hirdetés

Ultenic K10 okosfritőz teszt

Emelkedő olajár ellen

teszt
Ultenic K10 okosfritőz teszt 1

Forrás: Banggood.com

Don Kartács
írta: Don Kartács
2022-09-07

Angolul „sneak peek”-nek hívják azt, amikor valamibe előzetesen be lehet tekinteni, kvázi „lelövik a poént”. Én is ezt fogom tenni, az Ultenic K10 fritőz sokkal jobb cucc, mint amit előzetesen vártam. Remek a minősége, könnyen tisztítható, viszonylag nagy az űrtartalma, appból állítgatható és még jól is néz ki. 37 000 Ft-ot kérnek érte a BGHU2523  kóddal cseh raktárból, a házhozszállítása pedig ingyenes.

A rendeljkínait szerint

 • megbízhatóság: 9
 • design és anyagminőség: 10
 • felszereltség, funkciók: 10
 • ergonómia: 10
 • ár/érték arány: 8

9.4

Népítélet

n/a

Ehhez a termékhez még nem érkezett olvasói értékelés.

Légy te az első

Kihúzva a sütőteret, tovább erősödött bennem ez az érzés, az 5 literes űrtartalmú fiókban koppra ugyanaz a szilikonos tartórács fogadott, aminek a szerepe az, hogy a sütés közben távozó zsiradék lefolyjon a tartó aljára. Természetesen ma már minden ilyen berendezés, többek között ez is mosható mosogatógépben, tovább egyszerűsítve a tisztatást. A működést a tálca kihúzása megszakítja, tehát itt is figyeltek a biztonságra, pont, mint a BlitzHome esetében. A leírásokat – van egy a géphez és egy az apphoz – és a receptes könyvet érdemes a K10 mellé készteni, mert ha valami esetleg elsőre nem lenne egyértelmű, akkor itt megnézhetitek. Az előbbiekben egyébként világbajnok az Ultenic, ilyen részletes leírást még soha semmilyen kínai cucc mellett nem láttam, ezért mindenképpen jár a piros pont. Mint ahogy a kb. 100 receptet tartalmazó mini szakácskönyvért is, ami lépésenként végigvezet azon, hogy mit kell beállítanotok a konyhai berendezésen ahhoz, hogy az áhított étek elkészüljön.

Ami a műszaki paramétereket illeti, azok hozzák a kötelezőt.

Az 5 literes űrtartalom a ‘se nem kicsi, se nem nagy’ kategória, míg a sütési hőfok maximum 205 Celsius fok lehet. Ez az angolszász 400 Fahrenheit átszámolásával jön ki, szóval gyakorlatilag ez is megegyezik a szokásos 200 Celsius fokkal, a maximális sütési idő pedig 60 perc. Ezek teljesen rendben lévő paraméterek, ugyanezt hozzák a konkurensek is. A vezérlése viszont egy fokkal bonyolultabb, hiszen egész sok mindent tud az Ultenic terméke.

Forrás: Banggood.com

Felülről lefele haladva az alábbiakat vihetitek véghez, illetve minden aktivitás nyomonkövethető a kijelzőn, de természetesen az aktuális működési mód is felvillan az érintőpanelen. Összesen tizenegyféle ételt képes elkészíteni, illetve van előmelegítő funkciója, sőt az ételt annak elkészülte után melegen is tudja tartani, így, ha a főétel és a köret nem egyszerre készül el, akkor sem hűl ki az étel egyik fele. A panel bal oldalán lehet a hőfokot, jobb oldalán pedig a sütési időt állítani, de minden annyira magától értetődő, hogy 5 perc használat után a kisujjatokban lesz az egész.

Miért jó a forrólevegős sütő?

A forrólevegős sütőket szokta a köznyelv air fryernek hívni. Ezek lényege, hogy olaj és zsiradék nélkül, kizárólag forró levegő keringetésével készítik el az ételeket, így nem kell olajat vagy zsírt használnotok. Ez egyrészt egészségesebbé teszi az ételeket – pl. az újrafelhasznált étolaj rákkeltő -, másrészt mivel kevesebb vagy semennyi olajat nem használtok a folyamathoz, ezért olcsóbbá is teszi a sütögetést. Az okosfritőzök további előnye, hogy képesek a telefonotokra üzenetet küldeni, ha forgatni kell az ételt, vagy ha a sütési folyamat befejeződött.

