hirdetés

Így válassz elektromosan állítható asztalt

Megoldás az ülőmunka egészségügyi kockázataira

teszt
Így válassz elektromosan állítható asztalt 1

Forrás: Geekbuying

Don Kartács
írta: Don Kartács
2023-01-16

Ez a cikk tulajdonképpen egy „módszertani” útmutató elektromosan állítható asztalokhoz. Mivel minket is elért az ülőmunka legnagyobb hátránya, a hát- és nyakfájás, így szabadidőmben utánajártam annak, hogy az itthonról és a külföldről beszerezhető asztalok közül melyiket érdemes megvásárolni. Jó sok boltba elmentem, össze-vissza fényképeztem, megállapítottam a végeredményt, majd vettem egyet – lelövöm a poént, egy ACGAM ET225E-re esett a választásom -, erről a folyamatról olvashattok most, zanzásított formában, a saját tapasztalataim alapján.

Hozzá kell tennem, hogy amikor elkezdett fájni a hátam, egyből elkezdtem többet mozogni,

hogy ellentételezzem a problémát, de még heti 5-6 alkalom sem volt elég sportból és edzésből, hogy a napi 10-12 órányi ülést kompenzálja. Mit lehet ilyenkor tenni? Több dolgot is, például megtanulhattok jógázni, vehettek térdeplőszéket, utóbbit én is használtam évekig, de az összes cipőm orrát tönkretette. Megoldás lehet egy speciális, rugós támasszal szerelt szék – ilyen a Newtral, amiről nemrég írtunk – beszerzése, amit még nem próbáltam, illetve vannak mindenféle labdák meg betétek, de nekem ezek nem váltak be. Egy másik okból kifolyólag pedig fogyni is szerettem volna, szóval a fentiek közül egyik sem igazán jöhetett szóba. Mi akkor a megoldás? Egy elektromosan állítható magasságú asztal.

 

Hogyan épül fel egy elektromos asztal és melyik a jó?

Az elektromos asztalok nem állnak másból, mint egy fém vázból, a beléjük rejtett elektronikából és egy asztallapból, ez utóbbi a legtöbb esetben opcionális, ami nagyon helyes, hiszen jobb egy olyat külön venni, ami illik is a lakásotokhoz. Az elektromos asztaloknak 4 fő elektronikai részegységük van: a motor(ok), a vezérlőegység, a vezérlőpanel és a tápegység, hogy melyik miért fontos, azt az alábbi infografikán láthatjátok.

Forrás: RendeljKínait

Érdemes azt tudni, hogy a gyártók mindenféle számadatokkal fognak dobálózni, hogy meggyőzzenek titeket,

hogy az ő terméküket vegyétek, de akkor is nektek kell eldöntenetek, hogy mire van szükségetek. Most hogy kipróbáltam elég sok asztalt, leírom a szerintem fontos és a kevésbé fontos tulajdonságokat, kezdem a lényegesekkel.

Így válassz elektromosan állítható asztalt 3

Forrás: RendeljKínait

A stabil váz elengedhetelen

Szerintem nem kell magyaráznom, miért idegesítő, ha a váz leng. Hogyan lehet ezt eldönteni ránézésre? Egy szóval: sehogy. Az egymotoros megoldások tapasztalataim szerint jobban mozognak, hiszen nehezebb őket merevíteni, de gyakorlatilag mindegyik alján van valamilyen sínrendszer, ami ad némi tartást, sőt, a prémium daraboknál a legalsó vázszegmensen egy hegesztett kereszttartó is szokott lenni, hogy betonstabil legyen a felépítmény. Jó közelítés lehet, ha megnézitek a váz tömegét, mert minél vastagabb az anyag, annál nehezebb is egyben.

Állítható váz a megfelelő asztallap mérethez

Szerencsére a legtöbb váz állítható. Ez azt jelenti, hogy a középső profil széthúzható, és csavarokkal szinte bármilyen pozícióban rögzíthető. Az egymotoros asztaloknál ez általában nem állítható, lásd az okot a következő bekezdésben. A tipikus asztalméret a 140×60 centiméteres, míg a nagyobbak akár 180×80-asak is lehetnek. Ha akartok az asztal alá tenni gurulós szekrényt vagy gyaloglógépet, akkor a 180-as szélesség elengedhetetlen lesz. Aki a nett asztalokat szereti, annak lehet kisebb is, mert a nagy asztallap általában azt eredményezi, hogy csak gyűlnek rajta a cuccok. Szintén fontos a váz állíthatósága akkor, ha egyszer költöznötök kell és emiatt kisebbre vagy nagyobbra fogjátok azt cserélni.

