hirdetés

Xiaomi Zajia vízfogyasztás csökkentő teszt

Intésemre víz fakad

teszt
Xiaomi Zajia vízfogyasztás csökkentő teszt 1
Don Kartács
írta: Don Kartács
2019-12-23

Háromezer évvel ezelőtt egy ilyen berendezéssel bekerülhettem volna a csodatevők közé, hiszen egy könnyed intés, és máris folyik a víz. 2019-ben azonban sokkal inkább spórolási és környezetvédelmi okai lesznek annak, hogy megveszitek a Xiaomi Zajia vízfogyasztás csökkentő berendezését, ami kiválóan alkalmas arra, hogy környezettudatosabb életmódra neveljen. Ráadásul a 4200 Ft-os ára nem is dönti romba a kasszát, így aki szeretne egy kicsit tenni azért, hogy ne pazarolja az ivóvizet, annak sem kell mélyen a zsebébe nyúlnia.

A rendeljkínait szerint

 • megbízhatóság: 6
 • design és anyagminőség: 10
 • felszereltség, funkciók: 8
 • ergonómia: 9
 • ár/érték arány: 8

8.2

Népítélet

n/a

Ehhez a termékhez még nem érkezett olvasói értékelés.

Légy te az első

A felszereléshez egy célszerszám is jár, tehát nem kell a vízpumpa fogóval a fürdőszobatükör előtt hadonászni. A szélesebb végével az adaptert tekerhetitek ki és be, a keskenyebbel a vízadagoló fejet húzhatjátok le a kiömlő száráról. Természetesen a 3 db, különböző keresztmetszetű gumi tömítőgyűrű is a készlet része, így nem hiszem, hogy itthon van olyan csap – leszámítva az utca végén lévő kék öntöttvas kutat – amire ne lehetne felszerelni. A csomagban lévő összes kiegészítő és maga a termék is jó minőségű, sorjával vagy egyéb hibával nem találkoztam.

A Xiaomi Zajia fej pedig maga a berendezés, amit az adapterre fogtok felcuppantani, ez fogja megakadályozni, hogy pazaroljátok az ivóvizet. Az oldalán van egy micro USB nyílás, itt tudjátok feltölteni a szerkezet akkumulátorát, amivel durván 6 hónapig képes egyfolytában üzemelni. Rém egyszerűen működik, az alján és az oldalán elhelyezett infravörös szenzorokkal érzékeli a kezetek – vagy egyéb testrészetek – közelségét, ilyenkor nyit a szelep és átengedi a vizet, minden más esetben pedig zárva marad.

Mennyibe kerül pontosan egy termék?

Az egyszerűség kedvéért cikkeinkben mindig átváltjuk az USD árakat forintra, általában az adott oldal kalkulátora szerint. A valóság azonban az, hogy a bankotok 4-5 forinttal rosszabbul váltja a devizát, mint a bankközi árfolyam, vagyis mindig egy kicsit többe kerül a termék, mint a leírt ár.

Ezen teljesen ingyenes bankkártyák rendelésével segíthettek, a Revolut, a Monese és a Curve is ad ilyet – utóbbira 5 GBP-t ingyen kaptok, appban a D4WGX4ZE  kuponkódot használjátok –, illetve felül a menüsáv #fintech címkéjére nyomva olvassátok el a témában írt bejegyzéseinket.

Na de minek kettő? Most jön a „magic”: a Xiaomi Zajia több módban is képes működni. Ha az alsó szenzor alá teszitek a kezeteket, szakaszosan nyomja ki a vizet, vagyis ha nem érzékeli, hogy ott van valami, elzárja a „csapot”. Az oldalsó az úgynevezett „water storage” mód, észlelésre 3 percig folyatja a vizet, vagy addig, amíg újra oda nem nyúltok. Értelemszerűen egy vödröt nem lehetne szakaszos pötyögtetéssel normálisan feltölteni, erre való a második mód. Lifehack: mivel az elektromos fej forgatható, ezért ha elfordítjátok a mosdó felé, akkor érzékeli a felületet és bekapcsol, újabb elfordításra pedig megáll, így kvázi egy „mozgásérzékelős kapcsolónak” is felfogható.

Eddig volt szó az elméletről, nézzük a gyakorlati tapasztalatokat. Az egyik, hogy ha a mosdócsapra szerelitek, nagyon nem érdemes forgatni a csap fejét, hiszen ha a mozgásérzékelő túl közel kerül a mosódhoz, akkor folyatni fogja a vizet. Ugyanez mosogató fölött nem probléma, mert ott sokkal hosszabban és magasabbra nyúlik a szár. 15 centiméter távolságot kell tartani a felületektől, de ez nálam mindenhol adott volt. A fejet használni eleinte furcsa, mert nagynak – 6*5*3,5 cm – néz ki, de semmilyen gyakorlati hátránnyal nem járt, leszámítva a fent említettet.

