hirdetés

Oclean W1 okos szájzuhany teszt

Félelem és rettegés a fogorvostól

teszt
Oclean W1 okos szájzuhany teszt 1
írta: Don Kartács
2021-07-28

Nem vagyok nagy barátságban a fogorvosokkal, ezért mindent megteszek, hogy véletlenül se találjanak semmit, amikor betévedek a rendelőjükbe. Ehhez visz egy lépéssel közelebb az Oclean W1 okos szájzuhany, ami mérsékelt áron képes nagy hatékonysággal tisztítani a fogközöket, és még statisztikát is készít a telefonotokra. Jópofa szerkezet, de a lényeg nyilván az, hogy hozzáad valamit a szájhigiéniátokhoz és az egészségetekhez. 21 500 Ft-ot kérnek érte az OCLEANW1 kóddal, amit egy fogorvosi rendelőben egy alkalommal is bőven ott lehet hagyni. A szállítás ingyenes, és a cég szerint áfa- és vámmentesen érkezik a termék.

A rendeljkínait szerint

 • megbízhatóság: 9
 • design és anyagminőség: 10
 • felszereltség, funkciók: 10
 • ergonómia: 7
 • ár/érték arány: 7

8.6

Népítélet

n/a

Ehhez a termékhez még nem érkezett olvasói értékelés.

Légy te az első

De miért is jó egyáltalán szájzuhanyt használni? A fogápolásnak elég nagy tudománya van, ráadásul igencsak nagy a szórás egyes fogazatok között, mind azok alakjában, mind pedig minőségében. Sok esetben genetikai kérdés az, hogy kinek milyenek a fogai, de egy dologban az összes fog közös: ha elromlanak, pokolian tudnak fájni, és már sosem lesznek olyanok, mint korábban. Nem mellesleg, baromi sokba kerül a fogorvosnál rendbe rakatni őket. Az alap alternatíva a fogápolásra a fogkefés fogmosás, ami egy szükséges tevékenység, van azonban néhány nagy hátránya. Például, hogy a fogközöket nehéz kitisztítani, így maradnak ételmaradékok a szájban, képződik továbbá lepedék, és hasonlók.

Ennek a pucolására szintén több megoldás létezik,

vannak fogköztisztító kefék, fogselyem, ezek azonban mechanikailag távolítanak el onnan dolgokat. Engem ez speciel irritál, utálom használni, szóval marad a másik megoldás: vízzel bespriccelni közéjük. És persze van a szájápolás „napalm bombája”, a szájvíz, ami kinyír minden baktériumot, de pont az ételmaradékokat nehéz vele kitisztítani, még akkor is, ha masszívan öblögettek. Akinek szorult már be pattogatott kukorica a fogai közé, az tudja miről beszélek, az egyik legirritálóbb, kellemetlen, feszítő érzést keltő cuccról van szó, amit önkéntelenül is piszkáltok a nyelvetekkel.

Az Oclean W1 szájzuhany pont az ilyen dolgok eltávolítására való,

és nagyon egyszerűen működik. Le kell húzni az alját, itt található a víztartály, ebből szívja fel a folyadékot egy szilikoncső segítségével a berendezés, amit a másik oldalon, egy műanyag szűkítőfejen keresztül nyom ki nagyobb nyomással, ezt hívják irrigálásnak. Összesen két gomb van rajta, egyik a ki- és bekapcs, a másik pedig a három fokozatot állítja, amelyek tulajdonképpen csak erejükben térnek el egymástól. A lenti videó nagyon szépen bemutatja, hogy ez a gyakorlatban hogyan néz ki, én sem tudnám ennél érzékletesebben demonstrálni.

Tölteni a fronton elhelyezett mágneses csatlakozón keresztül lehet egy spéci kábellel,

aminek a másik vége USB-s, vagyis szépen halad a cég a sztenderdizálás felé. Az Oclean 30 napot ad meg a működési időre – napi egy használattal -, ami azért a modern fogkefékhez képest nem olyan nagy szám, amik akár 2-3 hónapig is üzemelnek egy feltöltéssel. Ez nem annyira sok, de mivel a töltési idő csak 3 óra, azért együtt lehet vele élni. Ennél úgyis sűrűbben kell töltögetni bele vizet – de használható szájvízzel is -, de mivel az is egy kb. 30 másodperces művelet, ezért a használat egyszerűségére nem lehet panasz.

