hirdetés

Reolink Argus 2 kamera teszt

Argus szemmel figyel

teszt
Reolink Argus 2 kamera teszt 1
Don Kartács
írta: Don Kartács
2020-04-03

Ha a leghíresebb kínai kameragyártót kellene említenem a Hikvision mellett, akkor biztosan a Xiaomi jutna az eszembe. Pedig vannak még kifejezetten jó eszközöket készítő cégek, például a Reolink, akitől az Argus 2 kamera került a terítékre. Teljesen WiFi-s megoldásról van szó, napelemmel tölthető, a felfogatásánál előtört az alkotókból a zseni, ráadásul a készülék sokkal jobb minőségű, mint amiket eddig teszteltünk. Az ára horzsol, 21 600 Ft-ot kérnek érte, de ez nem véletlen, egy kifejezetten jól összerakott, fineszes termékről van szó, ami EU raktárból érkezik.

A rendeljkínait szerint

 • megbízhatóság: 9
 • design és anyagminőség: 10
 • felszereltség, funkciók: 9
 • ergonómia: 9
 • ár/érték arány: 8

9

Népítélet

n/a

Ehhez a termékhez még nem érkezett olvasói értékelés.

Légy te az első

Amit nagyon kedvelek a Reolink termékeiben – hiszen a Reolink Go is itt van az asztalomon -, hogy egyáltalán nem viselik magukon a tipikus kínai termékek jegyeit. Van CE minősítése, a leírás angol/német/francia/olasz/spanyol nyelvű, semmi kínai. Van felfúró sablon minden kamerájukhoz, a kötelező kamerás megfigyelésre figyelmeztető matrica, rendkívül masszív tartókonzol, és még sorolhatnám. Milyen nyelven adnak hangjelzést? Természetesen angolul, szóval tényleg nagyon európai módon alakították ki a termékeiket.

Egy kicsit még ömlengenék az Argus 2 kiegészítőiről, például a gömb alakú mágneses tartóról, amivel bármerre fordíthatjátok a kamerát anélkül, hogy szerelni kellene, de akár egy erősebb mozdulattal le is emelhetitek róla és áthelyezhetitek máshova. Az akkumulátor kivehető, és tölthető bármilyen micro USB-s töltőről is, vagyis aki nem rest 4-6 havonta ezt megtenni, annak tulajdonképpen nem kell a napelemet sem megvennie.

Akinek ez nem jön be, használja a hagyományos csavaros konzolt, ez is a doboz része. Jár hozzá egy vicces, szilikon takaróelem, ami a Gru féle Mignonná teszi az eszközt – IP 65 védettség mellett -, viszont így egy fára – vagy akár a derekatokra is – felerősíthetitek egy pánt segítségével, ami szintén a box része. És persze ott lapulnak a doboz alján a szokásos kábel-tipli-csavar dolgok is. A minőség remek, minden a helyén, a kamera pofásan néz ki, mi kellhet még?

 

Reoling Argus 2 – Gyakorlatban is helyt áll

Például egy hatalmas, másodlagos éjjellátó szenzor az 1080p képes fő kamera alatt, hogy éjszaka is munkálkodhasson. A szenzorméret nem túl nagy, 2 megapixel, és a leírások alapján ez közös a többi modellel. Természetesen még így is képes 1080p képet közvetíteni, és nem is biztos, hogy baj az alacsonyabb pixelszám, hiszen a kapcsolat WiFi alapú, az ennél sokkal nagyobb adatfolyam közvetítése egyéb problémákat is felvetne.

A képminőség ráadásul nem egyenesen arányosan javul a szenzormérettel, és az Argus 2 így is kihozza a maximumot a 2 MP-ből, a látvány kifejezetten tetszetős. Az viszont nagyobb baj, hogy csak 15 képkocka a maximum másodpercenként, ami abból a szempontból érthető, hogy ezzel rengeteg helyet lehet megspórolni. Máshonnan nézve a dolgot viszont jelentős „frame droppok” alakulhatnak ki, így volt olyan, amikor egyszerűen „kiteleportáltam a képből” az alacsony képkocka szám miatt.

