hirdetés

(Xiaomi) Imilab EC3 IP kamera teszt

Fáradhatatlan őrszem

teszt
(Xiaomi) Imilab EC3 IP kamera teszt 1
írta: molcsa
2021-02-05

Még novemberben vettem három darab Imilab EC3 biztonsági kamerát a családnak, mert sajnos voltak autófeltörések az utcában, így elérkezettnek látszott az idő, hogy bekamerázzuk a házat. A Xiaomi ökoszisztéma részét képező Imilab kamerákat azt hiszem, nem kell bemutatni, a korábbi EC2 típusból a fél ország vett, és a visszajelzések alapján megelégedéssel használja. Ezek a kamerák jellemzően nagyobb tudásúak és megbízhatóbbak, mint a többi, olcsóbb Xiaomi variáns, így komolyabb célokra ezeket ajánljuk. Előrebocsátom, hogy nem szakmai elemzést írok, hanem az átlagfelhasználó szemszögéből mutatom be a ~ 18 000 Ft-os Imilab EC3-at.

A rendeljkínait szerint

 • megbízhatóság: 8
 • design és anyagminőség: 10
 • felszereltség, funkciók: 9
 • ergonómia: 9
 • ár/érték arány: 9

9

Népítélet

8.4

 • megbízhatóság:9.2
 • design és anyagminőség:8.6
 • felszereltség, funkciók:7.2
 • ergonómia:8.4
 • ár/érték arány:8.6
Véleményt írok

Hátrány és előny egyben, hogy a csavarok, amik a memóriakártyát védik a tolvajoktól, közönséges kereszthornyúak, így egy átlagos csavarhúzóval kitekerhetőek (ez ugye jó, ha elhagyjuk a gyári szerszámot, de a tolvaj is könnyebben meglovasítja). Szerencsére vannak ügyes szolgáltatások, amikkel biztonságba helyezhetjük a felvételeket mielőtt ellophatnák a kamerát vagy a kártyát, de erről később, előtte még egy kis technikai információ.

Az EC3-ban egy 3 MP-es szenzor dolgozik, ami 2K (2304*1296) felbontásban rögzít, H.265 kódolás mellett. Az infra LED-ek segítségével éjszaka, teljes sötétségben is tud rögzíteni, emellett állapotjelző LED, mikrofon és hangszóró is található rajta. Utóbbi kettővel kétirányú kommunikációra képes, azaz egyrészt rögzíti a hangot a megfigyelt területen, másrészt a telefonos app segítségével beszélgethetünk is az ott lévő emberekkel, a hangszórón keresztül szólaltatja meg a hangunkat. Motoros fejjel is rendelkezik, így 270 fokban forgatható vízszintes irányban az alkalmazás segítségével. Ezen kívül mozgásérzékelésre és emberek felismerésére is képes.

(Xiaomi) Imilab EC3 IP kamera teszt 10

A felszerelés viszonylag egyszerű, nem is feltétlenül muszáj mind a négy tiplit felhasználni, nekem kettő is szépen megtartotta. A biztonság kedvéért egy kötődobozt is felraktam melléjük, és ebben dugtam össze a csatlakozókat, de erre papíron nem lenne szükség, ha használjuk a mellékelt vízszigetelő szalagot. Felrakás előtt azonban még érdemes párosítani, mivel a kamera által angolul felolvasott számokat is be kell írni a folyamat során, na meg nem árt kipróbálni, hogy minden rendesen működik-e, mielőtt szétfúrjuk a ház oldalát.

Aki már használt Xiaomi okos eszközöket, annak nagyon ismerős lesz a működés. A Mi Home alkalmazásban tudjuk kezelni a kamerát, tehát a routerünkhöz csatlakozva, a Xiaomi szerverein keresztül kommunikál velünk. Szerencsére a németországi szerver is támogatja az EC3-at, így szinte valós időben történik minden, alig van késés, és a kapcsolat is nagyrészt stabil. Aki PC-ről is szeretné elérni a kamerát, a hivatalos, de Kínába szánt (így csak kínai és angol nyelven tudó) Imilab Camera PC programmal megteheti egy kis plusz beállítás után.