Vannak eleinte nem látható visszajelző lámpák is, amik az állapotváltozásokat követik le. Egyik a „shake”, ami arra figyelmeztet, hogy fordítsátok meg az ételt – ez az előredefiniált profilok esetében a sültkrumplinál, a csirkeszárnyaknál, a zöldségeknél és a hagymakarikánál fog felvillanni -, míg az „app” akkor gyullad ki, ha egy előre összeállított recept szerint süttök. Ilyenkor nem kell semmit beállítani, csak megnyomni az adott recept képét, és automatán végrehajtja a beállításokat a K10. Az „end” értelemszerűen a sütési folyamat végét jelenti, ilyenkor érdemes a „keep warm” funkciót aktiválni. Valójában a „preheat” lehetőséggel mikró helyett is használhatjátok a fritőzt ételek felmelegítésére.

Az appra szintén érdemes kitérni, hiszen sokkal hasznosabb mint a BlitzHome sajátja. A neve simán csak Ultenic, és tulajdonképpen a cég összes okosotthonos cuccát fogja össze, ugyanezt használtam például az Ultenic H8 párásítóhoz is. Az app viszonylag egyszerű, de jól használható, a felülete átlátható, és természetesen ennek is van egy ajánló szekciója, ahol a recepteket lehet nézegetni, illetve elindítani. Innen is minden funkció elérhető, a preheat és a keep warm lehetőségeket külön kapcsolóval lehet aktiválni. Beállítható a hőfok és a sütés ideje, és szépen számol is vissza magától az app. Amikor elkészült az étel, akkor dob egy push üzit a telefonotokra – meg úgy egyébként sípol is -, vagyis nem kell kimászkálni, és ellenőrizgetni, hogy mi történik, szerintem nagyon hasznos. Ahogyan már említettem, a sütési folyamatot a fiók kihúzása megszakítja, a visszatolása pedig elindítja, ezek az infók az appban is megjelennek. Nem mellesleg támogatja a Google Assistant és az Amazon Alexa hangasszisztenseket is, ha valaki így szeretné vezérelni a K10-et.

Az ilyen fritőzök lényege a majdnem teljesen zsiradékmentes sütés.

Látva a napraforgóolaj áremelkedését, akár a fritőz árát is meg lehet spórolni hosszabb távon, ha nélküle vagy nagyon kevés olaj felhasználásával készítitek az ételeket. Azért egy minimális réteget érdemes felvinni az étkek felületére, hogy azok ne száradjanak ki, erre a célra lehet napraforgó vagy olívaolajat használni, ez utóbbi azonban kevésbé bírja a hőterhelést. Mivel volt nagy családi evés-ivás, ezért a fritőzt össze tudtam vetni egy hot plate-tel – a zöld cucc a képeken -, ami hasonló elven működik, mint az Ultenic K10, de nem engedi ki a nedvességet a sütőtérről, így tulajdonképpen párol is. Mindkettőbe 650 gramm mirelit szalmakrumpli került, majd miután elkezdtük a sütést, indítottam egy stoppert, hogy megmérjem mennyi idő alatt sül meg benne a burgonya, az eredmény 24 és 27 perc lett, a K10 volt a lassabb.

A végén szétöntöttem két tálba az adagokat, hogy látható legyen a különbség.

Utána jött a hat fős kóstolás, és megkértem mindenkit, hogy mondja el a véleményét az elkészült étkekről. Mindannyian konstatáltuk, hogy mindkét adag krumpli finom lett, a hot plate-ben készült puhább, de egy kicsit porhanyósabb, míg a fritőzös adag szárazabb, de ropogósabb lett. A használat közben végig az volt a benyomásom, hogy ez egy BlitzHome BH-AF2, csak okosabb appal és néhány extra funkcióval, sőt, a műszaki paraméterei, és így a sütési tulajdonságai, is teljes mértékben megegyeznek.

Aztán egy barátunk felvetette, hogy mivel nagyon gyorsan emelkedik a napraforgó étolaj ára, vajon egy fritőz vásárlásával mennyit lehetne spórolni ezen.