Mennyibe kerül pontosan egy termék?

Az egyszerűség kedvéért cikkeinkben mindig átváltjuk az USD árakat forintra, általában az adott oldal kalkulátora szerint. A valóság azonban az, hogy a bankotok 4-5 forinttal rosszabbul váltja a devizát, mint a bankközi árfolyam, vagyis mindig egy kicsit többe kerül a termék, mint a leírt ár.

Ezen teljesen ingyenes bankkártyák rendelésével segíthettek, a Revolut, a Monese és a Curve is ad ilyet – utóbbira 5 GBP-t ingyen kaptok, appban a D4WGX4ZE kuponkódot használjátok –, illetve felül a menüsáv #fintech címkéjére nyomva olvassátok el a témában írt bejegyzéseinket.

A történéseket a Reolink appal – de van Windowsos, Mac-es és iOS-es szoftver is – követhetitek nyomon, ahol érdemes maximumra állítani a képminőséget, mert még ez sem olyan nagyon sok adat. Mivel ez egy biztonsági kamera, ezért itt fontosabb a megbízhatóság, a gondozásmentesség, mint a képminőség, és ez a logika tetten érhető a funkcionalitáson is. Az alkalmazáson belül egy csomó lehetőség pont ezt támogatja:

 • hang alapú riasztás beállítása (ami elég hangos és csak ki- és bekapcsolási lehetőség van)
 • push notification a riasztásról
 • kép megfordítása
 • mozgásérzékelés (PIR) állítgatása, itt javaslom az érzékenység visszavételét, de a fals riasztásokra külön funkció
 • e-mail alapú riasztás

Az e-mail értesítéshez a Gmail SMTP szerverét használtam, ehhez viszont engedélyeznetek kell a kevésbé megbízható szolgáltatások beengedését is, ehhez itt találtok leírást. Képes szöveges üzenetet és képet is küldeni, és a mozgásérzékelő is eléggé pontos ahhoz, hogy ne tévedjen. Van persze még száz másik beállítás, amit kedvetekre átszabhattok. Erre két helyen is lehetőségetek lesz: az adott eszközön a fogaskerékkel vagy balra fent a hamburger menüben. Itt hívnám fel a figyelmet arra, hogy ha beregelitek a menüből az eszközt, akkor az alap 2 év mellé még további 6 hónap garanciát ad a gyártó, ami kifejezetten pozitív dolog.

A képminőség és a magas képkockaszám nem igazán fontos a biztonsági kamera szegmensben, sőt, valójában egy bizonyos szint után előnytelen is. Egyszerűen azért, mert túl sok adatot kéne átnyomni az éteren, emiatt még jobban szaggatna az átvitel, még több adatot kellene eltárolni, és így tovább.

Ezért ment csak 1080p 15 FPS-ben a Reolink Argus 2. Ez persze nem magyarázat arra, hogy például 720p-ben miért nem lehet 30 FPS-sel ugyanezt, hiszen az lényegesen kevesebb adat.

Nagyon megleptek a Reolink termékei, kifejezetten jó minőség, stabil működés és rendkívül fineszes megoldások jellemzik. A mágneses felfogató mechanizmus zseniális, mint ahogy a kivehető akku+napelem megoldás is nagyon innovatív. Az appja elég sokat tud, jól testre szabható, a képe szép, de az FPS szám lehetne legalább 720p-ben magasabb. A cloud szolgáltatása nem megy Európában, ami sokat levon az érdemeiből, viszont ha ez is elérhető lesz, akkor még a magasabb ára ellenére is igazi „no brainer” kamera.

Ettől függetlenül szerintem a képminőség rendben van, kicsit mosódik, de teljesen vállalható, az alakok jól felismerhetőek rajta, arcvonások kivehetőek, tehát ezt biztosan lehet majd használni egy betöréses ügy során. Ugyanez éjszaka is elmondható, értelemszerűen annyi változik, hogy a kamerakép fekete-fehér, illetve 33 lábra – ez durván 10 méter – „lát” el. Ha egy lámpa elé álltok, majd kiléptek előle, akkor oda-vissza váltogat a kamera, érdemes kipróbálni, tökéletesen működik.