A minimum kétmotoros a menő

Szerintem egymotoros megoldást nem érdemes vásárolni, ugyanis direktben csak ez egyik lábat emeli, viszont az asztallap alatt van egy tengely, ami az áthajtást biztosítja a másik lábnál elhelyezett fogaskerékhez.

Vagyis, mindkét oldal egyetlen motort terhel, folyamatosan forog egy rúd az asztal alatt, az ilyen cuccok nyekeregnek és lassúak.

Az ijesztő rész viszont az, hogy a forgórész ha felnyal egy kábelt, akkor el tudja tépni a zsinórt, de például kisgyerekes családoknak sem ajánlom, hiszen a lurkók tipikusan ilyen helyekre szoktak bebújni és ott nyúlkálni. Arról pedig már nem is beszélek, hogy tipikusan ezek azok a modellek, amik kis súlyt tudnak csak mozgatni, a 100 kilós emelési képességűek mind kétmotorosak.

Ez az érték soknak tűnhet, de ha meg akartok emelni 3 monitort és a fém tartóikat, egy laptopot, az összes vackotokat, ÉS még rá is támaszkodtok valamennyire, akkor bizony nem baj, ha van benne némi tartalék. Vannak még speciális asztalok – például L alakú tárgyaló –, amelyeknek 3 motorja van, ezek általában tárgyalóba szánt darabok, ilyeneket nem vizsgáltam, de jó, ha tudjátok, hogy ezek is kaphatók a piacon.

 

Legyen vezérlőpanel

Szintén nagyon fontos tulajdonság a vezérlőpanel. Vannak olyan modellek, amelyeket csak fel és le lehet állítani, ez a fő baja a később felsorolt IKEA-s asztalok nagy részének is. Szerintem ez elég gagyi megoldás, ennyi erővel egy kurblis asztalt is vehettek, annak a magassága is állítható. Ennél sokkal jobb megoldás a memóriás vezérlőpanel, a funkciókat a vezérlőegységnek is tudnia kell, de a panelről fogjátok ezeket benyomkodni. Mire jók a memóriahelyek? Arra, hogy az adott pozíciókat megjegyezze az asztal. Szerintem a 2 kevés, a 3 és a 4 viszont már használható, mutatom is, hogy miért:

  • 2 memóriahelyre kerül az ülő és az álló pozíció
  • 1 memóriahelyre kerül az a pozíció, amikor a széketeket betoljátok a háttámláig, ez takarításnál jön jól
  • ha van egy 4. memóriahely is (az általam vásárolton nincs), akkor az előzőt feláldozva be lehet állítani még egy-egy ülő és álló pozíciót, így egy másik személy is használhatja

Mi az, ami lényegtelen?

Ezt már csak zanzásítva írom le. Tapasztalataim szerint 100 kilónál többet emelni felesleges. Erre a legtöbb ember rá tud ülni, és még úgyis felemeli a váz az asztallapot, szóval a nagyobb terhelhetőség overkill, persze nem baj, ha ilyen. A másik a vázhoz adott asztallap. Felesleges kifizetni, lehet venni rengeteg félét az IKEA-ban – én egy IKEA-s LAGKAPTEN 35 mm vastag, 140×60 cm-est vettem, kemény 11 000 Ft-ért –, de lapszabászatban teljesen egyedi igényeket is kiszolgálnak – élzárás, sarok kerekítés, kábelvezető furat stb. –, és többtucat színmintából és vastagságból választhattok.

Szintén felesleges olyan modelleket venni, ahol van beépített Type-C-s töltő.

Ez egyrészt remek lehetőség arra, hogy felálláskor beleütközzetek a kiálló kábelbe és beletörjétek azt a portba, másrészt ezek mind kis teljesítményű megoldások, egy talpas töltővel – például a BlitzWolf BW-S25-tel, a tesztet itt olvashatjátok – sokkal jobban jártok. A fiók megfontolandó dolog, de egy gurulós kocsival ez is kiváltható. Szintén eléggé értelmetlennek tűnik minden olyan kiegészítő, ami nem az asztallap alá, hanem rá szerelhető, például a műanyag pohártartó és hasonlók, illetve a méregdrága egyéb vackokat – kábelvezető sín, kábelrendező, monitortartó konzol és így tovább – sokkal olcsóbban be lehet szerezni külön-külön. Ami az asztallap alatt van, az úgysem látszik, felcsavarozni pedig bármit fel lehet.