A routerrel való kapcsolat lehet WiFi alapú és vezetékes is, hiszen a kamerán van LAN csatlakozó. Ha a kábelt választjuk (ami ajánlott biztonsági szempontból is), akkor mobil hotspotként is képes működni, azaz WiFi-n megosztja a vezetékes internetkapcsolatot. A routertől távolabb lévő kamerák ezen keresztül tudnak csatlakozni, de akár telefonnal vagy laptoppal is használhatjuk netezésre, tehát jelerősítőként is funkcionál, így lesz WiFi az eldugott helyeken, pl. a kertben is.

A szerveren keresztül futó kommunikáció előnyös tulajdonsága, hogy külső hálózatról, akár mobilinternetről vagy a munkahelyi WiFi használatával is elérjük a kameráinkat, megnézhetjük az élőképet vagy a mentett felvételeket csak úgy, mintha otthon lennénk a helyi hálózaton. Bár a Xiaomi termékeknél ez megszokott, ugyanakkor tudom, hogy sokak számára aggasztó, hogy csak egy külső szerveren keresztül lehet használni a kamerát. Számukra egy saját NVR-es rendszer biztosan előnyösebb megoldás, de ezeket általában elég bonyolult beállítani egy átlagfelhasználónak, és közel sem ilyen flexibilisek. Én személy szerint inkább örülök neki, hogy ilyen egyszerűen beállítható és jól működő rendszert kínál a Xiaomi, és nem tartok különösebben az adataim ellopásától, elvégre nem egy sufnigyártóról beszélünk. Na meg az utcát és a kertet nézik a kamerák, nem a hálószobát…

A Windows alkalmazásból nem minden funkció érhető el, ez leginkább élőkép csekkolásra jó, mivel akár 9 kamera képét is láthatjuk egyszerre. Ezen kívül vissza tudjuk nézni a korábbi felvételeket az idővonalon, és tudunk pillanatképeket menteni a gépünkre, de videót például már nem, és a kamerákat sem lehet beállítani.

A teljes funkcionalitáshoz mindenképp egy okostelefon/tablet és a Mi Home alkalmazás szükséges. Ha több kameránk is van, akkor akár 10 darabnak is nézhetjük egyszerre a képét, külön-külön belépve az eszközök kezelőfelületére pedig a számtalan funkciót érhetjük el. Beállítható a képminőség, ki-be kapcsolható a hangátvitel, aktiválható a „telefonálás” (belebeszélünk a telefonba, a kamera a hangszóróján megszólaltatja, így beszélgethetünk pl. a futárral, vagy elzavarhatjuk a rablót). Aktiválható továbbá a sziréna (a kamera hangosan szirénázik a hangszórója segítségével), készíthetünk képernyőképet vagy videofelvételt az élőképből vagy visszanézett felvételekből, forgathatjuk vagy alvó módba tehetjük a kamerát, elérhetjük a visszajátszás és az otthon monitorozás funkciókat, valamint a beállításokat.

A beállítások szekcióban szintén számtalan módon testreszabhatjuk a működést. Többek között kalibrálható a képminőség (időbélyeg, halszem korrekció, HDR, kép elforgatása, éjszakai mód beállításai), kikapcsolható a státusz LED, beállítható az automatikus alvás egy időintervallumra, aktiválható a WiFi hotspot. A Xiaomi okoscuccokra jellemző módon megoszthatjuk másokkal az eszközt, így ők is elérik a saját Mi Home alkalmazásukban, lejelszavazhatjuk a kamerát, így csak ennek ismeretében érhető el a kezelőfelület, és bevehetjük automatizált folyamatokba, ha van más Xiaomi okos otthon cuccunk is. Ilyenekre kell gondolni, mint:

 • ha mozgást érzékel a kamera, kapcsoljon fel a Yeelight lámpa
 • ha elmentünk otthonról, ébredjen fel a kamera
 • ha kinyílik a bejárati ajtó, kezjen el rögzíteni a kamera stb.