A felvételek rögzítésével azonban van egy kis probléma: a maximum 64 GB-os micro SD kártya lokális rögzítésén és a fényképes e-mail riasztáson – hiszen ez is egy rögzítés – kívül nincs másik lehetőség. Elméletileg van egy Reolink Cloudnak nevezett felhőalapú tároló, ahol a Basic csomag ingyenes, de ez itthon nem elérhető, igaz Nagy-Britanniában, Németországban és pl. Franciaországban sem. Ez viszont felveti azt a kérdést, hogy mi akadályozza meg azt, hogy odamenjek egy bottal, leverjem a falról és kivegyem belőle a kártyát? Nyilván semmi, ekkor persze már kiment az e-mail riasztás, de ez akkor is egy hátrány.

Vicces funkció, hogy a riasztási hangot kicserélhetitek a sajátotokra, például elküldhetitek a betörőt melegebb éghajlatra. Mivel az Argus 2 rendelkezik mikrofonnal, ezért a dolog kétirányú, akár oda-vissza beszélgetésre is használható a készülék. Természetesen ez is működik Google Assistanttel, ha valakinek erre lenne igénye, bár szerintem a kamera tipikusan egy olyan eszköz, amit egyszer beállítotok a megfelelő pozícióba, majd ránéztek néha az appon keresztül a képre, és ennyi a felhasználás.

Néhány gyakorlati tanács, ami segíthet a felhasználásban:

 • Az e-mailben küldött képet túl korán rögzíti le, így sokszor csak az ajtónyitó kezem látszott rajta.
 • Lehet „schedule-t” csinálni a mozgásérzékelésre, így éjszaka, mikor otthon vagytok, időzítve ki lehet kapcsolni.
 • Ha vannak tipikusan mozgó tárgyak – pl. fújja a szél a virágokat, az álomcsapdát, a szélcsengőt stb. – akkor lesznek fals riasztások, ezért érdemes az érzékenységet egy kicsit visszavenni, már csak azért is, mert a 130 fokos látószögbe elég sok minden belefér.
 • A kék státusz LED az elején kikapcsolható, de ennek éjszaka nincs sok értelme, hiszen a piros infra LED-ek úgyis égnek.
 • Állíthattok be „privacy mask”-ot, amivel ki lehet takarni a kép egyes részeit

Összegzés

Nekem nagyon tetszett a napelemes kiegészítő, ezzel teljesen gondozásmentessé tehető a készülék, ezért kültérre mindenképpen megvenném, beltérbe viszont indokolatlan, ott meg lehet spórolni az árát. Ennek ellenére zseniális cucc, simán elvinném magammal nyáron sátorozni, hiszen minden tölthető róla, ami USB-s. Az Argus 2 21 600 Ft-ba kerül, erre jön még rá a napelemes panel 7400 forintos ára, ez így összesen 29 000 Ft, viszont szinte mindent ver a piacon, ami ellenfél lehet. Ráadásul mindezt EU raktárból kapjátok, így további költségek sem lesznek.

Egyébként itthon is kapható az Alza-nál, de csak a kamera önmagában 43 500 Ft, viszont aki ragaszkodik a magyar számlához, az innen is megveheti.

Pro

 • Nagyon jó minőség a kameránál és a napelemnél is
 • Zseniálisan megoldott töltési megoldás
 • Kifejezetten ötletes mágneses felfogatás
 • Szép képe van a kamerának
 • Rengeteg kiegészítő
 • Stabil szoftver
 • Lehet maszkolni a kameraképet, ha valamit el akarunk tüntetni róla
 • E-mail alapú riasztás

Kontra

 • Mo-n nem megy a felhőszolgáltatás
 • Az e-mail riasztásba csatolt biztonsági kép néha túl hamar elkészül
 • Az FPS szám lehetne magasabb

hirdetés