 

Így válassz elektromosan állítható asztalt 4

Forrás: Geekbuying

Az elektromos asztalok hazai felhozatala – Olcsón sz@rt, drágán elég jót

December elejére eldöntöttem, hogy én bizony veszek egy elektromos asztalt, hogy ne fájjon a hátam – egy gyaloglógéppel egyetemben, ez még viszont várat magára –, hogy megtámogassam a kalóriaégetést, és hogy munka alatt a mozgás is meglegyen. Gyorsan végignyálaztam a piacot, mit mennyiért és hol lehet kapni. Kintről az ACGAM termékei jöhetnek szóba, ezekről többször is írtunk, az árazásuk 83-105 000 Ft között változik, modelltől és attól függően, hogy csak a keretet vagy asztallapot is kértek-e hozzá. Jegyezzétek meg az intervallumot, mert a cikk végi táblázatban eléggé szemléletesek a kialakuló különbségek.

Hazánkban az elektromos asztalok alját a Techsend márka árulja, gamer asztalként,

80 000 Ft-tól – jelenleg ez már sajnos 100 000 Ft -, a teteje kb. 300 000-500 000 Ft, ami már az L alakú, hatalmas tárgyalóasztalokat is lefedi, külföldön viszont a 2000 dolláros darabok sem ritkák.

Egyes cégek valamiért azt gondolják, hogy nem kell mintaboltot fenntartaniuk, és az emberek akkor is meg fogják venni a termékeiket puszira, amit én kétlek, így megpróbáltam elmenni mindenhova, ahová lehetett, és szemrevételezni a termékeket. Az alábbi modelleket néztem meg:

  • Techsend GT1460/EL1460 egymotoros gamer asztal (egymotoros, gagyi minőség, instabil, és hát gamer dizájn)
  • JYSK Slangerup (drága, hangos, nyekereg)
  • IKEA BEKANT, UPPSPEL, RODULF modellek (jó minőség, nem memóriásak, kivéve az UPPSPEL, drágák, a BEKANT nagyon leng)
  • BeActive asztalok (jó minőség, de drága, főleg a kiegészítők nevetségesen túlárazottak)

Még vagy féltucat gyártó termékeit átnyálaztam a neten a fentieken túl, de mindegyikkel volt valami bajom. Vagy a minőségük volt gyenge vagy iszonyatosan drágák voltak, vagy nem tudtak bizonyos dolgokat. Így jutottam el az ACGAM ET225-höz, a lenti táblázatban láthatjátok, hogy a konkurenciához képest hogyan teljesít árban és szolgáltatásokban.

Forrás: RendeljKínait

A konkrét tapasztalataimat most nem fejteném ki az ACGAM termékéről, de ha eljutottál ideáig, akkor bizonyára már te is nézegeted egy ideje a hasonló termékeket. Éppen ezért bíztatlak arra, hogy nyugodtan nézz körbe a piacon, de azt sejtem, te is arra a következtetésre fogsz jutni, amire én, és behúzod az ET225E-t. A teszt hamarosan érkezik, addig is nézzetek vissza többször a RendeljKínait oldalára. Aki viszont nem akar addig várni, az az ACGAMET225  kuponkóddal megveheti az elektromosan állítható asztalkeretet, az ára 83 600 FtAz árak a webshopok átváltási rátái miatt eltérőek lehetnek különböző pénznemek esetén (pl. ha Ft-ra állítjátok a webshopot, az árak rendszerint magasabbak, mint USD-re állítva). A cikkben feltüntetett árak tájékoztató jellegűek, és minden esetben a webshop felületén USD-ben (vagy EUR-ban, ha nincs USD lehetőség) kijelzett ár forintosított megfelelői (a cikk írásakor érvényes bankközi árfolyam szerint)., ami olcsóbb, mint amikor magamnak vettem, és még mindig EU raktárból küldik, hozzám 5 nap alatt érkezett meg.

hirdetés