A felvételeket a micro SD kártyán tárolja a kamera, de beállítható, hogy csak akkor rögzítsen, ha mozgást érzékel, így spórolhatunk a tárhellyel. Ha megtelik a kártya, akkor automatikusan elkezdi felülírni a régebbi felvételeket, kivéve azokat, amiket védettnek jelöltünk meg az alkalmazásban. A 128 GB-os kártyára 0-24 rögzítésben kb. 11-13 napnyi anyag fér el tapasztalatom szerint, de én mozgásérzékelős módban használom őket, mivel a tesztjeim alapján 100%-os pontossággal működik. Minden mozgást észrevesz, és azonnal elkezdi a felvételt. Így karácsony óta 35-50 gigát használtak csak el, tehát jóval nagyobb időintervallumot le tudnak fedni a felvételek.

Ha van hálózati meghajtónk (NAS vagy akár egy megosztott mappa egy PC-n), akkor oda is fel tudja másolni a felvételeket a kamera. Beállítható, hogy milyen időközönként másoljon, de akár valós időben is képes rá (bár ez a memóriakártya élettartamára nincs jó hatással), és az is megadható, hogy mennyi felvételt tartson meg a NAS-on (1 hét, 1 hónap, 3 hónap stb.). Így ha esetleg ellopnák a kamerát vagy a kártyát, nagy eséllyel meglesz a felvétel a NAS-on is, ha jól állítottuk be az intervallumokat.

De nem csak ezért érdemes ezt a funkciót használni, hanem mert így kényelmesen hozzáférhetünk a nyers felvételekhez. Ezt ugyanis máskülönben csak az SD kártya kiszedésével tudjuk megtenni, ami egy felszerelt kamera esetén nem biztos, hogy könnyű dolog. Ugyanis sem a Windows appból, sem a Mi Home alkalmazásból nem tudjuk közvetlenül a micro SD tartalmát böngészni és lemásolni. Helyette a hálózaton streamelt videofolyamból tudunk képernyőképet vagy videót rögzíteni a telefonra. Ez nagyrészt ekvivalens a nyers felvételekkel minőségben, de egy esetleges hálózati gyengélkedés akadozáshoz, kihagyott képkockákhoz vagy leromlott minőséghez vezethet. Így én jobban örültem volna, ha lenne mód a felvételeket közvetlenül is lementeni, már csak azért is, mert törölni lehet a fájlokat a kártyáról távolról is, szóval egy másolás is biztos megoldható lett volna. Bár az is igaz, hogy így csak a releváns részeket fogjuk rögzíteni az eszközünkre.

Egyébként nagyon szép, átlátható mapastruktúrát készít a kamera (napok, azokon belül órák, ezekben pedig 1 perces felvételek külön fájlokban). A visszanézés funkció kétféleképpen működik, egyrészt egy idővonalon tudunk görgetni a kiválasztott nap felvételei között, másrészt megnézhetjük az összes felvételt a mappaszerkezet alapján is, percenkénti bontásban.

(Xiaomi) Imilab EC3 IP kamera teszt 25

Egy másik fő funkció az otthon monitorozás, ami annyit tesz, hogy ha mozgást vagy embert észlel a képben, akkor egy rövid 5-20 mp-es videót azonnal feltölt a Xiaomi felhőtárhelyére. Ezeket a felvételeket 1 hétig őrzi, így ha minden kötél szakad és a kamerát is ellopják, meg a NAS-on sincs felvétel, akkor is nagy eséllyel lesz bizonyítékunk a rendőrségnek a felhőből. Beállíthatjuk, hogy milyen időintervallumban legyen aktív ez a funkció (pl. csak éjjel vagy 24 órában stb.), mekkora mozgás triggerelje és milyen időközönként készítsen új felvételt az első észlelés után. Akár értesítést is küld a telefonunkra, így kézzel is rögtön megnézhetjük, hogy mi folyik a tett helyszínén.

Egy gond van ezzel: nem túl megbízhatóan működik. Papíron van valami AI funkció a kamerában, ami felismeri az embereket, és csak ezekre jelez, hogy a macska meg a madarak ne indikáljanak hamis riasztást. Szerintem ezzel van valami bibi, mert sokszor az embereket sem ismeri fel, másszor a mozgó bokorra is kapcsol. Az is érdekes, hogy a különböző szervereken máshogy működik a funkció (van ahol a beállított intervallumra fittyet hányva önkényes pihenőt tart, hiába kéne aktívnak lennie, másik szerveren egyáltalán nem készít felvételeket stb.). A német szerveren egész jó a helyzet, itt az időintervallum jól működik, és általában készít is felvételeket. Nagy általánosságban inkább működik, mint nem, de azért lutri, hogy valóban lesz-e felvétel a felhőben egy esetleges lopás esetén. Remélem, ezt szoftverfrissítéssel javítják majd idővel.

