia, ami minden idők egyik legrosszabb adata.  A színek is pocsékak, olyan, mintha egy túlszaturált képet 7000 kelvines cold-white lámpával világítanátok meg.

Megpróbáltam a saját autómra beállítani egy 30 méterre lévő ablakból, ezt láthatjátok a videóban, mondanom sem kell, hogy nem sikerült. Azt gondolom, hogy ez a termék így használhatatlan, bár azt el tudom képzelni, hogy speciális esetben, kukkolási szándékkal valaki felszereli, de azért sok öröme nem lesz benne.

Összegzés

Egy érdekes ötlet rossz kivitelezésének eredménye az Y9 IP kamera. Kültérre nem való, kell neki állandó áramforrás, éjszaka nem lát semmit, fix, ötvenszeres zoomobjektív van rajta, emiatt egy pici elmozdulás is brutálisan elállítja a képet. Ezen kívül a kép sem különösebben jó, és a szoftver is a 10 évvel ezelőtti kínai cuccok színvonalát hozza.

Oké, nem drága, aki akar ilyesmivel ismerkedni, az megveheti, de a lakás őrzésére vannak ennél sokkal jobb megoldások is, például a Xiaomi ökoszisztéma bármelyik eszközét elfogadnám az Y9 helyett. Ez most nem jött össze, kerüljétek el messzire.

Pro

 • Érdekes megoldás az 50x zoom
 • Nem különösebben drága

Kontra

 • Kültérre nem jó
 • Rossz képminőség
 • Kő egyszerű szoftver
 • Éjszaka nem lát
 • Elég gagyi felfogatás
 • Az intercom pocsék

hirdetés