hirdetés

JOYXEON automatikus szappanadagoló teszt

Hasznos, de nem váltja meg a világot

teszt
JOYXEON automatikus szappanadagoló teszt 1
Don Kartács
írta: Don Kartács
2021-12-10

A JOYXEON egy automatikus szappanadagoló, ilyet már mindenki látott, ha másért nem, mert a járvány miatt az ország tele lett automata fertőtlenítő berendezésekkel. A JOYXEON annyiban más, hogy egyből habosítja is az anyagot, illetve adnak hozzá az alap szett részeként habképző tablettákat. A cuccért szállítással együtt 4700 Ft-ot kérnek a BGHU1340  kóddal, az importköltséget a Banggod fizeti.

A rendeljkínait szerint

  • megbízhatóság: 9
  • design és anyagminőség: 7
  • felszereltség, funkciók: 7
  • ergonómia: 9
  • ár/érték arány: 8

8

Népítélet

n/a

Ehhez a termékhez még nem érkezett olvasói értékelés.

Légy te az első

Aki már látott életében szappanadagolót, az rá fog jönni, hogyan kell használni.

Van egy szenzor a kilógó fejrész alatt, ide kell helyeznetek a tenyereteket, majd kitol egy adag szappant a berendezés, és mehet a kézmosás. Ha bekapcsolt állapotban van, akkor kékeszöld villanással jelzi ezt, egyébként pedig pirosan világít, mutatva az inaktív állapotot. Az automatikus szappankinyomás elméletben azért jó, mert koszos kézzel nem kell megfogni a szappant vagy lenyomni a manuális adagolót. A gyakorlatban viszont valahogy el is kell jutni a fürdőszobáig, kinyitni néhány ajtót, meg a csapot is, szóval annyira nem egyszerű a feladat.

Sokkal jobb ötletnek tartom, ha egy ilyen cuccba kellően híg baktériumölő szert helyeztek el, és lerakjátok a lakás bejáratához közel, mondjuk a cipőtartó tetejére. Beléptek, gyors fertőtlenítés a járványra tekintettel, és már lehet is továbbhaladni a lakásban. Persze senki nem tiltja meg, hogy kettő is legyen a lakásban és akkor lehet fertőtleníteni, meg szappannal kezet is mosni, nyilván ez még jobb eredményt ad.

Sokszor olvastam már vitát azzal kapcsolatban, hogy a hagyományos szappant milyen arányban kell hígítani, hogy az ilyen berendezésekbe jó legyen. A leírás szerint 1:6/1:8 a jó arány, de pl. a hagyományos tisztítószerekre a sajtóanyag 1:4-et mond. Szóval eljutottunk oda, hogy nem jutottunk el sehova, a hígítási arány valahol 1:5 környékén van. És ez felvet egy újabb kérdést, hogy mennyire gazdaságos egy ilyen berendezést használni? Költségoldalon ott van a 3 db AA elem, amivel állítólag 6000 kinyomásra képes a JOYXEON szappanadagolója. Ha napi 6 kinyomással számolok, akkor az majdnem 3, 10 kézmosással meg bő 1,5 év, ami akár reális is lehet.

Ezt ellentételezi a felhígítással nyert szappan.

Nálunk nem én vagyok a „háztartási anyagbeszerző”, így megkérdeztem páromat, hogy kb. mennyi szappan fogy egy évben. Azt mondta, hogy az utántöltő zacskó fél liter, és olyan hármat kell felbontania évente, ennyit nyomkodunk el a konyhában és a fürdőszobában ketten. Ezt lehet egy szappanadagolóval akkor nagyjából az ötszörösére felhígítani, viszont ki kell belőle vonni az elemek költségét. Megvan a matek? Szerintem ezt életszerűen eléggé nehéz kiszámolni, de azért teszek egy kísérletet.

Megnéztem mennyibe kerül a legolcsóbb elemek egyike, nagy tételben. 32 db 2150 Ft – 67 Ft/db -, míg az kvázi noname Isana 500 ml-es folyékony szappan utántöltő 300 Ft. Számoljunk akkor 10 kézmosással – az elemek ekkor másfél évig húzzák -, erre az időszakra esik kb. 5 db utántöltőnyi szappan – ha évi 3db 500 ml-essel számoltok -, amit 1:5 arányban hígítunk, vagyis tulajdonképpen 1 elemcserére 1 fél lityis utántöltő kifogyása esik a korábbi 5 utántöltő helyett. Ezzel nyertek 4×300 Ft-ot és buktok 3×67 Ft-ot, tehát durván 1000 Ft a spórolás 1,5 évente. A gond csak az, hogyha egyetlen paramétert is megváltoztattok, máris borul a képlet, és termelődik egy csomó szemét elemek formájában. Be lehetne még hozni a képbe az újratölthető AA akkukat is, de azok ára nagyságrenddel nagyobb, mint az elemeké. A lényeg az, hogy a spórolással sokkal nehezebb megideologizálni egy ilyen szappanadagoló megvételét, mint azzal, hogy kényelmes, én is inkább az utóbbi miatt vennék.

Összegzés

A JOYXEON szappanadagolója nem egy különösebben érdekes darab, túl sok mindent nem tud, de azt jól, nem csúnya, de nem is extra a minősége, egy közepesen szép tárgy, ami hab formájában szappant nyom. Kár hogy nem akkus, azzal fel lehetett volna dobni a dolgokat, és környezetvédelmi szempontból is jobb lett volna. Cserébe spórolós a szappannal, már egy kis hab is elég a kézmosáshoz. A cuccért szállítással együtt 4700 FtAz árak a webshopok átváltási rátái miatt eltérőek lehetnek különböző pénznemek esetén (pl. ha Ft-ra állítjátok a webshopot, az árak rendszerint magasabbak, mint USD-re állítva). A cikkben feltüntetett árak tájékoztató jellegűek, és minden esetben a webshop felületén USD-ben (vagy EUR-ban, ha nincs USD lehetőség) kijelzett ár forintosított megfelelői (a cikk írásakor érvényes bankközi árfolyam szerint).-ot kérnek a BGHU1340  kóddal, az importköltséget a Banggod fizeti.

Pro

  • Szappant spórol
  • Egyszerű használni

Kontra

  • Elemet pazarol
  • A minősége csak átlagos
  • Annyira nem olcsó

hirdetés