Nosza, számoljuk ki, ez egy életszerű példa. Fogtam egy átlagos serpenyőt, megmértem az űrtartalmát – 1,2 liter – majd kivontam belőle 2 decit, hiszen senki nem tölti ezeket csurig. Az egyszerűség kedvéért az olaj és a krumpli fajsúlyát 1-nek vettem, így kb. fél kiló krumplihoz ugyanennyi étolaj szükséges. A fő szabály az volt, hogy bármennyit lehet az olajban sütni egy étkezéshez, de utána ki kell önteni az olajat, vagyis a példa szempontjából mindegy hogy 0,5 vagy 2,5 kg krumplit süttök meg benne. Nem számoltam továbbá az áramfogyasztással, mert akkor a gáz- és a villanysütő fogyasztásával is számolnom kellett volna, ami nagyon megbonyolította volna az egészet. Az étolaj árának kalkulálásához a Tesco online áruházából vettem az adatokat.

Forrás: RendeljKínait

Ezek alapján, ha heti egyszer süttök krumplit, akkor 137 hét alatt – durván két és fél év – térül meg az Ultenic K10 fritőz költsége, a jelenlegi étolaj árak mellett.

Értelemszerűen, ha mondjuk az étolaj-hiány miatt duplázódik a napraforgóolaj ára, akkor fele ennyi idő alatt, ha elkezdtek prémium folyadékkal sütni, akkor meg még gyorsabban, és így tovább, mindenki játszhat a számokkal. A táblázatba mellékeltem a BlitzHome BH-AF2-t is, ha már többször volt róla szó a cikkben, annak ráadásul az ára is alacsonyabb, így még jobb megtérülés érhető el.

Összegzés

Az Ultenic K10 egy fejlesztett BlitzHome BH-AF2. Szinte minden műszaki paraméterben megegyeznek, csak az Ultenic appja sokkal jobban használható, mint a BH készüléke esetében, pl. képes push üziket küldeni, ha az ételt forgatni kell vagy ha véget ért a sütés. Van továbbá melegen tartó és előmelegítő funkciója is, de ezeket leszámítva nincs nagy különbség. Jelentős hibát nem tudok említeni, ahogy a BH-AF2 esetében sem tudtam, az árazásuk között viszont azért van különbség.

37 000 FtAz árak a webshopok átváltási rátái miatt eltérőek lehetnek különböző pénznemek esetén (pl. ha Ft-ra állítjátok a webshopot, az árak rendszerint magasabbak, mint USD-re állítva). A cikkben feltüntetett árak tájékoztató jellegűek, és minden esetben a webshop felületén USD-ben (vagy EUR-ban, ha nincs USD lehetőség) kijelzett ár forintosított megfelelői (a cikk írásakor érvényes bankközi árfolyam szerint).-ot kérnek az Ultenic K10-ért a BGHU2523  kóddal cseh raktárból, a szállítás pedig ingyenes. Ezzel szemben a BlitzHome BH-AF2 31 500 FtAz árak a webshopok átváltási rátái miatt eltérőek lehetnek különböző pénznemek esetén (pl. ha Ft-ra állítjátok a webshopot, az árak rendszerint magasabbak, mint USD-re állítva). A cikkben feltüntetett árak tájékoztató jellegűek, és minden esetben a webshop felületén USD-ben (vagy EUR-ban, ha nincs USD lehetőség) kijelzett ár forintosított megfelelői (a cikk írásakor érvényes bankközi árfolyam szerint). a BGHU2531  kóddal, EU raktárból, ingyenes szállítás mellett, ez 13% árelőny. Viszont ha valóban megemelkedik az étolaj ára, és nélküle – vagy legalábbis a mennyiséget jelentősen csökkentve – szeretnétek egészségesebben sütögetni, akkor meglepően gyorsan visszatermeli az árát.

Pro

 • Pofás dizájn, jó minőség
 • Végre egy használható sütős app
 • Nagyon egyszerű takarítani, a tálca mosogatógépbe rakható
 • 5 literes térfogatból 3-4 embernek kijön az ebéd
 • Remek „szakácskönyv”, egyértelmű leírások

Kontra

 • Az ára egy kicsit magas
 • Kicsit szárazabb – de ropogósabb – lesz benne minden, mintha olajban sütnétek

hirdetés