Volt pár dolog, ami nem tetszett, az egyik, hogy nem lehet állítani a nyitási hosszt, és így a kinyomott víz mennyiségét sem. Persze a csapot jobban kinyitva megemelhetitek a nyomást, de az érzékelés hossza akkor is ugyanaz marad. Látok én még ebben fejlesztési potenciált, például a Pro verzióban lehetne BT modul, és akkor egy jó kis „Water Saver” appal lehetne mindenfélét állítani rajta, meg monitorozni a megspórolt mennyiséget. A másik, ami furcsa volt, hogy ha egy pohárba akarok vizet engedni, nem mindig veszi észre, hogy van ott valami, különösen, ha a pohár eléggé mély. Ez persze nem egy valós probléma, mert az oldalsó szenzorral bármikor bármennyi folyadékot kiengedhettek, inkább csak érdekességképpen említettem meg.

Nyilván mindenki arra kíváncsi, hogy mennyit lehet ezzel a berendezéssel spórolni, és hogy mennyivel csökken az ökológiai lábnyoma. Ez elsősorban attól függ, hogy mennyire vagytok gondosak, ha eddig is nagyon odafigyeltetek, akkor nagyjából semennyit, ha pedig lusták voltatok, akkor sokat. Mivel az alsó érzékelő nagyon rövid időre nyit, ezért nagyjából egy adag víz 0,75 deciliternek felel meg. Ez kevésnek tűnhet, de bőven elég a fogkefe fejének megnedvesítéséhez.

Induljunk ki a két szélsőértékből: Mr. Gondos és Mr. Tróger viselkedéséből. Előbbi úriember mindig odafigyel, utóbbi pedig soha. Ha egy átlagos fogmosás hosszát vesszük – kb. 2 perc – akkor Mr. Gondos kb. fél liter vízből letudja az egész procedúrát – 1 deci a fogkefe benedvesítése, 3 deci a száj kiöblítése, még 1 deci a leöblítés -, míg Mr. Tróger folyatja a vizet 2 percen át. Egy 3 decis poharat kb. 2 másodperc megtölteni, ami így 2 perc alatt 18 liter elfolyatott vizet fog jelenteni. Egy köbméter víz Budapesten 220 forintba kerül, vagyis egy fogmosás 4 Ft értékű vízveszteséget fog okozni.

Mint látható, ezer fogmosás árát – ez nagyjából másfél évnyi – fizettek ki előre a termékért, vagyis ha nem is gyorsan, de megtérül a befektetett tőke, amennyiben Mr. Tróger hitvallását követitek. Egyébként meg nagyjából soha. Ellenben egy hatfős családban már egészen más számok jönnek ki, egy óvodában meg aztán pláne, hiszen az embertömeggel arányosan nőnek a fenti veszteségek is. Az sem mellékes, hogy nem kell 20-30 embernek a csaptelepet megfognia, így az koszos sem lesz.

A Xiaomi Zajia megvásárlása inkább hitvallás és a tenni akarás szándékának kérdése, mintsem gazdasági döntés. Cserébe viszont ránevel arra, hogy takarékoskodjatok az erőforrásokkal és megnyugtatja a lelketeket, hogy tettetek valamit a környezetért, nem mellesleg kifejezetten kényelmes használni. Még egy dologra jó, ha folyik a csap, egyszerűen rászerelitek a Xiaomi Zajia kütyüjét és máris megoldottátok a problémát, nem kell a csaptelepet – vagy a tömítéseket és az elzárószelepeket – cserélni.

Tapasztaltam viszont egy kirívó hibát, amit nem tudok hova tenni: néha teljesen véletlenszerűen beindult a kütyü, és kinyomott egy adag vizet. Akkor is, amikor már három perce kijöttem a fürdőszobából. Ez számomra eléggé rendesen aláássa a megbízhatóságot, és bár nem sűrűn fordult elő, de nem is tudom ellenőrizni, hogy például akkor nem csinálja, amikor alszom, vagy mikor senki nincs otthon.

Update: köszönjük olvasónknak, Gábornak a megfejtést, a szenzor ha vizes marad, akkor néha produkál fals érzékeléseket, ezért érdemes megtörölni vagy száraz ujjal végighúzni az érzékelőket, különösen az esti lefekvés előtt.

Összegzés

A Xiaomi Zajia vízfogyasztás csökkentő készüléke nem kimondottan a számszerűsíthető spórolásról szól – de ez persze csak a használók számától függ -, sokkal inkább a lelketeket nyugtatja meg, hogy tettetek valamit a környezetért. Alapvetően egy jó minőségű, kényelmi berendezés, ami meggátolja, hogy fölöslegesen folyassátok a vizet, és a csöpögő csapra is megoldást jelent. Néha viszont hektikusan viselkedik, véletlenszerűen beindul, amit nem tudok hova tenni.

Az ára a megtérüléssel arányos, de hogy mikor fordul null szaldóba a vétel, az erőteljesen függ a használó személyek számától és a pazarlási hajlamuktól . A 4200 Ft-os árat reálisnak tartom, de a random működés miatt csak feltételesen ajánlom.

Pro

 • Praktikus
 • Hosszabb távon spórolhattok vele
 • Megoldja a csöpögő csap problémáját
 • Egyszerű használat, jó minőség

Kontra

 • Nem szabályozható a szenzornyitás hossza
 • A mélyebb poharakat nem mindig érzékeli

hirdetés