De mi történik pontosan, a működés során? Az Oclean W1 vízzel és légbuborékokkal kevert sugarat spriccel a fogközökbe egy BPA mentes műanyag szűkítőcsövön keresztül, ami nemcsak az ételmaradékot távolítja el, de a lepedéket is kihozza, ami a fogkőképződés alapja. Ez az érzés eleinte furcsa – mintha kompresszorral vizet fújnátok a szátokba -, de mivel összesen 11 fokozatban állítható – 9 erősség és 2 masszázs -, ezért személyre szabva lehet az érzeten változtatni. Nem mondom, hogy kellemes, de megszokható, viszont azért olyan nagyon nem is motivált a használatra. Nekem a távolságot kellett eleinte eltalálnom, de egyszerűen oda kell tartani a fogakhoz, viszonylag közel, akkor igazán hatékony a kütyü. Akinek érzékenyebb az ínye, annak meg van masszázs mód, ami elméletileg gyengébben teszi a dolgát, bár én ezt nem vettem olyan nagyon észre, így is elég nagyokat üt a cucc.

Az eszköz funkciói az applikációból is állítgathatók, ehhez az Oclean appot kell leszednetek. Ahogy a korábbi Oclean tesztekben is írtam, egy viszonylag jól működő, főleg múltbéli statisztikákat magában foglaló felületeket nézegethettek, illetve előredefiniált profilok közül válaszhattok. Itt beállíthatjátok a spriccelés intenzitását és hasonló dolgokat, szerintem egyébként az app a szónikus fogkefe szériájuknál hasznosabb. Én azt vettem észre a használat során, hogy azért a progi csak-csak motivál, hogy alaposabban végezzem a tisztítást, szóval ha más nem, ennyi értelme biztosan van.

Na meg annyi értelme is, hogy legutóbb egy fogkő eltávolítás és tömés kb. 20 000 Ft-omba került, így ha évente egyszer mentek el a dokihoz – ennyiszer azért illene -, és mondjuk 5000 Ft a fogkő leszedés, akkor is visszajön pár év alatt az ára. ha pedig egy tömést sikerül vele megúsznotok, akkor máris „ingyen” volt a cucc.

Összegzés

Mint minden egészségápolási dolog, ez is viszonylag gyorsan visszahozza az árát, elég, ha csak arra gondoltok, hogy mennyibe kerül egy fogászati kezelés. Az eszköz kapcsán olyan túl sok hibát nem tudok említeni, az app tűnik egy kicsit feleslegesnek, illetve a kellékek – a műanyag szűkítőcső – beszerzése lehet plusz költség. A termék jó minőségű, jól is működik, viszonylag hosszú az üzemideje, és mivel USB-ről tölthető, ezért túl nagy feladatot nem ró a használójára. Grátiszban kaptok hozzá egy hordtokot, ami hasznos.

A 21 500 FtAz árak a webshopok átváltási rátái miatt eltérőek lehetnek különböző pénznemek esetén (pl. ha Ft-ra állítjátok a webshopot, az árak rendszerint magasabbak, mint USD-re állítva). A cikkben feltüntetett árak tájékoztató jellegűek, és minden esetben a webshop felületén USD-ben (vagy EUR-ban, ha nincs USD lehetőség) kijelzett ár forintosított megfelelői (a cikk írásakor érvényes bankközi árfolyam szerint).-os, az OCLEANW1 kóddal elérhető ár viszont annyira nem kevés, ennyiért már azért itthon is lehet neves gyártók termékeiből válogatni. Szerintem elég annyit megjegyeznetek, hogy az Oclean is van az a minőségi szint, mint mondjuk egy Philips, és akkor kell rá lecsapni, amikor van valamilyen jó akció. Mondjuk 14K-ért már azért kéne a cucc. A szállítás ingyenes, és a cég szerint áfa- és vámmentesen érkezik a termék.

Pro

 • Jó minőség, fasza kinézet
 • Egyszerű tölthetőség
 • Jól működik
 • Appban is nézegethetők a statisztikák

Kontra

 • Ennyiért már itthon is szép kínálat van
 • Nem mindenki tudja megszokni az érzést, ahogy egy szájzuhany dolgozik

hirdetés