Érdekesség még, hogy a kínai szerver használatával előjön még néhány funkció. Pl. előfizethetünk a cloud szolgáltatásra, így nem csak 1 hétnyi felvételt őriznek, és nem csak 5-20 mp-esek lehetnek a feltöltött fájlok. A másik pedig a key monitoring areas beállítás, ahol megadhatunk egy csomó kameraállást (hova legyen forgatva a kamera), és azon belül a képen kijelölhetők zónák, amiket figyeljen. Így csak az ezekben a zónákban történő mozgásra aktiválódik az otthon monitorozás. Plusz ezeket használhatjuk arra is, hogy az előre beállított állásokba mozgassuk a kamerát. Cserébe sokkal lassabb lesz a kommunikáció a távoli szerver miatt, szóval van előnye és hátránya is a dolognak.

A kapcsolat stabilitásával nagyrészt elégedett vagyok, főleg, hogy az otthoni router és a netkapcsolat sem a legcombosabb (WiFi-n használjuk a kamerákat). Nagy távolságból is jól veszi a jelet, erős és stabil a WiFi-je. Német szerveren szinte sosem veszti el a kapcsolatot, kínain azért gyakoribbak a hibák. Ilyenkor sincs nagy baj, csupán újra kell indítani a Mi Home appot, aztán megint működik. Számszerűen azt mondom, hogy 90%-ban mindig azonnal elérem és hibátlanul működik a kamera, amikor szükségem van rá. Plusz elég menő, hogy 200 km-ről is látom, hogy mi történik otthon.

A képminősége szerintem jó egy IP kamerához képest. Nappal elég részletes a kép a rendszámok és akár arcok felismeréséhez, éjjel nyilván romlik a részletesség, de ilyenkor is teljesen használható. Az infra LED-ek nagyon meszire ellátnak (20-30 m), cserébe közeli tárgyak (pl rendszám), arcok hajlamosak kiégni. A mikrofon viszont nem az igazi, a szélzaj nagyon hallatszik, és csak a tényleg közeli hangokat tudja jól felvenni. Van itt is okosság azért, igyekszik feljebb venni az érzékenységet, ha hangot hall messzebbről, de a végeredmény általában nem elég jó ahhoz, hogy a beszédet megértsük.

Összegzés

Az Imilab EC3 méltó a nevéhez, egy jól összerakott, megbízhatóan üzemelő, rengeteg funkcióval ellátott és könnyen használható biztonsági kamera. A képminősége IP kamerás berkekben jó, a mozgásérzékelése tökéletesen megbízható, bárhonnan elérhetjük (mobilnetről és külső hálózatról is), a felvételek NAS-ra is képes menteni, motorikusan forgatható és számos különleges funkciója van. A hangon és az otthon monitorozás funkción kéne még kicsit csiszolni, és akkor 100%-os lenne.

Szerintem megéri a felárat az olcsóbb kamerákhoz képest, mert egy kidolgozottabb, megbíthatóbb eszközt kapunk a pénzünkért. Aliexpressen jelenleg 17 700 Ft-ért kapható belga raktárból (áfamentes, gyors szállítás), Banggoodon pedig 18 700 Ft a BGSTHO15 kuponkód használatával kínai raktárból, EU Priority Line áfamentes szállítással, így erre sem rakódik plusz importköltség.

Pro

 • Jó képminőség
 • Jó összeszerelési és anyagminőség
 • Könnyen használható alkalmazások
 • Távolról is elérhető
 • Mozgásérzékelés, NAS-ra másolás, sziréna, „telefon” és még számos jópofa funkció
 • Xiaomi okosotthon rendszerbe integrálható, automatizálható

Kontra

 • Mikrofon lehetne érzékenyebb és szűrhetné jobban a szélzajt
 • Otthon monitorozás funkció nem túl megbízhatóan működik
 • A távoli elérés és a Xiaomi szerverein keresztüli kommunikáció egyeseknek kifogásolható lehet

hirdetés